Δρόμος προς την κόλαση, το ΔΝΤ

Ανοιχτή ενθάρρυνση προς τους κερδοσκόπους να επιτίθενται ανελέητα κατά της ελληνικής οικονομίας συνιστά η στάση της ΕΕ και των οργάνων της, που συμπεριφέρονται πλέον απέναντι στην Ελλάδα όπως θα συμπεριφέρονταν σε κατακτημένη χώρα. Τόσο οι απειλητικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιουρογκρούπ) και των «27» (Εκοφίν) όσο και η απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ να συμπεριλάβει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στους οργανισμούς που ανέλαβαν την κηδεμονία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει πολύ άσχημη κατάσταση.

Στην πραγματικότητα οι κερδοσκόποι έχουν καταλάβει ότι τουλάχιστον για έναν-δύο μήνες ακόμη η ΕΕ όχι απλώς δεν έχει σκοπό να εμποδίσει την κερδοσκοπία εναντίον της χώρας μας, αλλά αντιθέτως την... ενθαρρύνει! Χρειάζεται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας η ΕΕ για να διευκολυνθεί ο πολιτικός εκβιασμός που ήδη ασκεί και είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει εναντίον της χώρας μας!
Εχουν ήδη αποφασίσει οι επικυρίαρχοι της πατρίδας μας να επιβάλουν και πρόσθετα, ακόμη αγριότερα μέτρα λιτότητας. Η ημερομηνία της 16ης Μαρτίου είναι εικονική. Δεν περιμένουν να ελέγξουν τίποτα, γιατί έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν είναι δυνατόν να αποδώσει κανένα μέτρο σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτοί έχουν προαποφασίσει τα νέα μέτρα που θα μας επιβάλουν. Θα το πράξουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν τα αποτελέσματα του πρώτου πακέτου μέτρων δεν κρίνονται επαρκή.
Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στους κηδεμόνες της χώρας έχει εξαιρετική συμβολική σημασία. Οπου πάει το ΔΝΤ, αφήνει πίσω του ερείπια και εξαθλίωση των λαϊκών μαζών και θέλει η ΕΕ να περάσει το μήνυμα ότι έτσι θα καταντήσουμε κι εμείς.

  • Στη Λετονία, μια χώρα-φούσκα που δημιούργησε η Σουηδία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες-μέλη της ΕΕ μαζί με τη Γερμανία, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε κατά... 18% (!!!) μέσα σε έναν χρόνο από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε εκεί το ΔΝΤ και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,8% από μόλις 5,6% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007. Συντάξεις, υγεία, παιδεία καταβαραθρώθηκαν από τις περικοπές.
Μαζί τους καταποντίστηκε και το πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολίτες σαν τρελοί από τα πλήγματα που δέχονται στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων που ανέχονται την κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ.
Η χώρα έχει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και σημειώνεται ένα πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα φαινόμενο, σε δημοσκοπικό για την ώρα επίπεδο: Κανένα, απολύτως κανένα πολιτικό κόμμα της Λετονίας στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δεν ξεπερνά το όριο του... 5% για να μπει στο Κοινοβούλιο!
Κατάρρευση των σοσιαλιστών που είχαν θριαμβεύσει στις εκλογές του 2006 έχει προκαλέσει η υπαγωγή στο ΔΝΤ και της Ουγγαρίας. Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στην άνοιξη και αναμένεται οι σοσιαλιστές να συντριβούν χάνοντας τουλάχιστον... 15, 20 ή και περισσότερες εκατοστιαίες μονάδες! Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκιούρτσανι άλλωστε έχει ήδη εκδιωχθεί από τη θέση του.
  • Την Ουγγαρία κυβερνά εδώ και έναν χρόνο κυβέρνηση με έναν «τεχνοκράτη» πρωθυπουργό και πολιτικούς υπουργούς - κάτι σαν το πιο γλυκό όνειρο της... Ντόρας Μπακογιάννη για να αποτρέψει την κομματική ιεραρχία στη ΝΔ εκμεταλλευόμενη μια ανώμαλη πολιτικοοικονομική κατάσταση!
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρη ότι θα αποφύγει τη μοίρα των κυβερνήσεων των χωρών που υπήχθησαν στο ΔΝΤ. Ας μην παρασύρεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν λαϊκή επιδοκιμασία στα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός.
Αυτά που θα επιβάλει η ΕΕ με το ΔΝΤ θα ξεσηκώσουν οπωσδήποτε καθολική κατακραυγή εκ μέρους σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων και θα μεταστρέψουν την κοινή γνώμη. Αλλωστε στους Γερμανούς δεν στοιχίζει τίποτα να θυσιάσουν τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ...
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η «ΕΥΠ» εναντίον των κερδοσκόπων
  • Αναστάτωση προκάλεσε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η αποκάλυψη ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έχει δώσει εντολή στην ισπανική «ΕΥΠ», το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών (CNI), να ερευνήσει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ισπανίας (ονόματα τραπεζών, μεγαλοκαρχαριών κ.λπ.). «Τίποτα από όσα συμβαίνουν στον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των κύριων άρθρων ξένων εφημερίδων δεν είναι τυχαίο ή αθώο», δήλωσε ο αναπληρωτής γ.γ. του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας δραστηριοποίησης της CNI, η ελβετική τράπεζα UBS έστειλε σημείωμα στους πελάτες της καταγγέλλοντας... «μακαρθικό κυνήγι μαγισσών»!

