Τραπεζικoύ συστήματος (συνέχεια)


Ζήτημα...
... ημερών. Είναι ζήτημα ημερών να ξαναρχίσουν να μπουκώνουν πάλι τους τραπεζίτες με δισεκατομμύρια. Ομως, αυτήν τη φορά θα είναι αλλιώς. Δεν βρισκόμαστε πια στο 2008. Υπάρχουν κάποιοι που γρηγορούν. Και μέρα με τη μέρα γίνονται ολοένα και περισσότεροι.
Η αρχή...
... έγινε ήδη με τη γαλλοβελγική τράπεζα Ντέξια. Κρατικοποιήθηκε. Φορτώθηκαν δηλαδή έτσι οι ζημιές της στο Δημόσιο.

  • Σε λίγο θα αφεθούν αμολυτά και άλλα τέτοια ζόμπι που διψούν για δισεκατομμύρια. Επειδή, όπως εύστοχα επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζερόμ Ρόος, το σύστημα ποτέ δεν λύνει τις κρίσεις του. Απλώς τις μεταθέτει σε χρόνο και σε τόπο. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάθονται πάνω σε ένα βουνό ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών. Και τώρα που οι επενδυτές βλέπουν ότι κάποιες από αυτές τις χώρες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, οι τράπεζες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Για να τις σώσουν, «δημοκρατικοί» ηγέτες που εκλέχτηκαν από τον λαό, φορτώνουν στις πλάτες του τις ζημιές των τραπεζιτών. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό.

  • Οπως έγραψε ο αμερικανός αρθρογράφος Ρόμπερτ Ράιχ, η έκθεση της Γουόλ Στριτ στο χρέος της ευρωζώνης ανέρχεται στο απίστευτο ποσό των 2,7 τρισ. δολαρίων. Και αυτό είναι κάτι που απειλεί με κατάρρευση την ίδια τη Μέκκα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Γι' αυτό οι ΗΠΑ «καίγονται» να διασώσει η Ευρώπη τις υπερχρεωμένες χώρες της. Για να μπορέσουν να ξεπληρώσουν όσα χρωστούν στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλιώς αυτές οι τράπεζες θα μπορούσαν να συντριβούν, παρασύροντας στην πτώση τους και τη Γουόλ Στριτ. Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Ούτε η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το σύστημα. Και αυτό το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη.

Η Γουόλ Στριτ  πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από χιλιάδες αγανακτισμένους Αμερικανούς. Κάποιοι τούς επικρίνουν επειδή θεωρούν ότι τα αιτήματα που διατυπώνουν είναι αόριστα και μικρά. Ομως ο Μάικλ Χάντσον, καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ανέλαβε τις προάλλες την υπεράσπισή τους:

  • «Εχουν πλήρη επίγνωση πως ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό. Και πως η κυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια οικονομικών συμφερόντων. Αντέδρασαν μάλιστα με αγανάκτηση προχθές στην απόπειρα του προέδρου Ομπάμα να σφετεριστεί τη διαδήλωσή τους, παρουσιάζοντάς τους ένα "πρόγραμμα δράσης" κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών ακριβώς των συμφερόντων. Οι διαδηλωτές δεν κρύβουν τις απέχθειά τους για τις πολιτικές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, για τους πολιτικούς που ξεπουλιούνται σε όσα οικονομικά συμφέροντα προσφέρουν τα περισσότερα. Δεν κρύβουν την απέχθειά τους για το χρέος που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Ξέρουν καλά πως το σύστημα δεν λειτουργεί. Και ξέρουν καλά πως δεν μπορεί να θεραπευτεί με μικρές τεχνικές επιδιορθώσεις».

Τα αιτήματα...
... που διατυπώνουν οι «Αγανακτισμένοι» στη Γουόλ Στριτ αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μπορεί να μοιάζουν αόριστα και μικρά, αλλά όλα μαζί συνοψίζονται σε αυτό το μεγάλο: «Αλλαγή συστήματος, παρακαλώ!».
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4664023
=================
Βlogger: Δες και τα παρακάτω:


  1. Τρισέ: Η κρίση έχει γίνει συστημική
  2. Η επιDexia κρατικοποίηση
  3. Νέα τράπεζα στη θέση της Proton
  4. Η κρίση είναι οικονομική, πολιτική και ηθική
  5. 1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη
  6. «Αρρωστες» οι τράπεζες της Ευρώπης 
  7.  «Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για Λαυρεντιάδη-Proton»
  8. Η συνωμοσία του ψεύδους και η μεγάλη ληστεία του λαού πίσω από το σκάνδαλο της Proton Bank.
  9. Στο μικροσκόπιο τα δάνεια σε αχυρανθρώπους (16/11/2011)

