ΛΑΡΚΟ: Το Νικέλιο εκτινάσσεται παγκοσμίως, η εταιρεία ξεπουλιέται, οι εργαζόμενοι απολύονται

================================

  • ΛΑΡΚΟ, πως ο δημόσιος πλούτος βγαίνει στο σφυρί. 

  • Ποιους τρόμαξε η εκτίναξη του νικελίου στις 100.000 δολάρια ο τόνος

    ------------------

    Εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ:  «Δεν συμβιβαζόμαστε με τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα μας»

    12 Μαρτίου 2022

    Μετά από 56 χρόνια, η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ φτάνει πλέον στο « στο τέλος» της με την σημερινή της μορφή.

    Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για τη ΛΑΡΚΟ, για τους περισσότερους από τους 1.200 εργαζόμενους (μαζί με τους εργολαβικούς) σε αυτή και τις οικογένειες τους. Η οικονομία μιας ευρύτερης περιοχής βασιζόταν κατά πολύ στα εισοδήματα των εργαζομένων, και στη συνολικότερη οικονομική δραστηριότητα γύρω από τη ΛΑΡΚΟ. Και για την εθνική οικονομία της χώρας μας η ΛΑΡΚΟ παίζει σημαντικό ρόλο.

    Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της επιμένουν στο σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο ειδικός εκκαθαριστής. Επικαλούνται τον διεθνή ανταγωνισμό, την κρίση, που σε συνάρτηση με τα μεγάλα χρέη κάνουν ασύμφορη τη λειτουργία της εταιρείας όπως πριν.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας -ΑΣΕ- συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου, με τα σωματεία εργαζομένων να απέχουν ώστε να μη νομιμοποιήσουν από την πλευρά τους τη διαδικασία, κάτι που είχε αποτέλεσμα να οριστεί νέα συνεδρίαση.

    Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, πετώντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο δρόμο, για να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς «βαρίδια».

    Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την ανοιχτή επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων, με την οποία ζητούν να σταματήσει η διαδικασία των απολύσεων και να επανεξεταστεί το σχέδιο εξυγίανσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την άνοδο της τιμής του νικελίου, η οποία, ανεξάρτητα από την επίδραση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Σύμφωνα με το πλάνο που αναλύθηκε από την Γ. Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και πρόεδρο του ΑΣΕ, κα Άννα Στρατινάκη, από το σύνολο των εργαζομένων, οι 350 που είναι ηλικίας άνω των 54 ετών, θα απασχοληθούν με όρους Κοινωφελούς Εργασίας, σε θέσεις στους δήμους και στην Περιφέρεια κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που απομένει για να βγουν στη σύνταξη, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα εργαστούν με αυτές τις προϋποθέσεις, έως 8 έτη.

    Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα (κοινωφελούς εργασίας, όπως το ονομάζουν) υπερεκμετάλευσης των ανέργων, που καταπατώνται βασικοί κανόνες του εργατικού δικαίου, δεν αναγνωρίζονται ειδικότητες, τριετίες, οικογενειακή κατάσταση, συλλογική σύμβαση και η αμοιβή είναι ο κατώτατος μισθός.

    Οι υπόλοιποι 750 εργαζόμενοι, θα απολυθούν άμεσα λαμβάνοντας το 100% της αποζημίωσης που δικαιούνται. Εν συνεχεία θα επαναπροσληφθούν με τρίμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, για να συνεχίσει το εργοστάσιο να βρίσκεται σε λειτουργία, σε αυτή τη μεταβατική φάση και μέχρι να βρεθεί αγοραστής – επενδυτής. Αν χρειαστεί, οι συμβάσεις αυτές θα ανανεώνονται ανά μήνα, έως ότου οριστικοποιηθεί η μετάβαση της εταιρίας στο νέο καθεστώς. Μόλις αυτό συμβεί, ο νέος εργοδότης, θα αποφασίσει ποιους και πόσους από τους εναπομείναντες εργαζόμενους θα κρατήσει στην επιχείρηση.

    Όσοι εργαζόμενοι δεν αξιοποιηθούν θα καλύψουν θέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης που θα εκπονηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο βαθιά αντεργατικό που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν κατάθεση τις απόψεις τους, που διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έρθει ανάδοχος.

    Την ίδια ημέρα- Πέμπτη 10 Μαρτίου-  στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διοίκησης), τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, εκπροσώπων κομμάτων, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να συζητήσει την αντιπρόταση που κατέθεσαν τα Σωματεία και με την οποία διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έρθει ανάδοχος. Να συνεχίζει δηλαδή να παράγει σε συνθήκες υψηλής τιμής του νικελίου, με όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά τους και παράλληλα διατηρώντας όλες τις προϋποθέσεις για συνέχιση της λειτουργίας της ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών.

    Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη, την οποία προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, συγκεκριμένα  συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, εκπρόσωπος του εκκαθαριστή, το σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων των νομών Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, οι Δήμαρχοι Λοκρών, Διρφύων – Μεσσαπίων και Ορχομενού, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και βεβαίως εκπρόσωποι των έξι σωματείων εργαζομένων Λάρυμνας, Εύβοιας, Αγ. Ιωάννη (Βοιωτίας), Καστοριάς, Κοζάνης και Αθήνας της ΛΑΡΚΟ.

    Η κυβέρνηση πιέζει για να κλείσει τη διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων την Παρασκευή 11Μαρτιου το απόγευμα στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αναμενόταν να εκθέσουν τις απόψεις τους.

    Εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ:

    «Δεν συμβιβαζόμαστε με τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα μας…»

    «Θα κάνουμε κατάληψη στη ΛΑΡΚΟ και ας στείλουν και Rafale»

    Στην κατάληψη των μονάδων της ΛΑΡΚΟ φέρονται να είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της επιχείρησης, όπως επισήμανε μιλώντας  στο Κόκκινο ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

    Ο κ. Πολίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη για να αντιμετωπίσουν την άτεγκτη κυβερνητική στάση που επιμένει στο κλείσιμο της επιχείρησης, στο ξεσπίτωμά τους και την πώληση της επιχείρησης απάντησε στον Στάθη Σχινά «Βεβαίως. Και ας στείλουν και Rafale και νατοϊκές δυνάμεις».

    Ο κ. Πολίτης μίλησε στο Κόκκινο την ώρα που παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη  των σωματείων των εργαζομένων με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ενέργειας για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, ειδικά μετά την  εκτόξευση  της τιμής του νικελίου στα 100.000 δολάρια ο τόνος (από 24.000 δολάρια που ήταν πριν τον πόλεμο).

    Ακόμη και με 50.000 δολάρια ο τόνος η εταιρία μετατρέπεται σε υπερκερδοφόρο μια και το νικέλιο είναι αναγκαίο σε όλες τις εφαρμογές που αφορούν την «πράσινη μετάβαση» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

    «Ο παππούς μου και ο πατέρας μου δούλευαν στη ΛΑΡΚΟ, όπως και εγώ από 18 χρόνων… Έχουμε εξοικειωθεί με τον θάνατο και τον καρκίνο γνωρίζοντας  ότι η δουλειά μας  είναι επικίνδυνη… δεν συμβιβαζόμαστε  όμως με τις απολύσεις και το ξεσπίτωμά μας…» είπε ο πρόεδρος του εργατικού σωματείου.

    Πηγή: rogmistinenimerosi2.blogspot.com

     

Σχόλια