Βασίλης Στοϊλόπουλος (FB)
Μετά την καθιερωμένη εναρκτήρια επίσκεψη σε Παρίσι-Βρυξέλλες, η νέα υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) επέλεξε να βρεθεί αύριο στην Βαρσοβία. Η διάθεση να φανεί ευθύς εξ αρχής η «νέα πνοή», με «πρόσημο την ηθική», στην πολιτική που θ΄ ακολουθήσει το Βερολίνο αναφορικά με το «προβληματικό» κράτος δικαίου στην «αυταρχική» Πολωνία είναι προφανής.
Μια αφίσα όμως που κατέκλεισε τις γειτονιές και τους δρόμους της Βαρσοβίας, έριξε «λάδι στη φωτιά» στις ήδη «τεταμένες» γερμανοπολωνικές σχέσεις. Πρόκειται για αφίσα, που χρηματοδοτείται μάλιστα και από το πολωνικό Υπουργείο Πολιτισμού, και αφορά στις πολωνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Όμως τώρα έγινε μ΄ έναν «πολύ επιθετικό» και «άκομψο» τρόπο (φωτό). Συγκεκριμένα, οι αφίσες δείχνουν την πρώην καγκελάριο Μέρκελ, τον νυν Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Σταϊνμάγιερ και άλλους πρώην καγκελαρίους, αλλά και τον Γερμανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία, Arndt Freytag von Loringhoven, μαζί, σαν σε συνέχεια, με τον Χίτλερ και τον Γκαίμπελς.
- Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα της αφίσας : «Αγαπητέ κύριε Freytag, μπορούν οι Γερμανοί υπεύθυνοι, που τόσο πολύ ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες, να αντιμετωπίσουν επιτέλους την σκανδαλώδη ανομία της Γερμανίας και να πληρώσουν στην Πολωνία αποζημιώσεις για τις ζημιές και τα εγκλήματα πολέμου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;»
Πίσω από αυτήν την ενέργεια βρίσκεται ο συντάκτης Wojciech Korkuc, ο οποίος το 2020 προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο με ανάλογες αφίσες για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και για μια δήλωσή του : «Η προσφάτως επαναλαμβανόμενη «γερμανική ηθική ευθύνη» χωρίς υλική αποζημίωση είναι απλώς ένα κενό γκεμπελικό σύνθημα».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση ενός ινστιτούτου για τις πολεμικές καταστροφές με στόχο την τεκμηρίωση των επιδιώξεων από την Πολωνία των πολεμικών αποζημιώσεων.
Οι Γερμανοί ασφαλώς δεν κουράζονται να επιμένουν ότι το θέμα γι αυτούς έκλεισε πολιτικά και οικονομικά με την συμφωνία «2+4» από το 1990 (αντί για συμφωνία ειρήνης), ζητώντας από τότε και μετά συγγνώμες από τις χώρες που κατέστρεψαν.
Η νέα κυβερνητική συμφωνία στη Γερμανία αφήνει κάποια μικρές ελπίδες να δει το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. Οι Πολωνοί φαίνονται πάντως αποφασισμένοι να μην υποκύψουν. Να δούμε όμως τι θα πράξει και η Ελλάδα;
Πηγή : «Die WELT», 9-12-2021
Σχόλια