Νέο σοκ στη χονδρεμπορική ρεύματος, στα 233 ευρώ η μέση τιμή – Θα φτάσει μέχρι και τα 320 ευρώ -

"Αναπάντεχα κέρδη" στο χρηματιστήριο ενέργειας
Χρήστος Στεφάνου

Σε νέο υψηλό αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα η τιμή εκκαθάρισης στο χρηματιστήριο ενέργειας φτάνοντας τα 233,53 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός της ημέρας προβλέπεται να καταγραφεί υψηλό στα 320,04 ευρώ/MWh. 

Ως γνωστόν η εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική ρεύματος οφείλεται στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό το ράλι έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες και διαμορφώνουν την οριακή τιμή του συστήματος. Έτσι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν από τα 90 έως τα 100ευρώ/MWh, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν φτάσει έως και τα 160 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα οι τιμές στη χονδρική ρεύματος διαμορφώθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh από τα 202 έως τα 216 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση χθες Κυριακή όταν η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 191,42 ευρώ/MWh.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό στην αγορά και είναι ενδεικτικές οι αναφορές που έκανε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Renewable & Storage Forum επισημαίνοντας ότι εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωνόταν με βάση το μέσο κόστος των μονάδων που συμμετέχουν, τότε θα ήταν κατά 39% φθηνότερη. Αντίθετα ο καθορισμός της τιμής από τις ακριβές λόγω καυσίμου μονάδες αερίου, οδηγεί σε αναπάντεχα κέρδη (windfall profits) άλλες τεχνολογίες όπως οι λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και οι ΑΠΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωποι μεγάλου ενεργειακού ομίλου είχαν ζητήσει να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση της χονδρικής ρεύματος προκειμένου να περιοριστούν τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τις άλλες τεχνολογίες, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών των μονάδων φυσικού αέριου.  ΠΗΓΗ

Σχόλια