Περί "Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης"

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Τελειώνει η 4ετής θητεία της παρούσας κυβέρνησης και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ακόμη περιμένουν να δουν τις φιλόδοξες επενδύσεις του περιβόητου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, από τον λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Για 70 χρόνια η τοπική οικονομία βασιζόταν στον λιγνίτη, το κύριο καύσιμο για την ηλεκτρική ενέργεια της επικράτειας. Το 2019, η κυβέρνηση έσπευσε από τους πρώτους στην Ε.Ε. να σηκώσει τη σημαία της απολιγνιτοποίησης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι συνέπειες για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι συντριπτικές και τις περιγράφει αδρά η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ: απώλεια 21.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, καθώς πάνω από το 25% όλων των τοπικών θέσεων εργασίας συνδέονται με τη λιγνιτική βιομηχανία και απώλεια εισοδήματος 9 δισ. ευρώ ως το 2028.

Σε μια περιοχή που θεωρείται και είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με ΑΕΠ και διαθέσιμο εισόδημα περίπου 30% χαμηλότερα από την Αττική, με μακροχρόνια υψηλή ανεργία (25-30% κατά την τελευταία 10ετία, με τους νέους να κυριαρχούν), ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό και πληθυσμό που γερνά ταχύτερα από αλλού στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ τα λέει, όχι εμείς.

Χθες οι κάτοικοι της περιοχής εισέπραξαν ξανά κυβερνητικές υποσχέσεις. Για Περιφέρεια-πρότυπο μίλησε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνιστής στην υλοποίηση επενδύσεων στα επόμενα χρόνια.

Δεν θα διαφωνήσουμε, είμαστε καλόπιστοι. Μακάρι η περιοχή να αλλάξει πρόσωπο. Αλλά το Σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Μετάβαση προβλέπει τη δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι η περιοχή θα προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει να εργαστεί εκεί.

Οι ντόπιοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν και θα βρεθούν σταδιακά χωρίς δουλειά, αφού δεν διαθέτουν και εργασιακές δεξιότητες (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), τι θα κάνουν;

 ===========================

====================

Βlogger:

... Περί "Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης".

Πρώτον:  

  • Προφανώς πρόκειται περί σχεδίου, που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου (ως μπροστινού).Είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή που μόνο με σχεδιασμό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. (Το σχέδιο απλά κρύφτηκε μέσα σε άλλο σχέδιο ... "αναπτυξιακό")

Δεύτερον:  

  • Πράγματι πρόκειται για"Μετάβαση" ή για την ακρίβεια πολλές "μεταβάσεις!". Καταργείται η χρήση του λιγνίτη - ενός εγχώριου ενεργειακού πόρου και αντικαθίσταται από: πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο, από πανάκριβες "ΑΠΕ" και η αλλάζει χρήση γης στη Δυτική Μακεδονία, όλα αυτά με τη μία χωρίς καμία μελέτη, αφού κανείς "υπεύθυνος" δεν μπήκε στον  κόπο να απαντήσει: 

ούτε βγήκε κανείς "υπεύθυνος" να απαντήσει στον κ. Ορφανουδάκη: 

Τρίτον: 

Πράγματι πρόκειται για"Αναπτυξιακή μετάβαση" χωρίς να εξηγεί προς ποια κατεύθυνση θα είναι η ανάπτυξη, ποιοί θα ωφεληθούν. Εδώ η απάντηση είναι επίσης προφανής. Θα ωφεληθούν συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα και οι Γερμανικές Εταιρείες, αφού:

την Νοεμβρίου 26, 2021

------------------------

---------------------------

---------------------------------------

Μα όλα έχουν ειπωθεί και συντελούνται στο φως τη μέρας και ποτέ δεν έκρυψε ο Π/Θ, απλά εσείς δεν το ξέρετε!

"Μητσοτάκης: Είμαστε ωφέλιμοι για τις γερμανικές εταιρείες"

" Όμως το λουκέτο των λιγνιτικών εργοστασίων της χώρας δεν θα έχει μόνο χαμένους (Έλληνες εργαζόμενους και καταναλωτές) αλλά και κερδισμένους! Ποιοι θα είναι αυτοί; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στη Γερμανική Εφημερίδα «Bild».

Συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. (…) Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα (…) Είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα»!!! ΠΗΓΗ

==============

Σχετικά με το αγωνιώδες ερώτημα - που ήδη απαντηθεί αφού ο πληθυσμός της περιοχής έχει μειωθεί κατά 10%  - τι θα κάνουν όλοι οι ενεργοί κάτοικοι της περιοχής που οι δουλειές τους ήταν προσαρτημένες στο κύκλωμα του Λιγνίτη και γι'αυτό έχει δώσει απάντηση η Πρωθυπουργά μας στην ίδια συνέντευξη (Bild 26-5-2020)

 «Σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»… 

Eμείς λοιπόν  δεν έχουμε Π/Θ αλλά πλασιέ συμφερόντων...

===================


Τέταρτον: 

Τέλος μην ψάχνετε που κολλάει το "Δίκαιη" του τίτλου:  "Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης".

Δίκαιο είναι η βούληση του Π/Θ και των συγκατανευσιφάγων του, κατά το ήταν "δίκαιο και έγινε πράξη!"

Υ.Γ. 

Και τώρα χαλαρώστε.

Πάρτε στα χέρια σας το λογαριασμό ενέργειας και δείτε την "έκπτωση", είναι μια υπενθύμιση ότι ο πολυχρονεμένος Πασάς σας κάνει τη χάρη να μην χρεοκοπήσετε αυτόν τον μήνα, αλλά κάποια άλλη στιγμή... όταν αποφασίσει ο ίδιος.  

Αυτή είναι η λειτουργία της υπόμνησης. 

Χρωστάτε! Είστε υπόχρεοι!

...αλλά κάποιος "πατερούλης" σας καλύπτει προς το παρόν...και για όσο είστε καλά παιδιά. Γενικά τα κορόϊδα είναι καλά παιδιά. Μην κοιτάτε  πάνω, προς κόμματα και άλλες "δημοκρατικές δυνάμεις", απέδειξαν για ποιον δουλεύουν, κοιτάξτε δίπλα σας, τον γείτονά σας και μιλήστε για τους τρόπους με τους οποίους θα βγούμε από την τρύπα στην οποία μας έχουν χώσει οι "αναπτυξιαστές" με  τα "λευκά κωλάρα".


 


 -----------------

...και ένα χάπι για τους κοψοχέρηδες....

ή
 

Σχόλια