Kλειστά επαγγέλματα --- συνέχεια 2

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΣΥΜΒΟΛ ΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Αποφάσεις-φωτιά για κλειστά επαγγέλματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008
Στον γεμάτο αγκάθια δρόμο του ανοίγματος των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων φέρεται αποφασισμένη να βαδίσει η κυβέρνηση, επιφέροντας ανατροπές στα ισχύοντα για ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι αλλά και οι φαρμακοποιοί.

Τον ρόλο του «λαγού» για το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα παίξει σε πρώτη φάση η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώπιον της οποίας εκκρεμούν αποφάσεις για υποθέσεις ανταγωνισμού σε δικηγόρους και μηχανικούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται σύντομα, μέσα στον Σεπτέμβριο, να εκδώσει απόφαση σχετικά με τους όρους άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Οι δικηγόροι
Το θέμα το οποίο αφορά η επικείμενη απόφασή της είναι η προβλεπόμενη σήμερα υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο εκεί όπου εκδικάζεται μια υπόθεση (αφορά τις αστικές υποθέσεις). Η υποχρέωση αυτή δίνει δουλειές σε τοπικούς δικηγόρους, υποχρεώνοντας όμως συχνά τους πελάτες να πληρώνουν δύο φορές για την ίδια υπόθεση: μία τον κανονικό τους δικηγόρο, στην πόλη όπου ζουν και μία τον δικηγόρο της περιοχής όπου εκδικάζεται η υπόθεσή τους.

Οι μηχανικοί
Αμέσως μετά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εκδώσει απόφαση για τους μηχανικούς και συγκεκριμένα για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο απαιτεί Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για να εγγράψει κάποιον ως μέλος του, αλλά- σύμφωνα με την καταγγελία - επιβάλλει κατώτατες τιμές ακόμη και στους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης και τους υποχρεώνει να καταβάλλουν εισφορές σ΄ αυτό, μολονότι δεν τους δέχεται ως μέλη του. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι αποφάσεις αυτές, παρ΄ ότι αφορούν επιμέρους θέματα, θεωρούνται κρίσιμες διότι θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα συμπαρασύρουν ενδεχομένως όλο το σύστημα των «προνομίων» ή «περιορισμών» στην άσκηση των εν λόγω επαγγελμάτων.

Ετοιμάζουν το νομοσχέδιο
Πάντως, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, δεν έχει παρά να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργεί όλους τους περιορισμούς που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως επισημαίνεται, δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί π.χ. για τον καθορισμό αμοιβών από το κράτος, εφόσον αυτές ορίζονται με νόμο. Εναπόκειται στο κράτος να πάρει μια τέτοια απόφαση. Το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει τη σύνταξη νομοσχεδίου το οποίο θα αφορά την εναρμόνιση με την Οδηγία των υπηρεσιών (2006/123, γνωστή ως Οδηγία Μπολκεστάιν). Οι διαδικασίες επιχειρείται να επισπευσθούν μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεσιν την άνοιξη του 2009.

Απογραφή προνομίων
Η εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία απαιτεί:

1. Την απογραφή όλων των εμποδίων που σήμερα υπάρχουν στην άσκηση επαγγελμάτων, καθώς και των προνομίων τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των μηχανικών, καθώς και η απαγόρευση διαφήμισης που ισχύει π.χ. για δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα. Αυτά θα αξιολογηθούν σε πρώτη φάση σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε κοινοτικό, προκειμένου να αποφασιστεί ενδεχομένως η κατάργηση ορισμένων. Η αξιολόγηση πρέπει να έχει τελειώσει ώς το 2010. Πρακτικά, απομένει λίγο περισσότερο από ένας χρόνος για να καταγραφεί όλο το πλέγμα των εμποδίων που υφίστανται σήμερα και να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μια πρώτη δική της εκκαθάριση, αποφασίζοντας αν και ποια πρέπει να καταργήσει. Μια δεύτερη εκκαθάριση θα γίνει στη συνέχεια σε κοινοτικό επίπεδο, αν διαπιστωθεί ότι σε πολλά κράτη-μέλη υφίστανται εμπόδια που λειτουργούν εις βάρος της ενιαίας αγοράς και του ανταγωνισμού.