Γιώργος Δελαστίκ (17/2/2010)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826

=========

Blogger: Σχετικά με την παραπάνω παράγραφο περί παιγνίων. Τί περιμένατε! όταν μερικές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες, που μπορούν να επιτεθούν σε κράτη, όποια κι' αν είναι αυτά και να βγούν κερδισμένες, δεν θα έμπεναν στον περασμό να το κάνουν; Δείτε τις παρακάτω εγγραφές:

  • Απαγόρευση του sort selling ζητεί ο ΣΜΕΧΑ

Καταγγέλλει συντονισμένο παιχνίδι από ξένους οίκους σε ομόλογα και μετοχές
Την προσωρινή απαγόρευση του sort selling ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας ζητεί με επιστολή του ο ΣΜΕΧΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αν.Γαβριηλίδη λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και τα margins ώστε να περιορίσει τη «δράση» των επενδυτών στις ανοικτές πωλήσεις. Επίσης, ο ΣΜΕΧΑ ζητεί από την Κεφαλαιαγορά να διενεργήσει έρευνα σε συνεργασία με τις ξένες εποπτικές αρχές προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσο οι ξένοι οίκοι συσχετίζουν την ακάλυπτη πώληση ομολόγων με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των spreads με την ταυτόχρονη ακάλυπτη πώληση μετοχών που αποφέρει πτώση των τιμών των μετοχών στο ΧΑ. Ο ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει ότι η συσχέτιση των δύο αυτών κινήσεων που αυτή την εποχή είναι «1 προς 1» ενδέχεται να υποπίπτει στον ν. 3340/2005 περί προνομιακής πληροφόρησης, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ως 10 έτη.

  • Αναλυτικά στην επιστολή του ΣΜΕΧΑ αναφέρονται τα εξής: 
  • «Η συσχέτιση του ανοίγματος των spreads στην αγορά ομολόγων και της πτώσης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτη.Ετσι όποιο hedge fund θέλει να κερδίσει ασκώντας υποτιμητική κερδοσκοπία πρώτον πουλάει short στην αγορά ομολόγων, διευρύνοντας το spread και ταυτόχρονα short στην αγορά μετοχών,η οποία επηρεάζεται αρνητικά όπως παρατηρούμε σε καθημερινή βάση.Είναι σαφές ότι έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ακραίες συνθήκες,χειρότερες μάλιστα από αυτές που είχαν διαμορφωθεί όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση του short selling στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται. Πρέπει συνεπώς να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των αποτιμήσεων γιατί θα υπάρξει συγκριτικό μειονέκτημα για αυτές τις εταιρείες στον ανταγωνισμό».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=315788&dt=18/02/2010

========

Πικρές αλήθειες για τις αγορές

  • Το ότι μεγάλες τράπεζες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και άλλες... πρωτεύουσες «παίζουν short» τα ελληνικά ομόλογα το γνωρίζαμε από καιρό. Ακούγεται μάλιστα πως οι «επενδυτές» έχουν στοιχηματίσει μέχρι και 20 δισ. ευρώ συνολικά, ότι οι ελληνικές αξίες θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Τώρα όμως κάτι σαν να αλλάζει στο σκηνικό.



    Τα πρόσθετα μέτρα που συζητεί η κυβέρνηση για δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και η πιθανολογούμενη διάσωση της Ελλάδας από Γαλλία, Γερμανία μάλλον θα αναγκάσουν τους τζογαδόρους να παίξουν και ανάποδα, δηλαδή long, διότι υπάρχει πλέον περίπτωση να μειωθούν τα επασφάλιστρα και το spread στην πώληση των ελληνικών ομολόγων μετά από κάποιο διάστημα. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να πούμε ότι η κάλυψη long θα φθάσει ίσως και τα 10 δισ. ευρώ.

    Με λίγα λόγια οι τράπεζες αυτές διακινδυνεύουν 30 δισ. - αν και το μέγεθος μπορεί να είναι μικρότερο διότι αρκετά στοιχήματα θα αλληλοαναιρούνται - με κεφάλαια που δεν τους ανήκουν, σε μια υπόθεση που τα κέρδη και οι ζημιές μπορεί να είναι τεράστιες.

    Το ίδιο όμως έκαναν οι ίδιες τράπεζες και στην κτηματαγορά, όταν έπαιρναν θέσεις, για όλο και μεγαλύτερες τιμές ακίνητων. Στο τέλος βέβαια η αγορά real estate κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατέρρευσε, παρασύροντας όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και όλο τον πλανήτη σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

    Να σημειωθεί δε, ότι σε θεσμικό επίπεδο τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε και η σχεδόν πλήρης κατάργηση ελέγχων και περιορισμών στον τραπεζικό τομέα σε ΗΠΑ και Βρετανία, επιτρέπει ακόμα στις αγορές να λειτουργούν με όρους που δημιουργούν φούσκες ή στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίθετο, την προοπτική κατάρρευσης.

    Βέβαια δεν είναι μόνο η Ελλάδα εις βάρος της οποίας κερδοσκοπούν οι διεθνείς αγορές παραγώγων. Οι ίδιες τράπεζες ποντάρουν - με ξένα χρήματα αλλά για δικό τους λογαριασμό - και στις αγορές πετρελαίου, εμπορευμάτων, χρυσού και κάθε αξίας που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

    Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα, και μέχρι να αλλάξει με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί.

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1779188  (18/2/2010)




Σχόλια