Αποκάλυψη: Ισραηλινοί χάκερς χειραγώγησαν πάνω από 30 εθνικές εκλογές – Παρουσία και στην Ελλάδα

Αποκάλυψη: Ισραηλινοί χάκερς χειραγώγησαν πάνω από 30 εθνικές εκλογές – Παρουσία και στην Ελλάδα

Ισραηλινοί χάκερς χάκαραν και διέσπειραν fake news – Ο εγκέφαλος της ομάδας δήλωσε ότι ήρθαν και στην Ελλάδα – Το αποκαλυπτικό υλικό που αποκαλύπτει ο Guardian

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, φέρνει στο «φως» τη δράση της «Team Jorge». Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι οι Ισραηλινοί χάκερς είναι μια ομάδα από Ισραηλινούς συμβούλους, η οποία έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, σαμποτάζ και επιτηδευμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media.

Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για παρουσία συνεργατών της εν λόγω ομάδας και στην Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε ο «εγκέφαλος» της ομάδας.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι Ισραηλινοί χάκερς είχαν επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο «Jorge» και φέρεται να λειτουργεί στο παρασκήνιο, ελέγχοντας τις εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Guardian.
Ισραηλινοί χάκερ
Ισραηλινοί χάκερς

Η δράση του Χάναν αποκαλύφθηκε από μία διεθνή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων η οποία εξασφάλισε έγγραφα και απόρρητο υλικό στον Guardian.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε Μέσα όμως η Monde, το Spiegel και η El Pais. Το πρότζεκτ, που αποτελεί κομμάτι ευρύτατης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης συντονίστηκε από τη γαλλική ΜΚΟ, Forbidden Stories, που έχει ως στόχο να συνεχίσει το έργο και την έρευνα δημοσιογράφων που έχουν απειληθεί, φυλακιστεί ή δολοφονηθεί.

Η έρευνα αποκαλύπτει με σοκαριστικές λεπτομέρειες το πως η περιβόητη «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση, με την εν λόγω ομάδα να προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος.

Στο πελατολόγιό που είχαν οι Ισραηλινοί χάκερς, υπάρχουν επίσης και μεγάλες εταιρείες, τονίζει ο Guardian.

Ο Χάναν αρκέστηκε να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων αλλά και εταιρείες που θέλουν μυστικά να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Ο ρόλος του Aims

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υπηρεσίες που προσέφεραν οι Ισραηλινοί χάκερς, αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube.

Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.

Μέσα από υλικό που προέκυψε από πολύωρα κρυφά meeting του Χάναν με δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν ως πιθανοί πελάτες, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίον η Team Jorge μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στα Gmail και τα Telegram.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Guardian, έδειξαν αρκετή υπερηφάνεια για το γεγονός πως μπορούν να «φυτέψουν λογισμικό» ακόμα και σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε παγκοσμίου εμβέλειας ΜΜΕ, μέσω του Aims.

Ο κύριος άξονας της στρατηγικής που είχαν οι Ισραηλινοί χάκερς, κινείται γύρω στην παρενόχληση και το σαμποτάζ των εκστρατειών αντιπάλων φορέων. Παραδέχθηκαν μεταξύ άλλων ότι είχαν στείλει ακόμη και ένα sex toy μέσω της Amazon στην οικία ενός πολιτικού, με στόχο να δώσουν στη σύζυγό του την εντύπωση ότι την απατά!

Παρουσιάζοντας τη λειτουργία του Aims στους υποψήφιους πελάτες του, ο Χάναν περιηγήθηκε ανάμεσα σε δεκάδες avatar, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίον τα fake προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε μερικά δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ετικέτες για άμεση αντιστοίχιση με το φύλο, την εθνικότητα και τα ονόματα που προτιμούν οι χειριστές του.

Ο Χάναν δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την προέλευση των φωτογραφιών που χρησιμοποιούσε στα avatar του, ωστόσο ο Guardian ανακάλυψε ότι σε μερικές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες υποκλάπηκαν από αληθινά προφίλ στα social media.

Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Μαζί με το Aims, ο Χάναν παρουσίασε επίσης και τη «μηχανή των μπλογκς». Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δημιουργεί ιστοσελίδες τις οποίες τα προφίλ που ελέγχει η Aims μπορούν να διασπείρουν fake news στο διαδίκτυο. «Όταν δημιουργείς την αίσθηση της εγκυρότητας, τότε τι ακολουθεί; Μπορείς  άνετανα προχωρήσεις στη χειραγώγηση», είπε.

Ισραηλινοί χάκερς – Το αποκαλυπτικό υλικό

Οι δημοσιογράφοι του Guardian δεν διστάζουν να εκφράσουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί χάκερς «ξεσκεπάστηκε» από μυστικούς ρεπόρτερ. Οι κρυφά βιντεοσκοπημένες συνομιλίες του Χάναν με τους δημοσιογράφους έλαβαν χώρα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, τρία πρόσωπα που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.

Οι συνομιλίες με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έλαβαν χώρα μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ έλαβε χώρα και μία συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες μας. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Ο Guardian σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χάναν για τη δράση της ομάδας του, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο ίδιος μπορεί να «φούσκωνε» τις διηγήσεις του ώστε να προσελκύσει τους υποψηφίους πελάτες για να κλείσει νέες συμφωνίες.

Όσο γι’ αυτές, η Team Jorge είπε στους ρεπόρτερ ότι δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, αλλά και με μετρητά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, μέσω e-mail που διέρρευσαν στον Guardian έδειξαν ότι η κοστολόγηση του Χάναν ήταν αρκετά πιο «μαζεμένη». Ένα εξ αυτών παρουσίασε ότι το 2015 ζήτησε 160.000 ευρώ από την Cambridge Analytica για εμπλοκή δύο μηνών σε καμπάνια που αφορούσε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η συνεργασία του Χάναν με την Cambridge Analytica συνεχίστηκε και το 2017, αυτή τη φορά για την Κένυα. Όμως, το ποσό των 400-600.000 δολαρίων που ζήτησε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις τοπικές αρχές.

Ο Guardian προσέγγισε τον Αλεξάντερ Νιξ, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica, ο οποίος χαρακτήρισε τις πληροφορίες «συγκεχυμένες».

Οι παρεμβάσεις σε Gmail και Telegram

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο Χάναν έδειξε στους «ινκόγκνιτο» δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, ιδίως όσον αφορά λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Αμέσως έφερε στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα.

«Πλέον, εάν κάποιος διαθέτει Gmail, σημαίνει ότι έχει παραπάνω από έναν απλό λογαριασμό για email». Στη συνέχεια, σειρά πήρε το χακάρισμα προφίλ στο Telegram.  Ένα από τα προφίλ στα οποία είχε πρόσβαση ανήκε σε πολίτη από την Ινδονησία ο οποίος είχε εμπλοκή στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος έφτασε να εξασφαλίσει την προεδρία.

«Γνωρίζω ότι σε μερικές χώρες πιστεύουν ότι το Telegram είναι ασφαλές. Θα σου δείξω πόσο… ασφαλές είναι», φέρεται να είπε συνεχίζοντας το live χακάρισμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων. «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις. Μπορώ να γράψω στον εκάστοτε στόχο τι πιστεύω για τη σύζυγό του, ή για την τελευταία ομιλία του».

Ο Χάναν έδειξε στη συνέχεια πως μπορεί να σβήσει τα ίχνη του από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα, τονίζοντας στους ινκόγκνιτο ρεπόρτερς ότι μέσω των υπηρεσιών hacking κατάφερε να βρει τρύπες ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών SS7.

«Για να ξεκαθαρίσω, αρνούμαι ότι δρω παράνομα», φέρεται να είπε ο Χάναν, ενώ ο αδερφός του και συνεργάτης του, Ζοχάρ, συμπλήρωσε. «Κινούμαι σύμφωνα με τον νόμο σε όλη μου τη ζωή…»

Πηγή: www.koutipandoras.gr

================

 ------------------------------

 

 

Ειρήνη Μαρούπα

Μπράβο στα παιδιά! Επιτέλους μάθαμε ποιοί το κάνετε!
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο επικεφαλής μικρού πατριωτικού κόμματος, Οδυσσέας Τυλιγάδας, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο πάγο ότι σε περιφέρειες που δεν είχε ψηφοδέλτιο πήρε πολλές ψήφους.
Ο Άρειος πάγος του απάντησε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον να κάνει την καταγγελία επειδή δεν του φάγανε ψήφους αλλά του δώσανε!!!!
Ο άνθρωπος τους απάντησε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ; Ή ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ; Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ!
Στις ίδιες εκλογές οι Λαφαζανης Κωνσταντοπουλου δεν μπήκαν στην Βουλή για 2000 ψήφους.
Έκτοτε σταμάτησα να ψηφίζω….

