Περί των κανόνων της αγοράς και ...ούτσες μπλέ!


ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Μόλις 32,70 δολάρια το βαρέλι κόστιζε το πετρέλαιο στα μέσα Φεβρουαρίου του 2009. Εμβρόντητοι, όμως, οι πάντες, ακόμη και οι ειδικοί αναλυτές, είδαν την τιμή του να διπλασιάζεται την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 65 δολάρια το βαρέλι. Αύξηση 100% της τιμής του πετρελαίου μέσα σε ένα τρίμηνο! Τι συμβαίνει; Η αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» είναι ακόμη πιο εξοργιστική και αδικαιολόγητη βάσει των νόμων της αγοράς που υποτίθεται ότι την καθορίζουν, καθώς συμβαίνουν παράλληλα δύο ακόμη πράγματα, τα οποία πιέζουν για... πτώση και όχι αύξηση της τιμής. Πρώτον, η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως υποχωρεί διαρκώς. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, όργανο των 28 μεγαλύτερων καταναλωτριών χωρών της Δύσης, μόλις προ δεκαημέρου σε έκθεσή της εκτίμησε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα πέσει το 2009 κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 83 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για μείωση κατά 3% και συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης εδώ και 30 χρόνια, από το 1981.

Επιπροσθέτως, τα αποθέματα πετρελαίου των μεγάλων καταναλωτριών χωρών έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Οχι μόνο έχουν γεμίσει όλες τις επίγειες δεξαμενές που έχουν με φθηνό πετρέλαιο, το οποίο μπορούν να ρίχνουν ανά πάσα στιγμή στην αγορά για να μετριάζουν ή να εξουδετερώνουν τις αυξητικές τάσεις, αλλά επιπλέον έχουν μισθώσει και άφθονα μεγάλα δεξαμενόπλοια, τα οποία χρησιμοποιούν ως πλωτές αποθήκες, εκμεταλλευόμενες την κατάρρευση των ναύλων!
Η μειωμένη ζήτηση πραγματικού πετρελαίου για τις ανάγκες της αγοράς είναι τόσο αισθητή, ώστε στις ΗΠΑ τα διυλιστήρια, τα οποία μετατρέπουν το αργό πετρέλαιο σε προϊόντα προς πώληση, λειτουργούν μόλις στο 82% της δυναμικότητάς τους, ποσοστό που αποτελεί το ιστορικά χαμηλότερο σημείο.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, μέσα σε ένα εξάμηνο, ο ΟΠΕΚ, ο οργανισμός των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, έχει μειώσει κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή του ημερησίως, σε μια απεγνωσμένη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια να συγκρατήσει την κατάρρευση των τιμών. Η μείωση αυτή, που αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης, είναι επίσης πρωτοφανής και το γεγονός ότι αντί να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη στάθηκε αδύνατον να ανακόψει την πτώση της αποδεικνύει την έκταση του προβλήματος της πραγματικής οικονομίας.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εντελώς ξαφνικά και χωρίς φαινομενικά να συμβεί τίποτα, μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή του αργού πετρελαίου ως εκ θαύματος διπλασιάζεται! Ποια είναι η εξήγηση αυτού του «μυστηρίου»;
  • «Στα 62 δολάρια η τιμή του πετρελαίου δεν αντανακλά την πολύ ισχυρή πτώση της ζήτησης», επεσήμανε στους τίτλους ανάλυσής της η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» μόλις προ ενός δεκαημέρου. «Οι αυξητικές ενδείξεις των τιμών βρίσκονται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», υπογράμμιζαν και οι αναλυτές της ειδικευμένης, έγκυρης επιθεώρησης «Πετρόλιουμ Εκόνομιστ».
Ακόμη και ο ΟΠΕΚ σε ανάλυσή του τόνιζε ότι «παραμένουν ισχυροί κίνδυνοι. γιατί τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου βρίσκονται μακριά από το να είναι ισορροπημένα, εξαιτίας της συνεχούς πτώσης της ζήτησης και μιας αυξανόμενης υπερπαραγωγής».
  • Η εξήγηση του «μυστηρίου» είναι απλή: καθώς οι τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που τέθηκαν στη διάθεσή τους από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο διασώθηκαν αλλά βρίσκονται πλέον και με λεφτά, ξανάρχισαν το κερδοσκοπικό παιχνίδι με την τιμή του πετρελαίου - τόσο οι ίδιες όσο και τα υπόλοιπα κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν πάμφθηνο χρήμα!
ΑΥΤΟΙ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Οι κερδοσκόποι ξαναγύρισαν
Ολοι ομολογούν διακριτικά ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται αποκλειστικά στην επιστροφή των κερδοσκόπων. «Παρατηρείται επιστροφή των επενδυτών στην αγορά πρώτων υλών, ιδίως του πετρελαίου», επισημαίνει η «Μοντ». «Οι κερδοσκοπικές εισροές χρήματος στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, επί μακρόν εχθρός του ΟΠΕΚ, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σύμμαχό του», σημειώνουν με νόημα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Σωστή παρατήρηση, καθώς η Σαουδική Αραβία ενθαρρύνει πλέον και αυτή τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία στο πετρέλαιο.
  1. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=390879


