ΔΕΗ: Εθελουσία - «μαμούθ» για 1.000 άτομα, κίνητρα εξόδου για το 12% του προσωπικού

Στην μεγαλύτερη εθελουσία έξοδο που έχει ποτέ προχωρήσει η ΔΕΗ και μια από τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά, η οποία αφορά 800-1.000 άτομα της λιγνιτικής παραγωγής, συμφώνησαν χθες διοίκηση και ΓΕΝΟΠ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή ανταποκριθεί σε αυτήν το σύνολο των υποψηφίων, η ΔΕΗ θα έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ, γλιτώνοντας ταυτόχρονα πολύ περισσότερα, καθώς το μισθολογικό κόστος της συγκεκριμένης κατηγορίας κινείται σε επίπεδα διπλάσια και άνω.
Καταβάλλοντας δηλαδή 35.000 ευρώ για κάθε αποχώρηση, όπως προβλέπει η συμφωνία με την ΓΕΝΟΠ, εκ των οποίων 20.000 ευρώ ως “μπόνους” και 15.000 ευρώ ως αποζημίωση, η επιχείρηση εξοικονομεί περίπου άλλα τόσα, καθώς μιλάμε για εργαζομένους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν “πλαφονάρει” στα 4.600 ευρώ. Δηλαδή αμείβονται με το παλαιό πλαφόν, το οποίο είχε επιβληθεί στην επιχείρηση στα χρόνια των μνημονίων, και το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, εφόσον συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, κατηγορία στην οποία ανήκουν στελέχη, αλλά και πάρα πολλοί τεχνίτες με βαρέα, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
  • Σαν προθεσμία ένταξης στην οικειοθελή αποχώρηση, που αφορά το 12% του τακτικού προσωπικού και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΔΕΗ, ορίζεται η 31η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να ακολουθήσουν και άλλα κύματα, πάντα όμως με ίδιους όρους και όχι πιο γενναιόδωρους, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. 
  • Δηλαδή με “μπόνους” 20.000 ευρώ ανά αποχώρηση, τετραπλάσιο εκείνου που ίσχυε μέχρι πρότινος, ύψους 5.000 ευρώ.
Η κίνηση αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσες στην ΔΕΗ, που ναι μεν έχει ξεφύγει τα χειρότερα, ωστόσο έχει μπροστά της πολύ ακόμη δρόμο, όπως έδειξαν και τα ετήσια ζημιογόνα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς. Τις πρώτες μάλιστα εβδομάδες της καραντίνας, όταν η επιχείρηση έβλεπε τις εισπράξεις της να υποχωρούν κατά 25%-30%, η αγωνία χτύπησε ξανά “κόκκινο”, αφού αν η κατάσταση συνεχιζόταν (τελικά ο Απρίλιος έκλεισε μόνο στο -9%), θα κινδύνευε να επιστρέψει στην κατάσταση όπου βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019, με ετήσιο ταμειακό κενό στα 950 εκατ. ευρώ.
Κάλυψη κενών θέσεων με προσωπικό από Αμύνταιο και Καρδιά
Στόχος της ΔΕΗ είναι να γνωρίζει μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες πόσοι ακριβώς θα ενταχθούν στην εθελουσία από τους περίπου 4.000 που απασχολούνται σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ευρύτερη αναδιάταξη. Στις κενές δηλαδή θέσεις που θα δημιουργηθούν στην λιγνιτική της παραγωγή λόγω της εθελουσίας θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι από το Αμύνταιο το οποίο και κλείνει τον Σεπτέμβριο, ενώ του χρόνου σειρά παίρνει η Καρδιά.
Στην ουσία, επελέγη η οικειοθελής αποχώρηση να είναι οριζόντια, δηλαδή να αφορά το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής, προκειμένου αυτή να "κουμπώσει" με την αναδιοργάνωση προσωπικού που απαιτεί το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των 10 λιγνιτικών της μονάδων μέχρι το 2023. Σύμφωνα με το Business Plan του περασμένου Δεκεμβρίου, η σειρά απόσυρσης των μονάδων είναι:
  • 2020: Αμύνταιο 1-2
  • 2021: Καρδιά 3-4
  • 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Στο ερώτημα γιατί το πρώτο αυτό βήμα αφορά μόνο 800-1.000 εργαζόμενους και όχι περισσότερους, η απάντηση σχετίζεται με αμιγώς λειτουργικούς παράγοντες. Μπορεί οι λιγνιτικές μονάδες να βάζουν μέσα την ΔΕΗ κατά 300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, δεδομένου ωστόσο ότι πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές έως και το 2023, οπότε και έχει αναγγελθεί ότι θα κλείσει η συντριπτική τους πλειοψηφία, έως τότε χρειάζονται και το απαραίτητο προσωπικό.
Σε επίπεδο ΓΕΝΟΠ εκφράζεται ικανοποίηση για τις εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο πως ήταν το συνδικάτο που διέρρευσε πρώτο την συμφωνία μέσω σχετικής ανακοίνωσης. “Η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ως θετική την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης, ωστόσο, η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πολλαπλάσιο το όφελος
Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί περί τους 15.109 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 8.107 στην μητρική, σύμφωνα με τις περυσινές οικονομικές καταστάσεις, όπου διαβάζουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας ανήλθε στα 817 εκατ. ευρώ. Διαιρώντας την δαπάνη αυτή με το προσωπικό των 15.109 εργαζομένων, προκύπτει ένα μέσο μισθολογικό κόστος της τάξης των 54.000 ευρώ. Σε μια συγκεκριμένη όμως κατηγορία, που αφορά όσους ανήκουν στα βαρέα και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, το ποσό κινείται κοντά στα 70.000 ευρώ το χρόνο.
Συγκρίνοντας την ετήσια μισθολογική δαπάνη για τους “πλαφοναρισμένους” εργαζόμενους, με αυτά τα 35 εκατ. ευρώ στα οποία θα κοστίσει η οικειοθελής αποχώρηση στη ΔΕΗ, είναι προφανές ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται σε χρόνο-ρεκόρ.
Σημειωτέον ότι το Business Plan μιλούσε για αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων. Τούτο σημαίνει ότι ο όμιλος ΔΕΗ θα απασχολεί το 2024 γύρω στα 10.600 άτομα.
ΠΗΓΗ
--------------
Blogger:

