Η προσβολή της ιστορικής μνήμης

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε στα ψιλά ένα γεγονός που αν είχε συμβεί σε άλλη χώρα ο πολιτικός που θα το είχε διαπράξει θα είχε τουλάχιστον ζητήσει ταπεινά συγγνώμη από τον λαό, αν δεν είχε τελικά παραιτηθεί.
  • Από την Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
  • Μιλάω για τις απαράδεκτες δηλώσεις και τακτικές του υπουργού Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος αφαίρεσε από το άρθρο 113 τον σκοπό της Επιτροπής για τους εορτασμούς για το 1821, ο οποίος αφορούσε την «ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».
  • Ο εν λόγω εθνικός σκοπός ενόχλησε τον μαρξιστή και ανιστόρητο κ. Βούτση, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της φράσης λέγοντας: «Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση όπου δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη-κράτη δημιουργούνταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση». Ο κ. Βούτσης ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, «προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα».
  • Ο κ. Γεραπετρίτης αισθάνθηκε προφανώς κάποιου είδους ντροπή, δεν ξέρω μην ανήκε και σε καμιά ΚΝΕ στα νιάτα του, κανέναν Ρήγα, θαύμαζε κανέναν κομμουνισμένο και αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί λέγοντας «δεν είναι ότι προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ενοποιημένη εθνική βάση, αλλά είναι το branding της Ελλάδας προς τα έξω, ώστε να απηχεί τα μηνύματα με έναν ενιαίο τρόπο επικοινωνιακής προβολής και όχι μια δημόσια πολιτική που αναφέρεται σε ενιαίο έθνος» και δέχτηκε να αλλάξει την αρχική διατύπωση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις αλλαγές δεν θα υπάρχει καμία εθνική αναφορά, αλλά ο σκοπός της επιτροπής θα είναι η «ενιαία εικόνα branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους». Αυτό θα γράφει ο νόμος. Αν είναι δυνατόν, λες και βλέπω το marketing plan εταιρίας.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι ο κ. Γεραπετρίτης, αντί να απαντήσει στον ανιστόρητο Βούτση όπως του πρέπει, όχι μόνο συμφώνησε, αλλά διευκρίνισε ότι οι εορτασμοί δεν έχουν να κάνουν με την ιδέα του ενιαίου έθνους, δεν υπάρχει τέτοια πολιτική, δεν υπάρχει σκοπός για δημιουργία ενιαίας εθνικής βάσης.
