...σαρώνοντας μηχανισμούς, βιλαέτια, «ονόματα», ΜΜΕ,

Συνέβη και τώρα: η πρωτοφανής -για τον καθ' ημάς συντηρητικό χώρο- συμμετοχή του νεοδημοκρατικού κόσμου (>770.000) αποκατέστησε την ουσία του πολιτικώς δραν, σαρώνοντας μηχανισμούς, βιλαέτια, «ονόματα», ΜΜΕ, διαπλοκή, και κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στην ψευδώνυμη αντιπροσώπευση, η οποία θα είχε αναδείξει πανηγυρικά την κυρία Μπακογιάννη αρχηγό, αν η ψηφοφορία είχε περιοριστεί στο ασφυκτικό πλαίσιο του ελεγχόμενου ιστού των Συνέδρων. Χαρακτηριστικό δείγμα της πυρφόρου αυτής εναντίωσης είναι το αποτέλεσμα στη Β' Αθηνών: Δέκα από τους ένδεκα βουλευτές της Ν.Δ. είχαν ταχθεί με την κυρία Μπακογιάννη, και μόνον ένας με τον Σαμαρά. Ε, ο Μεσσήνιος σάρωσε. Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στους βουλευτές του... Ο κόσμος κατήγαγε περιφανή νίκη και έναντι των κομματικών εντύπων, εκ των οποίων μόνο ένα υποστήριξε ευθέως τον Σαμαρά («Χώρα»). Κατατρόπωσε ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες με φαιδρά εφευρήματα προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την αντιμαχία ως ντέρμπι. Και, βέβαια, καταδίκασαν ηχηρά τον μητσοτακισμό που ταλανίζει επί δεκαετίες την πολιτική ζωή και τον κεντροδεξιό χώρο. Τιμώρησαν δηλαδή τις «κατασκευές» (περίοδος '89), τις υπονομεύσεις, την πολύπτυχη διαπλοκή, τις ίντριγκες και, φυσικά, την ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη/«εκσυγχρονιστική» λογική...
συνέχεια εδώ----> (
==========

Blogger: Μια ενδιαφέρουσα  ανάλυση για το τι έγινε:

....Οταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ διαψεύδονται κατά σύστημα από τις λαϊκές ετυμηγορίες, τι άλλο χρειάζεται για να συμπεράνουμε ότι ο πολίτης παραμένει ανεπηρέαστος και κυρίαρχος, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι απλά προπετάσματα καπνού, ότι οι προφήτες της παρακμής του εκλαμβάνουν τις μύχιες επιθυμίες τους ως πραγματικότητα;  ----->

===============
Μεταγεννέστερη εγγραφή: (6/11/2009)
Η απρόβλεπτη «ευφυΐα» του πλήθους