========================

Οι Ισραηλινοί μάγοι των fake news δουλεύουν και στην Ελλάδα

Της Όλγας Μαύρου
16 Φεβρουαρίου 2023

Αντιδράσεις προκάλεσε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφ’ ενός το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian για “υποκατάστημα” στην Ελλάδα της ισραηλινής εταιρείας “Team Jorge”, δηλαδή χάκερς και επαγγελματιών στη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, αφ’ ετέρου η δημοσίευση δύο απανωτών fake news για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ως προς τον τελευταίο, το ένα ανέφερε ότι ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του και το άλλο τον αναμείγνυε σε σκάνδαλο διαφθοράς με τρίτες χώρες και ο ίδιος εξανέστη. Όσο για την αναφορά στην Ελλάδα, γίνεται στην Guardian, αλλά όχι στην Haaretz, η οποία πάντως περιγράφει σημεία και τέρατα.

Το τρόπον τινά κοινό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Guardian και στην ισραηλινή Haaretz δείχνει πάντως πόσο εφιαλτικά εύκολο είναι νομιμοφανείς εταιρείες “πολιτικών συμβούλων” να κατασκευάζουν πολύ πειστικά fake news και να στέλνουν ενοχοποιητικά email για οποιοδήποτε θέμα επιλέξουν από λογαριασμούς άλλων ατόμων προς όποιον “στόχο”. Οι εταιρείες αυτές κομπάζουν ότι χειραγώγησαν επιτυχώς τις 26 από τις 33 εκλογικές αναμετρήσεις που “ανέλαβαν”. Επίσης περηφανεύονται ότι ελέγχουν πάνω από 30.000 μποτ (αυτοματοποιημένους ψευδείς λογαριασμούς) σε όλες τις γλώσσες για διασπορά “ειδήσεων” και λάσπης. Παράλληλα, ειδικά το άρθρο της Haaretz δίνει πολλές λεπτομέρειες για τον βαθμό επηρεασμού της κοινής γνώμης από τα μποτ και τα fake news.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για ισραηλινή εταιρεία με κακόβουλο λογισμικό και υπενθυμίζει παράλληλα το πρόσφατο σκάνδαλο Majoritas με παρεμφερή ρουμανική εταιρεία παρέμβασης σε εκλογές. Η ΝΔ μίλησε για “μυθεύματα της Κουμουνδούρου. Από πλευράς του ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής στο ρεπορτάζ της Guardian, αλλά ήταν λάβρος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών και κατά τον δημοσιευμάτων που “φωτογράφιζαν” επικείμενη άρση ασυλίας του για σκάνδαλο.

Τι γράφουν Guardian και Haaretz

Τρεις ρεπόρτερ που εργάζονται για ένα πολυμελές διεθνές δίκτυο πληροφόρησης και που έδωσαν τους καρπούς της δουλειάς τους στην βρετανική εφημερίδα Guardian, αλλά και στην ισραηλινή Haaretz, πήγαν στο Τελ Αβίβ και παρουσιάστηκαν ως πελάτες σε έναν επιχειρηματία που αυτοδιαφημίζεται ότι κερδίζει εκλογές σε τέσσερις ηπείρους. Είπαν ότι εκπροσωπούν πολιτικούς του Τσαντ και θέλουν να καθυστερήσουν τη διενέργεια εκλογών εκεί. Η εταιρεία του “επιχειρηματία” αναλαμβάνει να σαμποτάρει από εκλογές μέχρι βιομηχανίες, να λασπολογήσει εις βάρος αθώων ή να αγιοποιήσει εγκληματίες.

