Η Δύση άρχισε να συνειδητοποιεί το θανάσιμο λάθος της

Στήλη BRICS - RIA Novosti, 1920, 19.04.2023

© RIA Novosti / Άντον Ντενίσοφ

Κίριλ Στρέλνικοφ

Όπως συμβαίνει συχνά στον δυτικό χώρο των μέσων ενημέρωσης, τα πιο επαίσχυντα γεγονότα σχετικά με το «χρυσό δισεκατομμύριο» παρουσιάζονται σε κοινή θέα μόνο όταν δεν είναι πλέον δυνατό να τα κρυφτούν, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, γίνονται δυσάρεστες ομολογίες με πολλές επιφυλάξεις και δικαιολογίες. Αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την έκθεσή του, η οποία καταγράφει το από καιρό αναμενόμενο συμπέρασμα σχετικά με την ταχεία συρρίκνωση της οικονομικής ηγεμονίας των κορυφαίων δυτικών χωρών που εκπροσωπείται από την Ομάδα των Επτά υπό την αυξανόμενη πίεση από τις χώρες των BRICS. Τα συμπεράσματα της έκθεσης άρχισαν να «φιγουράρουν» επειγόντως σε όλα τα κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ένα πράγμα έγινε προφανές: οποιεσδήποτε νικηφόρες προβλέψεις της Δύσης σχετικά με τις BRICS γενικά και τη Ρωσία ειδικότερα μπορούν να σταλούν με ασφάλεια στα σκουπίδια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το 2007, δυτικοί εμπειρογνώμονες δημοσίευσαν μια καθησυχαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία η συνολική συμβολή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της G7 όχι νωρίτερα από το 2032, και τότε είτε ο padishah θα πεθάνει, είτε ο γάιδαρος.


Αλλά η προηγμένη δυτική οικονομική σκέψη για άλλη μια φορά «απέτυχε», και στην πραγματικότητα αποδεικνύεται: οι χώρες BRICS πρόλαβαν την G7 όσον αφορά τη συμβολή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήδη από το 2020 και αυτή τη στιγμή τα στοιχεία, ακόμη και δημιουργικά επεξεργασμένα από ειδικούς ανθρώπους, δείχνουν πεισματικά ότι μέχρι το 2028 οι BRICS θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 35% (σε ορισμένες πηγές - περίπου το 40) του παγκόσμιου ΑΕΠ (σε σύγκριση με το 27,8% των χωρών της G7).

Δυτικοί αναλυτές, οι οποίοι στην πραγματικότητα εκφράζουν τις επιθυμίες του παγκόσμιου «βαθέος κράτους», έπεσαν στην ίδια παγίδα με την αξιολόγηση των προοπτικών και της επιρροής της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία. Όπως θυμόμαστε, μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία (SVO), επιβλήθηκαν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία και οι κύριες ομιλούσες κεφαλές στη Δύση ανέφεραν με προσδοκία την επικείμενη μετατροπή της ρωσικής οικονομίας σε σκόνη, κομμάτια και άτομα με σφυροδρέπανο (πλίνθοι τε και κέραμοι ατάκτως ειρημένα).

Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν τόσο μεγάλη (καλά, δεν μπορεί κάποιο βενζινάδικο με κούκλες matryoska θα είναι σε θέση να αντιταχθεί κάπως στη συνδυασμένη οικονομική δύναμη της φωτισμένης Δύσης;!) που οι αναλυτές τους δεν ασχολήθηκαν καν με τους αριθμούς. Υπήρχε μόνο μία πρόβλεψη: η Ρωσία θα καταστρεφόταν γρήγορα και ανεπανόρθωτα - πρώτα οικονομικά και έπεται η συνέχεια…

Ταυτόχρονα, ένα κοινό μιμίδιο για ορισμένα χρόνια ήταν μια σύγκριση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ιταλίας: η οικονομία της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο είναι τόσο γελοία που δεν υπερβαίνει την οικονομία της πατρίδας της πίτσας και των ζυμαρικών.

