Ομάδα «Χόρχε»: Πώς χειραγωγούσε εκλογές και εμπορικές συμφωνίες με bots και ψευδείς ειδήσεις – Δρούσε και στην Ελλάδα
Πώς λειτουργεί σήμερα η Δημοκρατία; Την απάντηση έρχεται να μας δώσει (αναπάντεχα;) μια ομάδα από πρώην πράκτορες με έδρα το Ισραήλ.
ώς λειτουργεί σήμερα η Δημοκρατία; Την απάντηση έρχεται να μας δώσει (αναπάντεχα;) μια ομάδα από πρώην πράκτορες που με έδρα το Ισραήλ φαίρεται πως έχει χειραγωγήσει εκλογές σε… 30 χώρες, ενώ την ίδια ώρα εμπλέκεται σε σκάνδαλα, νέες μεθόδους επιρροής της κοινής γνώμης και έχει αναπτύξει «νέους» τρόπους αξιοποίησης του διαδικτύου για να εμπορικούς και άλλους σκοπούς. Ανάμεσα στις χώρες που η ομάδα φαίρεται να είχε δράση είναι και η Ελλάδα! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΤην δράση ομάδας, με την ονομασία «Χόρχε», αποκαλύπτει διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημοσιογράφων από τριάντα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι Guradian, Le Monde και El Pais και Der Spiegel. Η ομάδα χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών, όπως hacking, σαμποτάζ, δημιουργία πλαστών εγγράφων, ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίευση άρθρων και αναρτήσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την δράση της «ομάδας Χόρχε» η οποία με «όπλο» την παραπληροφόρηση λειτουργεί ως μια ιδιωτική υπηρεσία που παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Μεταξύ των πελατών της είναι δισεκατομμυριούχοι, υποψήφιοι σε εκλογικές αναμετρήσεις, εταιρείες, αυταρχικές κυβερνήσεις, ακόμη και ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις, εξηγεί η Le Monde.
Εδώ και αρκετούς μήνες, η κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων από το έργο #StoryKillers ερευνά αυτήν τη μυστηριώδη εταιρεία, η οποία φαίνεται να μην έχει νόμιμη ύπαρξη. Φαίνεται επίσης να έχει δημιουργηθεί από πρώην αξιωματικούς της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού. Η κοινοπραξία έχει εντοπίσει περίπου 20 επιχειρήσεις παραπληροφόρησης προς όφελος κρατών, εταιρειών και πλουσίων ατόμων.
Η μονάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην Ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που πλέον εργάζεται στον ιδιωτικό χώρο χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge» (Χόρχε). Ο 50χρονος φέρεται να παρεμβαίνει σε εκλογικές αναμετρήσεις για πάνω από δύο δεκαετίες.
Η δράση της ομάδας
Μία από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη δραστηριότητα των bots που συνδέεται με το Aims στο διαδίκτυο. Ήταν πίσω από ψεύτικες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες, σε περίπου 20 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αυτή την εβδομάδα, η Meta, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, κατέρριψε τα bots που συνδέονται με το Aims στην πλατφόρμα της, αφού οι δημοσιογράφοι μοιράστηκαν ένα δείγμα των ψεύτικων λογαριασμών με την εταιρεία. Την Τρίτη, εκπρόσωπος της Meta συνέδεσε τα bots του Aims με άλλα που συνδέθηκαν το 2019 με μια άλλη, πλέον ανενεργή ισραηλινή εταιρεία, την οποία απαγόρευσε από την πλατφόρμα.
Η κοινοπραξία των δημοσιογράφων διαθέτει πάνω από έξι ώρες υλικού, κρυφά τραβηγμένου, από τις συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων ο Χάναν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Υπερηφανεύονταν για τη διαρροή υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.
Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φάνηκε να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή το σαμποτάζ αντίπαλων εκστρατειών: Η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη και ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με σκοπό να δώσει στη σύζυγό του την ψευδή εντύπωση ότι είχε δεσμό.
Εκτός από το λογισμικό Aims, ο Χάναν μίλησε για τη «μηχανή blogger» του – ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προφίλ κοινωνικών μέσων που ελέγχονται από το Aims για να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο.
«Αφού δημιουργήσεις αξιοπιστία, τι κάνεις; Τότε μπορείς να χειραγωγήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Δραστηριότητα και στην Ελλάδα
Περιγράφοντας την δράση της μονάδας του στους δημοσιογράφους που προσποιούνταν τους πελάτες ο Χανάν έκανε λόγο για μια ομάδα που αποτελείται από «πρώην υπαλλήλους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εκστρατείες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος περιγράφεται ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.
Στην αρχική του παρουσίαση προς τους πιθανούς πελάτες, ο Χάναν είπε επίσης: «Εμπλεκόμαστε πλέον σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Ειράτα]… Προσέξτε τα στοιχεία. Ολοκληρώσαμε 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Έπειτα υποστήριξε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα πρότζεκτ» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην αμερικανική πολιτική.
Σχέσεις με Cambridge Analytica
Όπως σημειώνει ο Guardian, «δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της ομάδας Χόρχε στις μυστικές συναντήσεις και ο Χάναν ενδέχεται να τους εξωραΐζει προκειμένου να εξασφαλίσει μια επικερδή συμφωνία με υποψήφιους πελάτες».
«Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο Χανάν ίσως έχει διογκώσει τις αμοιβές του όταν συζητούσε το κόστος των υπηρεσιών του», προσθέτει αναφέροντας ότι η ομάδα ανέφερε ότι χρεώνει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές.
Ωστόσο, τα email που διέρρευσαν στον Guardian δείχνουν ότι τελικά οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες. Το ένα υποδηλώνει ότι το 2015 ζήτησε 160.000 δολάρια από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica που δεν λειτουργεί πλέον για συμμετοχή σε μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το 2017, ο Χανάν άρχισε να εργάζεται ξανά για την Cambridge Analytica, αυτή τη φορά στην Κένυα, αλλά απολύθηκε από την εταιρεία συμβούλων, η οποία είπε ότι «400.000-600.000 δολάρια τον μήνα –και πολύ περισσότερα– για την αντιμετώπιση κρίσεων» ήταν περισσότερα απ’ όσα θα πλήρωναν οι πελάτες της.
Δεν υπάρχουν στοιχεία, σημειώνει ο Guardian, ότι οποιαδήποτε από αυτές τις εκστρατείες προχώρησε. Όμως έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως, όταν η ομάδα Χόρχε εργάστηκε κρυφά κατά τις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας το 2015, το έκανε μαζί με την Cambridge Analytica.
====================
Dimitrios Kouvelas
==============
== =================
Η υπόθεση γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κανάλι BFM, καταγράφει πόσο βαθιά είχε απλώσει τα πλοκάμια του το ισραηλινό δίκτυο, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε μεσοβδόμαδα.
Φεβρουαρίου 2023
Η περιβόητη «ομάδα Χόρχε» η οποία εμπλέκεται και στη χώρα μας μέσω δημοσιευμάτων, φαίνεται πως είχε στήσει ένα καλά οργανωμένο σύστημα διαφθοράς και επιρροής στα διεθνή ΜΜΕ.
Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι ο Ρασίντ Μπαρκί, 54χρονος βετεράνος δημοσιογράφος του BFM, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως παρουσιαστής στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας.
Οι λόγοι είχαν παραμείνει άγνωστοι, μέχρι να έρθει η έρευνα της Le Monde σε συνεργασία με τον οργανισμό Forbidden Stories has για να ρίξει φως στην υπόθεση.
Ο Μπαρκί παρουσίαζε ρεπορτάζ για σειρά θεμάτων, όπως για πολυτελή γιότ στο Μονακό, για έναν Σουδανό πολιτικό, για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Κατάρ. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά αποδεικνύεται ότι είχαν «φυτευτεί» από την γνωστή ισραηλινή ομάδα.
Ο 54χρονος αρνείται ότι πληρώθηκε για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, αλλά παραδέχθηκε ότι παρέκαμψε την ιεραρχία του BFM. Προσθέτει ότι τα θέματα αυτά το προτάθηκαν από μεσάζοντα και πως βασίστηκε στην προσωπική του κρίση να τα δημοσιοποιήσει.
Οι ερευνητές, όμως, λένε ότι έχουν αποδείξεις πως οι ιστορίες αυτές προέρχονται από την σκιώδη «ομάδα Χόρχε», που έχει βάση το Τελ Αβίβ και επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, τον Ταλ Χανάν.
Σύμφωνα με τη Le Monde η «Ομάδα Χόρχε» είναι ένας από τους διάφορους «παίκτες» σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο μισθοφόρων της παραπληροφόρησης που, με όπλο το Διαδίκτυο, εργάζονται επ΄αμοιβή για σπίλωση προσώπων ή επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών.
Τρεις δημοσιογράφοι της ομάδας Forbidden Stories παρίσταναν τους πελάτες που αναζητούσαν τρόπο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στην γαλλόφωνη Αφρική εκ μέρους μεγάλης πολυεθνικής. Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν πρόσβαση στην «ομάδα Χόρχε» και, ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν να συναντηθούν τετ α τετ για να λάβουν και χρηματική προσφορά.
Ο Χανάν υποστηρίζει ότι έχει παρέμβει σε περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει πρόσβαση σε email και λογαριασμούς social media από ισχυρές προσωπικότητες στην Αφρική.
Κεντρικό ρόλο στην προσφορά της «Ομάδας Χόρχε» ήταν μια πλατφόρμα με το όνομα Advanced Impact Media Solutions (AIMS), που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες ψεύτικες ταυτότητες με λογαριασμούς σε Facebook και Telegram. Αυτοί οι λογαριασμοί διαδίδουν, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της καμπάνιας.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν τουλάχιστον 20 διεθνείς καμπάνιες που έχει οργανώσει η συγκεκριμένη ομάδα.
Από την πλευρά του το δίκτυο BFM επιβεβαίωσε ότι τα ρεπορτάζ αυτά παίχτηκαν χωρίς έγκριση.
Το σχέδιο ήταν απλό: Τα ρεπορτάζ έπαιζαν αργά τη νύχτα στο κανάλι χωρίς την έγκριση της διευθυντικής ομάδας. Δεν είχαν μεγάλη απήχηση, όμως, μετά… έπιαναν δουλειά οι ψεύτικοι λογαριασμοί, αναπαράγοντας το περιεχόμενο και διαχέοντάς το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: www.efsyn.gr
Σχόλια