Οικονομική οχύρωση από τον Κόντε – Επανεθνικοποιεί το ιταλικό Χρηματιστήριο

Μουτζουρίδης Αλέξανδρος
“Ασπίδα” προστασίας επιχειρεί να δημιουργήσει η ιταλική κυβέρνηση γύρω από στρατηγικούς τομείς της ιταλικής οικονομίας, αρχής γενομένης από το χρηματιστήριο. Την υπόθεση έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος μίλησε για «απευθείας κρατική παρέμβαση που θα εγγυηθεί τη θεμελιώδης λειτουργία του χρηματιστηρίου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η παρέμβαση στο χρηματιστήριο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ρώμης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου, την υλοποίηση του οποίου θα επιτρέψουν οι αυξημένες εξουσίες που δόθηκαν στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού. Το Borsa Italiana (ιταλικό χρηματιστήριο), με έδρα το Μιλάνο, ανήκει από το 2007 στο βρετανικό χρηματιστηριακό όμιλο του London Stock Exchange, όταν το αγόρασε για 1,7 δισ. ευρώ.
  • Το τελευταίο διάστημα, οι Βρετανοί βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για την εξαγορά της επενδυτικής-συμβουλευτικής Refinitiv, αξίας 27 δισ. δολαρίων. Δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να απαιτήσουν την πώληση μέρους περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένου και του Borsa Italiana, στο οποίο υπάγεται και η πλατφόρμα συναλλαγών δημοσίου χρέους, ήτοι ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Το σχέδιο Κόντε για το χρηματιστήριο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός προεδρίας Ρικάρντο Φρακάρο, εξηγώντας ότι η επέκταση των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων θα δώσει τη δυνατότητα στη Ρώμη να μπλοκάρει ή να περιορίσει συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών, αν η ίδια θεωρήσει ότι απειλούν τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας.
Η εξαγορά του συνόλου ή μέρους του Borsa Italiana σχεδιάζεται να γίνει μέσω της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti, η οποία λειτουργεί ως επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης, στο πρότυπο της γερμανικής KfW. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να αναθέσει την υπόθεση στην επενδυτική τράπεζα Mediobanca, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οποίας, η αξία του ιταλικού χρηματιστηρίου κυμαίνεται μεταξύ 3,5 δισ. και 4 δισ. ευρώ.

Στόχος του Κόντε ο έλεγχος στρατηγικών τομέων

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Milano Finanza, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχό της το ιταλικό χρηματιστήριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης των Βρετανών. Η πρωτοβουλία Κόντε κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και έχει κινητοποιήσει την εθνική ρυθμιστική αρχή για το ιταλικό χρηματιστήριο, ονόματι Consob. 
  • Ο πρόεδρος της Consob δεν είναι άλλος από τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος είχε προταθεί για υπουργός Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο του Μαΐου του 2018, κατά την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα.
  • Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την τοποθέτηση Σαβόνα, λόγω των “ευρωσκεπτικιστικών” ιδεών του και των προτάσεών του για ανάκτηση μέρους της οικονομικής κυριαρχίας της Ιταλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. 
  • Σήμερα, ο Σαβόνα έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κόντε να προσδιορίσει ακριβώς ποιους τομείς και ποιες επιχειρήσεις αφορά το σχέδιο στρατηγικών παρεμβάσεων.
Άλλωστε, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες για παρεμβάσεις σε μια σειρά τομείς, από την ενέργεια και τις μεταφορές ως τα ΜΜΕ. Την κίνηση Κόντε υποστηρίζει ανοιχτά το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πάνω στη λογική ότι το κράτος πρέπει να έχει τον έλεγχο της πλατφόρμας συναλλαγών των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Αντίθετα, στελέχη του “συστημικού” Δημοκρατικού Κόμματος διαβλέπουν πολιτική “εθνικοποιήσεων” που μπορεί να φοβίσει, όπως λένε, τους ξένους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα που επικρατεί στη Ρώμη αναφορικά με το θέμα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας δεν τροφοδοτείται μόνο από την ανάγκη μιας σταθερής “ανάκαμψης”. Υποκρύπτει μια προσπάθεια για παρέμβαση στην έκδοση κρατικού χρέους, πάνω στην οποία ο Κόντε ελπίζει να εναποθέσει αυτή την ανάκαμψη και αναμένεται να ξεπεράσει το μισό τρισ. ευρώ φέτος. Δείχνει επίσης ότι τα πολιτικά του περιθώρια είναι στενά, υπό την απειλή αποχώρησης των Πέντε Αστέρων αν δεχόταν δάνειο –και μνημόνιο– από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ενώ εκφράζει και την ανησυχία των Ιταλών για τη βιωσιμότητα μεγάλων ιταλικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος εξαγοράς ξένων παραγόντων.
=================
Blogger:
 Aπό τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξειςτις τελευταίες μέρες. Μια πρώτη ανάγνωση: 
....α!!!! μιλάει για εθνικό συμφέρον!!!!!γρήγορα πιπέρι! ή μάλλον αφήστε το.... το ίδιο κάνουν και οι γερμανοί..
Α. Οι Ιταλοί (για την ακρίβεια η Ιταλική Ελίτ) βλέπει πια καθαρά ότι το πακέτο διάσωσης της ΕΕ δεν είναι παρά ένας φερετζές για να καλύψει το πλιάτσικο που θα συνεχίσουν να κάνουν οι Γερμανοί σε βάρος όλων των υπολοίπων χωρών. 
Aρχίζει το μάτσ. 

