Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ! Μετά την αύξηση «μαμούθ» στο Μ.Κ. το Δημόσιο θα ελέγχει ποσοστό 34%

------------------------------------------

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ διά της πλαγίας οδού δρομολογούν η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ γνωστοποίησε χθες την πρόθεση να αντλήσει κεφάλαια μέσω Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά περίπου 750.000.000 ευρώ. Κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίησή της, καθώς το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 34%.

Το κλειδί για το ξεπούλημα βρίσκεται στη διαδικασία με την οποία θα «τρέξει» η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρία, θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος. Επίσης, προτείνεται η ΑΜΚ να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρίας που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου.

Ήδη το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΪΠΕΔ, βασικοί μέτοχοι της ΔΕΗ με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, ανακοίνωσαν πως «θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζομένους και την κοινωνία». Ουσιαστικά, Υπερταμείο και ΤΑΪΠΕΔ προαναγγέλλουν ότι δεν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους για συμμετοχή στην αύξηση, έτσι ώστε το σημερινό ποσοστό τους να απομειωθεί σε 34% (καταστατική μειοψηφία).

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση. Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για εξαγορές στα Βαλκάνια μονάδων πράσινης ενέργειας. Στόχος να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ανάγκες της χώρας για εισαγωγές και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτόν πολύ φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές. Η ΑΜΚ θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με την εταιρία να ανακοινώνει χθες σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΠΗΓΗ

================ 

 

Η πρώτη φορά Φασιστερά... τώρα κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα... και με θράσος μας λέει για ακόμη μια φορά πως θα αντισταθε'ι", όπως ο Τσίπρας με τα μνημόνια... Αν δεν κάνουμε οριστικούς λογαριασμούς με τη ΝΑΤΟϊκή "αριστερά"... δεν υπάρχει μέλλον! ΠΗΓΗ

 ===============

  1. «Η αιολική πανούκλα»

  2. Καλά ξεπουλήματα

  3. Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Άλμα προς την παραγωγική και οικονομική εξάρτηση

  4. “Σπάσιμο” & ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: μια “μπίζνα” πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ …

  5. Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ: το "Εθνικό έγκλημα" κατά Τσίπρα, "γίνεται καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ" σύμφωνα με τον Σταθάκη

    ---------------------------

     Στα μουλωχτά και σε βαθύ σκοτάδι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδιαστικά, αφού συνεννοήθηκε με κλαμπ «φίλων» της αγοραστών, στο εθνικό έγκλημα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, το οποίο ακολουθεί την πώληση του 24% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του υπερκερδοφόρου μονοπωλίου του ΑΔΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ και πρόσφατα την πώληση σε Αυστραλιανό fund του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της άλλης υπερκερδοφόρας μονοπωλιακής θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ.

    Το ως άνω ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατά το οποίο το δημόσιο από το 51% πέφτει στο 33% (καταστατική μειοψηφία), προωθείται με άλλοθι την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια, διαδικασίες που ετοιμάστηκαν κρυφά, σε πλήρες σκότος και με λογικές παρασκηνιακής συναλλαγής.

    Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σε μια φάση μάλιστα μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, θα τινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές του ρεύματος στα ύψη, θα πλήξει θανάσιμα την οικονομία και θα σκορπίσει στην κοινωνία ενεργειακή φτώχεια, ενώ θα συμπληρώσει την εικόνα των πολλών άστεγων της χώρας με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

    Η Αύξηση Κεφαλαίου περιέργως έχει ήδη καλυφθεί στη ζούλα και με παράνομες συμφωνίες, καθώς μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και funds έχουν εκδηλώσει, αφού προσυνεννοήθηκαν με κυβερνητικούς κύκλους, ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
    Η Αύξηση θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυαστικό μοντέλο τύπου Πειραιώς ή Alpha Bank, δηλαδή ιδιωτική τοποθέτηση και Δημόσια Προσφορά.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε («ΔΕΗ» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου €750 εκατ. με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).
    Οι Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»).
    Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.
    Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛ.ΚΑΤ. Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
    Η Εταιρεία δύναται να εφαρμόσει παρόμοιο μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής στις Νέες Μετοχές που θα διατεθούν στη Διεθνή Προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων κριτηρίων, την επενδυτική συμπεριφορά, τη συναλλακτική δραστηριότητα και τη δέσμευση προς την Εταιρεία.
    Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους της Εταιρείας), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή.
    Αυτό έπεται της πρόσφατης επιτυχημένης διεθνούς προσφοράς ομολογιών βιωσιμότητας της Εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021 καθώς και της προγενέστερης διεθνούς προσφοράς ομολογιών που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021.

    Σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

    Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

    -9/IGW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ,
    -τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
    -την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

    Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΔΣ να εξουσιοδοτηθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση δυνάμει του άρθρου 24 του Νόμου 4548/2018 καιτου Καταστατικού της Εταιρείας να αποφασίσει αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τον τρόπο διάθεσης των Νέων Μετοχών και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκληθεί να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου 2021.
    Υπό την τυπική αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη Δημόσια Προσφορά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
    Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν, έναντι παχυλώτατης αμοιβής, ως Διεθνείς Συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την Διεθνή Προσφορά.

    ---------------------------------------------


    Βουτιά έκανε η μετοχή της ΔΕΗ

    Μεγάλη πτώση μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης. Φόβοι πως θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας σε έναν αδύναμο φορέα εκτεθειμένο στα χρηματιστηριακά παιχνίδια και με περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

    Δεν είδαν με καλό μάτι και οι επενδυτές την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για αύξηση κεφαλαίου. Με το «καλημέρα» οι μετοχές της εταιρείας «βούλιαξαν» (-11,53%) συμπαρασύροντας σε πτώση το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου που έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 873,10 μονάδες.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, πριν την ανακοίνωση για ΑΜΚ, είχε συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (εννέα με τη σημερινή).

    Η συνεδρίαση, που ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,35% για τον γενικό δείκτη.

    Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις

    Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να χάσει ένα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο εκχωρώντας στους ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μεγάλη πλειοψηφία της ΔΕΗ.

    Την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

    «Ο κατήφορος δεν έχει τέλος» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά».

    Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια» θα γίνει «μπροστάρης στους αγώνες (…)» σημειώνει μεταξύ άλλων η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη που θεωρεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή και την ελληνική οικονομία».

    Δεδομένο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.

    ► Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    ► Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό.

    ► Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».
    ===================

    Επωλήθη η Ελλάς

Σχόλια