Μάνος Παπαδάκης : Αποκαλύψεις "βόμβα" για τα " σενάρια ανοησίας με τα έλαια σιλικόνης" …

======================

Blogger: Εδώ δείτε την επιμονή των "δημοσιογράφων"... επιπέδου Χασαπόπουλου...


Μιχάλης Χάλαρης, καθηγητής Χημείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο:
‼️‼️«H πυρόσφαιρα στα Τέμπη είναι κλασικό φαινόμενο που δίνουν πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και κυρίως το τολουόλιο...»‼️ ‼️
Ακούστε με προσοχή όλο το βίντεο για να δείτε με πόση επιμονή και μαεστρία ο Κώστας Λακαφώσης αποδεικνύει πόσο παραπλανητικός είναι ο υπότιτλος του θέματος που βγήκε στο Mega από την δήλωση του καθηγητή Χημείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Μιχάλη Χάλαρη ο οποίος και θα αναπαραχθεί όπως είπε γιατί "παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων".
Αναγκάζει τον Χασαπόπουλο  να καλέσουν ξανά τον κ. Χάλαρη  ο οποίος εξηγεί ότι είπε πως χρειάζονται απαραιτήτως τρεις προϋποθέσεις, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν μόνο οι δύο και ο υπότιτλος αναφέρει μόνο μία -η θερμοκρασία πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου.
Οι άλλες δυο, όπως εξηγεί ο κ. Χάλαρης είναι:
 ‼️«-Iσχυρή πηγή ανάφλεξης που είχαμε από το ηλεκτρικό τόξο που έγινε λίγο πριν ξεκινήσει το φαινόμενο αυτό και παράλληλα χρειάζεται
-Ισχυρή πίεση σε περιορισμένο χώρο.  Ε, αυτό δεν το είχαμε!»‼️
Παραδόξως ο Χασαπόπουλος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει παρά τις επεξηγήσεις όλων των υπολοίπων και λέει στον Λακαφώση ότι υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα στην δική του και στην άποψη του κ. Χάλαρη.
Ο Λακαφώσης του απαντάει ότι δεν ισχύει αυτό και επιμένει να διευκρινιστεί το όλο ζήτημα.  
‼️-«Θα πρέπει να ερωτηθεί και να μας πει ο κ. Χάλαρης εάν αυτό που βλέπουμε στο βίντεο κατά την γνώμη του προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης ή όχι.»‼️
Και απαντά ο Χάλαρης:
‼️«Εχω απαντήσει πολλές φορές, ότι η πυρόσφαιρα είναι κλασικό φαινόμενο που δίνουν πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και κυρίως το τολουόλιο...»‼️

 ================

 ===================

Blogger:  η πιο σοβαρή επιστημονική ανάλυση! Νίκος Κάρναβος,

«Βλέπουμε εδώ πέρα μια πυρόσφαιρα. Έχουμε αποκλείσει μαθηματικά και επιστημονικά τα έλαια σιλικόνης. Δεν μπορώ να ακούω αυτή τη βλακεία, δεν αντέχεται αυτή η βλακεία.
Και η ίδια η Ζίμενς βγήκε και είπε ότι παιδιά αυτά τα έλαια δεν αρπάζουν φωτιά διότι εν τοιαύτη περιπτώσει αν αρπάζαν φωτιά τότε θα είχαμε κινούμενες βόμβες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης.
Μόνο εμείς στην Ελλάδα αποφανθήκαμε για αυτό το πράγμα.
Υπήρχε κάποιο καύσιμο! Η πυρόσφαιρα δημιουργήθηκε από κάποιο καύσιμο. Ότι υπήρχε καύσιμο, υπήρχε. Το πόσο ήταν θα το βρούμε εμείς οι επιστήμονες, θα το συζητήσουμε και κάπου θα καταλήξουμε.
Στο δικαστήριο δεν μπορεί να μας αρνηθεί κάποιος ότι δεν υπήρχε κάποιο εύφλεκτο υλικό το οποίο δεν ήταν έλαια σιλικόνης. Διότι με τα πειράματα αποδείχθηκε ότι αυτό το υλικό δεν καίγεται, αλλιώς θα πρέπει να ενημερώσουμε τον επίτροπό μας, τον κ. Τζιτζικώστα ότι τα τρένα αυτά είναι κινούμενες βόμβες....»
Ο Νίκος Κάρναβος, Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ, τ. επικεφαλής τμήματος ποιοτικού ελέγχου βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ αποκαλύπτει στον FOCUSFM1036 το τεράστιο ψέμα των ελαίων σιλικόνης! Ακούστε τον, έχει πολύ ενδιαφέρον.

