Το “γερμανικό” ΔΝΤ και οι “γαλοπούλες” στη Βουλή

 

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση δύο συμφωνιών που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Υπεραμυνόμενος των συμφωνιών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα υποστήριζε ανέκαθεν την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβαλαν σοβαρές ενστάσεις με τον Κυριάκο Βελόπουλο να κάνει λόγο για «γερμανικό ΔΝΤ» και τον Γιάνη Βαρουφάκη για «άλλο ένα βήμα στην καταλήστευση των Ευρωπαίων φορολογουμένων από τους τραπεζίτες, με τη βοήθεια της υπαλληλικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αναφερόμενος στην συμφωνία τροποποίησης της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την παροχή, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του κοινού μηχανισμού ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Το Ταμείο χρηματοδοτείται μέσω των εισφορών που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα των κρατών-μελών, και η πρόβλεψη είναι να φτάσει σε μέγεθος τον στόχο του 1% των καλυμμένων καταθέσεων στην τραπεζική ένωση, μέχρι το τέλος του 2023. Οι πόροι του χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι πλήρως αμοιβαιοποιημένοι με το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το 2024.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών «η εν λόγω μεταρρύθμιση προσθέτει μία κρίσιμη δικλείδα ασφαλείας στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης», καθώς αυξάνει σημαντικά τους δυνητικούς πόρους στους οποίους το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης θα έχει πρόσβαση, εφόσον χρειαστεί. Η δε εφαρμογή της, όπως τόνισε, «θα συμβάλει, σημαντικά, στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και θα αυξήσει «τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης μελλοντικών πιστωτικών κρίσεων».

Στη Βουλή ο ESM

Σχετικά με την τροποποίηση της Συμφωνίας για τη μεταφορά και αμοιβαιοποίηση εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι προβλέπεται πλέον η αμοιβαιοποίηση των εκ των υστέρων εισφορών (αυτών που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αναπληρωθούν οι πόροι του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης μετά τη χρήση τους στο πλαίσιο κάποιας εξυγίανσης)  και η άντλησή τους θα γίνεται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της τραπεζικής ένωσης και όχι μόνον από εκείνα που εδρεύουν στο ίδιο κράτος μέλος με την υπό εξυγίανση τράπεζα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, ότι «σε περίπτωση χρήσης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης κατά τα έτη 2022-2023, μόνο ένα μέρος των πόρων που θα απαιτηθούν, και όχι το σύνολο αυτών, θα πρέπει να αναπληρωθεί από εισφορές που θα προέρχονται από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στο ίδιο κράτος-μέλος με το πιστωτικό ίδρυμα που τέθηκε σε εξυγίανση». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, ότι η τροποποίηση αυτή καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να είναι εφικτή η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συνεπάγεται την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης από το 2022 και όχι το 2024, όπως όριζε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σε αυτήν ακριβώς την πρεμούρα για την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού ασφαλείας πατούν κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν την αντίθεσή τους στις δύο Συμφωνίες. Διερωτώμενος “γιατί γίνεται αυτό;”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε: «Διότι, όπως γνωρίζουν, όσοι θέλουν να γνωρίζουν, η Γερμανία έχει δανείσει πάρα πολλά χρήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ανέβασαν τους τόνους οι …μικροί 

