Λεηλασίας συνέχεια: Tους δίνουμε και τα υπόλοιπα αεροδρόμια

Προκήρυξη για τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια – Ανατέθηκε ήδη σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο η υποβοήθηση της «αξιοποίησης»

9/5/2019 --- ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Την αξιοποίηση των υπολοίπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν πέρασαν στη διαχείριση της Fraport Greece και εξακολουθεί να τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών. Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αράξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλορίζου.
Στην κατεύθυνση αυτήν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέθεσε στην εταιρεία Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών στην αξιοποίηση των 23 αεροδρομίων που παραμένουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Η διάρκεια της σύμβασης με την εταιρεία είναι δωδεκάμηνη, ενώ το συνολικό κόστος προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 119.600 ευρώ προ ΦΠΑ.

Ο ρόλος του συμβούλου

Ειδικότερα, το αντικείμενο απασχόλησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου αφορά την υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής «για τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης των αεροδρομίων και την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και αξιοποίησής τους». Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του συμβούλου περιλαμβάνουν:
1. Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης
Υποστήριξη στη συλλογή, επισκόπηση και οργάνωση των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων, πληροφοριών που διέπουν και σχετίζονται με τη λειτουργία και οικονομική απόδοση των αεροδρομίων.
Υποστήριξη στη συλλογή και επισκόπηση όλων των υφιστάμενων προβλέψεων και μελετών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή / και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές.
Εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης των αεροδρομίων από χρηματοοικονομικής πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία των αεροδρομίων.
2. Σχεδιασμός και αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης
Καταγραφή και ανάλυση των στόχων του Δημοσίου σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων και τον ρόλο των εμπλεκομένων φορέων του.
Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων σχεδιαζόμενων επενδύσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά αεροδρόμιο.
Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά αεροδρόμιο.
Αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας ανάπτυξης των αεροδρομίων με βάση τους στόχους της αναθέτουσας αρχής, τις ελάχιστες επενδύσεις και τις ελάχιστες απαιτήσεις, καθώς και τα στοιχεία που θα παρασχεθούν στον σύμβουλο (ιστορικά στοιχεία, προβλέψεις, κ.λπ.).
Διερεύνηση – σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους – εναλλακτικών τρόπων συμμετοχής της αναθέτουσας αρχής στο πλαίσιο ενδεχόμενης συνεργασίας της με τον ιδιωτικό τομέα (με τη μορφή παραχώρησης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων), με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Διερεύνηση από χρηματοοικονομικής άποψης εναλλακτικών σχεδίων ομαδοποίησης και δομών παραχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοοικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές παραμέτρους των αεροδρομίων, με στόχο τη διαμόρφωση εύλογων επενδυτικών σχεδίων για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων.
Υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής για τον σχεδιασμό και προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραχώρησης σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων, μέσω της συνεργασίας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση τους στόχους της αναθέτουσας αρχής.

Η πορεία των 14 αεροδρομίων

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Αλεξάντερ Τσινέλ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η εταιρεία του να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα 23 μικρά αεροδρόμια.
Βέβαια ξεκαθάρισε πως το τι θα γίνει με αυτά τα αεροδρόμια δεν εξαρτάται από την εταιρεία, αλλά από την κυβέρνηση, διότι υπάρχει νομοθεσία σχετική που προβλέπει ότι τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο Τσινέλ ανέφερε ότι έχουν πολύ καλές ιδέες για τα 23 αεροδρόμια και το μέλλον τους, τονίζοντας ότι θέλει να καταλάβει ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτά.
Παράλληλα, εκμυστηρεύτηκε ότι έδωσαν διάφορες απόψεις επί του τρόπου λειτουργίας των αεροδρομίων σε συμβουλευτική εταιρεία που είχε αναλάβει να διερευνήσει τις προθέσεις της Fraport Greece. Εξάλλου, πρόσφατα, η Fraport παρουσίασε την πρόοδο των έργων και τα οφέλη στην ελληνική οικονομία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την ημέρα ανάληψης και λειτουργίας τους.
● Οι εργασίες στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων έχουν ολοκληρωθεί και οι επιβάτες απολαμβάνουν πλέον αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, νέες υπηρεσίες, μεγαλύτερες ανέσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση.
● Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώνονται σταδιακά τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στα αεροδρόμια της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Σκιάθου, του Ακτίου και της Κεφαλλονιάς.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών θα συμπληρώσει μέχρι το 2021 η παράδοση των νέων αεροδρομίων σε Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την αποτίμηση της Fraport, τα οφέλη για τη χώρα μας από την επένδυση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι:
Εφάπαξ προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ του τιμήματος παραχώρησης που καταβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017.
Ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ.
Ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος.
Ένα ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (περίπου 14 εκατ. ευρώ για το 2018) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Δημόσιο και διαδρομών στο πλαίσιο ΥΠΔΥ.
Περίπου 13 εκατ. ευρώ ετησίως καταβάλλονται για παροχή υπηρεσιών από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία.
Ακόμη, από την έναρξη της παραχώρησης, η Fraport Greece έχει επίσης αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο:
● Ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών ύψους 21.201.594 ευρώ.
● Φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους ύψους 21.341.718 ευρώ. 15.267.908 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2019.
Ακόμη, από την έναρξη της παραχώρησης, η Fraport Greece έχει επίσης αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών ύψους 21.201.594 ευρώ, φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους ύψους 21.341.718 ευρώ, ενώ 15.267.908 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2019.
Μέσα στα δυο αυτά χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων διευρύνεται συνεχώς. Οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας πλέον τις 700 και, παράλληλα, οι θέσεις εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τη δραστηριότητα της εταιρείας ξεπερνούν τις 14.000.
Στο πλαίσιο της επετείου για την ανάληψη της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων από τη Fraport Greece, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alexander Zinell ανέφερε: «Πριν από δύο χρόνια η Fraport Greece αποδέχτηκε μια πρόκληση που λίγοι θα είχαν αναλάβει: την ταυτόχρονη αναβάθμιση 14 αεροδρομίων σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Κάθε αεροδρόμιο εξυπηρετεί έναν μοναδικό προορισμό και υποστηρίζει τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό. Η παράδοση των νέων υποδομών, εντός ενός τόσο αυστηρού χρονοδιαγράμματος και το σημαντικά βελτιωμένο επίπεδο υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα που απαιτούσε ομαδικό πνεύμα και συνεργασία με πολλούς φορείς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους εργαζόμενους της Fraport Greece για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους προς το κοινό όραμα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία για την υποστήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα».
Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/322771/prokiryxi-gia-ta-ypoloipa-23-aerodromia-anatethike-idi-se-hrimatooikonomiko-symvoylo
====================

H φλέβα χρυσού της Fraport που το 2018 πιάνει τους οικονομικούς στόχους του 2036!!!

Σχόλια