“Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία” δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη
26/05/2020“Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία, παρόμοια με αυτή που είχαμε με την Μεγάλη Βρετανία. Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, και η Ε.Ε. δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή”, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων ENOP EU με θέμα, “Πώς αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο ο κορονοϊός – η γεωπολιτική διάσταση”.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση, είπε πως η Τουρκία χρησιμοποιούσε τους μετανάστες σαν μοχλό πίεσης για να εκβιάσει την Ευρώπη. “Η Ελλάδα κατάφερε με επιτυχία να κλείσει τα σύνορα και η Ε.Ε. στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ανοικτά στον κ. Ερντογάν ότι αυτός ο εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός”, τόνισε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε:
“Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός νέου κύματος, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως το μεταναστευτικό θα παραμείνει και τις επόμενες δεκαετίες και δεν μπορεί να το αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από καμία χώρα αλλά μόνο από την Ε.Ε.. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις να δούμε το θέμα του ασύλου, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες που είναι στα σύνορα να το αντιμετωπίσουν μόνες τους”.
Advertisement
Αναφερόμενη στις συνέπειες της πανδημίας, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως στο μέλλον θα ζήσουμε σ’ ένα καινούργιο κόσμο, καθώς “πολλές αντιλήψεις έχουν αλλάξει ριζικά”.
“Η Ευρώπη επλήγη από αυτή, εν μέσω αλλαγών που συνέβαιναν ούτως ή άλλως λόγω του Brexit και της ανόδου του λαικισμού, και υπήρχαν ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, αιφνιδιάστηκε και μας πήρε αρκετό χρόνο. Το κάθε κράτος αντέδρασε με τον δικό του τρόπο, γιατί η υγεία δεν είναι ευρωπαϊκή πολιτική”, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε: “Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που αντέδρασαν πολύ γρήγορα και αποφάσισε να πάρει μέτρα, ακόμη και πριν να εμφανιστούν οι πρώτοι θάνατοι. Αντιμετωπίσαμε την κρίση με μεγάλη επιτυχία και αυτό κατέδειξε πως η Ελλάδα, που ήταν το μαύρο πρόβατρο της ευρωπαϊκής οικογένειας επί δέκα χρόνια, είναι τώρα μια χώρα η οποία χαίρει μεγάλου σεβασμού, διότι κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να διασώσει το σύστημα υγείας που ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μας”.
“Τέτοιου είδους πανδημίες έχουν προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αλλαγές”, ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Pantheon Sorbonne, Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία “δεν θα προκαλέσει μια νέα γεωπολιτική κατάσταση, αλλά θα λειτουργήσει σαν καταλύτης και θα επιταχύνει αλλαγές.
“Υπάρχει μια συζήτηση”, είπε, “σύμφωνα με την οποία θα απο-παγκοσμιοποιηθούμε. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχθούμε εύκολα πρόσθεσε, γιατί θα θα σήμαινε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πλήττονταν. Υπάρχει και η άποψη της επιστροφής στην εθνική κλίμακα, συνέχισε, η οποία όμως δεν μπορεί να χειριστεί προβλήματα όπως το περιβαλλοντικό, ή το πρόβλημα της ανάπτυξης, και επίσης υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο κανείς δεν μπορεί μόνος του να διαχειριστεί. Ίσως, είπε ο κ. Πρεβελάκης, να κινηθούμε προς κάποιου είδους οργάνωση μικρότερη από την παγκοσμιοποίηση, την οποία ονόμασε “μεγαπεριφέρειες”. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ε.Ε..
Συνεχίζοντας, συνέδεσε ένα τέτοιο σχήμα με την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, και υποστήριξε πως θα πρέπει η Ευρώπη, η οποία έχει γερασμένο πληθυσμό, να σχηματίσει μια μεγάλη περιφέρεια, η οποία πρέπει να συνδέεται με την Αφρική όπου υπάρχει, όπως είπε, πληθυσμιακή έκρηξη. Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας, εκτίμησε πως “αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρώσει την ισχύ της υπό το πρόσχημα των ενεργειακών πόρων. Περισσότερο θέλει να κατοχυρώσει τη ιθέση της σε μια περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική”.
Στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος του Δ.Σ του Πολιτικού Δικτύου Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων. Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος εκτίμησε πως τελικά η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει. Εξέφρασε επίσης φόβους, ότι η πτώση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του πετρελαίου, μπορεί να έχει γεωπολιτικές συνέπειες και να οδηγήσει σε συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου. “Εάν σε ένα χρόνο υπάρξει εμβόλιο, τότε μπορεί να συνεχιστεί η παγκόσμια οικονομία όπως και σήμερα”, είπε ο κ. Γκρος, και τόνισε ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία δυνάμεων, ώστε να εξελιχθεί σε πόλο μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ, ίσως μεγαλύτερο και από την Κίνα”.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εκτίμησε πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με ένα δικτάτορα. “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι ο περιορισμός της ζημιάς”, ανέφερε.
Υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης με ρόλο ισχυρότερο από αυτόν που είχε έως σήμερα, τάχθηκε η Γκούντρουν Κοπ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Enop και πρώην υφυπουργός στην Γερμανία.
“Πρέπει να μιλάμε μια μια φωνή, κάτι που δεν το έχουμε πετύχει. Πρέπει να βρούμε το ρόλο μας στον κόσμο. Θα αποδυναμωθούμε αν δεν κάνουμε τα επόμενα βήματα”, είπε η κ. Κοπ, ενώ τόνισε ότι αυτό που δεν προκρίνεται αρκετά, είναι η σημασία της κοινωνίας των πολιτών”.
Αναφερόμενη στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, είπε πως η Τουρκία “γνωρίζει ότι έχει γεωστρατηγικό ρόλο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα”. Τάχθηκε τέλος, υπέρ της διεύρυνσης της συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αφρική, και υποστήριξε ότι η συνεργασία με την Αφρική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα πρέπει να επεκταθεί και στο πεδίο της έρευνας.
Κ. Θεοδωρακάκος-ΑΠΕ
Πηγή: https://www.militaire.gr/quot-chreiazomaste-mia-synoliki-symfonia-me-tin-toyrkia-quot-dilose-i-ntora-mpakogianni/
===================
Έβρος: Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ - Ευρωτουρκικά, Μπακογιάννη: Καζάν - καζάν συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Πρώτη ισραηλινή πτήση στην Τουρκία
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αφωνίας, τόσο που θα νόμιζε κανείς ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την περιοχή μας, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών να καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Άλλωστε, μεταξύ συμμάχων και εταίρων, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, πρέπει να αμβλύνονται τα σημεία τριβής. Με την παρέμβαση των ΗΠΑ, εννοείται.Η δήλωση του Μάθιου Πάλμερ δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει ευφορία σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο δρόμο αυτές τις ημέρες για να καλύψουν τα "σπασμένα" που άφησε (μέχρι στιγμής) πίσω του το νέο επεισόδιο στον Έβρο, ούτως ώστε να μην χαλάσει το succes story του Μεταναστευτικού στον Έβρο.
Έτσι όπως πάνε τα ελληνοτουρκικά, σύντομα, φανταζόμαστε, όπως σε άλλες εποχές αλήστου μνήμης, ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να αναφωνήσει και πάλι το περίφημο: "Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" (Βλέπε αναλυτικά δηλώσεις: Μάθιου Πάλμερ: Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).
Στο μεταξύ, λαλίστατος υπουργός, ο οποίος στις λίαν συχνές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς συνηθίζει να εκπέμπει υψηλές κορώνες, φέρεται, σύμφωνα με φημολογία, να έχει δηλώσει ενώπιον βουλευτών ότι οι ελληνικές δυνάμεις αποχώρησαν από το επίμαχο ελληνικό έδαφος στον Έβρο, όπου σημειώθηκε η νέα τουρκική πρόκληση, όχι γιατί η Άγκυρα προέβη σε διάβημα προς την Αθήνα, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν οι πάσσαλοι του φράχτη που όρθωναν οι Έλληνες στρατιωτικοί, εξαιτίας του βαλτώδους εδάφους (!).
Ελπίζουμε να πρόκειται απλά για παραπολιτική παραφιλολογία και να μην αληθεύει.
