H βρετανική κυβέρνηση ευθύνεται για τη δυσκολία δανεισμού των επιχειρήσεων

The Guardian

Κανείς δεν δανείζει στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στις τράπεζες και οι τράπεζες στην κυβέρνηση. Η μία από τις δύο πλευρές έχει άδικο. Ποια όμως;

Η κυβέρνηση, είναι η απάντηση. Από τον χειμώνα του 2008 οι υπουργοί απειλούν και εκλιπαρούν τις τράπεζες να δανείσουν στις επιχειρήσεις. (Βlogger: ποιός τελικά κάνει κουμάντο στη Βρετανία και στην Ελλάδα;) Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ταπεινώθηκε ικετεύοντας τις τράπεζες να δανείσουν, όταν εξαιτίας του δικού του προϊόντος, του αποπληθωρισμού, όλο και λιγότερες επιχειρήσεις ενδιαφέρονταν να δανειστούν. Τώρα ο Τζορτζ Οσμπορν κάνει το ίδιο.
  • Οι τράπεζες δεν έχουν την υποχρέωση να δανείσουν. Εχουν την υποχρέωση να κάνουν λεφτά, και αυτό το κάνουν θαυμάσια. Τα κέρδη εξαμήνου της HSBC διπλασιάσθηκαν στα 7,2 δισ. στερλίνες και ανάλογα αποτελέσματα εξαμήνου αναμενόταν να παρουσιάσουν οι Lloyds, Barclays και RBS.

Η ανάκαμψη, όμως, επιβραδύνεται, η ανεργία στις ΗΠΑ αυξάνεται, στην Κίνα ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώνεται, όπως και η ανάπτυξη στην Eυρωζώνη.
  • Σχεδόν όλες οι στατιστικές της Βρετανίας κατατείνουν στην τρομακτική προοπτική μιας διπλής ύφεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οπαδοί του Κέινς θα συνιστούσαν μείωση φόρων, αύξηση δημοσίων δαπανών και προσφοράς χρήματος στην πραγματική οικονομία, όχι στις τράπεζες. Θα ανατρίχιαζαν βλέποντας ότι η HSBC έχει μειώσει κατά 20% τα δάνεια που χορηγεί. Τους τελευταίους έξι μήνες η HSBC άντλησε 33 δισ. στερλίνες περισσότερες από πληρωμές δανειοληπτών απ’ όσες διοχέτευσε σε νέα δάνεια. Αν και οι άλλες τράπεζες αναφέρουν παρόμοια στοιχεία, θα πρόκειται περί μιας ολέθριας απόσυρσης κεφαλαίων από την οικονομία. Οχι μόνον η κυβέρνηση πήρε χρήματα από τον κόσμο για να ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά οι τράπεζες πήραν ακόμη περισσότερα από τον ιδιωτικό δανεισμό.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως οι τράπεζες δεν δανείζουν αρκετά, μπορεί να αντιδράσει άμεσα.
  • Εχει υπό τον έλεγχό της τρεις τράπεζες, τις RBS, Lloyds και Northern Rock και μπορεί να τους υπαγορεύσει τι θα κάνουν.  (Blogger: στα καθ' υμας: η Κυβέρνηση θέλει να χάσει και τα μοναδικά εργαλεία παρέμβασης στην πραγματική οικονομία, ξεπουλώντας Αγροτική και ΤΤ!!!) Το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, θα μπορούσε να έχει κάνει αυτό που πρότεινε πέρυσι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μακ Φολ, να δημιουργήσει δική του τράπεζα με τα δισ. που δαπάνησε για τη σωτηρία των τραπεζών. Στη συνέχεια θα μπορούσε να δανείζει σε όποιον θέλει. Δεν κάνει τίποτε όμως.

Οι τράπεζες επιμένουν πως δεν εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια και ότι απλώς μειώθηκε η ζήτηση για δάνεια.

  • Οταν οι καταναλωτές εξαφανίζονται και τα βιβλία παραγγελιών μένουν στάσιμα, μόνον ένας παράτολμος επιχειρηματίας θα δανειζόταν. Και γιατί να του δανείσει μια τράπεζα που κάηκε το 2008; Και γιατί να της πει η κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο, όταν η ίδια δεν διευκολύνει τους δανειολήπτες μειώνοντας τους φόρους; Σε όλον τον κόσμο οι κυβερνήσεις ζητούν από τις τράπεζες να αποχωρήσουν από τις επισφαλείς επενδύσεις τους, να συσσωρεύσουν αποθεματικά και να μην ξαναγίνουν ποτέ «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει. Το παραδέχθηκε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ, δηλώνοντας πως «υπάρχει σύγκρουση πολιτικών στόχων καθώς προσπαθούμε να καταστήσουμε τις τράπεζες ασφαλέστερες, αλλά θέλουμε και να δανείζουν, ώστε να τονώσουν την ανάπτυξη». Ποίου καθήκον είναι να διευθετήσει το θέμα; Μα των πολιτικών, βέβαια. Η κυβέρνηση είναι αυτή που οδηγεί την οικονομία σε διπλή ύφεση. Περιορίζει τις δικές της δαπάνες, ενώ διατηρεί τους φόρους σε υψηλά επίπεδα. Η εμμονή της με τη μείωση του χρέους υπερίσχυσε της ενίσχυσης της απασχόλησης και της ζήτησης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_05/08/2010_410372

Σχόλια