..τώρα εγώ θυμήθηκα τις αντίστοιχες  εθελούσιες του ΟΤΕ, το κόστος των οποίων πλήρωσε το Ελληνικό κράτος, δηλαδή όλοι οι έλληνες πολίτες.  Στη συνέχεια, θυμάμαι, ο ΟΤΕ πήγε στα χέρια των Γερμανών - στο Γερμανικό Δημόσιο  για την ακρίβεια- χωρίς μεγάλο εργασιακό  κόστος αφού έδωσε πολλές από τις δουλειές, αν όχι όλες, σε υπεργολάβους για δουλέψουν εκεί εργαζόμενοι υπαμειβόμενοι, υποαπασχολούμενοι, για να έχει ο ΟΤΕ μεγάλα κέρδη (τα οποία εξάγει και μπαίνουν στο ταμείο της μαμάς εταιρείας D.T. ). (Φυσικά και θυμάμαι ότι οι ίδιοι μας κατηγόρησαν για πενηντάρηδες  συνταξιούχους, για παχυλά εφάπαξ, αλλά ποιος τα θυμάται όλα αυτά... αφού κανείς επίσης δεν θυμάται ότι οι ίδιοι φόρτωσαν στον ΟΤΕ τα σαπάκια τους και τόσες μίζες.... και φυσικά δεν είμαι απ' εκείνους που πιστεύουν ότι στον πάλαι ποτέ ΟΤΕ και την σημερινή ΔΕΗ ήταν όλα καλώς καμωμένα. Το αντίθετο! Πολλά έπρεπε να αλλάξουν, αλλά η διάλυσή τους και πώλησή τους είναι και ήταν εγκλήματα κατά του Ελληνικού Κράτους)

Κατ' αντιστοιχία δεν χαίρομαι για τις εθελούσιες, αλλά θεωρώ ότι είναι η συνέχεια του πλιάτσικου που επειδή αφορά το πλιάτσικο της μεγαλύτερης  εταιρείας στη χώρα, αφορά την ίδια τη χώρα!
Με τις παρακάτω  εγγραφές θα πεισθείτε ότι εδώ συντελείται μπροστά στα μάτια μας μια καταστροφή μια ληστεία στο φως, και τα ΜΜΕ δεν έχουν τίποτα να σχολιάσουν, αν δεν θριαμβολογούν.
-------------------

....σας έγραφα σε μια πρόσφατη εγγραφή.

Φοβάμαι - δηλαδή είμαι βέβαιος  - ότι το προτεκτοράτο Ελλάς δεν έχει  κανένα λόγο σ' αυτό που λέγεται ενεργειακή πολιτική. Οι ολιγάρχες  διάλεξαν τους συμμάχους τους (Γερμανούς άλλοι και άλλοι τους Αμερικανούς) κι' ας πάει και το ...παλιάμπελο, η χώρα, που αργά αλλά σταθερά εκπίπτει σε έναν ενδιάμεσο χώρο διαχείρισης λαθρομεταναστών, προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, ενδοχώρα του Ισραήλ.... και  οσονούπω και βιαλαέτι της Τουρκίας που θα προκύψει.... και μη χειρότερα.  


Υ.Γ. 


Αν δεν υπάρξει περιφρούρηση οι "αναπτυξιαστές" αφού κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, θα πουλήσουν τα πάντα για παλιοσίδερα για να μην μπορέσει ποτέ η ΔΕΗ να ανακάμψει. Θα προσπαθήσουν να σβήσουν και από την ιστορία ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια...





=====================


  1. Τα αιολικά και τα φ/β είναι το ενεργειακό ...τίποτα

  2. Ο νικητής στην διάσκεψη για το "Κλίμα" στην Γερμανία ήταν ο λιγνίτης και το κάρβουνο 

  3. Αποτυχία οι ΑΠΕ: Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από φτωχούς σε πλούσιους. Δεν πάει άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου.

  4. ΑΠΕ: Αναδιανομή εισοδήματος και φτωχοποίηση (χωρίς ενεργειακό όφελος) 

  5. Τα πολλά αιολικά και φ/β αυξάνουν (πολύ) το κόστος του συστήματος. (Τα λίγα, το αυξάνουν λιγότερο). Φάτε μάτια ψάρια... 

  6. Τα αιολικά είναι Ψεύτικη Ενέργεια. Fakepower! Που σημαίνει: "Πληρώνετε κορόϊδα κερατιάτικα..."

 ============================

και εδώ η συνέπεια του ...ανδρός....

Σχόλια