Η εταιρεία, όπως γράφει η Haaretz, αναλαμβάνει πλήθος πελατών: Προσελήφθη από αμερικανική εταιρεία που διαχειριζόταν πυρηνική μονάδα. Όταν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέστειλε τη λειτουργία της μονάδας για λόγους ασφαλείας, επί έξι μήνες δεχόταν από τα μποτ της ισραηλινής εταιρείας διαρκείς επιθέσεις για προσωπικά και πολιτικά ζητήματα, οι οποίες σταμάτησαν μόλις επέτρεψε να ξαναλειτουργήσει η μονάδα.

Στο Μεξικό η ίδια εταιρεία προσελήφθη για να ξεπλύνει έναν πολιτικό που κατηγορείται για βασανισμούς υπόπτων για δολοφονίες. Τα μποτ της έκαναν εκστρατεία υπέρ του  παρουσιάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενες και τον ίδιο ως ήρωα που έχει συλλάβει μεγάλους ναρκέμπορους. Στην Ινδονησία προσελήφθησαν για να καθυστερήσουν τις εκλογές και χάκαραν το λογισμικό, φροντίζοντας παράλληλα το χακάρισμα να φανεί σαν έργο της Κίνας και της Ρωσίας.

Στην Καταλονία, άγνωστο από ποιον εργοδότη, η Team Jorge φέρεται να παρενέβη με τον ίδιο τρόπο όταν γινόταν το δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιοχής. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε, αλλά φέρεται παράλληλα οι χάκερς της εταιρείας Jorge να διέσπειραν ως “είδηση” του υποτιθέμενους δεσμούς των Καταλανών αυτονομιστών με τον ISIS.

Οι μετρ των fake news

Ο ιθύνων νους της εταιρείας αυτής, υπερηφανεύεται ότι “κανόνισε” και τις εκλογές του 2015 στη Νιγηρία. Πρόκειται για τον 50χρονο ισραηλινό Ταλ Χανάν, που υποστηρίζει ότι ήταν πράκτορας ειδικών δυνάμεων στο Ισραήλ και που εδώ και 20 χρόνια με το ψευδώνυμο “Jorge”  δουλεύει στο σκοτάδι.

Το 2012 προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές στη Βενεζουέλα, ώστε να μην επανεκλεγεί ο σοσιαλιστής Ούγκο Τσάβες, αλλά απέτυχε. Τότε ο Χανάν έβγαλε “ενοχοποιητικά” βίντεο που αναπαράχθηκαν και από τηλεοπτικά μέσα των ΗΠΑ. Ο Χανάν παραδέχεται ότι “είχε κάνει κάποιες προσθήκες” στα βίντεο. Το 2022 ανέλαβε να παρουσιάσει ως διεφθαρμένο τον άνθρωπο, που είχαν στείλει στο Κατάρ τα Ηνωμένα έθνη για να ερευνήσει θέματα διαφθοράς.

Οι ρεπόρτερ τον βιντεοσκόπησαν χωρίς να το καταλάβει και του “πήραν λόγια”, ρωτώντας πολλά για να “πεισθούν” ως πελάτες. Έκανε μπροστά τους χακαρίσματα προσωπικών δεδομένων, όπως έκανε και η ρουμανική Majoritas, που μάθαινε τις προτιμήσεις χιλιάδων ψηφοφόρων (π.χ. ποδοσφαιρόφιλων) και έστελνε μηνύματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους (υπέρ δηλαδή ενός υποψηφίου, με δόλωμα κάποιο ποδοσφαιρικό θέμα).


Ονομάζει την ομάδα του “Team Jorge” και δηλώνει ότι δουλεύει για προεδρικές εκλογές κυρίως, αλλά και για άλλες, καθώς και για βιομηχάνους ή μεγάλες εταιρείες. Όπως λέει η δουλειά του είναι να μανιπουλάρει την κοινή γνώμη μέσω. Το βασικό λογισμικό του είπε ότι είναι το AIMS (Advanced Impact Media Solutions) που ελέγχει δεκάδες χιλιάδες πλαστά μηχανικά προφίλ ή μποτ, τα οποία όμως έχουν προφίλ σε πολλά δίκτυα (Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram,YouTube ακόμα και στο Amazon, και στην πλατφόρμα Airbnb) με αποτέλεσμα δύσκολα να αναγνωρίζονται ως μποτς, αφού διαθέτουν ακόμα και πιστωτικές κάρτες. Φαίνονται με fake φωτογραφίες και παρελθόν σαν αληθινοί άνθρωποι.