  10.  Ο Νομπελίστας Krugman για τον «πανικό των πλουτοκρατών» "Ο καθηγητής του Princeton, εξηγεί πως τα μεγάλα κεφάλια της Wall street δημιούργησαν την κρίση με τις οικονομικές τους απάτες, και πως έπειτα ζήτησαν (και πήραν) να τους ξεχρεώσουν οι φορολογούμενοι. Στο μεσοδιάστημα, οι τρύπες στο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους από μια μεσοαστική οικογένεια. 
    «Όποιος επισημαίνει όμως το προφανές, με όση ψυχραιμία και μετριοπάθεια και εκφραστεί, πρέπει να δαιμονοποιηθεί και να τεθεί στο περιθώριο.»"

=======================

...και μια προγενέστερη εγγραφή: Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008, 
    ===========================================================

      Αφιέρωμα: Proton Bank... η ληστεία του αιώνα;

      Εδώ και λίγες ημέρες τα ΜΜΕ βουΐζουν για την κινηματογραφική ληστεία του υποκαταστήματος της Alpha Bank που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και την άμεση εξιχνίασή της.
      Η "ληστεία του αιώνα" όμως δεν είναι αυτή, παρά τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. 
      Η ληστεία του αιώνα είναι κατά πάσα πιθανότητα η άτσαλα κουκουλωμένη υπόθεση της Proton Bank, με πρωταγωνιστή τον νεαρό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 
      Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης:
      Λεία 51.000.000 ευρώ
      Στο τέλος του Ιούλη, δημοσιεύθηκε έκθεση της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που κάνει λόγο για υπεξαίρεση 51.000.000 ευρώ από την Proton Bank, με άμεση συνεργία μελών του ΔΣ της.
      Σύντομα οι υποψίες επικεντρώθηκαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μιας και η υπεξαίρεση φαίνεται πως έγινε μέσω δανείων της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικού προσώπου άμεσα συνδεδεμένου με τον επιχειρηματία και βασικό τους μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Άμεσα, οι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη -καθώς και έξι άλλων μελών του ΔΣ της τράπεζας- πάγωσαν και ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιούσε η ανεξάρτητη αρχή.
      Ούτε γάτα, ούτε ζημιά
      Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για μια νέα πατέντα της ελληνικής δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το 2010 -κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες υποψίες για την υπεξαίρεση-, σύμφωνα με την οποία «το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωμένο». Κοινώς, εάν η κομπίνα δεν πιάσει, ο δράστης μπορεί απλά να επιστρέψει τα χρήματα που έκλεψε και να πάει σπίτι του, με καθαρό ποινικό μητρώο και γεμάτος εμπειρίες για την επόμενη προσπάθεια -αρκεί να το κάνει πριν κληθεί από τη δικαιοσύνη.
      Έτσι λοιπόν, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα. Με κάποιον μαγικό τρόπο, όλη η προαναφερθείσα έρευνα της ανεξάρτητης αρχής δεν θεωρήθηκε εξέταση της ενοχής του από τη δικαιοσύνη, κι έτσι η ενέργειά του έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα και η υπόθεση του ξεπλύματος θα θεωρηθεί λήξασα μόλις τακτοποιηθούν κάποιες "τυπικές" λεπτομέρειες.
      Μας νοιάζει; Μας νοιάζει!
      Όλα αυτά δεν θα ήταν τόσο σημαντικά, αν αφορούσαν απλά κομπίνες μεταξύ επιχειρηματιών. Το πρόβλημα είναι πως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα σπασμένα καλείται να τα πληρώσει ο απλός κόσμος.
      • Η κακοδιαχείριση της διοίκησης Λαυρεντιάδη -με αποκορύφωμα, προφανώς, την υπεξαίρεση των 51.000.000 ευρώ- δημιούργησε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην Proton Bank η οποία κατέρρευσε και βέβαια αντί για την φυλακή για τους ενόχους προκρίθηκε η λύση να «διασωθεί» με την δημιουργία της «νέας PROTON» και την κάλυψη των...κενών σε χρήμα από το Δημόσιο!!
      • Σσσστ!

      Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο σκάνδαλο να κάνει πάταγο. Κι όμως. Όπως έγραψε και το The Press Project τον Αύγουστο: «Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά δεν" πέρασε ούτε στα ψιλά" ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου.
      Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον "καθαρισμό" του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των "απερίσκεπτων" οδηγών ταξί».
      Αν αναρωτιέστε το γιατί, η απάντηση βρίσκεται στο τεράστιο άνοιγμα που έκανε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το blog anergoidimosiografoi.blogspot.com, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της ΝΕΠ Εκδόσεις κατέχει:
      1. • Το 12,53% της Πήγασος Εκδοτική (Έθνος, Ημερησία, Αγγελιοφόρος, e-go.gr)
      2. • Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ. Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press)
      3. • Το 9,62% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος
      4. • Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
      5. • Το 100% του Flash FM (από τον Κόκκαλη)
      6. • Το 100% της Athens News
      7. • Το100% της Espresso (από Φιλιππάκη - Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
      8. • Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (από τις εκδόσεις Λιβάνη)
      9. • Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
      10. • Το 100% της Daily Press
      11. • Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (από τον Γ. Τράγκα)
      12. • Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
      13. • Το 100% της αθλητικής «Score»
      14. • Το portal Nooz.gr

      Σημείωση: Η Νewstrap από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε με λεπτομέρειες το τεράστι σκάνδαλο.Αρκεί να σημειώσουμε πώς ο πίνακας με τις συμμετοχές του Λαυρεντιάδη στα ΜΜΕ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα μας.
      Για την ενημέρωσή σας δημοσιεύουε τις κυριώτερες από τις σχετικές αναρτήσεις μας:
      Ο Λαυρεντιάδης οι συνεργάτες του και οι έκπληκτοι υπάλληλοι της διαφθοράς και της προδοσίας
      Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 17:56 newstrap.gr
      Γράφει ο Σωτήρης Σ. Στανωτάς
      Ακόμη μια φορά το σύστημα, κυρίως, μέσω των κατεστημένων ΜΜΕ και των γνωστών υπαλλήλων τους, δηλώνει κατάπληκτο από τις «εξελίξεις» στο θέμα Λαυρεντιάδη...
      Χωρίς να ντρέπεται κανείς δηλώνουν όλοι κατάπληκτοι και....σοκαρισμένοι...
      Στο μεταξύ μέχρι χθες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται με τον όμιλο Λαυρεντιάδη.
      Τον όμιλο πού σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία δεν διαψεύσθηκαν ποτέ , μόνο τα τελευταία χρόνια δημιούργησε ανενόχλητος χωρίς κανείς να τον ελέγξει,τον ιστό του, με τις συμμετοχές που αναφέρονται πιο κάτω:
      1. • Το 12,53% της Πήγασος Α.Ε. (ένεση ρευστότητας στον Μπόμπολα).
      2. • Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press).
      3. • Το 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος (η εξαγορά έγινε εν αγνοία της οικογένειας Τεγόπουλου κάτι που είχε προκαλέσει την οργή της Μάνιας).
      4. • Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (λίγο πριν το λουκέτο στην εφημερίδα της Κάτω Κηφισιάς).
      5. • Το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM (από τον Κόκκαλη).
      6. • Το 100% της Athens News.
      7. • Το 100% της Espresso (από Φιλιππάκη – Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
      8. • Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
      9. • Τη Daily Press σε ποσοστό 100% (L officiel Hellas, Jolie, L Oficciel Hommes, BBC Olive, Spectacular Spiderman, Μπομπ Σφουγγαράκης, Top Scorer, Spiderman and Friends, parents, Ντόρα, Pokemon, Hot Wheels (είναι αυτά που έκλεισε ή θα αναστείλει την έκδοσή τους).
      10. • Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (το πήρε από τον Γ. Τράγκα).
      11. • Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
      12. • Το 100% της αθλητικής «Score»
      13. • Το portal Nooz.gr
      14. • Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (το πήρε από τις εκδόσεις Λιβάνη).