Tου Χαριδημου Κ. Τσουκα *
Σχεδόν οκτακόσιες χιλιάδες οπαδοί της «Νέας Δημοκρατίας» ψήφισαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Επίσης εντυπωσιακά μεγάλος ήταν ο αριθμός στις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Αν αμφιβάλλατε ότι ο δικομματισμός έχει μέλλον, ιδού η διάψευση.
Ευκαιρίας δοθείσης, οι πολίτες εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, δεν παραμένουν απαθείς. Οταν τους δίνουν τον λόγο, ενδέχεται να τον πάρουν. Μερικές φορές, δε, λένε απροσδόκητα πράγματα... Οτι μπορεί λ. χ. η κόρη του πρώην αρχηγού, η κυρία με το χαμόγελο-μάσκα, που θεωρούσε αυτονόητο ότι τα αξιώματα πλάστηκαν για ανθρώπους της δυναστείας, να χάσει τις εκλογές! Η δημοκρατική πολιτική είναι ένα ανοιχτό, πολύπλοκο σύστημα. Η εκλογή δυναστειακών ηγετών είναι ενδεχομενική· το φαινόμενο δεν είναι απαραίτητα επαναλαμβανόμενο. Η έκπληξη καραδοκεί. Μόνο οι αιτιοκράτες ή οι επηρμένοι δεν την περιμένουν.
Η εκλογή των προέδρων των ελλαδικών κομμάτων εξουσίας από τη βάση συνιστά ένα νέο φαινόμενο. Ξεκίνησε το 2004 ως μια εκ του ασφαλούς επιλογή του τότε υποψήφιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Διαθέτοντας αντίστοιχα βιώματα ανοιχτών διαδικασιών στην Αμερική και έχοντας όχι μόνο το δαχτυλίδι της διαδοχής, αλλά και την απήχηση του ιστορικού του επωνύμου, ήταν βέβαιο ότι θα εκλεγόταν με τη νέα ανοιχτή διαδικασία. Η εκλογή από τη βάση καθιστούσε πραγματικότητα τη «συμμετοχή» που ευαγγελιζόταν ο κ. Παπανδρέου και έδενε με το γενικότερο πασοκικό αφήγημα περί «λαϊκής κυριαρχίας».
Ο μαζικός τρόπος εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ δημιούργησε νέα δεδομένα στη λειτουργία των κομμάτων. Ηταν εξαιρετικά δύσκολο για τη Ν. Δ. να αρνηθεί την εκλογή προέδρου από τον κόσμο της. Θα φαινόταν φοβική και ελιτίστικη, στην εποχή που το κυρίαρχο λογοπλαίσιο (discourse) ευνοεί την «ανοιχτότητα», την αδιαμεσολάβητη προσβασιμότητα και την άμεση έκφραση ατομικών προτιμήσεων. Οταν ψηφίζεις για τον «Μπιγκ Μπράδερ» και τους «Μεγάλους Ελληνες», γιατί να μην ψηφίζεις και για τον αρχηγό του κόμματός σου; Ο ισομορφικός μιμητισμός παρήγαγε έναν νέο τρόπο λειτουργίας των κομμάτων εξουσίας. Το πολιτικό σύστημα μεταλλάχθηκε δίχως εμπρόθετο σχεδιασμό.
  • Η εκλογή από τη βάση μπορεί να αναπαράγει, σε μικρογραφία, την πόλωση των εθνικών εκλογών, προσδίδει όμως υψηλή νομιμοποίηση στον εκάστοτε πρόεδρο. Συγχρόνως, περιθωριοποιεί το κόμμα ως θεσμό στο οποίο ο πρόεδρος λογοδοτεί και από τις αποφάσεις του οποίου δεσμεύεται. Διαθέτοντας την άμεση λαϊκή εντολή, ο πρόεδρος αίρεται σημαντικά πάνω από τα κομματικά όργανα. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος μετατρέπεται σε αρχηγό.
Η περιθωριοποίηση του κόμματος αναδεικνύει την ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον αρχηγό και στον οποίο αποκλειστικά αναφέρεται. Το κόμμα μεταβάλλεται κυρίως σε μηχανισμό κινητοποίησης στις εκλογές, κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Η διακριτότητά του από την υπόλοιπη κοινωνία περιορίζεται σημαντικά όταν δεν ψηφίζουν μόνο τα μέλη, αλλά οποιοσδήποτε το επιθυμεί. Στο μέτρο που αυτό συμβαίνει, τα κόμματα τείνουν να απισχνούνται. Οταν μπορείς απροϋπόθετα να συμμετέχεις στις κρισιμότερες κομματικές αποφάσεις, ποιος είναι ο λόγος να γίνεις μέλος;
Η παρακμή των κομματικών οργανισμών είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Συγχρόνως, παρατηρείται αύξηση των μελών των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

  • Η Βασιλική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Βρετανία έχει περισσότερα μέλη από όλα τα κόμματα μαζί! Οι καθολικές αφηγήσεις που προβάλλουν τα κόμματα συγκινούν όλο και λιγότερο τους πολίτες στις διαφοροποιημένες κοινωνίες της άμεσης, γενικευμένης επικοινωνίας. Μπορείς να κινητοποιείσαι για τα επιμέρους θέματα που παθιάζεσαι, χωρίς να χρειαστεί να έχεις άποψη για όλα.
Αυτό αλλάζει ακόμα και τον τρόπο που οι πολίτες ψηφίζουν. Μπορεί η επιλογή σου να είναι κατ’ ανάγκην καθολική (στο μέτρο που ένα κόμμα εξουσίας κατ’ ανάγκην προτείνει μια γενική αφήγηση διακυβέρνησης), αλλά η ψήφος σου ενδέχεται να εκφράζει κυρίως επιμέρους προτιμήσεις. Το γεγονός ότι ψήφισες ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγείς από την αθλιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν σε σταματά να διαμαρτύρεσαι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Οι ανοιχτές διαδικασίες καθιστούν την πολιτική ένα οιονεί απρόβλεπτο σύστημα, το οποίο, στην κατάλληλη συγκυρία (απρόβλεπτη φυσικά), ενδέχεται να παραγάγει απροσδόκητη καινοτομία (όχι απαραίτητα θετική). Στην παραδοσιακή πολιτική τα κόμματα λειτουργούν όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις στην οικονομία: η ολιγαρχική δομή τους και η ολιγοπωλιακή λειτουργία τους σταθεροποιούν το σύστημα.