 ======================

«Τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών αποκλείεται να έχουν π

ροκαλέσει την πυρόσφαιρα, διότι όλα τα πιθανά σενάρια έχουν αποκλειστεί μετά από διεξοδική και εξονυχιστική διερεύνηση.»
Περίληψη και συμπεράσματα του πορίσματος (130 σελίδες) Ανάλυσης των Δεδομένων και Διερεύνησης των αιτιών δημιουργίας πυρόσφαιρας (FIREBALL) και έναρξης φωτιάς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών (28/2/2023) του Achilles Michopoulos Χημικού Μηχανικού MSc, ΑΠΘ/UMASS, Τεχνικού Συμβούλου Συγγενών Θυμάτων.
1. Περίληψη:
Στο δυστύχημα των Τεμπών της 28/2/2023, μεγάλος αριθμός των θυμάτων (27 από σύνολο 57, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά δεδομένα) βρέθηκαν απανθρακωμένα λόγω της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πυρόσφαιρα που εμφανίστηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση.
Α. Τα έλαια σιλικόνης:
➢ Η θερμοκρασία ανάφλεξης των ελαίων είναι >300 °C. Η θερμοκρασία τους τη στιγμή του συμβάντος ήταν 80-90 °C.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν 8-10 °C.
Στις συνθήκες αυτές τα έλαια δεν αναφλέγονται καν.
➢ Ο έλεγχος που έγινε από το Γ.Χ.Κ. δειγμάτων των ελαίων απέκλεισε το ενδεχόμενο παρουσίας στα έλαια πτητικών και εύφλεκτων προϊόντων αποσύνθεσης τους.
Η θερμοκρασία ανάφλεξης των δειγμάτων (πειράματα στο Γ.Χ.Κ.) επιβεβαίωσε την τιμή που αναφέρεται στο φύλλο προδιαγραφών του κατασκευαστή τους.
➢ Το ενδεχόμενο έκρηξης στο εσωτερικό των μετασχηματιστών ή στο εξωτερικό τους και πρόκλησης διάσπασης των ελαίων από ηλεκτρικό τόξο αποκλείστηκε για πολλούς λόγους:
• Τα δοχεία των μετασχηματιστών δεν έχουν καμία απολύτως ένδειξη διόγκωσης λόγω υπερπίεσης.
• Η ηλεκτρική παροχή από το δίκτυο διακόπηκε 0.54 δευτερόλεπτα πριν την εμφάνιση της πρώτης φωτεινής ένδειξης (φωτιάς) στα βίντεο.
Κατά τη στιγμή της μηχανικής ρήξης των δοχείων (πρόκληση σχισμών) δεν υπήρχε ηλεκτρική παροχή που θα μπορούσε να προκαλέσει τόξο.
• Η θέση των μετασχηματιστών βρίσκεται πολύ μακριά από το σημείο εκδήλωσης της πρώτης φωτεινής ένδειξης, η οποία προσδιορίστηκε από την συνεκτίμηση των εικόνων από τα βίντεο.
• Στις βάσεις δεδομένων των διάφορων υπολογιστικών πακέτων που είναι διεθνώς διαθέσιμα και αποδεκτά για την εκτίμηση των συνεπειών από φωτιά ή έκρηξη εύφλεκτων ουσιών, δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια ουσία παρόμοιας δομής και ιδιοτήτων με τα έλαια αυτά τα οποία δεν δημιουργούν πυρόσφαιρα.
• Υπολογίστηκε η ποσότητα ελαίου που μπορεί να βγήκε από τριγωνική σχισμή που προκλήθηκε από μεταλλικό αντικείμενο στο κέλυφος του μετασχηματιστή της επιβατικής.
Η ποσότητα αυτή είναι 110-195 κιλά, ποσότητα αμελητέα, που δεν θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πυρόσφαιρα τέτοιου μεγέθους.
• Στην άμεση περιοχή κοντά στις τελικές θέσεις των μηχανών της εμπορικής βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες ελαίων σε κοιλότητες του εδάφους, χωρίς ενδείξεις θερμικής καταπόνησης (διαφανή).
