Welt: Το λυκόφως του δολαρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αυτή την εβδομάδα μια διπλωματική δόνηση, οι συνέπειες της οποίας έγιναν αισθητές μέχρι τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει η Welt.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι "υποτελής" στη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη τρίτη δύναμη στη συναυλία των υπερδυνάμεων. Με τον τρόπο αυτό, ο Μακρόν επιτέθηκε στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και προειδοποίησε κατά της "εξωτερίκευσης" του αμερικανικού δολαρίου, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφύγουν να κάνουν επιχειρήσεις με τρίτες χώρες ή να διακινδυνεύσουν παραβιάσεις κυρώσεων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ανακοίνωση έγινε καλά κατανοητή στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο διολίσθησε έναντι πολλών νομισμάτων. Το ευρώ, για παράδειγμα, κέρδισε δύο σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος και έφθασε την Πέμπτη στο 1,1070, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της αδιαπραγμάτευτης ηγεμονίας του δολαρίου.

Αν όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα απομακρυνθούν από το δολάριο, αλλά και η Ευρώπη δει με κριτική ματιά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια κοσμογονική ανατροπή. Όμως οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι το ευρώ ή το κινεζικό νόμισμα γουάν θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι από ένα λυκόφως του δολαρίου.

Είναι απίθανο το δολάριο να αντικατασταθεί από άλλο νόμισμα, όπως το αμερικανικό νόμισμα αντικατέστησε τη βρετανική λίρα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα πριν από περίπου 100 χρόνια. Αντίθετα, θα μπορούσε να υπάρξει συνολικά ένας πιο πολυπολικός νομισματικός κόσμος, στον οποίο και ο χρυσός θα αποκτήσει και πάλι ισχυρότερο ρόλο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τιμή του χρυσού έχει επίσης αυξηθεί και πάλι έντονα πρόσφατα. Στο αποκορύφωμά της την Πέμπτη, η ουγγιά κοστίζει περίπου 2050 δολάρια, η υψηλότερη τιμή εδώ και ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το πολύτιμο μέταλλο απέχει μόλις ένα καλό ποσοστό από το ιστορικό υψηλό του.

"Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το δολάριο θα μπορούσε να χάσει τη θέση του στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Mαρκ Τσάντλερ, ειδικός σε θέματα συναλλάγματος στην Bannockburn Global Forex. Το δολάριο θα μπορούσε να εκτοπιστεί από άλλο νόμισμα, λέει. Ή η Αμερική θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον παγκόσμιο ρόλο της στον κόσμο. Ο ίδιος ο Τσάντλερ δεν αναμένει ότι κάποιο άλλο νόμισμα θα κερδίσει την κούρσα. Η Ουάσινγκτον είναι πιο πιθανό να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό της.

Οι παρατηρητές αναφέρουν ως σημαντική πτυχή τη χρήση του δολαρίου ως οικονομικού όπλου. Για παράδειγμα, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κρεμλίνου πάγωσαν κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί πολιτικοί ζητούν να διατεθούν τα κατασχεθέντα ρωσικά αποθεματικά στην Ουκρανία. Σε απάντηση, πολλές χώρες μείωσαν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει μειώσει δραστικά τις συμμετοχές της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου εντός του ισοδύναμου ποσού των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο κατέχει πλέον μόνο 860 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό χρέος. Στο αποκορύφωμά του, κάποτε κατείχε χαρτιά αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και η Κίνα δεν φαίνεται να είναι μόνη της στην εγκατάλειψη του δολαρίου. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτουν ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κατείχαν μόνο το 58,4% των επίσημα αναφερόμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε δολάρια στο τέλος του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 1995. Πριν από τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, περίπου το 73% των αποθεμάτων ήταν σε δολάρια.

Αλλά τα άλλα νομίσματα δεν μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν από την πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Τουλάχιστον το ευρώ κέρδισε και πάλι ελαφρώς σε βάρος. Επί του παρόντος, ωστόσο, μόνο το 20,5% των αποθεματικών είναι παρκαρισμένο στο κοινό νόμισμα.

Το γουάν δεν έχει παίξει πραγματικά ρόλο μέχρι στιγμής. Ούτε καν το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων δεν είναι στο κινεζικό νόμισμα. Το κινεζικό γουάν εξακολουθεί να μην είναι σωστά μετατρέψιμο. Αυτό δεν είναι θέμα τεχνολογίας, αλλά θέμα πολιτικής.

Επιπλέον, η συναλλαγματική ισοτιμία της Κίνας είναι αυστηρά ελεγχόμενη και σκόπιμα αδιαφανής. Οι κεφαλαιαγορές αναπτύσσονται αλλά δεν είναι επαρκώς διαφανείς για τους ξένους. Η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως εναλλακτική λύση στο δολάριο και έχει δημιουργήσει το δικό της σύστημα πληρωμών για να ανταγωνιστεί το SWIFT.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για το καθεστώς του αποθεματικού νομίσματος ή ακόμη και του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Η Ινδία, η οποία δεν θέλει πλέον να πληρώνει για το πετρέλαιό της από τη Ρωσία σε δολάρια υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων, προτιμά να χρησιμοποιεί το νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dirham παρά το κινεζικό γιουάν.

Ωστόσο, οι οικονομικοί κίνδυνοι για το δολάριο είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Οι ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει ένα βουνό χρέους ύψους 31,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι το αμερικανικό νόμισμα θα μπορούσε να χάσει την αξία του κάποια στιγμή. "Το δολάριο ΗΠΑ είναι το νόμισμά μας, αλλά το πρόβλημά σας", είχε πει κάποτε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Κόναλιτο 1971.

Εκείνη την εποχή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποσυνδέσει τη σύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό και άλλα ξένα νομίσματα. Εκείνη την εποχή, το ξένο νόμισμα έπεσε κατακόρυφα και η Bundesbank αναγκάστηκε επίσης να απομειώσει τα αποθέματά της σε δολάρια και να υποστεί μεγάλες ζημίες.

Αλλά η Αμερική δεν έχει μόνο πρόβλημα χρέους που πρέπει να χρηματοδοτηθεί, αλλά και μεγάλο έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, επειδή εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Μόνο πέρυσι, το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών ήταν περίπου 950 δισεκατομμύρια δολάρια.
 

Οι Αμερικανοί και το "δίδυμο έλλειμμά τους

Στην ορολογία, γίνεται λόγος για δίδυμα ελλείμματα. Πρόκειται για περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με άλλα λόγια: οι Αμερικανοί χρειάζονται τρισεκατομμύρια χρόνο με το χρόνο για να χρηματοδοτήσουν το δίδυμο έλλειμμα. Ο Λουκ Γκρόμεν, στρατηγικός αναλυτής στην εταιρεία αναλύσεων Forest for the Trees του παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών RealVision, έχει αποκαλέσει αυτό το γεγονός "εντυπωσιακή κρίση του ισοζυγίου πληρωμών".

Μια κάποια νευρικότητα είναι ήδη αισθητή στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω των στοιχείων. Δεν είναι μόνο ο χρυσός που έχει κερδίσει σε αξία πρόσφατα, ακόμη και το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin βιώνει μια επιστροφή και τώρα βρίσκεται ξανά πάνω από το όριο των 30.000 δολαρίων. 

 -----------------------

Σχόλια