  • Αντιθέτως, η μαζική, δημοψηφισματικού τύπου, συμμετοχή των πολιτών δυνητικά το αποσταθεροποιεί, στο μέτρο που οι διαθέσεις του πλήθους, εξαρτώμενες από τη συγκυρία και υποκείμενες ευκολότερα απ’ ό, τι οι ελίτ σε παρορμητικές επιλογές, καθιστά εφικτή την παραγωγή νεωτερισμών (είτε αυτοί είναι η εκλογή του προοδευτικού Ομπάμα είτε του εθνολαϊκιστή Σαμαρά· είτε η καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο είτε η απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία).
Η πολιτική είναι μια διαδικασία στην οποία οι επιλογές των πολιτών δεν διαμορφώνονται κυρίαρχα από τη λογική αλλά από ένα μίγμα εξωλογικών διαθέσεων, συναισθημάτων και αξιών. Αυτό δεν καθιστά τις πολιτικές επιλογές απαραίτητα μη ορθολογικές, απλώς υπογραμμίζει ότι, όπως έλεγε ο αείμνηστος Καστοριάδης, στη βάση του ορθού λόγου κείται το πάθος, η «αστυνόμος οργή».

  • Αν η κυρία Μπακογιάννη θέλει να μάθει κάτι από την ήττα της, ας ξαναδεί το χαμόγελό της στον καθρέφτη των ΜΜΕ. Ισως δει τότε αυτό που είδαν οι περισσότεροι οπαδοί του κόμματός της...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_39_06/12/2009_382219
============
Μεταγεννέστερη εγγραφή: 6/11/2009