2. Τη δημιουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων να ασκήσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Οι διαδικασίες επιχειρείται να επισπευσθούν μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
τα οποία θα επεκταθούν για τον σκοπό αυτόν.

3. Την ανάπτυξη διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ξεπερνώνται εμπόδια και να αντιμετωπίζονται προβλήματα στην άσκηση επαγγελμάτων από υπηκόους άλλων κρατών-μελών.

Οι συμβολαιογράφοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει με κάθε ευκαιρία για την κατάργηση περιορισμών και εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων. Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκε την Αθήνα αντιπροσωπεία της, η οποία διεπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία και γενικά σε ό,τι αφορά την κατάργηση των εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων, αφού δεν έχει προχωρήσει καν στην καταγραφή τους.

Ακολούθησε η επιστολή των Επιτρόπων κ. Νέλι Κρουζ και Τσαρλς ΜακΚρίβι, προς τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, οι οποίοι έθεταν το θέμα του καθεστώτος της μεταβίβασης ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και της ενιαίας αγοράς.

Η επιστολή βασίζεται σε μελέτη του Ινστιτούτου της Βρέμης, την οποία παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξετάσει πώς λειτουργεί το σύστημα μεταβίβασης ακινήτων σε όλες τις χώρες. Η μελέτη διεπίστωσε ότι η Ελλάδα- και άλλες χώρες του Νότου, καθώς και η Ουγγαρία- εφαρμόζουν το λεγόμενο «λατινικό» μοντέλο, το οποίο είναι περίπλοκο και στοιχίζει, χωρίς να προστατεύει τον καταναλωτή. Απαιτεί την παράσταση δικηγόρου και φυσικά συμβολαιογράφου, των οποίων οι αμοιβές καθορίζονται διοικητικά (1,2% επί της αξίας του συμβολαίου). Αντίθετα, στη Βρετανία η μεταβίβαση γίνεται μόνο από δικηγόρους, χωρίς να απαιτούνται συμβολαιογράφοι, ενώ στη Σκανδιναβία τη μεταβίβαση κάνουν οι ίδιοι οι μεσίτες, με κάποιες γνώσεις.

Οι φαρμακοποιοί
Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου για τους φαρμακοποιούς. Η υπόθεση εκδικάστηκε πρόσφατα και αφορούσε τους Ιταλούς φαρμακοποιούς, αλλά υπέρ των τελευταίων κατέθεσαν και οι Έλληνες καθώς η όποια απόφαση, μοιραία, θα έχει εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη. Το επίμαχο θέμα ήταν η ιδιοκτησία των φαρμακείων, που σήμερα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στους φαρμακοποιούς, ενώ απαγορεύεται να ανοίξουν φαρμακεία μεγάλες εταιρείες.
Προνόμια ή προστασία;

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΚΕΠΕ, η διατήρηση των εμποδίων στην άσκηση επαγγελμάτων κοστίζει στην εθνική οικονομία 1% του ΑΕΠ.

Όμως, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι μαζί με τα εμπόδια και τους περιορισμούς, θα καταργηθούν και στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Άλλοι πάλι αντιτείνουν ότι αυτά είναι προφάσεις όσων θέλουν να διατηρήσουν προνόμια.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιον είναι ότι οι θιγόμενες ομάδες θα αντιδράσουν έντονα στα κυβερνητικά σχέδια, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, αποτρέποντας ουσιαστικές αλλαγές.