      Και μόνο η αναφορά των συμμετοχών και του πλέγματος που δημιουργούν θα έκανε κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους Πολίτες του να είχε παρέμβει...Για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σχέση με την λειτουργία της Δημοκρατίας...
      Και βέβαια κανείς δεν κατάλαβε τίποτε όταν πρίν από λίγο σχετικά καιρό ο Λαυρέντης τα πούλησε σχεδόν όλα στον κ. Κυριακίδη....
      Πολύ περισσότερο, όταν, εδώ και καιρό, υπήρχαν καταγγελίες για συμμετοχή στο όλο παιχνίδι των εκλεκτών κυρίων Κορωνιά και ο Χριστοφοράκου ,αλλά και στοιχεία που έχουν αποσταλεί από εισαγγελική Αρχή της Ελβετίας.

      • Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και το γεγονός ότι ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χρηματοδότησε την δημιουργία έδρας στο CSIS (Center for Strategic & InternationalStudies).
      • Μάλιστα, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ του CSIS κ. Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι (φωτογραφία δίπλα στον κ.Λαυρέντη) κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του στην παρουσίαση της Έδρας, τόνισε ότι:
      • «η Εδρα Λ. Λαυρεντιάδης θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα αναλυτικής κατανόησης των εξελίξεων στη ΝΑ Ευρώπη».