    • Μεταγεννέστερη προσθήκη: (14/10/2009)




    Αντιμονοπωλιακό νόμο ετοιμάζει η Μέρκελ
    Δίνει στην κυβέρνηση τη δικαιοδοσία να σπάει τις επιχειρήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που θα δίνει στο γερμανικό κράτος τη δικαιοδοσία να σπάει τις επιχειρήσεις που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό. Eτσι αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνητικού εγγράφου μεταξύ του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) που έφερε στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα αποτελεί λύση «έσχατης ανάγκης», όπως αναφέρει το έγγραφο, καθώς οι αρχές ανταγωνισμού της Γερμανίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν όπως έκαναν μέχρι σήμερα τις μονοπωλιακές συμπεριφορές, κυρίως μέσω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων. H πρόταση αποτελεί μία ένδειξη ότι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι λιγότερο φιλική απέναντι στις μεγάλες γερμανικές εταιρείες, απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που παρέχουν και το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας στη γερμανική οικονομία.
    Το προτεινόμενο μέτρο δεν φαίνεται να στρέφεται ενάντια κάποιου συγκεκριμένου κλάδου, οπότε θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει όλες τις βιομηχανίες, όμως το FDP ανησυχεί ιδιαίτερα για τον ενεργειακό κλάδο, όπου τέσσερις εταιρείες -E.On., RWE, Energie Baden-W­rttemberg και Vattenfall Europe- παράγουν το 80% του ηλεκτρισμού της χώρας. Ομάδες Γερμανών καταναλωτών έχουν παραπονεθεί στο παρελθόν για την έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.
    Η πρόταση, που αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που καταρτίσθηκε από μια ομάδα νομοθετών από το κόμμα της κ. Μέρκελ, το βαυαρικό κόμμα Χριστιανική Κοινωνική Ενωση και το FDP, σύμφωνα με εκπρόσωπο του FDP, βασίζεται στην αντίστοιχη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και αναμένεται να δώσει στις γερμανικές αρχές ανάλογες εκτελεστικές αρμοδιότητες με αυτές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Οι νομοθετικές αρχές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στον βαθμό σοβαρότητας που θα πρέπει να έχει μία απειλή για τον ανταγωνισμό, προτού η κυβέρνηση αναγκάσει μία εταιρεία να αποχωρήσει από κάποιες εκ των δραστηριοτήτων της. Οι ηγέτες των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της καγκελαρίου Μέρκελ, θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού αποτελέσει μέρος του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. Η κ. Μέρκελ ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις συνομιλίες με το FDP μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/10/2009_333191
==========
Μεταγεννέστερη εγγραφή (18/4/2010)
Μετά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ
Στο μικροσκόπιο Βρετανίας και Γερμανίας περνάει η Goldman Sachs
ετά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ
Στο μικροσκόπιο Βρετανίας και Γερμανίας περνάει η Goldman Sachs
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κίνησε ποινικές διαδικασίες εναντίον της Goldman Sachs για εξαπάτηση με subprime
ΒερολίνοΣτείλε το άρθρο με 
emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Κατηγορούμενη για εξαπάτηση επενδυτών με subprime η Goldman Sachs (16/4/2010)