Καζάν - καζάν συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την θέση της υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, και την καζάν - καζάν (win - win, προς όφελος και των δυο) συνεκμετάλλευση του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, τώρα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όπως εκείνης που έκαναν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο για το Brexit.
Κάτι που δεν διαφέρει αισθητά από τις -λεκτικές, τουλάχιστον- τοποθετήσεις της Άγκυρας, η οποία, επίσης αποζητά μια συνολική διαπραγμάτευση με την ΕΕ, και πρώτα από όλα επιδιώκει Τελωνειακή Συμφωνία - μαμούθ με τις Βρυξέλλες, ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ, κ.ο.κ.
Κοντολογίς, η κ.Μπακογιάννη, τη στιγμή που η Άγκυρα συχνά - πυκνά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ΕΕ, "σπρώχνει" μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, προκαλεί συστηματικά ένταση στο Αιγαίο και τον Έβρο, αγνοεί την ύπαρξη ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, και διαρκώς παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χαράσσει αυθαίρετα ΑΟΖ με την κυβέρνηση - μαριονέτα της στην Τρίπολη της Λιβύης, έχει εισβάλλει ως ταύρος εν υαλοπωλείω στη Λιβύη, και παίζει τον ρόλο του ένοπλου νταή στη Συρία, καλεί την Ευρώπη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για να τα βρει με την Τουρκία.
Φανταζόμαστε ότι τις ίδιες ακριβώς σκέψεις θα κάνουν και στο Βερολίνο, καθώς και σε κάποιες ακόμα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Να σημειωθεί ότι εσχάτως ο Ταγίπ Ερντογάν, αίφνης ξαναγάπησε την Ευρώπη, και προέβη σε νέα επίθεση φιλίας προς τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι "στρατηγικός στόχος" της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
"Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία, παρόμοια με αυτή που είχαμε με την Μεγάλη Βρετανία", είπε η κ.Μπακογιάννη, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση, την οποία οργάνωσε το "Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" σε συνεργασία με το "Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων ENOP EU" με θέμα, "Πώς αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο ο κορονοϊός - η γεωπολιτική διάσταση".
Και πρόσθεσε: "Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, και η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή".
Πρώτη πτήση της El Al
Στο μεταξύ, εν μέσω φημολογίας περί αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, τις οποίες πάντως έσπευσαν να διαψεύσουν πρόσφατα "κύκλοι" του Τελ Αβίβ και "διπλωματικοί κύκλοι" στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη πτήση μετά από δέκα χρόνια της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας, El Al.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, επρόκειτο για πτήση cargo, που θα φόρτωνε υγειονομικό υλικό για να το μεταφέρει στις ΗΠΑ (!). Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πτήσεις (Βλέπε: After 10 years, El Al plane lands in Turkey).
Ως γνωστόν, πρακτικά οι σχέσεις Τελ Αβίβ - Άγκυρας είχαν παγώσει σε όλα τα επίπεδα, εξαιτίας της στήριξης που παρείχε η Άγκυρα στην προσπάθεια να σπάσει η απομόνωση της Γάζας, καθώς και της υποστήριξής της στην Χαμάς. Κάτι που οδήγησε στην επίθεση ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο, "Μαβί Μαρμαρά", το 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο Τούρκων "συνοδών" των ακτιβιστών.
Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, το "σπάσιμο" των -επί δεκαετίες- ιδιαίτερα στενών σχέσεών του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, διαδέχθηκε η οικοδόμηση αρκετά καλών σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα. Άραγε, τώρα επιχειρείται μια αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία; Τι κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση; Έχει ενεργοποιήσει τους διπλωματικούς διαύλους με το Τελ Αβίβ; Η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ θεωρείται νευραλγικής σημασίας.
Άρθρο Ισραηλινού πρέσβη
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε πρόσφατα άρθρο του επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Άγκυρα, Ροϊ Γκιλάντ, ο οποίος ουσιαστικά εκτελεί χρέη πρέσβη, δεδομένου ότι o Ισραηλινός πρέσβης που απελάθηκε από την Τουρκία το 2018 δεν έχει επιστρέψει.