Κομπασμός για τα fake news

Ο Χανάν είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να χακάρει τα email τους στο Gmail και τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα Telegram. Περηφανεύτηκε ότι μπορεί να “φυτέψει” υλικό σε πολλά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια να τα προβάλλει με “μεγεθυντή” και ενισχυτή το πρόγραμμα AIMS που ελέγχει τα bot. Καυχήθηκε ότι έστειλε και ένα πορνό παιχνίδι στην σύζυγο ενός πολιτικού για να την παραπλανήσουν ότι ο άνδρας της είχε ερωμένη. Ο ίδιος έχει και μια φαινομενικά νόμιμη επιχείρηση, την Demoman International, και παρότι δουλειά του είναι η παραπληροφόρηση, η εταιρεία αυτή φαίνεται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Οι συνομιλίες των ρεπόρτερ με τον Χανάν έγιναν τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2022. Οι συναντήσεις έγιναν σε ένα γραφείο έξω από το Τελ Αβίβ. Ο Χανάν είπε ότι οι άνθρωποί του είναι “απόφοιτοι” των ισχυρότερων σχολών άμυνας και πληροφοριών, με ειδίκευση στα οικονομικά, στα κοινωνικά δίκτυα και στις προεκλογικές εκστρατείες, καθώς και στον ψυχολογικό πόλεμο. Είπε ότι έχει έξι υποκαταστήματα σε ισάριθμες χώρες, δεν ανέφερε εκεί την Ελλάδα.

«Τώρα έχουμε αναλάβει μια προεκλογική εκστρατεία στην Αφρική, αλλά έχουμε ομάδα και στην Ελλάδα και στα Εμιράτα. Φέραμε σε πέρας 33 προεδρικές εκλογές και στις 27 πετύχαμε το στόχο μας. Έχουμε και δύο μεγάλα εγχειρήματα στις ΗΠΑ», είπε. Αυτή η φράση αναφέρεται μόνον στην Guardian. Ζήτησε πάντως  6-15 εκατομμύρια δολάρια για τις εκλογές στο Τσαντ, ενώ οι δημοσιογράφοι από άλλες πηγές ήξεραν ότι το 2015 ζήτησε μόνο 160.000 δολάρια από την αμαρτωλή εταιρεία Cambridge Analytica για να ασχοληθεί δύο μήνες με εκλογές στη Λατινική Αμερική.

Το 2017, πάλι για την Cambridge Analytica, αυτή τη φορά στην Κένυα, ζήτησε 500.000 δολάρια για ένα μήνα, και τελικά η Analytica απέρριψε την πρότασή του, είτε επειδή τον βρήκε ακριβό είτε για άλλους λόγους. Άλλα στοιχεία που έχουν οι τρεις ρεπόρτερ δείχνουν πάντως ότι ο Χανάν “προσελήφθη” για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία το 2015 και ότι τότε συνεργάσθηκε με την Cambridge Analytica, άγνωστο έναντι ποιου ποσού.

“Στρατιές” μποτ και fake news

Ο ίδιος ο Χανάν έλεγε ότι το λογισμικό της Team Jorge μπορεί να δημιουργήσει 5.000 λογαριασμούς bot άμεσα ώστε να παραδίδουν μαζικά μηνύματα και προπαγάνδα σε οποιαδήποτε γλώσσα και ότι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε 17 εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Χανάν έκανε μάλιστα στους ρεπόρτερ και επίδειξη, δημιουργώντας μια fake ιστορία για το θάνατο ενός σπάνιου ζώου, που έγινα αμέσως viral. Εν συνεχεία έκανε επίδειξη και στη δημιουργία προφίλ:

«Να, κοίτα, αυτά είναι ισπανικά, ρωσικά, κοίτα και Ασιάτες, μουσουλμάνοι, ας φτιάξουμε μαζί ένα μποτ», είπε. Εν συνεχεία έβαλε τη φωτογραφία μιας λευκής γυναίκας, την ονόμασε Sophia Wilde και είπε: «Μου αρέσει το όνομα. Βρετανικό. Έχει και email, ημερομηνία γέννησης, έχει απ’ όλα». Πηγή των φωτογραφιών που χρησιμοποιεί για τα αβατάρ του, είναι πραγματικά πρόσωπα με λογαριασμούς σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Η “Sophia Wilde” στην πραγματικότητα είναι μια Ρωσίδα που ζει στη Βρετανία.