Έπειτα από την αγωγή που άσκησε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Goldman Sachs (GS), έρχεται η σειρά των βρετανικών και των γερμανικών εποπτικών Αρχών να εξετάσουν την «πολιτεία» του χρηματοπιστωτικού γίγαντα τις παραμονές της κρίσης. Η εταιρεία κατηγορείται για εξαπάτηση με επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου κατά το 2007. Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας να ερευνήσουν και εκείνες την υπόθεση, δηλώνοντας κατά το Reuters «σοκαρισμένος από την ηθική χρεοκοπία» που διαπιστώνει στο πόρισμα της SEC.
Παράλληλα, το αρμόδιο γερμανικό εποπτικό όργανο BaFin θα ζητήσει από την SEC τα στοιχεία της έρευνας και θα εξετάσει τις νομικές διαδικασίες στις οποίες ενδεχομένως θα προβεί, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.
  • Μεταξύ άλλων, η απάτη που επιρρίπτεται στην GS αφορά και τα επενδυτικά προϊόντα «Abacus». Η βρετανική RBS βρέθηκε εκτεθειμένη στο προϊόν όταν εξαγόρασε μέρος της ABN Amro το 2007, ενώ και η γερμανική ΙΚΒ ήταν ανάμεσα στους αγοραστές των Abacus (η τράπεζα ήταν και το πρώτο γερμανικό «κανόνι» κατά τη διάρκεια της κρίσης).
  • Η GS πάντως αρνείται τις κατηγορίες και εμφανίζεται και η ίδια θύμα της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι αφ' ενός οι επενδυτές είχαν γνώση του ρίσκου αφ'ετέρου τα προϊόντα κόστισαν και στην ίδια.
Το αμερικανικό Δημόσιο άσκησε αγωγή εναντίον της GS και ενός αντιπροέδρου της για εξαπάτηση επενδυτών και απόκρυψη αντικρουόμενων συμφερόντων σε αγοραπωλησίες υποθηκών μέχρι το 2007. Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ο χρηματοπιστωτικός γίγαντας δεν αποκάλυψε πως ένας πελάτης της βοήθησε στη δημιουργία subprime -εναντίον των οποίων «έπαιξε» αργότερα, και τα οποία η GS πούλησε σε επενδυτές.
Η εταιρεία κατηγορείται μάλιστα ότι καθησύχασε τους επενδυτές, λέγοντάς τους πως τα προϊόντα είχαν επιλεγεί από ανεξάρτητους εταίρους. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η Paulson & Co, ενώ η αξία των προϊόντων εκτιμάται στα 1 δισ. δολάρια.
Yπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει αυτήν την περίοδο «δημόσιες ακροάσεις» για την υπόθεση των ελληνικών swap και την εμπλοκή της GS. Αν και η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή, κάποιοι υποστηρίζουν πως η GS θα καταλήξει «αποδιοπομπαίος τράγος» για την κρίση, υπονοώντας μέχρι και πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης (επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι η Βρετανία οδεύει προς την κάλπη).

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1127391&lngDtrID=251
==============
Μεταγεννέστερη εγγραφή (27/4/2010)
Κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών από την Goldman Sachs
Η Goldman Sachs κατάφερε να κερδίσει δισεκατομμύρια δολαρίων εις βάρος των πελατών της, στη διάρκεια της κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, το 2008, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης της αμερικανικής Γερουσίας.
Σύμφωνα με την επιτροπή, τα στελέχη της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας είχαν εξαπατήσει επενδυτές για τις στεγαστικές τοποθετήσεις τους που τελικά χάθηκαν.
Η επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε τα πορίσματά της πριν από τη σημερινή έναρξη των ακροάσεων.
Τα διευθυντικά στελέχη καταθέτουν σήμερα
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 θα ακούσουν σήμερα τις καταθέσεις των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Goldman Sachs.
Η διαρκής υπο-επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας έχει καλέσει για σήμερα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόιντ Μπλανκφάιν, καθώς και άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και τον γάλλο Φαβρίς Τουρέ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της υπο-επιτροπής, ο πρύτανης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, έδωσε τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης από χθες χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs «καζίνο» και «κυλιόμενο διάδρομο», που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική οικονομία.
Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πουλώντας στις αρχές του 2007 στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές που επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.
Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.
«Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υπο-επιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές», λέει στην κατάθεσή του ο Μπλανκφάιν.
Ο Καρλ Λέβιν και η επιτροπή του έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα κείμενα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν από στελέχη της τράπεζας και έδειχναν ότι η τράπεζα κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάρις στην πτώση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, εξήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από την υπο-επιτροπή να ερευνήσει για απάτη 24 ακόμη συναλλαγές με εξαιρετικά πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs.
Η σημερινή ακρόαση συμπίπτει με την αρνητική ψήφο του συνόλου των ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας ως προς την έναρξη διαβουλεύσεων στην ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της Ουόλ Στριτ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/04/2010_334706

Σχόλια