Η κακομαθημένη Δύση ζητά, μάταια, από τη Ρωσία να... αυτοκτονήσει

 

===============================

 

Διαβαστε το μαζι με το θαυμασιο σχολιο του Dionysios Mouzakis το οποιο με εκφραζει απολυτα "Κατ’ αρχήν να διευκρινήσω ότι δεν είμαι οπαδός των θεωριών περί ξανθού γένους ούτε υποστηρικτής του Πούτιν.
Αντιθέτως θα έλεγα.
Όμως η πτώση της ΕΣΣΔ και η θραύση της σε κράτη και κρατίδια εξαμβλώματα, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι τα Βαλκάνια, κράτη που δεν υπήρξαν ούτε επί κομμουνισμού, ούτε επί τσάρων, ελπίζω να μην φέρει την ανθρωπότητα στο σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.
Χρειάζεται σύνεση και διπλωματία για αυτό.
Μια χώρα όπως η Ρωσσία δεν ταπεινώνεται διότι αν ταπεινωθεί δεν ξέρουμε τι δυνάμεις θα επικρατήσουν μετά στο εσωτερικό της.
Το παράδειγμα της Γερμανίας, που η ταπείνωσή της και οι υπέρογκες πολεμικές αποζημειώσεις την οδήγησαν στον Χίτλερ, και τα μετέπειτα, είναι γνωστά.
Σχετικά με την Ουκρανία, έχω κενό στις ιστορικές γνώσεις μου. Δεν ξέρω πως καθορίστηκαν τα σύνορά της, πως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους αιώνες, ούτε την ιστορική της πορεία. Ή μάλλον ξέρω ελάχιστα."
Dionysios Mouzakis

«Δεν είναι απαραίτητο να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσουμε πριν το σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή»
Υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung,ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας (Jurgen Habermas) ένας από τους λίγους εναπομείναντες πνευματικούς ανθρώπους στην Ευρώπη.
Ο Χάμπερμας απευθύνεται σε όλους τους Δυτικούς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάδυση μιας ολοένα και εντεινόμενης πολεμόχαρης ρητορικής από τη Δύση.
Το άρθρο προκάλεσε τις αντιδράσεις των απανταχού Σβαμπ και Χαράρι που ακόμα και ο μετριοπαθής αντίλογος από έναν διάσημο φιλόσοφο είναι γι αυτούς ''επικίνδυνος᾽᾽ εφόσον συνιστά σκέψη που μπορεί να μεταδοθεί.
Τι λέει όμως ο φιλόσοφος ώστε να δικαιολογούνται αντιδράσεις;
«Το σημαντικότερο, λέει ο Χάμπερμας, είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποτραπεί μια επιμήκυνση του πολέμου, που θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές και καταστροφή».
Η επιμήκυνση του πολέμου, όπως επισημαίνει είναι ένα σενάριο που θα υποχρεώσει τη Δύση «είτε να παρέμβει ενεργά στον πόλεμο ή να αφήσει την Ουκρανία στη μοίρα της, ώστε να μην επαναληφθεί ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων...Η αύξηση των παραδόσεων όπλων μας με την προοπτική μιας νίκης με κάθε κόστος έχει αναπτύξει τη δική της δυναμική, που ριψοκινδυνεύει να μας κάνει να διαβούμε το κατώφλι του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου...
...Οι δυτικές κυβερνήσεις είναι νομικά υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασφαλείας των πολιτών τους και φέρουν επίσης ηθική ευθύνη για το θάνατο και την καταστροφή που προκλήθηκε από τα δυτικά όπλα – ανεξάρτητα από τη στάση του ουκρανικού λαού....
...Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να οργανωθούν διαπραγματεύσεις, καταλήγει ο φιλόσοφος.... Τα δεινά και οι θάνατοι που προκαλούνται από τις μάχες κινδυνεύουν να σκληρύνουν περαιτέρω τις θέσεις και των δύο πλευρών και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο στο μέλλον να βρεθεί «ένας αποδεκτός συμβιβασμός»
Ο Χάμπερμας εκφράζει στο άρθρο του τη λύπη του που οι δυτικές χώρες δεν ήταν πιο ξεκάθαρες σχετικά με τους λόγους που τις οδήγησαν αρχικά να υποστηρίξουν το Κίεβο. Και μολονότι προσυπογράφει τη φράση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την οποία «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο», σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται, ωστόσο, απαραίτητα να τον κερδίσει».
*Ο Γιούργκεν Χάμπερμας (που εξαρχής, μέσω άλλου άρθρου του είχε απευθύνει έκκληση για σύνεση λίγο πριν την έναρξη του πολέμου) θεωρείται ο στοχαστής και θεωρητικός της Σχολής της Φρανκφούρτης, παρά τις αποστάσεις που έχει πάρει κατά καιρούς από αυτήν. Υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας στην Χαϊδελβέργη και στα πιο λαμπρά πανεπιστήμια της Γερμανίας. Του έχουν απονεμηθεί οι υψηλότερες διακρίσεις σχετικά με την έρευνα και έχει τιμηθεί με πλήθος βραβεία.
Αυτήν την προσωπικότητα έκρινε πρώτος-πρώτος ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι αποτελεί: «Ντροπή για τη γερμανική φιλοσοφία»! Ένας Ουκρανός πολιτικάντης τόλμησε να πει ότι «ο Γιούργκεν Χάμπερμας μπαίνει αδιάντροπα στην υπηρεσία του Πούτιν»! Κάθε... σκουπίδι, κάθε ανύπαρκτο άτομο μπορεί να κάνει το ίδιο σήμερα.Να στιγματίσει λαμπρούς στοχαστές αν δεν συμβαδίζουν με την διανοητική διαστροφή.
Θα το πω απλά: Προσπαθούν να φιμώσουν, να διαβάλουν, κάθε σκέψη, ακόμα και την πιο μετριοπαθή. Κάθε στοχαστή, ακόμα και τους πιο καταξιωμένους. Τρέμουν τον Λόγο. Ιδιοκτήτες της σκέψης θέλουν να είναι μόνον αυτοί.
Από Διονυσία Αντύπα.

 

-----------------------

 --------------------------

 -------------------


Σχόλια