Λιγνιτικές μονάδες: «Η εμμονή στο λάθος μπορεί να ΄ναι έγκλημα»!

 

Διαβάσαμε στον Τύπο ότι εδόθη μικρή παράταση μέχρι το 2025 στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Δεν ήταν βέβαια η λύση, αλλά μόνο ένα μικρό, άτολμο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Γράφει ο Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Πανελλήνιας ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Δυστυχώς, άμεσα ήρθε η δήλωση της ΔΕΗ που διαψεύδει την είδηση παράτασης και εμμένει στο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ήτοι αποσύρονται.

Το 2022 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 3 και οι Αγ. Δημήτριος 1-4, το 2023 ο Αγ. Δημήτριος 5, η Μελίτη 1, η Μεγαλόπολη 4 και το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φυσικού Αερίου).

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα με άρθρα και ομιλίες τους λόγους που η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας και την ευστάθεια του όλου συστήματος.

Επαναλαμβάνουμε συνοπτικά για άλλη μια φορά τους λόγους, με αμυδρή ελπίδα να επανεξεταστεί το κρίσιμο αυτό θέμα, πριν να είναι πολύ αργά.

Ήτοι:

  1. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι οικονομικότερες του Φ.Α.
  2. Συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος.
  3. Διατηρούν 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες άλλως μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες.
  4. Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που στοίχισε 1,2 δισ. €, θα ξεκινήσει παραγωγή το 2022 και είναι ιδιαίτερα οικονομική. Θα διακόψει το 2025 για να μετατραπεί σε μονάδα Φ.Α. ακριβότερου κόστους; Με ποια λογική;
  5. Με την απόσυρση, παραμένει λιγνίτης ανεκμετάλλευτος αξίας 100 δισ. €.
  6. Χωρίς τον λιγνίτη μειώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες πηγές μόνο στο 6% των υδροηλεκτρικών μονάδων και σε μονάδες ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που εξαρτώνται από την ένταση των ανέμων και την ηλιοφάνεια. 
  7. Η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση της ηλεκτρικής παραγωγής από εισαγωγές (φυσικό αέριο) ή αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες, παραγόμενης κατά μεγάλο ποσοστό από λιγνίτη, είναι επικίνδυνη και πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβή.
  8. Μέχρι να ευρεθεί τεχνικώς εύλογη και οικονομικά ανεκτή μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η συνδυασμένη άπνοια και συννεφιά θα οδηγεί το ηλεκτρικό σύστημα σε κατάρρευση (black out), με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.
  9. Το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει δυσμενώς τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών και καθιστά την ελληνική παραγωγή μη ανταγωνιστική.
  10. Η δαπάνη νέων δικτύων, νέων υποσταθμών, νέων μετασχηματιστών, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος και θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην… ομαλή μετάβαση.
  11. Το κόστος της μετάβασης ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Ποιος θα το επωμισθεί; Τί συνέπειες θα έχει στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας όταν ο δανεισμός δεν θα υποστηρίζεται από την Ε.Κ.Τ.;

Και δύο απλές ερωτήσεις:

  1. Γιατί εμείς να κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες το 2025 και η Γερμανία το 2038 και η Πολωνία το 2050;
  2. Ποια η επίπτωση στον πλανήτη από μια μείωση κατά 50% του εκπεμπόμενου CO2  στην Ελλάδα; Μόνο 0,2% x 50%=0,1%, όταν η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες όχι μόνο δεν θα μειώσουν τις εκπομπές τους αλλά αντίθετα θα τις αυξάνουν.

Απευθύνομαι για άλλη μια φορά στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη και τον καλώ να επανεξετάσει το όλο θέμα.

Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ είναι ΛΑΘΟΣ, και το ΛΑΘΟΣ πολλές φορές είναι χειρότερο από το ΕΓΚΛΗΜΑ.

_____________________

Υ. Γ.: Σχετικά άρθρα μου, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα       www.emfietzoglou.gr :

  1. Η Ευστάθεια του Ηλεκτρικού Συστήματος.
  2. Ο Περίπλοκος Καθορισμός της Τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  3. Οι Λιγνιτικές Μονάδες είναι Απαραίτητες.
  4. Η Ομαλή, Λελογισμένη Μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια.
  5. «Άκουσον δε»: Οι Λιγνίτες μας θα μας σώσουν τον Χειμώνα.
  6. Κοζάνη – Φλώρινα – Πτολεμαΐδα. Η Δυτική Μακεδονία αδειάζει.
  7. Γιατί η Κλιματική Ουδετερότητα είναι ανέφικτη.
  8. Ο Πράσινος Πληθωρισμός.