Ο κ. Γεραπετρίτης δηλαδή μέσα στην ελληνική Βουλή, και αυτό έχει τη σημασία του, αποκηρύσσει ό,τι ορίζει το Σύνταγμα ως ουσία του ελληνικού κράτους, το έθνος. Δυσκολεύομαι να φανταστώ πολιτικό σοβαρής δημοκρατικής χώρας, που να ανήκει μάλιστα στη δεξιά παράταξη, να προχωρούσε σε τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις και να υποχωρούσε στις κομμουνιστικές αντιλήψεις περί Ιστορίας ενός τύπου που αποτελούσε μέλος μιας ανεκδιήγητης, γελοίας και επιζήμιας κυβέρνησης. Και δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο να φανταστώ ότι μια τέτοια προσβλητική στάση απέναντι στο Σύνταγμα και στον ελληνικό λαό δεν θα τύγχανε σοβαρών επιπλήξεων, μην πω και παραιτήσεων.
Σύμφωνα με τη λογική του κ. Γεραπετρίτη, με την οποία προφανώς συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αναφέρεται ως ενιαίο έθνος, αλλά ως προϊόν με brand, κάτι σαν τη φέτα ΠΟΠ, και πρέπει να πλασάρεται αναλόγως στις «αγορές». Αυτό, είναι ο φιλελευθερισμός με όρους liberal αριστερού. Αν η Ελληνική Επανάσταση, που ήταν σαφώς εθνική, με πλήρη συνείδηση των αγωνιστών για το γεγονός ότι πολεμούσαν ως Ελληνες για την Ελλάδα, βολεύει να προβληθεί ως multi culti αφήγημα, παραποιώντας τα γεγονότα βέβαια και προσβάλλοντας τη συλλογική ιστορική μνήμη, έτσι θα γίνει. Η Ν.Δ., ως φαίνεται, συμμετέχει στις προσπάθειες των μαρξιστών ιστορικών να ξαναγράψουν την Ιστορία με όρους πάλης των τάξεων.
Πώς αισθάνεται ο κ.Γεραπετρίτης, που μιλά για branding και επικοινωνιακή πολιτική, απέναντι στο πιο σημαντικό γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας μας, την Εθνική Επανάσταση, που μας έδωσε ελληνικό κράτος και μας έκανε Ελληνες πολίτες, αλλιώς θα ήμασταν κομμάτι των Τούρκων του Ερντογάν, τώρα είναι πασιφανές. Θεωρεί ότι όλα είναι θέμα marketing. Νομίζει ότι το ελληνικό έθνος είναι η Coca-Cola, ο ελληνικός λαός κομμάτι της πολυεθνικής και αυτός ο μάνατζέρ της, που πρέπει να προβάλλει το προϊόν σωστά, σύμφωνα με το τι θέλει η αγορά.
Προσπαθούμε να «πουλήσουμε» ένα ιστορικό γεγονός στις «αγορές» του εξωτερικού. Ψάχνουμε για brand. Εξ ου και ο διορισμός της glamorous Αγγελοπούλου στην επιτροπή. Μας ενδιαφέρει η γκλαμουριά του πράγματος, χωρίς «εθνικολαϊκισμούς». Κοινώς, σύντροφοι, συμφωνούμε μαζί σας, γιατί έχουμε κι εμείς σκοπό να παραχαράξουμε την Ιστορία. Σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός του έθνους-κράτους η Ν.Δ. φτιάχνει το brand, αντί να ψάχνει την ουσία.
Αυτό είναι το γενικό «πιστεύω» της κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι με προπαγάνδα και τεχνικές διαφήμισης, όπου το τίποτα γίνεται κάτι, θα πείσει τους σανοφάγους ότι κάτι καλό συμβαίνει. Το θέμα είναι ότι δεν απευθύνεται σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα το καταλάβει σύντομα, αν και ήδη βλέπει τα πρώτα δείγματα. Ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση τελείωσε. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
==================