Οι μηχανισμοί λαμπάδιασαν στο τζάκι



Tου Θανου Oικονομοπουλου
Το 1,5 εκατομμύριο κόσμου που προσέτρεξε όχι μόνο αυθόρμητα, αλλά και με πάθος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού κόμματος (τον Νοέμβριο του ’07 στο ΠΑΣΟΚ και τον Νοέμβριο του ’09 στη Ν.Δ.) και μάλιστα έπειτα από απρόσμενα ευρείες εκλογικές ήττες αντίστοιχα, πολύ λογικά θέτει εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση το «αξίωμα» που με τόση ευκολία διατυπώνεται από αναλυτές και δημοσκόπους, πως η κοινωνία απομακρύνεται διαρκώς από τα κόμματα και την πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει απηυδήσει και απογοητευθεί από τους πολιτικούς, τις συμπεριφορές και τις «πολιτικές» τους. Οχι από την ίδια την πολιτική διαδικασία, που καταλαβαίνει πως είναι και το μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Πέρα και άσχετα από τα εύκολα «αναθέματα» που εκφράζονται σε στιγμές φόρτισης και μεγάλης οργής.
  • Αυτή η εντυπωσιακή προσέλευση νεοδημοκρατών στις κομματικές κάλπες την περασμένη Κυριακή είναι αδύνατον φυσικά να «ταυτοποιηθεί», να διαπιστώσει δηλαδή κανείς αν ανήκουν στην κατηγορία που στις 4 Οκτώβρη τιμώρησαν το κόμμα και τον τότε αρχηγό του, είτε απέχοντας από τις εκλογές είτε ψηφίζοντας κάποιο άλλο κόμμα – οι περίπου 800.000, πάντως με μια πρώτη εύκολη «ερμηνεία», μπορεί να παραπέμψει σε μια τέτοια υπόθεση. Το μόνο βέβαιο είναι πως όσοι πήγαν στις κομματικές κάλπες (και... καταταλαιπωρήθηκαν για να καταθέσουν την προτίμησή τους) ήθελαν πάση θυσία να έχουν «λόγο» στις εξελίξεις, επέμεναν ο νέος αρχηγός να είναι της δικής τους επιλογής και όχι αποτέλεσμα μηχανισμών και «κλειστών διαδικασιών».
Οι εκ των υστέρων αναλύσεις (αλλά και οι εκ των προτέρων προβλέψεις...) πως όσο μεγαλύτερη ήταν η προσέλευση, όσο μαζικότερο το «εκλογικό σώμα» τόσο πιο πολύ θα ευνοούνταν ο Αντώνης Σαμαράς, βασίσθηκαν σε μια παραδοχή πως ο κόσμος της Ν.Δ. στην πλειοψηφία του και ήθελε να τιμωρήσει την απελθούσα διακυβέρνηση (πέραν της «ποινής» που επέβαλε στις 4 Οκτώβρη) και όσους και όσες τη στήριξαν (για τους όποιους λόγους, ακόμη και υστερόβουλους...), αλλά και αισθανόταν την ανάγκη (έστω «ξεχνώντας» συμπεριφορές του Αντώνη Σαμαρά, που το είχαν ενοχλήσει) να διακηρύξει «τέρμα στα τζάκια, να ξαναγυρίσει το κόμμα στην κοινωνία!». Αυτό, μάλιστα, το αίτημα θεωρείται από τους αναλυτές ως κυρίαρχο στους οπαδούς και τους ψηφοφόρους και των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας...
Και αν αυτή η «τάση» δεν ίσχυσε και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2007, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί: κατ’ αρχήν, το ιστορικό αποτύπωμα του ονόματος Παπανδρέου έχει γενικά θετικό πρόσημο στο κοινωνικό υποσυνείδητο, παρά τα λάθη και τις ολιγωρίες της «δυναστείας» δεν προκαλεί άπωση και... αμυντικά σύνδρομα. Και ακόμη, ο αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αποτέλεσμα της αχαλίνωτης φιλοδοξίας του διέπραξε τόσα πολλά λάθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα κατά τρόπο που εξέπεμπε και αλαζονεία, ώστε ενστικτωδώς φόβισε το εσωκομματικό εκλογικό σώμα και το ώθησε να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στον Παπανδρέου τον Γ΄.
Λάθη διέπραξε και η εσωκομματική αντίπαλος του Αντώνη Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη. Το βασικότερο από τα οποία εκδηλώθηκε σε ικανό χρόνο πριν από την εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία για την αρχηγία της Ν.Δ.: πίστεψε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εξασφαλίσει «το δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον Κώστα Καραμανλή. Γι’ αυτό και τόσο εμφατικά ευθυγραμμιζόταν με τις επιλογές του, ακόμη και μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη η Ν.Δ. στις κάλπες... εξαιτίας αυτών των επιλογών, αλλά και του τρόπου «εφαρμογής» τους, πιστεύοντας πως ο απερχόμενος αρχηγός θα επιμείνει η εκλογή του διαδόχου του να γίνει από το «κλειστό» (και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο, ως «μηχανισμός»...), όπως προβλέπεται άλλωστε από το καταστατικό...
  • Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν λειτούργησαν τα «καραμανλικά» αντανακλαστικά ή αν περισσότερο επέδρασε η θέληση του Καραμανλή να... γλιτώσει μια ώρα αρχύτερα από τα κομματικά άλγη, αλλά επί του πρακτέου, ο απερχόμενος αρχηγός συγκατένευσε πολύ εύκολα στην εκλογή αρχηγού «από τη βάση» (πρωτοβουλία Αβραμόπουλου, για την οποία θα τον ευγνωμονεί εσαεί ο Σαμαράς και θα τον «καταριέται» η οικογένεια Μητσοτάκη!) και στην πραγματικότητα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις φιλοδοξίες Μπακογιάννη. Η οποία, μάλιστα, ενώ στην ουσία εσύρθη στην αποδοχή αυτού του τρόπου ανάδειξης αρχηγού, αντί να εναρμονίσει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα, επέμενε να δίνει την προεκλογική της μάχη δημοσιοποιώντας ονόματα «δικών» της συνέδρων και κομματικών, δίνοντας δηλαδή έμφαση στους μηχανισμούς, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζε να «στηρίζει» τις καραμανλικές επιλογές και να... στηρίζεται στην υποστήριξη πρώην υπουργών, την ώρα που η βάση ήταν έξαλλη με τον κυβερνητικό απολογισμό και τις στελεχιακές συμπεριφορές...
Με δεδομένη την ετυμηγορία των 780.000 νεοδημοκρατών (και την «κινηματική διαδικασία», που αποτελεί πλέον και για τα δύο κόμματα εξουσίας δέσμευση!), ας αναλογισθούν «κάποιοι» ποια η αναντιστοιχία με το αίσθημα της κοινωνίας αν είχε εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη από το ελεγχόμενο σώμα των 4.700 συνέδρων...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/12/2009_382257

==========

Σχόλια