      Και μετά ψαχνόμαστε τι συμβαίνει ....
      Ο πρώην Διοκητής της ΑΤΕ θέλει να αγοράσει την Proton Βank!!!
      Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 21:57 newstrap.gr
      Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να αποχωρήσει από όλες του τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η......Proton bank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 15% άμεσα και με ένα επιπλέον 8% έμμεσα.
      Περί τον Μάιο μήνα ξεκινούν ορισμένες διερευνητικές επαφές με την Attica bank με διαμεσολαβητή τον Τρύφωνα Κολλίντζα. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν επί μακρόν αλλά δεν τελεσφόρησαν καθώς...ανέκυψαν προβλήματα που σχετίζονταν με την δανειακή κατάσταση της Proton bank.
      Το ενδεχόμενο deal μεταξύ Proton bank και Attica bank είχε την πολιτική συγκατάβαση αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν αλλά και οι δίαυλοι δεν έκλεισαν.....
      Εκείνο το διάστημα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένα fund ελληνοαμερικανών με ρευστότητα 410 εκατ τοποθετημένα στην Sarazin την Ελβετική τράπεζα. Το fund αυτό αποτελείται από 2500 μέλη ενώ το management είναι σοβαρό και αξιόπιστο. Ο στόχος του fund ήταν να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια μικρή τράπεζα στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια μπουτίκ τράπεζα με συγκεκριμένο ρόλο και χαρακτήρα.
      Στο fund αυτό συμμετέχει ο Δημήτρης Μηλιάκος πρώην διοικητής της ΑΤΕ Bank και ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις διαπραγματεύσεις.
      Συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 2 συναντήσεις με τον βασικό μέτοχο της Proton bank Λ Λαυρεντιάδη και είχε διαφανεί ότι μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
      Και ενώ πλησίαζε η ώρα του deal με το fund να αποκτά μετοχές της Proton bank σε τιμή πάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή προκύπτει η υπόθεση της αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφήνει να εννοηθεί ότι έχουν υπεξαιρεθεί 51 εκατ.
      (Είναι αξιοσημείωτο πως παραμονές ενός deal προέκυψε μια απόφαση σοκ αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης)
      Το γεγονός ότι η αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επέβαλλε το πάγωμα των λογαριασμών του Λ Λαυρεντιάδη και άλλων μελών του ΔΣ της Proton bank εξήχθηκε το συμπέρασμα ότι υπεξαιρέθηκαν από την Proton bank.
      Φαίνεται όμως ότι χρήματα δεν έχουν χαθεί αλλά έχουν δοθεί υπό την μορφή δανείων σε εταιρίες του βασικού μετόχου.
      Την Πέμπτη 28 Ιουλίου η ΤτΕ έχοντας μάλιστα στείλει από την Τετάρτη ένα πόρισμα 20 σελίδων στην Proton bank εμμέσως πλην σαφώς αφήνει σκιές για ορισμένες συναλλαγές στην Proton bank χωρίς όμως να αναφέρεται σε υπεξαίρεση.
      Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
      Την Πέμπτη 28 Ιουλίου ζητάει η ΤτΕ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ορισμένα μέλη του ΔΣ της Proton bank.
      Την Παρασκευή το fund μαζί με τον Μηλιάκο επανέρχονται αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις.
      Πραγματοποιείται μια κρίσιμη συνάντηση την Κυριακή 31 Ιουλίου στην οποία διεφάνη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Proton bank είναι υψηλές. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση που είχε το fund ήταν ότι θα χρειαστούν 100 εκατ ευρώ ως κεφαλαιακή ενίσχυση.
      Η εξέλιξη αυτή αιφνιδιάζει το fund το οποίο είχε πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που τους είχε παρουσιαστεί για τις πραγματικές ανάγκες της Proton bank.
      Φθάνοντας στο σήμερα και εννοούμε σήμερα 1η Αυγούστου, 4 πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στην Proton bank
      1)Να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ και σε ομολογιακό 50 εκατ ευρώ η Proton bank και την αύξηση να την καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
      Όμως ο Λ Λαυρεντιάδης δεν μπορεί να συμμετάσχει μετά το πάγωμα περιουσιακών του στοιχείων.
      2)Η Proton bank να πωληθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα.
      Τα σενάρια ότι μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ Proton και Millennium bank δεν έχουν καμία βάση καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
      3)Να προσφύγει η Τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
      4)Να επανέλθει το επενδυτικό fund με τον Μηλιάκο και έχοντας ορισμένες εξασφαλίσεις από την ΤτΕ να επανέλθει στην αρχική του πρόταση για εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Proton bank.
      Η πρόταση του fund με τον Μηλιάκο αποτελούν την καλύτερη λύση για την στήριξη της Proton bank.
      Οι μέρες που περνάει η Proton bank είναι περίπλοκες και το μόνο που θα πούμε είναι τα πράγματα ας εξελιχθούν θετικά.
      Μία υπεξαίρεση, μία είδηση, μία τράπεζα και οι εραστές της (ΜΜΕ)
      Σάββατο, 06 Αυγούστου 2011 20:13 newstrap.gr
      Πριν από 200 χρόνια ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε πως «οτιδήποτε δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα δεν μπορεί εύκολα να γίνει πιστευτό γιατί ακόμα και η αλήθεια γίνεται ύποπτη όταν τη μεταφέρεις με μολυσμένο όχημα».
