Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί, δεν γίνεται χωρίς τη Γερμανία αναπόφευκτα, λέει ο Τζεντιλόνι

Η επιδημία Covid-19 θέτει σε κίνδυνο “το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί” στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.
“Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (…), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί “αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό”.
<!-- /21712894858/side_8
Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορωναϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή “κορωνο – ομολόγων” (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

“Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε”, πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.
Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα και μεταθέτοντας μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης σε δύο εβδομάδες από τώρα, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η επιδημία της Covid-19.
“Οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει στα μάτια των πολιτών του τον λόγο ύπαρξής του”, προειδοποίησε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Επίσης σήμερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, καταφέρθηκε κατά αυτών “που επιχειρηματολογούν με μια παλιά, ξεπερασμένη ματιά. Είναι μια ανεπαρκής προσέγγιση γι’αυτήν την κρίση”.
“Δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που πλήττει χώρες λιγότερο ενάρετες από άλλες, είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία εξερράγη στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι μια ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη”, συμπέρανε ο Κόντε.
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία
======================
Blogger: 

«Σαν εφιάλτης και σαν όνειρο»

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πάολο Σαβόνα ...

Πώς μπλέξαμε

Η μη επίτευξη των στόχων οδηγεί σε μια κατάσταση διαρκούς έντασης στο εσωτερικό της Ευρώπης, εξαιτίας των αδικιών που προκαλεί: όλοι οι πολίτες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν όμως τις ίδιες υποχρεώσεις. Το esprit dEurope [ευρωπαϊκό πνεύμα] εξανεμίζεται, και ατονούν οι κοινωνικές προϋποθέσεις της ειρήνης, που ήταν αρχικά η πραγματική κινητήρια δύναμη της ιδέας της Ευρώπης. Δύο είναι οι αιτίες αυτής της κατάστασης: η ένωση δεν είχε ακόμη ωριμάσει στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί λόγω των αρνητικών εφαρμογών της κατά τις περιόδους της κρίσης, και επίσης οι θεσμοί της έρχονταν σε αντίθεση με τους στόχους της. Η επιλογή έγινε από μια ελίτ που προχώρησε αποκοιμίζοντας το λαό με υποσχέσεις…  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αντίθετα, οι ελίτ διαφωνούσαν σχετικά με το ευρώ, και ήταν απαραίτητος ένας συμβιβασμός που εκχώρησε περιορισμένα καθήκοντα στο ευρωσύστημα και οδήγησε στον πρόωρο τοκετό του, πριν ολοκληρωθεί η αναγκαία πολιτική ενοποίηση. Οι προβληματισμοί οφείλονταν στο ότι η εκχώρηση ευρύτερων δικαιοδοσιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συγκράτηση του πληθωρισμού και ήταν πιθανόν να οδηγήσει στην κοινή ανάληψη του βάρους του δημόσιου χρέους, δύο υποχρεώσεις που η Γερμανία δεν μπορούσε να οδεχτεί. Ήταν μια κίνηση αδυναμίας, που έγινε βιαστικά.
«Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση νεοαποικίας… έχουμε να κάνουμε με έναν φασισμό χωρίς δικτατορία, και, όσον αφορά την οικονομία, με έναν ναζισμό χωρίς μιλιταρισμό»

Η Ιταλία ως νεοαποικία (της Γερμανίας…)  

Συνέχεια εδω

 

==================================

Σχόλια