Η ευθανασία του ραντιέρη

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μάθαμε από την αμερικανική Wall Street Journal ότι οι επικεφαλής μεγάλων hedge funds, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Σόρος, αποφάσισαν, στη διάρκεια μυστικού δείπνου στο Μανχάταν, να ξεκινήσουν κερδοσκοπική επίθεση εναντίον του ευρώ, υπολογίζοντας να πέσει στην ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου.

  • Το γεγονός ότι μια χούφτα χρηματιστές είναι σε θέση να ταρακουνήσουν κοτζάμ Ευρωζώνη αντανακλά την υπερτροφική ανάπτυξη του χρηματικού κεφαλαίου σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Ενδεικτικά, το 2006 το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 47 τρισ. δολάρια, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αξία (μετοχές) 51 τρισ., ο παγκόσμιος όγκος κρατικών ομολόγων 68 τρισ. και η παγκόσμια αξία των παραγώγων… 473 τρισ.! (blogger: δείτε  αυτό---->, αλλα κι' αυτό ---->)

Ηδη, το 1923 ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε ταχθεί υπέρ της «ευθανασίας του ραντιέρη» μέσω του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι «είναι χειρότερο να προκαλέσουμε αύξηση της ανεργίας μέσω του αποπληθωρισμού σε έναν κόσμο που ήδη υποφέρει από φτώχεια, από το να δυσαρεστήσουμε τον ραντιέρη, που ζει από τους τόκους». Η νέα μεγάλη κρίση της εποχής μας επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση περί ρύθμισης του χρηματιστικού κεφαλαίου, η απεριόριστη απελευθέρωση του οποίου απειλεί να αποσταθεροποιήσει πλήρως την παγκόσμια οικονομία.

  • Σύμβουλος των Ντελόρ και Φαμπιούς και διευθυντικό στέλεχος της HSBC, ο Σαρλ - Ανρί Φιλιπί τάσσεται ευθέως υπέρ της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου προτείνει στους Financial Times την απαγόρευση των «γυμνών» παραγώγων, τύπου CDS, δηλαδή εκείνων των «ασφαλίστρων» που μπορεί κανείς σήμερα να πουλάει και να αγοράζει χωρίς να πουλάει ή να αγοράζει ταυτόχρονα και το υποκείμενο προϊόν (π.χ. στεγαστικό δάνειο ή κρατικό ομόλογο). Ριζοσπαστικότερος όλων, ο Φρεντερίκ Λορντόν προτείνει, από τις στήλες της Le Monde Diplomatique την… κατάργηση του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι αντί να χρηματοδοτεί τις παραγωγικές επιχειρήσεις καταλήγει, στην πράξη, να τις απομυζά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/03/2010_393352

Δείτε και μια παλιότερη εγγραφή σχετική με το θέμα:

Σχόλια