      Σήμερα όμως με τα τεχνολογικά όπλα και τη γενικευμένη καχυποψία όλοι μας κατά βάθος πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε την είδηση ανάμεσα από το περίβλημά της αρκεί να διασταυρώσουμε πηγές και πληροφορίες.
      Σε έρευνά της στην Ελευθεροτυπία (31/07/2011), η ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου αποκαλύπτει ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες ερευνά σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank - του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η αρχή διατάζει μάλιστα το πάγωμα κίνησης των λογαριασμών, των μετοχών αλλά και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία.
      Το νέο είναι προφανώς συνταρακτικό. Μια τράπεζα που λειτουργεί υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας και τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους φαίνεται να λειτουργεί ως πλυντήριο μαύρου χρήματος, ενώ επιπλέον ως υπεύθυνος εμφανίζεται ένας από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματίες που δρουν στην ελληνική αγορά (ή δρούσαν τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα) - ο οποίος μάλιστα έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά για την εξαγορά κάθε είδους επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προτίμηση στους εκδοτικούς οργανισμούς και τα μέσα τους. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το ρεπορτάζ αλλά ακόμα και η απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής για τη δέσμευση της περιουσίας ενός ισχυρού παίχτη της ελληνικής αγοράς δε μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικότατη είδηση.
      Όπως πολύ εύστοχα γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, η αποκάλυψη είναι βόμβα μεγατόνων. Γιατί όμως τελικά η είδηση έσκασε στα ελληνικά ΜΜΕ σαν μισοτελειωμένο γκαζάκι του καφέ;
      Από την πρώτη στιγμή παρακολουθήσαμε την πορεία της είδησης στα ελληνικά ΜΜΕ: η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο κάθε μέσο αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ειδήσεις προσφέρεται άλλωστε για εξαγωγή συμπερασμάτων. Θελήσαμε να δούμε την επιλογή των λέξεων στους τίτλους, τη θέση τους σε κάθε μέσο, τις ομοιότητες και τις διαφορές στο ρεπορτάζ. Το tracking των ειδήσεων στα ΜΜΕ είναι κάτι που κάνουμε και μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν, αυτήν τη φορά όμως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που συνέβη.
      Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά δεν «πέρασε ούτε στα ψιλά» ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου. Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον «καθαρισμό» του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των «απερίσκεπτων» οδηγών ταξί.
      Αλλά τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Η αποκάλυψη ότι ολόκληρο σχεδόν το ΔΣ μιας ελληνικής τράπεζας, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, αντιμετωπίζει κατηγορίες υπεξαίρεσης ποσού ίσου με το 1/4 του μετοχικού της κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πρώτο θέμα στις οικονομικές εφημερίδες.
      Ε, λοιπόν, δεν ήταν σε όλες. Το βρήκαμε στο Capital.gr (όχι και πολύ τονισμένο είναι η αλήθεια), το βρήκαμε και στο Euro2day.gr αλλά δεν το βρήκαμε στην imerisia.gr, δεν το βρήκαμε στην isotimia.gr και δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη όταν ανακαλύψαμε ότι καμία αναφορά δεν έχει επίσης και η naftemporiki.gr!
      Τι συνέβη λοιπόν αυτό το Σάββατο στον ελληνικό Τύπο; Η αποκάλυψη διέφυγε της προσοχής των «υλατζήδων»; Άργησαν να ξυπνήσουν οι αρχισυντάκτες; Δεν την είχε το ΑΠΕ; Η είδηση έπεσε θύμα του εσωτερικού πολέμου των ΜΜΕ; Υπήρχαν λόγοι για να θαφτεί το θέμα; Διαλέξτε την απάντηση που σας ταιριάζει περισσότερο, όπως και να έχει η δυσλειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ είναι δεδομένη.
      Υπάρχουν τρία ζητήματα που αξίζει να διερευνήσουμε προκειμένου να δοκιμάσουμε μερικά συμπεράσματα για τη σημερινή μαύρη τρύπα της ενημέρωσης. Το πρώτο αφορά την ίδια την είδηση. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν ανήκει στην κατηγορία «εύκολο θύμα» και γραφικός παράνομος, όπως είναι για παράδειγμα ο Αχιλλέας Μπέος, παρόλο που εδώ και κάποιους μήνες έχει αποσυρθεί στο Λονδίνο, αφήνοντας σκιές στην αγορά. Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, όταν μεσουρανούσε, ξεκίνησε μιαν επιχείρηση-σκούπα στα ελληνικά ΜΜΕ αγοράζοντας μετοχές μεγάλων εκδοτικών οίκων (αλλά και τα σκουπίδια τους) που σε συνδυασμό με μια σειρά δωρεών σε ιδρύματα, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Καραμανλή, τον έφεραν στο κέντρο της συζήτησης. Ο Λαυρεντιάδης φερόταν κατά καιρούς να αγοράζει ποσοστά της τάξης του 10% των εταιριών του Μπόμπολα ή του Τεγόπουλου, να εξαγοράζει την Espresso, να συζητάει με τον ΔΟΛ και να ξοδεύει εκατομμύρια για την αγορά φύλλων και ιστοσελίδων χωρίς πραγματική αξία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαπλοκής της επιχειρηματικότητας με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς δεν θα ήταν αδιανόητο να έχουν δημιουργηθεί δεσμοί και διασυνδέσεις που χθες έπαιξαν το ρόλο τους.