• Δεν έχει εντοπιστεί αξιόλογη ποσότητα λευκής σκόνης (πούδρας) SiO2, προϊόν καύσης των ελαίων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών αποκλείεται να έχουν προκαλέσει την πυρόσφαιρα, διότι όλα τα πιθανά σενάρια έχουν αποκλειστεί μετά από διεξοδική και εξονυχιστική διερεύνηση.
Β. Τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα (Fireball):
➢ Η πυρόσφαιρα έχει χαρακτηριστικό πορτοκαλλοκόκινο χρώμα, μία ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά την καύση των ατόμων άνθρακα όταν το μίγμα καύσης είναι πλούσιο σε καύσιμο.
Επιπρόσθετα, στη φάση της μείωσης της έντασης της καύσης, εμφανίζεται ένα μαύρο “πέπλο”, από άκαυστα σωματίδια άνθρακα (κάπνα), που προκύπτει κατά την καύση αρωματικών υδρογονανθράκων.
➢ Η ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου είναι πολύ χαρακτηριστική και παραπέμπει αποκλειστικά σε καύση πολύ εύφλεκτων υδρογονανθράκων, πολύ πτητικών, με θερμοκρασία ανάφλεξης υλικού <10 °C.
Οι υδρογονάνθρακες αυτοί είναι πολύ συγκεκριμένοι, με 5-9 άτομα άνθρακα στη δομή τους.
➢ Αποκλείεται κατηγορηματικά η πιθανότητα παρουσίας υγραερίων (3-4 άτομα άνθρακα), διότι σε τέτοια περίπτωση θα είχε προκύψει έκρηξη (detonation) με ταχύτητες του μετώπου της φλόγας >340 m/s.
➢ Οι ταχύτητες μετώπου φλόγας που καταγράφηκαν ήταν 223 m/s (μέγιστη, στην έναρξη του φαινομένου) και στη διάρκεια του κυμαίνεται μεταξύ 10-40 m/s, δηλαδή χαρακτηρίζεται σαν έντονη καύση με πολύ τυρβώδη χαρακτηριστικά (deflagration), που παρατηρούνται όταν υπάρχει καύση υδρογονανθράκων.
Γ. Δεδομένα που προκύπτουν από τις αναλύσεις του Γ.Χ.Κ:
Το Γ.Χ.Κ. έδωσε τα αποτελέσματα πλήθους αναλύσεων από δείγματα χώματος, προσωπικών αντικειμένων των επιβατών (που φυλάσσονταν στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών), και από την εσωτερική επένδυση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας (από τον περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο).
Στα αποτελέσματα αυτά εμφανίζεται πλήθος αρωματικών και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, ενώσεις που δεν βρίσκονται στη φύση, ούτε υπάρχει πιθανότητα να είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης μετά το συμβάν, λόγω της εμφάνισης τους ακόμη και σε δείγματα από αντικείμενα που ήταν σε φυλασσόμενους χώρους.
Δ. Δεδομένα που προκύπτουν από τις μαρτυρίες Επιβατών:
Μεγάλο πλήθος επιβατών που βρίσκονταν στα μπροστινά βαγόνια και επεβίωσαν, περιγράφουν τα βιώματα τους κατά τη διάρκεια του συμβάντος.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:
➢ Έντονη οσμή υλικού που θύμιζε κάτι μεταξύ βενζίνης και οινοπνεύματος. Άλλες μαρτυρίες αναφέρονται σε οσμή που θύμιζε παλιά καθαριστήριο ρούχων (χρησιμοποιούσαν διάφορους οργανικούς διαλύτες).
