Γ. Στουρνάρας: Χρειαζόμαστε απελπισμένα ξένες επενδύσεις

Αναφορικά με το brain drain υποστηρίζει ότι ένα μέρος όσων έφυγαν μπορεί να επιστρέψει, αν επιτύχει η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργήσει θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς.

Οι κληρονομιές της κρίσης, όπως το υψηλό χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το brain drain και το επενδυτικό κενό, θα παραμείνουν για έναν αριθμό χρόνων, προειδοποιεί ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Fortune.
Διευκρινίζοντας δε τι εννοεί, σημείωσε ότι για να μειωθεί το χρέος στο 100% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν χρόνια.
«Χρειαζόμαστε απελπισμένα ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε.
Αναφερόμενος στο brain drain υποστηρίζει ότι ένα μέρος όσων έφυγαν μπορεί να επιστρέψει, αν επιτύχει η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργήσει θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς. Υπενθυμίζει δε ότι το brain drain δημιουργεί χαμηλότερη ανάπτυξη, γιατί μέρος του νέου πληθυσμού μειώνεται και αυτό σημαίνει ότι η δυνητική ανάπτυξη μειώνεται επίσης. ΠΗΓΗ
===============
blogger: ...και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται και ακόμα χειρότερα,  "έχει λόγο" για την πορεία της οικονομίας, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα. Οι τύποι που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας, την χρεοκοπία της, την βύθισή της σε μια μη αντιστρεπτή πορεία διάλυσης και ρευστοποίησης  όλων των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας  .... έχουν το θράσος να βγαίνουν και να νουθετούν. Δεν περιμένουμε φυσικά τίποτα από τον ένα τυπικό σφογγοκωλάριο του άλλου πολιτικού ζόμπι (Σημίτη του θλιβερού).

Επειδή χωρίς μνήμη δεν υπάρχει γνώση: 
Ας θυμηθούμε τον Στουρνάρα σε παλιότερες εποχές:
 ...επειδή όμως όταν μιλάει ο Στουρνάρας δεν φτάνει να πιάνει κανείς τα' αρ...ίδια του, αλλά επιβάλλεται μια γερή δόση λογικής - που κάποιοι συνειδητά πολεμούν  προκειμένου  να στήσουν το παραμύθι της κανονικότητας  - επιβάλλεται να ξανακούσουμε τον σχωρεμένο Κώστα Βεργόπουλο σε μια συνέντευξη που έδωσε το Νέμβριο του 2014 για να δείτε τι σημαίνει οικονομία και όχι ο κοτρώνες που πετάει ο τρισμέγιστος υπαλληλάκος Στουρνάρας.
Σας υπόσχομαι ότι είναι ιδιαίτερα επίκερη έστω κι' αν πέρασαν 5 χρόνια....


.......
αφιερωμένα στους Στουρναραίους....

  • Paul Craig Roberts : Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων. Η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο έθνος

  • «Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ»

    ----

    Aν πραγματικά θέλετε να μάθετε για το ευρώ και το ρόλο του ακούστε τον Greg Palast.

    η χώρα μπήκε στο αυτόματο, η απόδειξη είναι ότι ο Στουρνάρας - αποδεχόμενος τον ανύπαρκτο λόγο του στα οικονομικά - ασχολείται με το περιβάλλον!

    • Η ΤτΕ πρωτοστατεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής (έτσι είναι τα ...παιδιά του Σημίτη. Επινοούν μεγαλύτερες απάτες για να περιλάβουν τις τωρινές επίσης μεγάλες απάτες...)

      H Τράπεζα της Ελλάδος είναι πρωτοπόρος στην προώθηση ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού συστήματος (sustainable finance), καθώς μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας είναι οι τρεις κεντρικές τράπεζες που αναδεικνύουν το θέμα της κλιματικής αλλαγής περισσότερο από κάθε άλλη.
      Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει πραγματοποιήσει την περίοδο 2018-2019 τις περισσότερες ομιλίες για το θέμα αυτό σε σχέση με τους ομολόγους του των άλλων κεντρικών τραπεζών.
      Αυτό αναφέρει το OMFIF (Official Monetary and Financial Institutions Forum) στην τελευταία του έκθεση με θέμα τις κεντρικές τράπεζες και την κλιματική αλλαγή. Το OMFIF είναι ανεξάρτητο φόρουμ που ασχολείται με θέματα κεντρικών τραπεζών, οικονομικής πολιτικής και δημοσίων επενδύσεων και έχει έδρα το Λονδίνο. Σε ένα χθεσινό tweet του, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτές οι τρεις τράπεζες «δίνουν τον τόνο» για ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα και παραθέτει τις φωτογραφίες του κ. Στουρνάρα, του Μάριο Ντράγκι της EKT και του Μαρκ Κάρνεϊ της Τράπεζας της Αγγλίας, τονίζοντας ότι είναι οι τρεις κεντρικοί τραπεζίτες που ασχολούνται περισσότερο με την κλιματική κρίση.
      Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα των κεντρικών τραπεζών έχει στρέψει την προσοχή της στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η μεταβολή του κλίματος αποτελεί σημαντικό κίνδυνο με επιπτώσεις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Στόχος των δράσεων των κεντρικών τραπεζών είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του χρηματοοικονομικού συστήματος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
      Οπως έχει δηλώσει ο κ. Στουρνάρας, «είναι αυτονόητο για ποιο λόγο οι κεντρικές τράπεζες σήμερα ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη: διότι χρηματοοικονομική σταθερότητα χωρίς βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου απλώς δεν νοείται».
      Η έκθεση του OMFIF παρουσιάζει αναλυτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών για την κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση έχουν και οι δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, συστήνοντας την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), το 2009. Στόχος ήταν και παραμένει η αντιμετώπιση των κινδύνων και η ανάδειξη των ευκαιριών που εκπορεύονται από τη μεταβολή του κλίματος, καθώς οι μελέτες της ΕΜΕΚΑ έχουν δείξει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την οικονομία και αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος στη χάραξη των σχετικών πολιτικών.
      Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει και στο Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System - NGFS), δίκτυο που έχει συσταθεί με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και την ενδυνάμωση του ρόλου του χρηματοοικονομικού συστήματος στον αγώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
      Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα διεθνώς που στήριξε και υιοθέτησε τις αρχές υπεύθυνης τραπεζικής του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative). Οι αρχές υπεύθυνης τραπεζικής φιλοδοξούν να καθορίσουν τον ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

       

     

Σχόλια