Ρίχνει δόλωμα για επεισόδιο: Ο Ερντογάν προχωρεί σε ακραίες κινήσεις επιδιώκοντας την ελληνική αντίδραση

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σε μια νέα φάση εισέρχονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις διπλωματικές συνεννοήσεις με την Αθήνα, επιχειρεί να λειτουργήσει μόνο διά της ισχύος.
Η νέα τακτική της κατοχικής Τουρκίας εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και είναι προφανές πως βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι επίσης προφανές πως αυτή η προσέγγιση «παίζει με τη φωτιά» και φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο. Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει την αντίδραση της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό κινείται εφαρμόζοντας σχεδιασμούς, που συνάδουν με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σε αυτή τη βάση, έχει εξαγγείλει και αναμένεται να υλοποιηθεί η «απελευθέρωση» μεταναστευτικών ροών. Αυτές οι ροές θα γίνονται και από τα χερσαία σύνορα, αλλά και από θαλάσσης. Και μάλιστα ταυτόχρονα, ώστε να δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενδεχομένως εντός Ιουλίου, θα σταλεί στην περιοχή της Κρήτης το «Φατίχ» για σεισμικές έρευνες, ως μια ακραία πρόκληση προς την Αθήνα. Αυτή η κίνηση προφανώς και θα καταγράψει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
  • Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζεται η γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 6. Το τουρκικό σκάφος εργάζεται πυρετωδώς και σε αυτό έχουν μεταφερθεί όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη διενέργεια γεώτρησης.
Είναι προφανές πως το σκηνικό ελέγχου της περιοχής στήνεται βαθμηδόν από την κατοχική δύναμη και πλέον είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία στέλνει το μήνυμα πως γι’ αυτήν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Μέχρι τώρα όλες οι κινήσεις γίνονται ανενόχλητα.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, κάτω από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων, προσεγγίζει την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή καλοδεχούμενη. Ήδη, οι ΗΠΑ έδωσαν δείγματα γραφής από αυτή την επαναπροσέγγιση με πολιτικές κινήσεις για ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στην περιοχή. Τόσο αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά όσο και με τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κινείται σε δύο πεδία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και εμβάθυνση συνεργασιών με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις γίνονται παρασκηνιακά και είναι απόρρητο το περιεχόμενό τους.
=======================

Μέσα στο καλοκαίρι απόπειρα αιφνιδιασμού: Προπέτασμα καπνού οι δηλώσεις Ντονμέζ για έρευνες μετά από 4 μήνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Οι φρεγάτες των Τούρκων στη Λιβύη υποστήριξη του ερευνητικού
-Φρεγάτες- Υποβρύχια και Πυραυλάκατοι σε ετοιμότητα
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να ομιλεί για σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, μετά από 3-4 μήνες, όμως στο Επιτελείο δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι Αξιωματικοί που λένε, βάση πληροφοριών, πως ότι αυτές οι προκλήσεις θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι.
Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιδεικνύει την τεχνητή υπομονή της έως ότου δημοσιευτούν οι κατατιθέμενοι χάρτες του παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ. Μετά τη δημοσίευση η γείτονα θα υποστηρίξει ότι υπάρχει μονιμοποίηση και τότε θα προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες οι οποίες όπως κρίνουν στο Ελληνικό Επιτελείο θα διεξαχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολεύουν την Ελληνική αντίδραση.
Ποιο θα είναι το ερευνητικό που θ’ αναλάβει αυτό το πολύ σοβαρό crash test στην Αν. Μεσόγειο, στο τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κανείς μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζει. Πάντως και τα δυο πληρώματα, του Oruc Reis και του Barbaros έχουν πάρει μια δυνατή γεύση της αποτρεπτικής δύναμης και των αποφασιστικών κινήσεων των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως πίσω από τις δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ υπάρχει και ο προπαγανδιστικός τόνος διότι δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα πληρώματα των δυο ερευνητικών κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  • Σίγουρα αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τ’ αποτελέσματα, όμως η Τουρκία έχει δείξει αρκετές φορές ότι ελάχιστα την ενδιαφέρουν αυτά σε πρώτη φάση. Αρκεί και μόνο η παρουσία της σε θάλασσες που δεν της ανήκουν αλλά σ’ αυτά τα νερά προβάλει τις παράλογες αξιώσεις της.
Και για να έχει δυνάμεις η Τουρκία νότια της Κρήτης και στη Λιβύη όλο αυτό το διάστημα χτίζει μέρα με τη μέρα την ισχύ της. Η αποστολή όπλων, μέσων και προσωπικού από την Τουρκία στη Λιβύη, υπό τα κλειστά ερμητικά μάτια της Διεθνούς κοινότητας, συνεχίζεται. Μπορεί αυτές οι δυνάμεις να εμπλέκονται δίπλα στον στρατό της Τρίπολης, όμως οι φρεγάτες που πλέουν στο Λιβυκό δεν βρίσκονται τόσο μακριά από τα σημεία ενδιαφέροντος της Άγκυρας στα οποία θα επιχειρήσει να προκαλέσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας δεν πρόκειται να μην συνοδεύει στο μέλλον το ερευνητικό των νέων προκλήσεων κι εκεί που θα φτάσει θα χει παράλληλα μια σημαντική ναυτική δύναμη υποστήριξης.
Η γείτονα καταλάβαινε καιρό πως με την αποφασιστικότητα που διαπνέει τα Ελληνικά πληρώματα δεν θα πετύχαινε αυτό που επιδιώκει και ο μόνος τρόπος για να έχει υπεροχή ήταν η μόνιμη αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή οι οποίες θα βοηθούσαν σημαντικά την κυβέρνηση Σάρατζ κι από την άλλη είναι σχεδόν στην καρδιά των επερχόμενων γεγονότων.
  • Τα σχέδια της Αθήνας και η τίμια προσπάθεια των πληρωμάτων στον Στόλο
Από την Κρήτη ή άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, δυνάμεις μεταφέρονται εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά ώστε να υπερασπιστούν τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλάκατοι, αεροσκάφη κι άλλοι κρυφοί «άσσοι» βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα εφόσον η Τουρκία σπρώξει περισσότερο την κατάσταση προς την στρατιωτικοποίησή της. Η Αθήνα μπορεί να μην επιθυμεί μια τέτοια εμπλοκή αλλά από την άλλη πλευρά εφόσον θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορεί να μην πράξει τα αυτονόητα.
Καιρό τώρα η στρατιωτική ηγεσία έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει στο μέλλον από τη γείτονα και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί.
  • Στον στόλο δεν είναι λίγα τα κλιμάκια που δίνουν τον δικό τους αγώνα ώστε οι μονάδες επιφανείας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση χάρις στις προσπάθειες των πληρωμάτων τους, όμως η ηγεσία θέλει όλες οι μονάδες να είναι διαθέσιμες.
Στο Πολεμικό Ναυτικό τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας κάνουν τα πάντα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα πλοία, αλλά ως πότε τα πληρώματα θα κάνουν έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει ή να γίνουν από άλλους επ’ ωφέλεια του όπλου. Αυτό μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει απαντήσει και σε μια μακρά περίοδο που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη πολλά ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη επαύξηση.
Και μπορεί η πολιτική εντολή να είναι ότι πρέπει να δουλεύουν όλα τα μέσα που έχουμε στη δύναμή μας, όμως από την εντολή στην πράξη ο δρόμος για την υλοποίηση είναι μακρύς και χωρίς τα απαραίτητα «καύσιμα» που στην προκειμένη είναι η χρηματοδότηση.

================

Σχόλια