To MNHMONIO (ή Μνημόσηνο;) ΕΛΛΑΔΑΣ+ΕΚΤ+ΔΝΤ+ΕΕ

  • Για να ξέρετε που πάμε (και που θα είμαστε...) μετά από 5 χρόνια πρέπει να έχετε πλήρη εικόνα του κουστουμιού το οποίο μας  έχει ράψει η τρόϊκα (ΕΚΤ+ΔΝΤ+ΕΕ) που από τις 23/5/2010 "κατέχει την χώρα" πρέπει να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο του μνημονίου με Click εδώ: Ξεχάστε τα περί εθνικής περιφάνειας και ισχυρής χώρας που διάφοροι καραγκιοζάκοι ακόμα και σήμερα τολμούν να παπαγαλίζουν. Το κείμενο επιβλήθηκε από την τρόϊκα και η Κυβέρνηση ανέλαβε να κάνει αυτό που μόνο μπορεί: Να το διεκπαιραιώσει  και να δεσμεύσει με τις υπογραφές της τη χώρα, που και επίσημα με τη βούλα, μετατρέπεται σε προτεκτοράτο.
  • Αφού κατεβάσετε το κείμενο του μνηνονίου, σημειώστε τις ημερομηνίες τρίμηνα, όπου από δω και πέρα θα ζούμε ένα δεύτερο δράμα διαρκείας: Θα γίνει η εκταμίευση η δεν θα γίνει; Συνήθως δεν θα γίνεται πριν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. (Διορθωτικά θα τα ονομάζουν μερικοί....)
  • Αυτό που επίσης πρέπει να γίνεται κατανοητό, είναι ότι η Βουλή των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια (για όσο η τρόϊκα θα έχει τον πρώτο λόγο, δηλαδή για μεγάλο διάστημα!!!), η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης πέρα από το να επικυρώνει τις εντολές της τρόϊκας, κατά συνέπεια, αφού έχει χάσει μεγάλο τμήμα της "ύλης" της πρέπει να μειωθούν δραματικά και τα έξοδά της! (Δεν μπορεί ένα κλειστό "μαγαζί" να κοστίζει όσο ένα ανοικτό και το "μαγαζί" έχει κλείσει, λειτουργεί με "προσωπικό ασφαλείας" έτσι για μην το κλείσουμε εντελώς και πέσουμε σε θεσμικό κενό...)
  • Kάντε Click εδώ για να δείτε μια αφήγηση για το σημαίνει ΔΝΤ σε μια χώρα----> 
  • Mεταγεννέστερη εγγραφή: 11/5/2010:  Η αμφισβήτηση του ελληνικού μονόδρομου ---->
  • Νέα μέτρα κατά κύματα ---->

  • Νέα μέτρα κατά κύματα

    Εκρηκτικό μείγμα πρόσθετων, φανερών και κρυφών, μέτρων με μειώσεις στις αποδοχές, απολύσεις στο δημόσιο, κύματα ανατιμήσεων, δραστική αύξηση της φορολογίας ακινήτων και περικοπές σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες, για εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων 16,850 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, δρομολογεί το μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα.

    Το συμβόλαιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι και το 2014 προβλέπει μια πρωτοφανή και επισφαλή ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων από περικοπές σε δαπάνες και αυξήσεις σε φόρους και τέλη του δημοσίου, που ανέρχεται σε 24,700 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16,850 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων. Μάλιστα σύμφωνα με το μνημόνιο, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής περιέχει κινδύνους ως προς την υλοποίησή του και ταυτόχρονα αφανή και μη εξειδικευμένα μέτρα 10,850 δισ. ευρώ, κυρίως για τη διετία 2013-14.
    Νέα μέτρα κατά κύματα

    Πέραν των μεγάλων απωλειών στις αποδοχές και τις συντάξεις και των αυξήσεων στους φόρους κατανάλωσης, τα νοικοκυριά θα ζήσουν άλλα τουλάχιστον 4 «πέτρινα χρόνια», με το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται και το φάσμα της ανεργίας να έρχεται πιο κοντά. Είνα χαρακτηριστικό ότι για το 2012 προβλέπεται ο περιορισμός ακόμα και του επιδόματος ανεργίας κι αυτό σε μια εποχή που θα υπάρχει έκρηξη του αριθμού των ανέργων λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

    2,450 ΔΙΣ. ΤΟ 2011
    «Φωτιά» σε τιμές, ακίνητα

    Πυροδοτείται νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ λόγω των μετατάξεών τους από τον κανονικό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, πράγμα που θα αφαιρέσει από τις τσέπες των καταναλωτών 1 δισ. ευρώ. Στο μνημόνιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι 30% από αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο 11% θα μεταταγούν στο 23% (τρόφιμα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και νερού κ.ά.), πράγμα που αυτόματα θα επιφέρει αύξηση της λιανικής τους τιμής κατά τουλάχιστον 12%.