      Το δεύτερο έχει να κάνει με την κακή δημοσιογραφική λειτουργία των ΜΜΕ. Πριν από λίγους μήνες οι Άβι Λιούις και Ναόμι Κλάιν εξηγούσαν στον Άρη Χατζηστεφάνου ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αυτολογοκρισίας. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ξέρουν τη γραμμή του μέσου τους και προσαρμόζουν την εργασία τους σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζεται ο διαπλεκόμενος πολιτικός ή επιχειρηματίας να σηκώσει το τηλέφωνό του και να παρέμβει. Εκτός αυτού, υπάρχει το θέμα του ανταγωνισμού των ΜΜΕ.
      Ενδεικτική είναι η περίπτωση των τηλεγραφημάτων του Wikileaks. Τα διπλωματικά έγγραφα που περιέχουν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας έβρισκαν εύκολα το δρόμο τους στη δημοσιότητα μέχρι που η Καθημερινή εξασφάλισε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αυτά. Από την ίδια ημέρα όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ ξέχασαν εντελώς το ζήτημα (αν και η Καθημερινή έπαθε πρώτη αλτσχάιμερ).
      Και γιατί να μην το ξεχάσουν; Η συνεχόμενη συρρίκνωση των newsroom που λειτουργούν υπό την απειλή των μαζικών και συνεχόμενων απολύσεων αφήνει τα σημάδια της στην ποιότητα της παραγόμενης δημοσιογραφίας.
      Άλλωστε, η είδηση για την τεράστια υπεξαίρεση δεν απασχόλησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μας είναι εντελώς αδιανόητο γιατί το ΑΠΕ, που δημοσιεύει φοβερές ειδήσεις όπως το «Δικογραφίες σε βάρος δύο γιατρών για τη μη έκδοση αποδείξεων», αγνόησε επιδεικτικά την είδηση που έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά έτσι και αλλιώς είναι αρκετά τα πράγματα που μας ξαφνιάζουν σε σχέση με το ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα ότι έχει διαφημίσεις τραπεζών στη σελίδα του). Στην τελική όμως θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτούμε τη δύσκολη θέση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει ο δημοσιογράφος που πέφτει πάνω στην είδηση. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτεί.
      Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τις σχέσεις τους με τις τράπεζες. Σε μια περίοδο που οι πωλήσεις στο περίπτερο πέφτουν δραματικά, η διαφημιστική αγορά καταρρέει και η κρατική εξουσία δυσκολεύεται να προσφέρει τη στήριξη που παρείχε αφειδώς μέσω της κρατικής διαφήμισης, οι εκδότες έχουν γίνει πλέον τζάνκι των τραπεζών. Η Μάνια Τεγοπούλου στέλνει δημόσια ραβασάκια στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ο ΔΟΛ υποθηκεύει το κτίριό του και οι περισσότερες εφημερίδες είναι εντελώς «στεγνές».
      Σερφάροντας στα ενημερωτικά portal, ψάχνοντας για τη χαμένη είδηση, καταγράψαμε τις διαφημίσεις τραπεζών που κοσμούν κάθε μέσο. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γραφικό, τα ιντερνετικά ΜΜΕ βρίθουν από αυτές τις διαφημίσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο τρέχουν συνήθως ελάχιστα διαφημιστικά προγράμματα και ότι τα site που επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό είχαν πολύ περισσότερες.
      Γιατί διαφημίζονται όμως οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης, την ώρα που λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους προκειμένου να επιβιώσουν; Τα ανεπίσημα (αλλά διασταυρωμένα) στοιχεία δείχνουν ότι τα δάνεια από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 85% ενώ σήμερα στις περισσότερες τράπεζες εγκρίνονται λιγότερες από δύο στις δέκα αιτήσεις καταναλωτικών δανείων. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν που διαφημίζουν.
      Υπάρχει ακόμα ένα γεγονός που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξήγαγε τα λεγόμενα τραπεζικά stress test που έλεγξαν την ετοιμότητα των τραπεζών της Ευρώπης σε σενάριο κρίσης. Παρόλο που σε αυτό δεν συμπεριλήφθηκε το ενδεχόμενο default ευρωπαϊκού κράτους, η Eurobank και η ATEBank απέτυχαν τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο. Την ώρα λοιπόν που σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η είδηση για την Ελλάδα ήταν «Δύο ελληνικές τράπεζες αποτυγχάνουν», στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ η είδηση πέρασε με τίτλο «Τα κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες» και μόνο στο τέλος των κειμένων έβρισκες σε υποσημείωση τις λεπτομέρειες της επιτυχίας/αποτυχίας.
      Είναι λοιπόν απαραίτητη κάποια συνωμοσία που οργανώνεται στα μπουντρούμια της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ; Μάλλον όχι.
      Η χρόνια διαπλοκή των κατεστημένων ΜΜΕ, η πίεση της αγοράς, η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία, οι εμπορικές σχέσεις, η μείωση των εσόδων και η τυραννία των δημοσιογράφων, όλα αυτά μαζί δημιουργούν τα νέα Bad Media, τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θάψουν, να χάσουν ή να ξεχάσουν σημαντικότατες ειδήσεις την ώρα που προσπαθούν να επιβάλουν την ατζέντα τους.
      Κ.Ε.
      thepressproject.gr
      Η αποκαθήλωση του Λ. Λαυρεντιάδη
      Κυριακή, 07 Αυγούστου 2011 20:22 newstrap.gr
      Η Αlapis, με κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ τις καλές ημέρες, σήμερα αποτιμάται στο ΧΑ μόλις 15 εκατ. ευρώ!
      Ρεπορτάζ Β. Kώτση

      Σχόλια