Πρόσθεσε επίσης ότι με τις Συμφωνίες αυτές η Γερμανία «προετοιμάζεται για το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, το γερμανικό ΔΝΤ δηλαδή, για να μπορέσει κάποια στιγμή να πάρει πίσω τα χρήματα αυτά». Επέκρινε μάλιστα τις ελληνικές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι από το 1974 δανείζονται προσθέτοντας χρέος στην κοινωνία και τον λαό «μέχρι που έσκασε η πρώτη πτώχευση και θα ξανασκάσει με το επόμενο μνημόνιο που έρχεται». Δήλωσε τέλος αντίθετος με τον ESM, για τον οποίο είπε ότι είναι γερμανικός και όχι ευρωπαϊκός.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «άλλο ένα βήμα στην καταλήστευση των Ευρωπαίων φορολογουμένων από τους τραπεζίτες με τη βοήθεια της υπαλληλικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών» και χαρακτήρισε «λάθος» την κύρωση των Συμφωνιών, οι οποίες, όπως είπε, δεν οδηγούν στην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ. Αντιθέτως, τόνισε, ότι αποτελούν «βήματα προς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τραπεζιτών και υπαλληλικής γραφειοκρατίας της ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών της Ευρώπης».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για μετακύλιση βαρών στους φορολογούμενους, «καθώς ο κουμπαράς των τραπεζιτών δεν αρκεί ούτε για αστείο, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης» και τόνισε ότι στη σύμβαση δεν διευκρινίζεται «κατά πόσον αυτό το νέο χρέος θα βαρύνει μόνο τον ESM ή και τα εθνικά κράτη, τους φορολογούμενους δηλαδή, των κρατών όπου έχουν την έδρα τους οι τράπεζες». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απαράδεκτο «που δεν είναι γνωστοί οι όροι για το ιδιωτικό χρέος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην απαίτηση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ζήτησε από τον Γερμανό Πρόεδρο να μην υπογράψει την κύρωση, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, για να τονίσει ότι αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση κυρώνει την συμφωνία με τρόπο που «θυμίζει γαλοπούλες που υπερψηφίζουν ενθουσιωδώς τον ερχομό των Χριστουγέννων». Σημείωσε τέλος, ότι με την κύρωση της Συμφωνίας, η κυβέρνηση δίνει «στο κρυπτόμενο πίσω από την νομιμότητα του ESM, Βερολίνο, την ευελιξία» να επιβάλει τα επόμενα μνημονιακά δάνεια και τα νέα πακέτα λιτότητας «με τη βούλα της ευρωπαϊκής νομιμότητας». Μια βούλα που, όπως είπε, η Γερμανία δεν είχε το ‘10, το ’12 και το ’15.

==================

Η βαριά τιμωρία της Ελλάδας: Αντί να γίνουμε …Δανία του Νότου… Από τα φτωχότερα στην Ε.Ε. τα ελληνικά νοικοκυριά!

=============

---------------------

  1. “Ποντίκι” σε γερμανική φάκα με τουρκικό τυρί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

...αυτά στην Γερμανική Ευρώπη, όταν στην Αμερική  συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα...

«Ιστορική πρόοδο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το γεγονός ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες αναμενόταν, μολονότι η αγορά εργασίας δεν έχει επανέλθει ακόμη σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από την πανδημία της Covid-19 και η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει σκληρά τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους.

«Η οικονομία μας καταγράφει ιστορική πρόοδο, βγαίνοντας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων εκατό ετών», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι «άμεση συνέπεια» της πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος για την ανάκαμψη.

«Είναι σαφές ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», συνέχισε, επισημαίνοντας επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναθεώρησαν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 850.000 νέες θέσεις, αντί για 680.000 που ήταν η εκτίμηση.

Αν και τα στοιχεία είναι καλύτερα σε σύγκριση με τον Μάιο (559.000), σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία στις ΗΠΑ, λείπουν ακόμη 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 5,9% (+0,1) και ο αριθμός των ανέργων παραμένει στα 9,5 εκατομμύρια.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους Αφροαμερικανούς (9,2%) και τους ισπανόφωνους (7,4%). Στους λευκούς το ποσοστό φτάνει μόνο το 5,2% και στα άτομα ασιατικής καταγωγής το 5,8%.

Ο Μπάιντεν επέμεινε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές και σε άλλους τομείς ώστε να συνεχιστεί αυτή η οικονομική πρόοδος.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

==================

...φυσικά μην ξεχάσετε να δείτε την παρακάτω εγγραφή για να μπείτε στο μυαλό των Γερμανών...

Σχόλια