Σε άρθρο του ο διπλωμάτης αναφέρει:
"Ο πόλεμος στο Ιντλίμπ αποκάλυψε ορισμένα σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία αντιβαίνει στα τουρκικά συμφέροντα. Οι ιρανικές πολιτοφυλακές και ειδικά στη Λιβανέζικη, "Χεζμπολάχ", διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στις συγκρούσεις, στις οποίες περισσότεροι από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιντλίμπ.
Η καταστροφική επέμβαση του Ιράν στη Συρία (και δεν περιορίζεται στην πραγματικότητα μόνο στη Συρία) δεν είναι κάτι νέο για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), τα ισραηλινά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολεμούν καθημερινά με ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της Χεζμπολάχ που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Συρίας, που βρίσκεται δίπλα στα βόρεια σύνορά μας.
Οι υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ διακρίνονται από την έλλειψη πολιτικού διαλόγου ("διπλωματία με μεγάφωνο"). Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σε όλα. Οι πολιτικές διαφορές υπήρχαν πάντα και θα υπήρχαν πάντα.
Δεν χρειάζεται να συναινούμε σε όλα για να φέρουμε τις σχέσεις μας σε κανονικό επίπεδο. Όπως φαίνεται στη Συρία, ο πιο επιτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων προκλήσεων, μπορεί να προσφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ. Και η Συρία δεν είναι το μόνο παράδειγμα όπου μπορεί να φανεί αυτό.
Πάρτε το ξέσπασμα Covid-19. Η Τουρκία, αυτή την περίοδο κρίσης στο Ισραήλ, οπότε απαιτείται εξοπλισμός προσωπικής προστασίας, έχει μια ισχυρή βιομηχανία που παράγει τα περισσότερα. Από την άλλη, το Ισραήλ είναι γνωστό για την ισχυρή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από σημαντικές λύσεις σε αυτήν την κρίση. Εξάλλου, όπως ανέφερε πρόσφατα το περιοδικό Forbes, το Ισραήλ είναι ένα από τα 10 ασφαλέστερα κράτη στον κόσμο.
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η χρήση ισραηλινών λιμένων από την Τουρκία για εξαγωγή αγαθών στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμός, ενέργεια, ακαδημαϊκή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και άλλα θέματα.
Μια νέα κυβέρνηση συστάθηκε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ. Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία, λόγω των διαφωνιών μας στο παλαιστινιακό ζήτημα, απέλασε τον Ισραηλινό Πρέσβη. Αυτές οι διαφορές μας δεν θα εξαφανιστούν. Ωστόσο, εάν η σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη γίνουν φυσιολογικές -κάτι που σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να υπογραμμίσουμε- η Τουρκία και το Ισραήλ θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα κοινά συμφέροντά τους. Η μπάλα είναι τώρα στην τουρκική πλευρά".
======================
«Ουδετεροπατρία» και «Αποχρωματισμός» εθνικής ταυτότητας…
Η ραγδαία Φινλανδοποίηση της Ελλάδας: Διαδοχικές κυβερνήσεις εκποιούν εθνική κυριαρχία, χωρίς να ακουστεί "μπαμ".
και η ... ουρά της παραπάνω εγγραφής:
Βlogger:
Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο εξελίξεις. Στο βαθμό που "βλέπω καλά".... φαίνεται ότι το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας έχει ανάγκη από επιτυχίες και δράση επεκτατική που είναι στο DNA της φιλοσοφίας της ελιτ της γείτωνος χώρας. Πιθανά να αξιολογήσει υπέρ της το διεθνές κλίμα. {Χώρες της Δύσης με πολλά προβλήματα λόγω κρίσης του Covid19, ένα ΝΑΤΟ νεκρό, μια ΕΕ στην ενταντική, με τη Ρωσία στην τσέπη της (έτσι νομίζει...), τις ΗΠΑ να είναι μακράν με πολλά εσωτερικά προβλήματα, μ' ένα Τραμπ να δείχνει έτοιμος να αποδεχθεί ένα πόλεμο ...για νάρθει... όταν θάρθει στη συνέχεια να ..χωρίσει τα ...παλιόπαιδα..., (αν δεν καλοβλέπει τον Εντογάν σαν τοποτηρητή που μπορεί να δώσει κρέας για κανόνια..) με μια Γαλλία και Ιταλία σκιές του εαυτού τους, να αφήνουν χώρο στον Σουλτάνο, αρκεί να κλείσουν δουλειές...}.. Όλα αυτά θα ίσως να ανοίξουν την όρεξη του αδηφάγου Ερντογάν να ανοίξει την πόρτα του τρελλάδικου...
Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κάνει αυτό που έκανε στην κρίση του Covid19, να εμπιστευτεί τους ειδικούς.
Αυτό πρέπει να κάνει και τώρα. Ας αφήσει τους ειδικούς περί την Στρατηγικήν και την Άμυνα να σχεδιάσουν απρόσκοπτα τις κινήσεις. Αν αυτό γίνει, έχουμε πιθανότητα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ο γείτωνας είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους. Τόχει πει εξ' άλλου: "Ή θα κερδίσουμε εδάφη (θάλασσα και πόρους) ή θα μικρύνουμε"....
Υ.Γ.1.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι δεν είμαστε ήδη προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων και ότι η εξουσία δεν έχει μεταβιβασθεί με το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ "...δολίως από τις κυβερνήσεις των χωρών σε μια αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση, που με αφορμή το μεταναστευτικό θα διοικεί από εδώ και πέρα όλα τα κράτη, χωρίς να είναι σαφές ποια πρόσωπα θα την αποτελούν" Από εδώ
'Ωρα λοιπόν να μάθουμε ότι είμαστε χώρα και όχι ένας απροσδιόριστος χώρος (όπως φαίνεται να ανάγνωσε ο Ερντογάν και έρχεται να ...πάρει το μετρικό του ως τμήμα της αυτής της παγκόσμιας κυβέρνησης...)
---------
Υ.Γ.2.
Τι πιθανότητες έχουμε στην επίθεση της Τουρκίας; Μικρές στο βαθμό που στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν αποτυχημένοι, που δεν κατάλαβαν τίποτα για τις αλλαγές που έγιναν στον περίγυρο της χώρας και συνεχίζουν τον υπνωτικό χορό του κατευνσμού που μας οδηγεί κατ' ευθείαν στην υποχώρηση. (Στον παραπάνω υπνωτικό χορό συνεισφέρει και η Ντόρα με την παρέμβασή της. Οι κοτζαμπάσηδες δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν τμήματα της χώρας, αρκεί να μείνουν οι ίδιοι στην εξουσία, έστω και κολοβή, σιγά που θα κωλώσουν! Αυτό κάνουν από την ημέρα της επανάστασης του '21... )
Μεταγεννέστερη εγγραφή: Να τι γράφει ο κ. Θ. Καρυώτης:
------
Στόχος το Καστελλόριζο
Πιστεύω ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και προετοιμάζεται να επιχειρήσει ένα καίριο πλήγμα στην Ελλάδα ίσως με την κατάληψη του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, χρησιμοποιώντας στρατό, αεροπορία και ναυτικό χωρίς να ρωτήσει τον πανέτοιμο ξενοδόχο. Οι Αμερικανοί ως γνωστόν είχαν, στην δεκαετία του 1960, προσφέρει το Καστελλόριζο στην Τουρκία με αντάλλαγμα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.- Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι ο κορονοϊός έχει μονοπωλήσει διεθνώς την προσοχή και ως εκ τούτου αυτή δεν θα προλάβει να αντιδράσει. Κάνει τραγικό υπολογισμό, πιστεύοντας ότι θα πιάσει τους Έλληνες στον ύπνο.
- Πιστεύει, επίσης, ότι ο φίλος του Τραμπ θα αντιδράσει καθυστερημένα και στην ουσία θα παρέμβει υπέρ της Τουρκίας, απαιτώντας από αυτή να επιστρέψει το Καστελλόριζο, με αντάλλαγμα μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το σκεπτικό αυτό ο Τραμπ θα λύσει την ελληνοτουρκική διένεξη που βασανίζει για δεκαετίες τις ΗΠΑ. Όλο το άρθρο εδώ
===========================
====================
Blogger:
....πήγαινε στο 7ο λεπτό, όπου ο κ. Παναγόπουλος - αναφέρεται στον Καποδίστρια.... και θα καταλάβεις γιατί πρέπει να εξοργισθείς...
Σχόλια