Τα κυρίαρχα δυτικά ΜΜΕ δεν μπόρεσαν και πάλι παρά να υποκύψουν στους ευσεβείς πόθους τους (wishful thinking) τονίζοντας επανειλημμένα ότι τίποτα σημαντικό -ούτε συμφωνία πώλησης όπλων, ούτε δήλωση υποστήριξης για τον πόλεμο στην Ουκρανία- δεν υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη που έκανε ο Κινέζος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του στο Μόσχα, από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2023, και ότι ως εκ τούτου ήταν μια αποτυχία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δυτικοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι στη γεωπολιτική το συμβολικό πάντα υπερισχύει του υλικού. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι ο τύπος του ηγέτη που θα μπέρδευε την διπλωματία με τον τουρισμό. Όταν πηγαίνει στη Μόσχα και αγκαλιάζει έναν Πούτιν που μόλις έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους δυτικούς αντιπάλους του.
Ο κινέζος Πρόεδρος ρίχνει το γάντι. Αρνείται οποιασδήποτε ηθική υπεροχή της Δύσης έναντι της υπόλοιπης ανθρωπότητας. «Τις δημοκρατικές σας αρχές και την κατά πως σας συμφέρει διεθνή σας δικαιοσύνη κρατήστε την για σας ! » φαίνεται να λέει στους δυτικούς. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν δείχνει να πτοείται από τις έμμεσες απειλές που εξέφρασε η Αμερική σε περίπτωση που ενίσχυε τη συμμαχία της με τη Ρωσία. «Συμμαχώ με όποιον θέλω, όπως θέλω και όποτε θέλω», είναι η απάντηση του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον.
Και μάλιστα αυτή είναι μια στάση που είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ' όσο νομίζουμε στον πλανήτη. Φαίνεται να την υιοθετούν τα περισσότερα κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Επιτρέπει στην Κίνα να παρουσιάζεται ως ο προάγγελος ενός πολυπολικού κόσμου, σε αντίθεση με τον μονοπολικό κόσμο που ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι ανερχόμενες πολιτικές ηγεσίες των χωρών που κάποτε ονομάζονταν «Τρίτος Κόσμος» τείνουν όλο και περισσότερο να κατηγορούν τη δημοκρατική κατήχηση από τη Δύση ως υποκριτική. Ο Νοτιοαφρικανός Julius Sello Malema, γεννημένος το 1981 είναι ένα καλό παράδειγμα. Αφού υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων του African National Congres, αποσχίστηκε από το κυβερνών κόμμα για να δημιουργήσει το δικό του ανερχόμενο κίνημα των Economic Freedom Fighters. Σε ένα βίντεο που έχει διαδοθεί πολύ στην Αφρική, καταγγέλλει αυτό που θεωρεί ότι είναι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το Διεθνές Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Ρώσο πρόεδρο, αλλά ποτέ δεν απήγγειλε κατηγορίες στους δυτικούς ηγέτες που κατέστρεψαν δύο κράτη, το Ιράκ και τη Λιβύη, μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων που δεν εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε το κατηγορητήριο κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν από το Διεθνές Δικαστήριο και είπε: «Πρέπει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να κάνουμε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου». Δεν είναι πλέον λίγοι αυτοί που στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκουν αυτή τη στάση υποκριτική, στο βαθμό που η Αμερική δεν έχει επικυρώσει ποτέ το Καταστατικό της Ρώμης και επομένως δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Διεθνές Δικαστήριο (όπως ούτε Ρωσία ούτε η Κίνα άλλωστε). Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό είναι αποδεδειγμένα. Αλλά και αυτά που διαπράχθηκαν στο Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ, δεν είναι λιγότερο αποδεδειγμένα. Ωστόσο, κανένας ηγέτης του δυτικού συνασπισμού που εισέβαλε στο Ιράκ το 2003 δεν έχει ενοχληθεί ακόμη από τη διεθνή δικαιοσύνη
Οι Δυτικοί λένε πάντα ότι οι στρατιωτικές τους επεμβάσεις δεν γίνονται για τα συμφέροντα τους και ότι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός αγώνα ενάντια στο κακό (δικτατορία) και για την προώθηση του καλού (δημοκρατία). Αυτό το μανιχαϊστικό μάντρα, το οποίο διακινείται ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ήδη οριακά αποδεκτό στη δυτική νεολαία και δεν περνάει καθόλου στους πολιτικοποιημένους νέους της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Η Αμερική δείχνει να αρχίζει να το συνειδητοποιεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, στις 26 Μαρτίου 2023, ξεκίνησε μια περιοδεία στην Αφρική (Γκάνα, Τανζανία, Ζάμπια). Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι αυτή η ήπειρος, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα είκοσι, αντιπροσωπεύει το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι Αμερικανοί θέλουν να αντιπαρέλθουν την διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας, αυτών των δύο μεγάλων απολυταρχιών που προσεγγίζουν διαρκώς η μία την άλλη εδώ και είκοσι χρόνια.
Η Αμερική όπως και η υπόλοιπη Δύση όμως θα πρέπει να εξηγήσουν πως το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων τους ήταν η καταστροφή δύο χωρών, του Ιράκ και της Λιβύης. Την ημέρα που θα διαφανεί μια ανακωχή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η Δύση θα ζητήσει από τους Ρώσους να απολογηθούν για τη στρατιωτική τους επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Αν όμως θέλει να εισακουστεί από τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτήν την απαίτηση, καλό θα ήταν να απολογηθεί πρώτα για τα δικά της κρίματα. Και να ζητήσει εκ των προτέρων συγγνώμη για τη σοβαρή αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και της Υποσαχάριας Αφρικής, που προκάλεσε από τους πολέμους της στο Ιράκ (2003) και στη Λιβύη (2011).
Renaud Girard
Le Figaro
27/3/23
via Babis Georges Petrakis
-----------------
Σχόλια