➢ Έντονη αίσθηση “καψίματος” στην αναπνευστική οδό και στο δέρμα, χωρίς να υπάρχει ορατή φωτιά κάπου κοντά. Η αίσθηση αδυναμίας αναπνοής λόγω “καψίματος“ αναφέρεται από πολλά άτομα που επέζησαν.
➢ Αναφέρεται και παρατήρηση νέφους να μπαίνει μέσα σε βαγόνι από παράθυρο και να παλινδρομεί, πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο έδαφος.
➢ Προσωπικά αντικείμενα επιβατών (ρούχα, παπούτσια, τσάντες) μετά την παράδοση τους στους δικαιούχους και για πολύ μεγάλο διάστημα (ημέρες ως εβδομάδες) εξέπεμπαν πολύ έντονη οσμή, ίδια με αυτή που βίωσαν μέσα στα βαγόνια πριν την έναρξη της φωτιάς (κάτι μεταξύ βενζίνης και οινοπνεύματος).
Αναφέρεται ότι η οσμή ήταν τόσο έντονη, που ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να πετάξει το αντικείμενο για να απαλλαγεί.
➢ Μετά την σύγκρουση υπήρξαν καταγραφές στο 112 ατόμων που ζητούν βοήθεια και βρέθηκαν εν τέλει νεκρά λόγω της φωτιάς, που αποκαλύπτει ότι η ανάφλεξη στο έδαφος έγινε με καθυστέρηση λίγων λεπτών.
Δ. Η μάζα των υδρογονανθράκων στην πυρόσφαιρα:
Η πυρόσφαιρα έχει διαστάσεις: Διάμετρος κεφαλής 80 m, Μήκος 167 m. Η διάρκεια της είναι 9.6 s και ο μέγιστος όγκος 544000 m3.
Για την εκτίμηση της ποσότητας υδρογονανθράκων που συμμετείχαν στο σχηματισμό της πυρόσφαιρας έγινε χρήση των διεθνώς αποδεκτών καμπυλών συσχέτισης όγκου-μάζας. Τα αποτελέσματα δίνουν μια περιοχή τιμών από 3.8 ως 5.4 τόνους υδρογονανθράκων.
Η ακτινοβολία της πυρόσφαιρας εκτιμήθηκε σαν εξαιρετικά έντονη μεν, αλλά πολύ μικρής διάρκειας. Εκτιμάται ότι η ακτινοβολία επηρέασε πολύ μικρό αριθμό επιβατών, μόνο όσα άτομα ήταν στη δεξιά πλευρά και κοντά σε παράθυρο.
Ε. Η μάζα των υδρογονανθράκων που χύθηκαν στο έδαφος:
Στις περιπτώσεις σχηματισμού πυρόσφαιρας από διάρρηξη δοχείου μεταφοράς υδρογονανθράκων αυτής της πτητικότητας και αναφλεξιμότητας, πάντα παρατηρείται ότι ένα μέρος της αρχικής ποσότητας (30%-40%) αεριοποιείται και σχηματίζει νέφος που αναφλέγεται, ενώ το υπόλοιπο πέφτει στο έδαφος σε υγρή μορφή και συνεχίζει να καίγεται.
Στην περίπτωση του συμβάντος των Τεμπών, λόγω των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών η εκτίμηση είναι ότι η σχετική κατανομή είναι 30%/70%. Έτσι, η ποσότητα που έπεσε στο έδαφος είναι 8.9-12.6 τόνοι.
Αυτή η εκτίμηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι ερμηνεύει την ανάφλεξη στη συνέχεια όλων των εύφλεκτων υλικών των βαγονιών. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησε στον θάνατο λόγω απανθράκωσης των 27 επιβατών.
Ένα ποσοστό της ποσότητας που έπεσε στο έδαφος κάηκε (δύσκολο να εκτιμηθεί, ελλείψει στοιχείων). Ένα άλλο ποσοστό κύλησε επιφανειακά στο πρανές (καιόμενο), και ένα άλλο απορροφήθηκε από το έδαφος και μετά την κατάσβεση άρχισε να εξατμίζεται, δημιουργώντας πάλι αποπνικτικές συνθήκες, ενώ δημιούργησε και ζήτημα ασφάλειας.
Η εξυγίανση του εδάφους (απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος του χώματος) έδωσε λύση στα προβλήματα αυτά, αλλά έπρεπε να είχε προηγηθεί δειγματοληψία χώματος με οργανωμένο τρόπο, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.