Ν. Βούτσης: Όχι στην εθνικοφρονητική υπεροχή λόγω 2021

Ν. Βούτσης: Όχι στην εθνικοφρονητική υπεροχή λόγω 2021
Μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να υπάρξει λόγω του εορτασμού για το 2021 "εθνικοφρονητική υπεροχή και ηγεμονία" έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτηρίζοντας "τεράστιο λάθος" εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Απαντώντας στις ανησυχίες του κ. Βούτση, ο οποίος τις έθεσε με αφορμή το άρθρο 113 του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος που αναφέρεται στη σύσταση της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως στο άρθρο 113 παράγραφος 1γ "δεν είναι ότι προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ενοποιημένη εθνική βάση, αλλά είναι το branding της Ελλάδας προς τα έξω, ώστε να απηχεί τα μηνύματα με ένα ενιαίο τρόπο επικοινωνιακής προβολής και όχι μια δημόσια πολιτική που αναφέρεται σε ενιαίο έθνος".
Ο κ. Βούτσης νωρίτερα εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για το άρθρο το οποίο αναφέρεται σε δημιουργίας ενιαίας ταυτότητας, λέγοντας πως η Βουλή έχει ήδη δουλέψει για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 και πρέπει να συνεκτιμηθεί.
  •  "Να γίνει συνολική προσπάθεια για να υπάρξει ένας ιστορικός αναστοχασμός και προσπάθεια συνείδησης για να δοθεί αποτελεσματικά η αέναη μάχη της μνήμης απέναντι στην λήθη. Δεν υπάρχει μια ανάγνωση για τα θέματα, περάσαμε διχασμούς, εμφύλιους, δικτατορίες και οι ιστορικοί ακόμα εξετάζουν πώς γίναμε χώρα. Γιατί είναι απαραίτητο να τα δούμε αυτά, ειδικά τώρα που υπάρχει ένας ιστορικός αναθεωρητισμός στις χώρες Βίζενγκραντ και άλλες, που προσπαθούν να ανασκευάσουν και να ανασκολοπίσουν ιστορικά δεδομένα. Ηρθε η ώρα της Δημοκρατίας να αναμετρηθεί με την ιστορική μνήμη. Τα 100 χρόνια από το 1821 δεν γιορτάστηκαν γιατί έπεσαν πάνω στην Μικρασιατική καταστροφή και τα 150 πάνω στην δικτατορία. Είναι μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε πλουραλιστικά και αν ενθαρρύνουμε την επιστημονική κοινότητα σε αυτό, να υπάρξει δηλαδή μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η χώρα να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ξέροντας την ιστορία της".
Μ. Νταλιάνη
  • Φρένο σύντροφε, ο εφιαλτικός κόσμος είναι μπροστά σου

  • Οι χρήσιμοι ηλίθιοι του «προλεταριακού ανεθνισμού»

  • Γιατί το ευρωιερατείο αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ

  • Η κοινωνική και πολιτική φύση του «Δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ»

  • Γιατί πρέπει να συντριβεί εκλογικά η Λούμπεν Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

  • ΣΥΡΙΖΑ: Μια ήττα με ιδεολογικές ρίζες

    ===============

     

    Ενοχλήθηκε ο γιγαντοτιτάνιος "αριστερός" και τον ευχαρίστησε ο γιγαντοτιτάνιος "δεξιός"...

    ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ!
    Ενοχλήθηκε ο κ. Βούτσης, ο "Πολιτικός Γίγας" της αυτοαποκαλούμενης "πρώτη φορά Αριστερά" , από την φράση του άρθρου 113 πού αφορούσε στον σκοπό της... Επιτροπής για τους εορτασμούς για το 1821 και αναφερόταν στην ..."ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους"..

    Ζήτησε την απόσυρση της φράσης λέγοντας:

    … "Τι πράγματα είναι αυτά; Το 2019, μετά την κρίση τη δεκαετή, μέσα σε μια παγκοσμιοποίηση όπου δοκιμάζονται τα πάντα, μιλάμε για ενιαίο εθνικό αφήγημα και για ταυτότητα της χώρας; Τραβήξτε το πίσω. Τέτοιες εθνοποιητικές διαδικασίες έγιναν στον 19ο αιώνα που για να υπάρξουν τα έθνη-κράτη δημιουργούνταν το κυρίαρχο αφήγημα. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά από μια τέτοια προσέγγιση”. Ο κ. Βούτσης ζήτησε να μην υπάρξει, με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, “προσπάθεια υπεροχής εθνικολαϊκιστικού χαρακτήρα"….

    "Φυσικά" ο υπουργός Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Γεραπετρίτης, την αφαίρεσε.


    Βιωματική περί Ν. Βούτση αφήγηση:

    Θυμάμαι την περίοδο που ήμουν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2012, την παρουσία του κ. Βούτση σε μια " εκδήλωση" που διοργάνωσε το τμήμα “δικαιωμάτων” του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αίθουσα της Βουλής. Πήγα με τον αγαπημένο μου φίλο και σύντροφο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, τον Παύλο Τουμανίδη. Ήταν μέλος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


    Εισηγητές οι Τσιτσελίκης Kωσταντίνος και Μαυρομμάτης Γιώργος του ΚΕΜΟ*.

