Mια μικρή στάση...


Βlogger: 
Μέρες που είναι, με ένα κοινοβούλιο-μπερντέ φτηνής παράστασης, όπου η παραπλάνηση είναι ο κανόνας, ας διαβάσουμε ένα παλιότερο άρθρο γραμμένο το ..μακρινό 2010  από τον Διεθνολόγο Νικόλαο Σταύρου(+). Καλή ανάγνωση. Ξαναλέω, το άρθρο γράφτηκε το 2010.
--------------------------------------------

Πώς στην περίπτωση της Ελλάδας τετραγωνίστηκε ο κύκλος

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΣΤΑΥΡΟΥ*
Επίτιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Χάουαρντ, της Ουάσιγκτον
  • Παρά την έγκριση του «πακέτου βοήθειας», η Ελλάδα μπήκε σε μια επικίνδυνη και προσχεδιασμένη εποχή κοινωνικοπολιτικής αποδόμησης.
Μη όντας οικονομολόγος, θα αποφύγω κάθε συζήτηση σχετικά με τεχνικά θέματα για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και θα απορρίψω ευθέως τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί διεθνών ανησυχιών για την ευημερία του ελληνικού έθνους. Δεν υπάρχει καμία.
  • Αντιθέτως, υπάρχουν στοιχεία για το ότι επί δύο δεκαετίες η Ελλάδα δεχόταν διασταυρούμενα πυρά από περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, που έκλιναν προς την αναδιαμόρφωση των βαλκανικών συνόρων και του στρατηγικού περιβάλλοντος σε μια ευμετάβλητη περιοχή.
Έχω επανειλημμένως γράψει για τη βαθιά νοσταλγία μεταξύ των απατεώνων και των απογόνων των χρηματιστών της οθωμανικής εποχής για τον βαλκανικό χάρτη όπως ήταν διαμορφωμένος πριν από το 1912.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα όπου ο «καπιταλισμός της καταστροφής» μπορεί να επιβληθεί με μέσα που φθάνουν οριακά πριν από τον πόλεμο, με απώτερο σκοπό τον ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. (blogger*)

  • Κατά τη γνώμη μου, οι μεθοδεύσεις της δεκαετίας του 1990 κορυφώθηκαν στη σημερινή ισχυρή καταιγίδα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εθνική χρεοκοπία, την αστική γκετοποίηση, έναν εν εξελίξει εθνικό κατακερματισμό, την παρατεταμένη εξωτερική παρέμβαση, την κοινωνική αναταραχή και την εκ νέου εκτόπιση των γηγενών από τους περιφερόμενους απατεώνες που κολυμπούν στα δώδεκα τρισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψαν από το αμερικανικό κράτος.
Οι «αμερικανικής κατασκευής» απατεώνες αναζητούν διακαώς επενδυτικά κελεπούρια. Αν δεν μπορούν να τα βρουν, μπορούν σταθερά να κατασκευάσουν μερικά, με τη βοήθεια των Ευρωπαίων τραπεζιτών που παίζουν στοιχήματα στις αποτυχίες, ή μέσω της αθέμιτης εκμετάλλευσης των νομισμάτων, των παραγώγων, των ρίσκων, της αβεβαιότητας και ανάλογων αποστομωτικών κινήσεων.
  • Η περίπτωση της Ελλάδας είναι πράγματι μοναδική. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν εύσημο τρόπο περιθωριοποίησης της χώρας και μπορεί να αναδειχθεί σε μια δοκιμή για το πώς η ευρωζώνη μπορεί να αποδομηθεί και να επιστρέψουν οι παλιές καλές μέρες της απεριόριστης εκμετάλλευσης των εθνικών νομισμάτων από τους διαχειριστές των hedge funds και των τραπεζικών κολοσσών.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

* Blogger: Δείτε λίγο το "Μακεδονικό" σε σχέση με τα προβλήματα που προέκυψαν με τους σχεδιασμούς  των ΗΠΑ και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. 
Σημειώσεις:
1. Προφανώς όσοι νιώθουν εδώ στενάχωρα ας προτιμήσουν την "έγκυρη" αφήγηση της κ. Σίας  σχετικά με την πραγματικότητα.
 2. Να με συμπαθάτε αλλά εμείς βλέπουμε το "Μακεδονικό" ως συνέχεια της χρεοκοπίας της χώρας. Το σχέδιο διάλυσης είναι συνεκτικό και  φυσικά μπορούν να το δουν όσοι μπορούν να επεξεργασθούν μεγάλο όγκο δεδομένων και δεν είναι ιδεοληπτικοί (οι οποίοι φυσικά έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους..) Δείτε μια παλιότερη εγγραφή: Κυριακή, 2 Μαΐου 2010:Μας οδηγούν στην οικονομική «κόλαση»...
==============
blogger: Μεταγεννέστερη εγγραφή -10-2-2019
Από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο σε σημεία όπου διατίθεται ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:
Περί τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε ευνοϊκά μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας, στο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής αυτής: «Αν το Κόσσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή, ενώ η πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Αντίστοιχα, στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.
Ένα χρόνο περίπου πριν, το Μάιο του 2017, ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της CIA Στήβεν Μάγιερ δήλωσε στα «Νέα του Βελιγραδίου» ότι «Στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε, επίσης, ότι «Οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ δεν έχουν λύση για τα Βαλκάνια, και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς συμφέρον».
Σε πρόσφατο (Οκτώβριος 2018) «εμπιστευτικό» έγγραφο της Υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal εκφράζεται η υποστήριξη στο σχέδιο της Σερβίας και του Κοσσόβου προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, ότι η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων θα παραδοθεί στην εγκληματικότητα, τις συγκρούσεις και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.
Και όμως, ένα μήνα πριν η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε ότι αντιτίθεται σε αυτό το σχέδιο, εξ αιτίας του φόβου αναζωπύρωσης των αποσχιστικών τάσεων στη Βοσνία και την ΠΓΔΜ: «Τα σύνορα στην περιοχή είναι απαραβίαστα».
Στον «Γενικό Βαλκανικό διακανονισμό» το ρωσικό κράτος δίνει ηχηρό παρόν, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στην προ ημερών επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα σε μια πόλη με κτίρια στολισμένα με συνθήματα του είδους «Το Κόσσοβο είναι Σερβία και η Κριμαία Ρωσία».
Το ψηφιδωτό συμπληρώνεται αν προσθέσουμε τις εξελίξεις στο Συριακό, τις αναθεωρητικές απαιτήσεις του τουρκικού κράτους, που μιλά ευθέως για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, και τις ενεργειακές διαδρομές που ήδη έχουν χαραχθεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 
  • Η Συμφωνία του Πρεσπών, λοιπόν, όχι απλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό και την ειλημμένη απόφαση σημαντικών κυριαρχικών κέντρων για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που σαφώς εντάσσονται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά αποτέλεσε και βασικό σημείο του σχεδιασμού αυτού. 
Οι Ασκοί του Αιόλου έχουν ήδη ανοίξει και οι πληθυσμοί της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο παρά να νιώσουν στο πετσί τους, δυστυχώς και κυριολεκτικά, τα επίχειρα της συμφωνίας αυτής. 
Τα χειρότερα έρχονται…
Φεβρουάριος 2019
===============
Αλλά γιατί να πάμε μακριά! Τα έλεγε ο Πάμπλο από το 1994, αλλά ποιος να τον ακούσει...

Σχόλια