Η Guardian βρήκε διαδικτυακές κινητοποιήσεις ή “εκστρατείες” των μποτ και αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες σε είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Σενεγάλη, η Ινδία και τα Εμιράτα. O Χανάν υποστηρίζει ότι διαθέτει και σύστημα αυτόματης δημιουργίας ιστοσελίδων και μπλογκ, ώστε να εξαπλώνονται πιο γρήγορα και πλατιά τα fake news που θέλει να διασπείρει.

Η απάντηση της Google

«Άπαξ και έχεις εδραιώσει την εγκυρότητα, μπορείς πια να μανιπουλάρεις. Θα σας δείξω πόσο ασφαλές είναι και το Τelegram», είπε ο Χανάν ειρωνικά. Μπήκε στο λογαριασμό ενός Κενυάτη που περιέγραψε ως σύμβουλο σημαντικού ατόμου, άνοιξε τα email, τα αρχεία, βρήκε όλες τις επαφές του κ.λπ. Είπε ότι ο άνδρας αυτός πρόσκειται στον τότε υποψήφιο για την προεδρία Κενυάτη Γουίλιαμ Ρούτο, που εν συνεχεία κέρδισε τις εκλογές. «Ξέρω ότι μερικές χώρες νομίζουν πως το Telegram είναι ασφαλές. Κοίτα να δεις τώρα πόσο ασφαλές είναι», είπε ο Χανάν και άνοιξε στην οθόνη τις επαφές του Κενυάτη πολιτικού.

Έγραψε «Καλημέρα, πώς είσαι αγαπητέ» και έστειλε το μήνυμα σε επαφή του Κενυάτη πολιτικού εκ μέρους του πολιτικού. «Εγώ δεν είμαι παρατηρητής, δεν κάθομαι απλώς να χαζεύω τι γράφουν», κόμπασε. Εν συνεχεία εξήγησε το αυτονόητο, ότι άπαξ και στέλνει ό,τι μήνυμα θέλει από όποιον θέλει, μπορεί να προκαλέσει χάος και σκάνδαλα εις βάρος των αντιπάλων.

«Το σπουδαιότερο είναι να προκαλείς το σωστό πρόβλημα στο σωστό άνθρωπο. Μπορώ να γράψω εκ μέρους άλλου τι σκέφτομαι για τη γυναίκα του ή για την τελευταία δημόσια ομιλία του, να του τάξω ότι θα τον βάλω επικεφαλής του προσωπικού μου», είπε. Μετά έκανε και μια επίδειξη για το πώς εξαφάνιζε τα ίχνη του, άπαξ και το μήνυμα είχε αναγνωσθεί. Το διέγραφε. Οι ρεπόρτερ διαπίστωσαν και μόνοι τους εν συνεχεία ότι τα μηνύματα είχαν όντως σταλεί και παραληφθεί. Ο Χανάν είπε ότι το λογισμικό του εκμεταλλεύεται τα κενά και τα αδύναμα σημεία του παγκόσμιου συστήματος σημάτων SS7, το οποίο εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί θεωρούν ευάλωτο.

Η Google, που ρωτήθηκε σχετικά από τους ρεπόρτερ για το Gmail αρνήθηκε να σχολιάσει και η Telegram απάντησε ότι «το πρόβλημα του SS7 είναι εν γένει γνωστό και δεν αφορά μόνον την δική μας πλατφόρμα. Oι χρήστες όλων των κοινωνικών δικτύων πρέπει να ξέρουν ότι είναι ευάλωτοι σε χακαρίσματα και πλαστοπροσωπίες και ότι πρέπει να ακολουθούν όλες τις συστάσεις μας για την ασφάλεια των λογαριασμών τους». Ο “ειδικός” που έδωσε κατά λάθος συνέντευξη, έλεγε πάντως στους “πελάτες” δημοσιογράφους ότι δεν έκανε ποτέ του κάτι παράνομο!

Πηγή: slpress.gr

 


Σχόλια