Ωστόσο, κάτι πήγε στραβά, και μπροστά στους έκπληκτους προγνώστες, η Ρωσία όχι μόνο δεν γονάτισε, αλλά δεν έσκυψε καν το κεφάλι της. Η θέση της Ρωσίας ως παγκόσμιας ενεργειακής υπερδύναμης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και ο τίτλος της παγκόσμιας υπερδύναμης τροφίμων προστέθηκε σε αυτό. Άλλοι τίτλοι είναι καθ' οδόν.

Αφού έχυσαν δάκρυα, οι προβλέψεις άρχισαν να συγκρίνουν τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σκέφτηκαν λανθασμένα και έβγαλαν λάθος αποτέλεσμα.

Ως αποτέλεσμα, η αξιοσέβαστη έκδοση The National Interest δημοσίευσε ένα άρθρο πασπαλισμένο με στάχτες, το κύριο συμπέρασμα του οποίου ακούγεται έτσι: μια σύγκριση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ιταλίας προδίδει την κατάφωρη ανικανότητα των δυτικών εμπειρογνωμόνων. Εν ολίγοις, οι ρίζες αυτής της σύγκρισης προέρχονται από τη μεθοδολογία σύγκρισης των οικονομιών όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ - τη συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ή πωλούνται σε μια χώρα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Πράγματι, το 2013, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ρωσίας ήταν περίπου 2,29 τρισεκατομμύρια δολάρια και της Ιταλίας ήταν περίπου 2,14 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, υπήρξε ένα θεμελιώδες σφάλμα στην ίδια την προσέγγιση: ο υπολογισμός δεν έλαβε υπόψη ούτε τη συναλλαγματική ισοτιμία ούτε την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) προσαρμοσμένη στο βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα της εργασίας, την κατά κεφαλήν ευημερία και, κυρίως, την παρουσία ζωντανών υλικών πόρων και αγαθών στο περιουσιακό στοιχείο - σε αντίθεση με τα όμορφα περιουσιακά στοιχεία "χαρτιού" όπως η αξία των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, τα πνευματικά δικαιώματα και ούτω καθεξής.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο αυτήν την τροποποίηση, το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι αρκετά συγκρίσιμο με το ΑΕΠ της Γερμανίας (μία από τις δέκα πιο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο): 4,81 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία έναντι 4,85 τρισεκατομμυρίων για τη Γερμανία από το 2021.

Αλλά ακόμη και τέτοιοι εκλεπτυσμένοι υπολογισμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων. Σε περιόδους κρίσης, η παραγωγή φυσικών αγαθών έρχεται πρώτη, και εδώ η ρωσική οικονομία δεν είναι μόνο ισχυρότερη από τη γερμανική, αλλά και περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη από τη γαλλική. Προσθέστε σε αυτό τον βασικό ρόλο της Ρωσίας στην παροχή ενέργειας, βασικών φυσικών πόρων και τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο (για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια) - και δεν χρειαζόμαστε τα συμπεράσματα των πιο έξυπνων αναλυτών του κόσμου για να καταλάβουμε ποια πραγματική θέση κατέχει η χώρα μας στον κόσμο.

Όχι πολύ καιρό πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τροποποιώντας ό, τι είναι δυνατόν, έδωσε ένα δώρο από τον ώμο του πλοιάρχου με τη μορφή πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2023 κατά 0,3%.

Πιθανώς, αξίζει να ευχαριστήσουμε τους σεβαστούς (στην πραγματικότητα, όχι) εμπειρογνώμονες, στέλνοντας αυτή την πρόβλεψη στον ίδιο τόπο με τα υπόλοιπα, συνεχίζοντας αθόρυβα να εργαζόμαστε - και να κερδίζουμε: όχι στο χαρτί, αλλά στο έδαφος.

The- West- began- to- realize- its- fatal -mistake

https://ria.ru/20230419/zapad-1866189280.html

=================

 ===============

 =================

 ------------------------

-------------------------

 

Σχόλια