    Παρόντες όλο το Εθνομηδενιστικό μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ , Σία Αναγνωστοπούλου, Σίσσυ Βωβού , Βασιλική Κατριβάνου , Ζαχαριάδης Αδάμος , κλπ, καθώς και οι Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ , (Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη).

    "Συμπτωματικά " όλοι υπέρμαχοι του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Θυμάστε; Τότε που αν κέρδιζε το ΟΧΙ, θα καταστρεφόταν η Κύπρος και η Ελλάδα.

    (Θυμίζω ότι υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν την περίοδο εκείνη ήταν μεταξύ άλλων,ο Γ. Παπανδρέου , ο Κ.Σημίτης, ο George Bush, ο Tony Blair, η Α. Διαμαντοπούλου, η Ντόρα, κλπ. ).

    Θυμάμαι - δεν μου είχε ξανασυμβεί ποτέ σε τόσο πυκνό χρόνο, να ακούω τον εισηγητή κ. Τσιτσελίκη , να χρησιμοποιεί πάνω από τριάντα φορές την φράση "Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου" , όποτε αναφερόταν στο ψευδοκράτος . Θυμάμαι τις αναφορές στο “συμπαγές” Τουρκικό στοιχείο στη Θράκη, τις αναφορές διαφόρων από τους παρευρισκόμενους στις “αντιδραστικές” και “φαντασιακές” θεωρήσεις περί ύπαρξης Ελληνικού Έθνους κλπ, κλπ .

    Αυτά μέσα σε αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την παρουσία του κ. Βούτση να νομιμοποιεί την όλη διαδικασία .


    Παρών και ο Πρέσβης Γεώργιος Αϋφαντής **, διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε . Δεν θα ξεχάσω την ένταση της επίθεσης που δέχθηκε από όλο αυτό το μπλόκ, μηδέ του Ν. Βούτση εξαιρουμένου , όταν πήρε τον λόγο καταγγέλλοντας τους εισηγητές και την όλη διαδικασία. Δε θα ξεχάσω το μένος του Τσιτσελίκη και των Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ , εναντίον του.


    Φεύγοντας με τον μακαρίτη τον Παύλο είχαμε την απορία πως ήταν δυνατόν ο Ν. Βούτσης , διά της παρουσίας του να νομιμοποιεί αυτήν την " παρασυναγωγή", να μην παίρνει θέση και αντιθέτως να “εγκαλεί στην τάξη” όποιον κατά την γνώμη του " παρεκτρέπετο" .

    Ο χρόνος έδειξε ότι όλα εξηγούνται !


    *Το ΚΕΜΟ είναι ΜΚΟ, ενδεικτικά κάποια μέλη : Βαλντέν Σωτήρης , Αλιβιζάτος Νίκος , Κοππά Μαριλένα ( Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ επί ΓΑΠ), Μαυρομμάτης Γιώργος, Ροζάκης Χρήστος, (ΥΠΕΞ του Σημίτη) , Χριστόπουλος Δημήτρης, Μηλιός Γιάννης, Τσιτσελίκης Kωσταντίνος, κ.α, κ.α. (https://www.kemo.gr/).


    ** Ο Γεώργιος Αϋφαντής αποπέμφθηκε από τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα , εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιχείρησε να προωθήσει το 2014 στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος την υποψηφιότητα της Ρομά , Σουλεϊμάν Σαμπιχά, η οποία θεωρήθηκε ότι διασπά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από "εθνικιστική" σκοπιά καθώς η ίδια διαχώριζε τους Ρομά της περιοχής από τους Τούρκους μουσουλμάνους. Μετά από αυτή την περιπέτεια ο Γιώργος Αϋφαντής επέστρεψε στη διπλωματική του καριέρα και τοποθετήθηκε ως Πρέσβης της χώρας μας στην Τεχεράνη και αργότερα στο Ελσίνκι.

     

Σχόλια