===================

  1. Γιάννης Μπασιάς: Η ανθρωπότητα απειλείται με οικονομική συρρίκνωση λόγω της "πράσινης" εμμονής

  2. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)

  3. Γιώργος Καρακατσάνης: Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την "πράσινη ατζέντα"- Ποιος την προωθεί 

  4. Ελάχιστα τα μέσα άμυνας της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση, λέει το ΚΕΠΕ

  5. Στ. Αλεξανδρής : Ενεργειακή κρίση με φόντο το αφήγημα της κλιματικής και ενεργειακή φτώχεια

  6. Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

  7. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

    • Εγκεφαλικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τους Ευρωπαίους χρυσοκάνθαρους: Ηλεκτροσόκ made in Germany!


      Ο στόχος της δημιουργίας της ΕΕ ήταν το σταμάτημα των συχνών και αιματηρών πολέμων στην Ευρώπη. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος, το πρώτο και βασικότερο βήμα που έγινε ήταν η πολιτική και οικονομική ένωση μέσω των ορυκτών πόρων/πρώτων υλών, με τη δημιουργία της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα. Αυτό είναι το ζουμί της ευρωπαϊκής υπόθεσης, η ταμπακέρα: Η ειρήνη στην Ευρώπη διατηρείται μόνο μέσω της ασφαλούς προμήθειας φθηνής ενέργειας και ορυκτών πόρων.

      Πριν από 67 χρόνια, μεταξύ 1-3 Ιουνίου 1955, τα έξι κράτη μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) υιοθέτησαν ένα Ψήφισμα στο τέλος της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των Έξι. Το ψήφισμα των έξι υπουργών Εξωτερικών υποστήριξε τις συνεχείς προσπάθειες για την ίδρυση μιας ενωμένης Ευρώπης, με την ανάπτυξη κοινών θεσμών, την σταδιακή συγχώνευση των εθνικών οικονομιών, την ίδρυση κοινής αγοράς και τη σταδιακή εναρμόνιση των εθνικών κοινωνικών πολιτικών. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από το ψήφισμα της Μεσσίνα του 1955:

      «Οι κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας διακήρυξαν ότι έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα προς την οικοδόμηση της Ευρώπης. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα στον οικονομικό τομέα. Οι έξι κυβερνήσεις θεωρούν ότι η περαιτέρω πρόοδος οφείλει να είναι προς τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης με την ανάπτυξη κοινών θεσμών, τη σταδιακή συγχώνευση των εθνικών οικονομιών, τη δημιουργία μίας κοινής αγοράς και της σταδιακής εναρμόνισης των κοινωνικών πολιτικών τους.

      Μια τέτοια πολιτική είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η θέση της Ευρώπης στον κόσμο, να αποκατασταθεί η επιρροή της και να βελτιωθεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της. Η επέκταση του εμπορίου και η μετακίνηση προσώπων απαιτούν την κοινή ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων επικοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί κοινή μελέτη αναπτυξιακών έργων, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου καναλιών, αυτοκινητοδρόμων, ηλεκτρικών σιδηροδρομικών γραμμών και την τυποποίηση του εξοπλισμού, καθώς και τις προσπάθειες για την επίτευξη καλύτερος συντονισμός των αεροπορικών μεταφορών.

      Περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια που τίθεται στη διάθεση των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα για την οικονομική πρόοδο. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη της ανταλλαγής αερίου (gas) και ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των επενδύσεων και να μειωθεί το κόστος προμηθειών».

      Ενώπιον μιας ενεργειακής κρίσης

      Πριν από 67 χρόνια οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα αναφέρθηκαν σε μία φράση-κλειδί: «Η περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια που τίθεται στη διάθεση των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα για την οικονομική πρόοδο».

      Μετά από 67 χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μίας τρομακτικής ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να μετατραπεί σε ενεργειακή καταστροφή, εν μέσω ενεργειακής φτώχειας και εν μέσω μίας απίστευτης ακρίβειας, σχετιζόμενη με τον σούπερ-πράσινο πληθωρισμό (hyper greenflation), η οποία ίσως προκαλέσει σοβαρή οικονομική ύφεση και αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης της Ευρώπης.

Σχόλια