Πρόταση Κομισιόν για συμβολαιογράφους

Την κατάργηση των προκαθορισμένων από το κράτος αμοιβών συμβολαιογράφων και δικηγόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων ζητά η Κομισιόν.

Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν το κράτος καταργήσει τα ποσοστά που έχει θεσπίσει ως αμοιβές συμβολαιογράφων, ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ των πολιτών.

Σύμφωνα με τους επίτροπους Εσωτερικών και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αμοιβές αυτές, οι οποίες υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, θα πρέπει να καθορίζονται στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το τιμολόγιο για κάθε μεταβίβαση είναι 1,2% για τον συμβολαιογράφο, μέχρι 1% για τον δικηγόρο και μέχρι 0,775% για τον υποθηκοφύλακα.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=92964

===
Τί είναι εκείνο που εμποδίζει τις Κυβερνήσεις να δουν κάτι που οι λοιποί το βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού; Χρειάζεται να μας το πει Ε.Ε. για να κάνει η Κυβέρνηση μια πραγματικά ορθή κίνηση, που θα μας απαλλάξει από συντεχνίες και θα δώσει άλλο τόνο στην αγορά;

Γράφω εδώ και και καιρό για το αίσχος το κλειστών επαγγελμάτων (και ο Μάνος έχει στοχοποιήσει τους συμβολαιογράφους, αλλά κανείς δεν του δίνει σημασία...)
http://moulari.blogspot.com/2008/07/blog-post_6869.html
http://moulari.blogspot.com/2008/06/blog-post_29.html

βέβαια σε λίγο θ' αρχίσουν και οι πιέσεις από τους εργολάβους, αφού θα χρειασθεί να φάνε τα ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους, και η αμοιβή δικηγόρων και συμβολαιογράφων είναι υπολογίσιμη τόσο που δυσκολεύει τις αγοραπωλησίες! (Κάνε Clcik εδώ για του λόγου το αληθές!)

Πρέπει το κόστος αυτό να μειωθεί, να φύγει από την μέση, γιατί δεν έχει κανένα νόημα ο όποιος αγοραστής να πληρώνει αδρά τη συντεχνία των δηκηγόρων... Ή για να είμαστε δίκαιοι. Να βγαίνει κανείς στην αγορά και να λέει θέλω να κάνω τα τάδε συμβόλαιο, πόσα θέλεις αγαπητέ επαγγελματία δικηγόρε, .... μάλλον είναι πολλά,για να πάρω προσφορά από κάποιον άλλον δικηγόρο. Πού ακούστηκε το κράτος να καθορίζει και να επιβάλλει τιμές αμοιβής ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό είναι κράτος των δικηγόρων...
Εδώ είμαστε!! Να δούμε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την συντεχνία των δικηγόρων και συμβολαιογράφων (Δεν σας κρύβω ότι είμαι απαισιόδοξος, και γίνομαι ακόμα περισσότερο όταν κάποιοι συμβολαιογράφοι έχουν συγγενικές σχέσεις με υπουργούς...)

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει το τωρινό καθεστώς και δεν εφαρμόσει τις εντολές τις κομισιόν δύο πράγματα ισχύουν με σαφήνεια:
  • 1. Λειτουργεί ως εντολοδόχος συμφερόντων συντεχνιών και άρα είναι ανίκανη να ασκήσει εξουσία για το καλό του τόπου.
  • 2. Δεν είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, όπως θέλει να εμφανίζεται.

Διακινείστε τις παραπάνω πληροφορίες - οδηγίες της Κομισιόν - γιατί είμαι σίγουρος ότι το θέμα δεν θα αναδειχθεί ούτε από τις φυλλάδες, ούτε από τα ΜΜΕ.

Σχόλια