...χρεωκοπίας κρατών συνέχεια..

Το τέλος...
... του αντικατοπτρισμού ήταν αναπόφευκτο. Από το ύψος των ουρανοξυστών του και του τεράστιου χρέους του, το Ντουμπάι υποχρεώθηκε σε ανώμαλη προσγείωση. Το όνειρο του εμίρη του, που όταν είδε να λιγοστεύουν τα αποθέματά του σε πετρέλαιο θέλησε να χτίσει μια πολυτελή μεγαλούπολη στην έρημο, συντρίφτηκε κι αυτό μαζί με την αγορά ακινήτων.

Οι πτώσεις...
... από μεγάλο ύψος είναι πάντα εντυπωσιακές. Τώρα το Ντουμπάι, πρώτα η Ισλανδία. Αύριο ποιος; Στο σύστημα που ζούμε, πολύ εύκολα τα θαύματα μεταμορφώνονται σε σκουπίδια. Τι απέγιναν τα ευρωπαϊκά οικονομικά «θαύματα» των προηγούμενων δεκαετιών; Η Ιρλανδία; Η Ελλάδα; Η Ισπανία; Με πολλά χρέη, αυτές οι χώρες, μαζί με την Πορτογαλία, είναι σήμερα τα «γουρούνια»- έτσι τις αποκαλούν οι διεθνείς αγορές (ΡΙGS, από τα αρχικά τους στην αγγλική γλώσσα). Είναι οι χώρες που αυτές οι αγορές θεωρούν ότι απειλούνται άμεσα με χρεοκοπία.

Η χρεοκοπία...
... ενός κράτους δεν είναι όμως τόσο τραγική όσο φανταζόμαστε. Δεν κλείνει το προεδρικό μέγαρο. Ο πρωθυπουργός δεν αλλάζει κατοικία. Ούτε οι πολίτες συσκοτίζουν τα παράθυρα. Από τεχνική άποψη, όπως εξηγεί ο κοινωνιολόγος Μπεάτ Κεπελέρ, ούτε στην Ισλανδία ούτε στα Εμιράτα χρεοκόπησε το κράτος. Στην Ισλανδία χρεοκόπησαν οι τράπεζες. Κι όταν το κράτος ανέλαβε το χρέος τους, βούλιαξε κι αυτό. Στο Ντουμπάι χρεοκόπησε η κρατική κατασκευαστική εταιρεία Dubai World. Στους διεθνείς επενδυτές (όπως ονομάζονται κατ΄ ευφημισμό οι διεθνείς κερδοσκόποι), αυτές οι καταστάσεις δεν προκαλούν απαραιτήτως θρηνωδία. Γιατί έχουν στη διάθεσή τους μηχανισμούς που μπορούν να υποχρεώσουν τα προβληματικές χώρες να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους και να αντισταθμίσουν τα χρωστούμενα.
  • Η Ισλανδία έκανε μια γερή υποτίμηση που ακρωτηρίασε την αγοραστική δύναμη του λαού της.
  • Η Ιρλανδία μείωσε 8% τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Και πυροδότησε μια μεγάλη απεργία. Άλλοι λίγο άλλοι πολύ, όλοι χρωστούν. Ακόμη και η Βρετανία. Και η Γαλλία. Και η Γερμανία. Και οι ΗΠΑ. «Καμία τους όμως δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, τουλάχιστον ανοιχτά», γράφει ο Μπεάτ Καπελέρ στην ελβετική εφημερίδα «Le Τemps». «Θα βρουν τη λύση. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ άρχισαν επαίσχυντα να υποτιμούν το δολάριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρουν χρηματοδότηση είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα βάλουν χέρι στα ειδικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων. Θα εκτρέψουν ειδικούς φόρους από τον αρχικό προορισμό τους στον κρατικό κορβανά, όπως έκανε η Γερμανία με το ταμείο αλληλεγγύης που προοριζόταν για τους φτωχούς Ανατολικογερμανούς. Κι ας κρίθηκε αυτό αντισυνταγματικό».