Την υπόθεση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είχε ανοίξει το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων αυτών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=86603

Σχόλιο 1:
Κάτι κινείται. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και θα κυβερνήσει πραγματικά.
Σ' αυτό το αίσχος των συντεχνιών που κλέβουν ασύστολα πρέπει να πέσει πέλεκυς.
θέλω να δείτε μια παλιά εγγραφή για το θέμα:
http://moulari.blogspot.com/2008/06/blog-post_29.html
http://moulari.blogspot.com/2008/07/blog-post_6869.html

http://moulari.blogspot.com/2008/09/blog-post_06.html

αφού ρίξατε μια ματιά στις παραπάνω εγγραφές μπορείτε να έχετε μια άποψη περί των κλειστών επαγγελμάτων και τις στρεβλώσεις που προκαλούν στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας (Αν το επάγγελμα των δικηγόρων δεν είχε τόση υποστήριξη με διαρκή σίτιση μέσω των φόρων υπέρ τρίτων, δεν θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε τόσους δικηγόρους άνεργους!)
Σχόλιο 2
Αφού αρχίσαμε να μιλάμε για κλειστά επαγγέλματα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι:
  • Τράπεζες
  • SuperMarkets
  • Εταιρείες πετρελαίου
  • Κινητή τηλεφωνία κ.λ.π.
  1. στραγγαλίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό
  2. ανεβάζουν το κόστος ζωής όλων μας
  3. λειτουργούν απροκάληπτα ως καρτέλ,
όλα αυτά κάτω από τη μύτη όλων των "ελεγκτικών μηχανισμών" - κατ' όνομα - χωρίς κανένας να τολμάει να τις ονοματίσει, κόμμα ή ιδιώτης. (Άντε να τα βάλεις με δικηγορικά γραφεία που θα σε κινηγάνε για δυσφήμιση και άλλα τινά...)
Ϊσως μια κρίση λειτουργήσει θετικά, αφού θα μας αναγκάσει όλους να μιλήσουμε για την ουσία των πραγμάτων και μειώσει τη αποβλακωτική επίδραση των ΜΜΕ (Δεν μπορώ να φαντασθώ κάποιον που χάνει το σπίτι του, πεινάει, δεν βρίσκει δουλειά, να μη βλέπει τη ληστεία των τραπεζών, αλλά και όλες τις μικρές καθημερινές ληστείες που υφίσταται...)


Τώρα θα φανεί ποιοι είναι πραγματικά προοδευτικοί και ποιοί υπηρετούν συντεχνίες. (Εδώ να δούμε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Θα το παίξουν και πάλι υπερασπιστές των αδυνάτων...)

================
Kι' αλλα σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα:
Υπόλογοι για τα κλειστά επαγγέλματα
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στρέφεται κατά της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣΩΚΟΥ

Φωτογραφία
Απελευθερώνεται το ιατρικό επάγγελμα και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του, ύστερα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφεύγει κατά της Ελλάδας- και ακόμη επτά χωρών- για καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας
Σ φίγγει ο κλοιός για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας και ακόμη επτά χωρών στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διότι δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Σε αυτήν έχουν ενοποιηθεί όλες οι κοινοτικές απαιτήσεις για το άνοιγμα του συνόλου σχεδόν των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, νοσοκόμων, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, μαιών, φαρμακοποιών και αρχιτεκτόνων.

Η Επιτροπή ξεκίνησε τη νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας διότι οι χώρες αυτές δεν της έχουν κοινοποιήσει ακόμη τα μέτρα μεταφοράς τής εν λόγω οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία, κάτι που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Η οδηγία αλλάζει το σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, απλουστεύοντας τις διοικητικές διαδικασίες και αυτοματοποιώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από χώρα σε χώρα, με στόχο την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών και τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο, όπου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία που προβλέπει την κατάργηση των εμποδίων στην άσκηση πολλών επαγγελμάτων, αφού ακόμη δεν είχαν καν καταγραφεί τα σχετικά εμπόδια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει να προσδιορίσει τους περιορισμούς στον ανταγωνισμό σε επτά επαγγέλματα και να κρίνει αν αυτοί δικαιολογούνται από το δημόσιο συμφέρον. Το σχετικό πόρισμα θα συνυπολογίζει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα και τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, για τη μη εφαρμογή των οποίων η χώρα διώκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται ήδη οι δικηγόροι, καθώς το κράτος καθορίζει τις κατώτατες τιμές των δικαστικών παραστάσεων, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί, οι αμοιβές των οποίων επίσης είναι προκαθορισμένες, οι λογιστές, διότι προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα πρέπει να είναι μέλη τοπικών επιμελητηρίων, οι φαρμακοποιοί λόγω των γεωγραφικών και πληθυσμιακών περιορισμών στο άνοιγμα νέων φαρμακείων, οι οδοντίατροι με τους τιμοκαταλόγους των κατώτατων ορίων αμοιβών για τις υπηρεσίες τους, αλλά και τα ταξί και τα φορτηγά, όπου ο αριθμός των εκδιδομένων αδειών και τα κόμιστρα ελέγχονται από το κράτος.
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080923&nid=9884831&sn=&spid=