    Την ίδια χρονιά επιβάλλονται εκρηκτικές αυξήσεις στον φόρο κατοχής ακινήτων και στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές) λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών. Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές θα είναι καυτές μιας και ο στόχος είναι το δημόσιο να εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκ. ευρώ.

    Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα επιφέρει κατακόρυφη άνοδο στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και θα διευρύνει τον αριθμό των ιδιοκτητών κατοικιών και οικοπέδων που θα πληρώσουν φόρο αφού θα ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ που προβλέπεται από τον νόμο. Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Πρόσθετες επιβαρύνσεις θα έχουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων λόγω της αύξησης των τελών κυκλοφορίας μέσω της καθιέρωσης των λεγόμενων «πράσινων τελών», η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 300 εκ. ευρώ. Ολες οι συντάξεις θα παγώσουν και οι υψηλές θα μειωθούν με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ εντός του έτους. Επίσης θα περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκ. ευρώ, γεγονός που θα επιτείνει την ύφεση στην οικονομία.

    3,75 δισ. το 2012
    Χρονιά ανεργίας

    Στο στόχαστρο μπαίνουν οι εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, οι ΔΕΚΟ, εκ νέου τα ακίνητα και τα κονδύλια για ανάπτυξη, ενώ θα επιβληθούν και άλλες περικοπές δαπανών ύψους 900 εκ. ευρώ, οι οποίες είναι αδιευκρίνιστες.

    Το πρόγραμμα επιτάσσει δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εργαζομένων ακόμα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το πρωτόγνωρο όμως νέο μέτρο είναι η μείωση του επιδόματος για τους ανέργους, το οποίο θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης και στερούνται τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης.

    Στόχος είναι το σχετικό κονδύλι να μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ εντός του έτους. Αυξήσεις θα υπάρξουν στη φορολογία των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά) για την είσπραξη 300 εκ. ευρώ. Δεύτερη αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και κατάργηση των εξαιρέσεων επαγγελματιών και δραστηριοτήτων από τον ΦΠΑ έτσι ώστε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 600 εκ. ευρώ

    Οι συντάξεις παγώνουν για μία ακόμη χρονιά για εξοικονόμηση 250 εκ. ευρώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται κατά 500 εκ. ευρώ. Βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις ΔΕΚΟ, με μείωση των επιχορηγήσεων κατά 800 εκ. ευρώ, μέτρο που θα οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού και αποδοχών και σε αυξήσεις στα τιμολόγια.

    10,6 δισ. το 2013 και το 2014
    Το τελικό «σάρωμα»

    Το μνημόνιο προεξοφλεί νέες περικοπές προσωπικού στο δημόσιο και πάγωμα συντάξεων συνολικού ποσού 700 εκ. ευρώ. Ομως ο κύριος όγκος των μέτρων παραμένει θολός, αφού προβλέπονται «μη-καθορισμένα μέτρα» 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά τα πρόσθετα μέτρα θα αποφέρουν 4,9 δισ. ευρώ. Για το 2014 η προσαρμογή ύψους 5,750 δισ. ευρώ είναι εντελώς αφηρημένη, καθώς δεν εξειδικεύεται κανένα από τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

    Σε περίπτωση αποκλίσεων...
    Η τρόικα είναι έτοιμη να αυξήσει τη «δόση»

    Στη διαδρομή για τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή ο δρόμος γίνεται κάθε χρόνο και πιο κακοτράχαλος, καθώς θα επιβάλλονται νέα δραστικά και πρωτόγνωρα μέτρα. Από τα επιμέρους μέτρα και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα των πιστωτών, στο μάτι του κυκλώνα για την επόμενη τετραετία θα βρεθούν οι αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, όπως οι άνεργοι και εκείνοι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, οι ιδιοκτήτες κατοικιών και άλλων ακινήτων καθώς και οι υποψήφιοι αγοραστές.

    Επίσης θα επιβαρυνθούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων, εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και γενικά οι καταναλωτές που θα βρεθούν μπροστά σε νέα κύματα ανατιμήσεων λόγω αύξησης του ΦΠΑ.

    Παρόλα αυτά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποτυχιών στην εφαρμογή του προγράμματος και λήψης έκτακτων μέτρων για τη διόρθωσή τους αφήνει η τρόικα των πιστωτών, που θα παρακολουθεί στενά ανά τρίμηνο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποφασίζει ανάλογα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου. Αλλωστε μέτρα αξίας πάνω από 11 δισ. ευρώ δεν έχουν εξειδικευτεί.