Με τις αποφάσεις...
... των πανικόβλητων πολιτικών στη διάρκεια της κρίσης, τα χρέη άλλαξαν όχθη. Από τα ιδιωτικά, μεταφέρθηκαν στα δημόσια ταμεία. Μαζί τους άλλαξε όχθη και ο κυνισμός. Δεν κατοικοεδρεύει πια μόνο στους διεθνείς κερδοσκόπους, αλλά και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να πληρώσουν οι λαοί χρέη που δεν είναι δικά τους.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4548540&ct=2
==============
Mεταγεννέστερη εγγραφή!
Ο Αλμούνια...
... αναδιπλώθηκε. Οι πιέσεις υποχώρησαν. Ποιους όμως εξυπηρέτησαν οι κινδυνολογίες του, που πυροδότησαν τις επιθέσεις των κερδοσκόπων την περασμένη εβδομάδα;

Το παλιό...
... World Τrade Center στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει πια, έγινε στάχτη από την τρομακτική επίθεση. Στο νέο World Τrade Center, όμως, οι τρομοκράτες ζουν και βασιλεύουν ακόμη. Μπροστά τους γονατίζουν τρέμοντας ηγέτες κι επιχειρήσεις. Εκεί έχει την έδρα της η Μoodys, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών και των επιχειρήσεων.
  • Στις αρχές του έτους μαζί με την S&Ρ, μία άλλη μεγάλη τέτοια εταιρεία, η Μoodys αξιολόγησε το χρέος των ΗΠΑ με άριστα (ΑΑΑ). Αυτή η αξιολόγηση συνοδεύτηκε από μια εκβιαστική ανακοίνωση: «Οι κοινωνικές ασφαλίσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία των ΗΠΑ και τη θετική αξιολόγησή τους». Αμερικανοί ανακριτές βασανίζουν ανθρώπους σε μυστικές φυλακές για να πιάσουν τρομοκράτες, γράφει στο περιοδικό «Κάουντερπαντς» ο συγγραφέας Αλεξάντερ Κόκμπερν. Κι όμως, οι τρομοκράτες της Μoodys κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο Μανχάταν, μολονότι απειλούν να καταστρέψουν την πιστοληπτική αξιοπιστία των ΗΠΑ αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν εκείνοι.

  • Οι τρομοκράτες...
  • ... που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική κρίση που ζούμε δεν κρατούν όπλα, ούτε φορούν μάσκες. Είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Από τα πολυτελή γραφεία τους λυμαίνονται το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα.
  • Από τις 150 εταιρείες που αξιολογούν τα χρέη των χωρών και των επιχειρήσεων, τρεις είναι οι κυρίαρχες: η Μoodys, η S&Ρ και η Fitch. Και όπως επισημαίνει ο Τζον Κουίγκιν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, έχουν όλες τους μια ιδεολογική αδυναμία στον ιδιωτικό τομέα: «Μολονότι τα κράτη πολύ σπάνια φθάνουν στο σημείο να δηλώσουν χρεοστάσιο, αυτές οι εταιρείες αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών πολύ πιο αυστηρά από ό,τι των επιχειρήσεων. Κι ας κατέληξαν πέρυσι σκουπιδόχαρτα οι μετοχές χιλιάδων ιδιωτικών επιχειρήσεων που είχαν αξιολογηθεί με ΑΑΑ από τις ίδιες εταιρείες». Όλες οι χώρες του κόσμου βαθμολογούνται από αυτές τις εταιρείες. Γιατί όλες οι χώρες του κόσμου δανείζονται. Και οι βαθμολογίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους διεθνείς επενδυτές που τις δανείζουν. Όπως ακριβώς συμβαίνει με κάποιον που παίρνει ένα καταναλωτικό ή στεγαστικό δάνειο, όσο πιο αξιόπιστη θεωρείται μια χώρα τόσο πιο φθηνά μπορεί να δανειστεί. Όπως η Βραζιλία. Πέρυσι οι εταιρείες αξιολόγησης έδωσαν στην αριστερή κυβέρνηση Λούλα τον καλύτερο βαθμό. Όταν επρόκειτο να εκλεγεί όμως, είχαν καταβαραθρώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Κογκρέσο...
... θα είχε καθίσει αυτές τις εταιρείες στο σκαμνί, επειδή βαθμολογούσαν σκανδαλωδώς για πολλά χρόνια με άριστα επιχειρήσεις που κατέρρευσαν μαζί με την αμερικανική οικονομία. Η αμερικανική κυβέρνηση όμως έχει υποκύψει στον εκβιασμό τους, προκειμένου να διατηρήσει το δικό της «άριστα». Πόσο μπορεί να αντέξει όμως σε αυτούς τους τρομοκράτες μια μικρή χώρα, όταν μάλιστα οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της τη ρίχνουν στο στόμα του εχθρού;
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4549009&ct=2
  • Mη ξεχάσετε την παρακάτω εγγραφή, θα σας λυθούν πολλές απορίες!
  • http://moulari.blogspot.com/2009/07/blog-post_19.html
  • Σχετικά με το χρέος μιας χώρας: Ξέρετε για την Ιαπωνία ότι: Το εθνικό χρέος προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος σε μια οικονομία μεγέθους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. (όλο το άρθρο εδώ--->)

Σχόλια