Με ορό αλήθειας η ενίσχυση των τραπεζών στις ΗΠΑ

International Herald Tribune

Σε ακρόαση της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, που μεταδιδόταν από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένας πολιτικός δήλωσε ότι «υπήρχε μια εποχή που οι τράπεζες δάνειζαν χρήματα στους πολίτες. Σήμερα, συμβαίνει το αντίθετο». Το σχόλιο με έκανε να ξεσπάσω στα γέλια. Πολλοί αναλυτές προτείνουν στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πως θα πρέπει να ενεργήσει από τις πρώτες ώρες της διακυβέρνησής του. Κατά τη δική μου άποψη, ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να καλέσει τους προέδρους των 300 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και να τους δηλώσει τα εξής: «Κυρίες και κύριοι, η κρίση αυτή ξεκίνησε από εσάς, με την εφαρμογή απερίσκεπτων τακτικών, και θα τελειώσει μόνον εάν εσείς ξεκαθαρίσετε την κατάσταση. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχετε περάσει από το ένα άκρο στο άλλο. Από τον ασύδοτο δανεισμό έχετε περάσει στην αντίπερα όχθη. Δεν παρέχετε πιστώσεις σε κανέναν, ανεξαρτήτως εάν είναι φερέγγυοι ή όχι. Κανένα μέτρο στήριξης για την οικονομία δεν θα είναι αποτελεσματικό εάν δεν υπάρξει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα».

  • «Οπότε, αυτό που θα κάνουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε τις αρτηρίες του συστήματος. Οι χρεοκοπημένοι θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους για να μπει λουκέτο. Θα πουλήσουμε τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού. Τα υπόλοιπα θα ενσωματωθούν σε ένα κρατικό ταμείο για να πουληθούν σε καλύτερες τιμές όταν ανακάμψει η αγορά».
  • «Οι αδύναμοι θα πρέπει να καταφύγουν σε συμφωνίες συγχώνευσης. Και οι ισχυροί θα λάβουν πρόσθετα κεφάλαια στους ισολογισμούς τους, αφού απομειώσουν ό, τι τοξικό τίτλο τούς έχει απομείνει. Δεν θα ενισχύσω τους χαμένους και κρετίνους του συστήματος».
  • Εάν δεν υπάρξει αυτή η αντιμετώπιση, τότε η κατάσταση θα παραμείνει αδρανής. Το τοπίο στην αγορά δεν θα ξεκαθαρίσει ποτέ. Νεοσύστατες εταιρείες δεν θα αποκτήσουν κεφάλαια εκκίνησης. Οι κερδοφόρες εταιρείες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω.
  • «Αυτή τη στιγμή, οι τραπεζίτες κάθονται πάνω σε τεράστιους όγκους ρευστού, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κεφαλαίων, γιατί γνωρίζουν ότι η πραγματική εικόνα των ισολογισμών τους συσχετίζεται μόνον με την καταστροφή – είναι πολύ πιο άσχημη από αυτήν που εμφανίζουν δημοσίως», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Σμικ, συγγραφέας του βιβλίου «The World is Curved». (Σχόλιο blogger: Γι' αυτό ο Αλογο- σκούφ έχασε τη θέση του: δεν με διάβασε! τάλεγα εδώ και καιρό, αλλά δεν άκουγε--->Click εδώ.)

Και θα χειροτερεύσει καθώς θα προστεθούν επισφαλή καταναλωτικά δάνεια και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου. Ο κ. Ομπάμα πρέπει να ενισχύσει τις τράπεζες με τον ορό της αλήθειας. Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται τις τράπεζες, ούτε καν η μια την άλλη. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, λοιπόν, δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα της αναβλητικότητας. Η αναβλητικότητα στην επώδυνη αλλά και ταχεία διόρθωση του συστήματος θα καθυστερήσει μόνον την ανάκαμψη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_20/01/2009_299906

Σχόλια