    Υπό παρακολούθηση
    Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται στενά και, εφόσον χρειαστεί, θα λαμβάνονται μέτρα.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινδύνους που προέρχονται από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις, περαιτέρω αρνητικές αναθεωρήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη από το δημόσιο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και υψηλότερες δαπάνες τόκων. Ωστόσο, αυτά είναι διαχειρίσιμα και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλες δράσεις για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος, μεταξύ άλλων μέσω της έκτακτης μείωσης δαπανών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=11770953
  • ==========
  • Μεταγεννέστερη ανάρτηση: 11/6/2010: Ούτε ο Δανειολήπτης (η Ελλάδα) ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας !!
  • Μεταγεννέστερη ανάρτηση: 11/6/2010: ====> ΣΤΑΘΗΣ
  • Μεταγεννέστερη ανάρτηση: 14/6/2010:

Φάρμακο ή δηλητήριο;

Από τον Κώστα Χ. Χρυσόγονο, Καθηγητή Νομικής Α.Π.Θ.

Η αλήθεια για τον μηχανισμό «στήριξης της ελληνικής οικονομίας», τον οποίο υπερηφανεύεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει (υποτίθεται) την Ελλάδα από τον (ορατό) κίνδυνο της πτώχευσης, περιέχεται στη δανειακή σύμβαση που ήρθε πρόσφατα για κύρωση στη Βουλή. Το κείμενο αυτό είναι ό,τι πιο ταπεινωτικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια έχει δεχθεί ελληνική κυβέρνηση από την εποχή που ο διαβόητος Πιουριφόι, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και υπαγόρευε αλλαγές στον εκλογικό νόμο (!) με δημόσιες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4α της σύμβασης, η χορήγηση και εκταμίευση του δανείου τελεί υπό την προϋπόθεση της υποβολής «γνωμοδοτήσεων» (ουσιαστικά προκατασκευασμένων δηλώσεων) από τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ενώ το άρθρο 4 παρ. 1β προσθέτει ότι ο δανειζόμενος (δηλ. η Ελλάδα) εγγυάται πως οι «γνωμοδοτήσεις» αυτές είναι ορθές και ακριβείς. Το σημείο 12 των «γνωμοδοτήσεων» διαβεβαιώνει τους δανειστές (δηλ. τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης) ότι «ούτε ο δανειζόμενος ούτε οποιαδήποτε περιουσία του έχουν ασυλία λόγω κυριαρχίας ή για άλλο λόγο από τη δικαιοδοσία και την εκτέλεση σχετικά με κάθε ενέργεια ή διαδικασία σχετική με τη σύμβαση». Σημειωτέον ότι εφαρμοστέο δίκαιο για την παραπάνω σύμβαση είναι το αγγλικό και αποκλειστικά αρμόδιο δικαστήριο για όλες τις διαφορές που προκύπτουν από αυτή το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στο Λουξεμβούργο).

  • Με άλλες λέξεις, εάν το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο κατά την ημερομηνία λήξης κάθε δόσης (δηλ. σε τρία έως πέντε χρόνια), το κράτος - δανειστής (π.χ. η Ολλανδία) μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων και/ή τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας. Στον πλειστηριασμό αυτόν μπορεί να εμφανιστεί ως υπερθεματιστής π.χ. το τουρκικό δημόσιο και κατόπιν τούτου να μετατρέψει τη Βουλή σε τουρκική πρεσβεία και να παραλάβει τα αεροσκάφη μας προκειμένου να τα χρησιμοποιεί η δική του πολεμική αεροπορία για να παραβιάζει ανενόχλητη πλέον τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοια εφιαλτικά σενάρια είναι να έχει αποκατασταθεί νωρίτερα η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους, ώστε αυτό να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές για να εξοφλήσει έγκαιρα τα δανεικά στα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Τούτο όμως εξαρτάται λιγότερο από την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, η οποία δείχνει τάσεις μέλλον επιδείνωσης παρά βελτίωσης.


Στην πραγματικότητα λοιπόν ο μηχανισμός «στήριξης» δεν είναι φάρμακο αλλά δηλητήριο για την Ελλάδα. Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσαμε να πίνουμε από τώρα το πικρό ποτήρι της μονομερούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, με όλες τις εξαιρετικά δυσάρεστες βραχυπρόθεσμες συνέπειές της, παρά να διακινδυνεύουμε μακροπρόθεσμα την απώλεια της κυρίαρχης κρατικής υπόστασης του ελληνισμού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11374&subid=2&pubid=15480949

Σχόλια