Ο κίνδυνος να οδηγήσει η ανοχή σε “φινλανδοποίηση” της χώρας

 

Τσιτσιλιάνος Γιώργος

Το κρεσέντο των τουρκικών επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας συνεχίζεται. Αρχής γενομένης από τον Ερντογάν, τον Τσαβούσογλου, τον Ακάρ, τον Καλίν, μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και ακολουθούν σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνεπώς, πρόκειται για μία καλά σχεδιασμένη ορχήστρα τουρκικής αναθεωρητικής ρητορικής που έχει τους στόχους της. Και ο πρώτος κίνδυνος που προβάλλει για την Ελλάδα είναι να οδηγηθεί σε “φινλανδοποίηση”.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο καθημερινός βομβαρδισμός των προκλητικών δηλώσεων είναι τόσο μεγάλος, που θα τον παρουσίαζα μαθηματικά ως μία γνησίως αύξουσα συνάρτηση κοντά σε εκθετική μορφή με ανεξάρτητη μεταβλητή τον χρόνο. Προσέξτε: Αυτή η συνάρτηση ενώ έχει ανοδική πορεία σταθεροποιείται για ένα χρονικό διάστημα ως προς τον λεκτικό της χαρακτήρα, η διεθνής κοινότητα (ΕΕ, ΗΠΑ) την ανέχεται, η κυβέρνηση ομοίως, συνεπώς κερδίζει το πολύ καλό τουρκικό σχεδιασμένο αφήγημα. Στη συνέχεια η συνάρτηση ακολουθεί πάλι την ανοδική της πορεία και αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει ουσιαστικά ανεκτή η λογική αυτή από την διεθνή κοινότητα. Συνεπώς, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί η Τουρκία έχει επιβάλλει και σταθεροποιήσει ως ένα βαθμό, βήμα – βήμα την αναθεωρητική της τακτική ως προς την ρητορική, σε βάρος της πατρίδας μας.

Πέραν όμως της ρητορικής, η Τουρκία αποκτά σταδιακά το πλεονέκτημα με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά ακριτικά νησιά, (τείνει να καταστεί καθεστώς), που είναι σαφώς παραβίαση εθνικού εδάφους. Ας μην καυχόμαστε τουλάχιστον ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει το πολιτικό σύστημα της χώρας, ανεξάρτητα αν δεν αντιδρά. Η σαφής οδηγία από τον Ερντογάν και τα υπόλοιπα παπαγαλάκια του, να μην τολμήσουμε να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη πέρα των 6 νμ ακόμη και νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργεί τετελεσμένα, εφόσον αυτή η λογική επικρατήσει για μεγάλη χρονική διάρκεια. Η επέκταση στα 12 νμ νοτιοδυτικά της Κρήτης συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων, έπρεπε να έχει γίνει ταυτόχρονα με την συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε τότε και τώρα βρήκε αφορμή ο Ερντογάν να θέσει την χώρα σε αιχμαλωσία, αν δεν αντιδράσει άμεσα.

Όταν είσαι αιχμάλωτος των κινήσεων δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ή απαλλάσσεται η χώρα το ταχύτερο, ή αφήνει το θέμα στις καλένδες και βρίσκεται σε μόνιμη αιχμαλωσία με ότι αυτό συνεπάγεται. Το όλο θέμα θα το παρομοίαζα ως εξής: Να θέλω να βγω στην αυλή του σπιτιού μου να φυτέψω διάφορα λαχανικά για να επιβιώσει η οικογένειά μου, αλλά το σκέφτομαι γιατί αν το τολμήσω υπάρχει ο φόβος διαμάχης, που δεν γνωρίζω που θα καταλήξει. Οπότε δεν θα τον εκμεταλλεύομαι και αν αυτό έχει διάρκεια γίνεται καθεστώς.

Χλιαρές ανακοινώσεις

Συνεπώς, τα ερωτήματα που τίθεται είναι: Μέχρι πότε θα βλέπουν οι ακρίτες των νησιών μας τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι τους; Και μέχρι πότε η χώρα θα είναι αιχμάλωτη ως προς την επέκταση των χωρικών της υδάτων ακόμη και νοτιοδυτικά της Κρήτης; Και οι δύο ερωτήσεις για να απαντηθούν χρήζουν διερεύνησης ως προς τις παραμέτρους που επηρεάζονται, είτε αυτές είναι συνάρτηση εξωτερικών παραγόντων, είτε αυτές είναι συνάρτηση της αποτελεσματικότητας της αμυντικής μας αποτρεπτικής δύναμης.