Σιγά μην δεχθούν την έκδοση ευρωομολόγου οι Γερμανοί. 

Άδικα οι Ιταλοί και οι άλλοι οκτώ περιμένουν την έκδοση ευρωομολόγου. 

Οι Γερμανικές Εταιρίες θα δανείζονται με την εγγύηση του Γερμανικού Δημοσίου το οποίο  δανείζεται με -0.6% (ναι καλά βλέπετε, παίρνουν δανεικά και αντί να πληρώνουν τόκο σε χρεώνουν φύλακτρα) και άρα οι Γερμανικές εταιρείες:

1. Δεν κινδυνεύουν να εξαγορασθούν από άλλες δυνάμεις (δηλ. δεν κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια).

2. Έχοντας τόσο φθηνό χρήμα οι Γερμανικές Επιχειρήσεις θα εξαγοράσουν ότι έχει απομείνει και έχει αξία στις  χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κ.λ.π.) 

Μα θα μου πείτε αυτό μπορεί να το δεχθούν χώρες σαν τη  Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία; 

Η απάντηση είναι  προφανής. 

Την έχουν ήδη δεχθεί οι ελίτ των χωρών αυτών - που θα πάρουν και μερτικό του πλιάτσικο - εκτός και αν.... 

Μα θα μου πείτε αυτά δεν συμβαίνουν.... 

Η απάντηση είναι: 

Ήδη συμβαίνουν και είναι παρόντα. 
-----------------------------------------------
 και από εδώ

Ο Αντιπρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου Fabio Rampelli σε ένα μήνυμα προς αυτήν την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα αποφασίζει αν θέλει να υπάρξει ή αν θέλει να διαλυθεί. (Kατεβάζοντας την σημαία τη ΕΕ και αντικαθιστώντας την με την Ιταλική)
=======================
Β. .έγραφα
Και επειδή ο νεοφιλευθερισμός δεν θ' αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, να προβλέψω τι θα συμβεί; 
Μακάρι να βγω ψεύτης.
Αν δεν υπάρξουν αντιστάσεις (από πού, από ποια πολιτική δύναμη, ποιό πολιτικό υποκείμενο;)
Με το πέρας της κρίσης του κοροναϊού, που θα έχει εν τω μεταξύ  ξεκληρήσει τους απροστάτευους πληθυσμούς του Ευρωπαϊκού Νότου, θα έρθει και ο λογαριασμός της οικονομικής κρίσης, με τις περισσότερες επιχειρήσεις απαξιωμένες στο κόκκινο.  
Αν δεν υπάρξουν γενναίες λύσεις, που σημαίνει: 
1. Ισχυρή έξυπνη κρατική δομή με συνολικό συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα ή (και)

2. Διεθνές αναπτυξιακό σχέδιο τύπου σχεδίου Μάρσαλ, (Βλέπε σχετικά: Ένα παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ προτείνει ο ΟΟΣΑ)
Λέω άν ... δεν υπάρξουν τα παραπάνω τότε όλες οι χώρες του Νότου, θα βρεθούν στην ανάγκη να εκλιπαρούν να ...αγορασθούν από τους ..."υγιείς" Βορειοευρωπαίους που φυσικά έχουν τα περιθώρια να το παίξουν και δύσκολοι για να πέσουν κι' άλλο οι τιμές!!
...Εν τω μεταξύ κανείς δεν θα λέει - γιατί όλοι έχουν ξεχάσει - ότι οι Γερμανοί βρέθηκαν με λεφτά επειδή λεηλάτησαν τον Νότο, με την συνέργεια φυσικά των ντόπιων κοτσαμπάσηδων ανά χώρα... 

 ================================

Γ. Το γεγονός ότι αλαμβάνει ο Πάολο Σαβόνα είναι επίσης σημαντικό και συμβολικό συνάμα. Ο Πάολο Σαβόνα δεν ανέλαβε υπουργείο μετα από λυσσαλέες αντιδρασεις...
Ποιός είναι ο Πάολο Σαβόνα: Δείτε κάποιες εγγραφές για το αρχείο σας.

----------------------

Δ...

ΒLogger: Φαίνεται ότι το πραγματικό αφεντικό αναλαμβάνει τα ηνία για σώσει ότι -κι' αν - σώζεται από την παράγγα που λέγεται ΕΕ. Με τους Γερμανούς διαχειριστές να έχουν κλέψει το ταμείο και να παριστάνουν τον ανήξερο.... είδωμεν...)

  ============ 

Ε.





Σχόλια