=================
Mεταγεννέστερη προσθήκη (14/1/2009)

Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι επιβαρύνουν το κόστος μεταβίβασης των ακινήτων

Νικος Χ. Ρουσανογλου

Το ενδεχόμενο νομοθετικών αλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών μεταβίβασης ακινήτων θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο οικονομικό επιτελείο της χώρας, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, έπειτα από μελέτη που κατέδειξε ότι η Ελλάδα διαθέτει τις ακριβότερες υπηρεσίες μεταξύ των 21 χωρών–μελών της Ε.Ε. και αντίστροφα προστατεύει ελάχιστα τον καταναλωτή. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης και υψηλή ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά μεταβίβασης ακινήτων.

Ρύθμιση

Σε απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Κρόες σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, επισημαίνεται ότι «η επαγγελματική ρύθμιση της δραστηριότητας των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, κτηματομεσιτών και ορισμένων άλλων επαγγελματιών, όπως οι ειδικοί μεταβιβάσεων ακινήτων, έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα και απόδοση της αγοράς των υπηρεσιών μεταβίβασης ακινήτων». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «τα υψηλά επίπεδα κανονιστικής ρύθμισης συμβαδίζουν με τις υψηλές τιμές, ενώ δεν συνεπάγονται αυτόματα και υψηλά επίπεδα ποιότητας».

Αξίζει να τονιστεί ότι από τα παραπάνω εξαιρούνται οι πάσης φύσεως φορολογικές επιβαρύνσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες και δεν λαμβάνονται υπόψη στην έρευνα. Παρ’ όλα αυτά, οι αμοιβές που καλείται να καταβάλει ο αγοραστής ενός ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 3.190 ευρώ, όταν στην Ιταλία που ακολουθεί το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 2.319 ευρώ.

Αντίστοιχα, για ακίνητο 250.000 ευρώ, οι αμοιβές αγγίζουν τα 6.500 ευρώ (στην Ιταλία είναι 3.245 ευρώ), ενώ όταν η αξία του ακινήτου είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ, το ανάλογο κόστος των υπηρεσιών μεταβίβασης εκτοξεύεται στα 12.000 ευρώ (11.990).

Συστάσεις

Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί από την Κομισιόν στα κράτη–μέλη μέσω κοινών επιστολών προς τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ σχετικά αντίγραφα έχουν αποσταλεί και στους πρωθυπουργούς.

Μάλιστα, όπου κρίθηκε αναγκαίο έχουν γίνει συστάσεις για τη μελέτη και υιοθέτηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων.

Σε ανάλογα συμπεράσματα έχουν καταλήξει κι άλλες σχετικές μελέτες, όπως εκείνη του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη υψηλότερη θέση, με βάση το κόστος συναλλαγής για την απόκτηση κατοικίας.

Πέραν της φορολογίας, ο αγοραστής κατοικίας στη χώρα μας καταβάλλει το 1,2% της αξίας του ακινήτου ως αμοιβή συμβολαιογράφου, η αμοιβή του δικηγόρου κυμαίνεται μεταξύ 0,25% - 0,5% ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ πρόσθετο κόστος της τάξεως του 0,475% αφορά το τέλος εγγραφής του συμβολαίου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείου.

Αν έχει εμπλακεί και κάποιο μεσιτικό γραφείο στην αγοραπωλησία, τότε θα πρέπει να λάβει και την σχετική προμήθεια από τα συμβαλλόμενα μέρη. Η προμήθεια αυτή συνήθως αφορά το 1% της αξίας, αλλά μπορεί να ανέλθει έως και το 2,5%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_13/01/2009_298969






Σχόλια