Λογικά ως προς τους εξωτερικούς παράγοντες κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι έχει λεχθεί και ενδεχομένως συμφωνηθεί με ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, πίσω από τις κουρτίνες. Ωστόσο, από τις χλιαρές ανακοινώσεις της αμερικανικής διοίκησης και της ΕΕ, διαπιστώνεται ότι η επικρατούσα λογική είναι κοντά με τα συμφέροντα τουλάχιστον των ΗΠΑ. Να επικρατεί αυτή η νεφελώδης κατάσταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο για τους γνωστούς λόγους. Η χώρα μας, για να είμαστε ρεαλιστές, έχει την ανάγκη της στήριξης των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι αναιμική. Οφείλουμε ως χώρα να θέσουμε το θέμα με την ανάλογη δυναμική, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η χώρα κινδυνεύει να φινλανδοποιηθεί.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν. Προφανώς το τηλεφώνημα ήταν ειδικού σκοπού. Κάτι είπαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες. Τί ήταν; Προφανώς θα είχε σχέση και με την τουρκική επιθετικότητα. Είναι ευτύχημα για τη χώρα που ο πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο και να συζητούν τα υφιστάμενα προβλήματα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Γαλλία, οι οποίες επιβάλλεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Και αυτός είναι ένας κύριος λόγος που η κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει το ταχύτερο την γαλλική πρόταση για την προμήθεια των 3+1 κορβετών.

Συνειδητή απραξία

Τώρα όσον αφορά την παράμετρο αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μόνο η ηγεσία με τους επιτελείς είναι αυτοί που γνωρίζουν όλες τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες για να αξιολογήσουν με σοβαρότητα την ικανότητα της αποτρεπτικής μας δύναμης σε συνάρτηση με την αντίστοιχη τουρκική. Και να ενημερώσουν με υπευθυνότητα τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική πολιτική ηγεσία για τα περεταίρω.

Η συνειδητή απραξία τόσων χρόνων δημιούργησε προβλήματα στην αμυντική μας λειτουργία. Να μην τα φορτώνουμε τα πάντα στα μνημόνια. Τώρα δυστυχώς τρέχουμε να προλάβουμε αναγκαστικά με διπλάσιο κόστος και χωρίς να αφήνουμε βιομηχανικό αποτύπωμα στη χώρα. Ωστόσο, πολλά σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα συμβασιοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, που είναι ένα θετικό μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Όμως, πολλά ακόμη υπολείπονται να γίνουν σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το συμπέρασμα από αυτή την πληγή που έχει δημιουργηθεί λόγω των διαχρονικών λαθών και παραλείψεων, είναι ό,τι απαιτείται σε σύντομο χρονικό διάστημα σύσσωμη η ελληνική πολιτεία, ανεξάρτητα κυβέρνησης, να πάρει μία ρεαλιστική απόφαση, με στόχο να μην επιτρέψουμε επ’ ουδενί την φινλανδοποίηση της πατρίδας μας.

==================

...και όμως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος: Λιβανοποίηση και στο τέλος Ρουαντοποίηση... αλλά αυτά είναι θέματα που δεν φαίνεται να απασχολούν το κράτος των Αθηνών... που θα επαναλάβει ότι έκανε με την χρεοκοπία του 2010: έσωσε την εξουσία του και τον κλεμμένο πλούτο του και παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας. Αφού το έκανε μια φορά θα το κάνει πάντα. Τώρα είναι εύκολο πια. Είναι όπως με την πουτ@ν@. Την πρώτη φορά είναι κάπως δύσκολο, μετά δεν την σταματά τίποτα... 


 ----------------------

Οι στρατηγικές ήττες οργανώνονται στο εσωτερικό μίας χώρας

-------------------------

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κέντρα για μετανάστες ή πως "γκριζάρουμε" μόνοι μας ελληνικά νησιά

  1. Πώς η Τουρκία “ρευστοποιεί” την ελληνική κυριαρχία χωρίς πόλεμο
  2. Σταύρ. Λυγερός: Φιλανδοποίηση πολύ μαλακό για εμάς. Τα 6 μίλια Γεραπετρίτη είναι το πιο λάθος μήνυμα
  3. Κων. Λουκόπουλος: Αποκατάσταση συνολικής εθνικής μας ισχύος, άλλως συνθηκολόγηση και φιλανδοποίηση

 

Σχόλια