Από τα στοιχεία των αναλύσεων δειγμάτων χώματος του Γ.Χ.Κ. και προβολή πίσω στον χρόνο προκύπτει (μελέτη Ν. Κάρναβου) ότι η ποσότητα που χύθηκε στο έδαφος ήταν 11.5 τόνοι υδρογονανθράκων.
Ζ. Η συνολική μάζα των υδρογονανθράκων στον συρμό:
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η συνολική ποσότητα των υδρογονανθράκων στο συρμό εκτιμάται μεταξύ 13.7 και 19 τόνων.
Η. Η θέση των υδρογονανθράκων στον συρμό:
Η πιθανή θέση των υδρογονανθράκων στο συρμό (προκύπτει από τη συνεκτίμηση των διάφορων δεδομένων) είναι σε ένα ή περισσότερα από τα πρώτα 3 βαγόνια (πλατφόρμες) της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Η ανεύρεση πειστηρίων (υλικών πρόσδεσης φορτίου) στα χώματα που αφαιρέθηκαν από την περιοχή, εντείνει την υποψία ότι οι δεξαμενές ήταν τοποθετημένες στα διάκενα που άφηναν οι λαμαρίνες επάνω στις πλατφόρμες.
Η εύρεση στην περιοχή δύο καπακιών από δοχεία (παλετοδεξαμενές) μεταφοράς χημικών (1 m3) ενισχύει τις υποψίες ότι η μεταφορά έγινε με τέτοιου τύπου δοχεία.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν συνολικά από την ανάλυση, έχουν ως εξής:
1. Η δημιουργία του fireball αποκλείεται να οφείλεται σε ανάφλεξη του ελαίου σιλικόνης των μηχανών των αμαξοστοιχιών λόγω του πολύ ψηλού σημείου ανάφλεξης (>300 °C). Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου ελαίου, εξ άλλου, έχει γίνει και με κριτήριο την ασφάλεια των μεταφορών.
2. Εξετάστηκε το υποθετικό σενάριο ανάφλεξης των ελαίων σιλικόνης λόγω έκθεσης σε σπινθήρα από βραχυκύκλωμα μέσα σε μετασχηματιστή.
Το σενάριο αποκλείστηκε λόγω έλλειψης παροχής ρεύματος αμέσως μετά την πρόσκρουση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είχε πρώτα προκληθεί διόγκωση του δοχείου του μετασχηματιστή.
Επιπρόσθετα, οι υπολογισμοί της ποσότητας ελαίου που διέρρευσε στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από οπή που προκλήθηκε από πρόσκρουση ήταν 110-195 κιλά, ποσότητα πολύ μικρή για να προκαλέσει fireball τέτοιων διαστάσεων. Πουθενά δεν βρέθηκε αξιόλογη ποσότητα SiO2 (πούδρα) που θα είχε προκύψει σαν προϊόν καύσης των ελαίων.
Αντίθετα, έγινε συλλογή με στουπιά των ποσοτήτων ελαίων που λίμναζαν σε κοιλότητες του εδάφους, που καταδεικνύει ότι πολύ μικρή ποσότητα των ελαίων κάηκαν.
3. Με δεδομένα:
• Τις αναλύσεις του Γ.Χ.Κ. που εντοπίζουν στα δείγματα χώματος (μετά πάροδο 29 ημερών) εύφλεκτους και πτητικούς υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα αρωματικούς και πολυαρωματικούς,
• Τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος που επικρατούσαν τη στιγμή του συμβάντος (8-10 °C),
• Τις Θερμοκρασίες Ανάφλεξης των ουσιών που μελετήθηκαν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι:
Το υλικό που δημιούργησε το νέφος και ανεφλέγη δημιουργώντας το fireball ήταν μίγμα αρωματικών υδρογονανθράκων που περιείχε βενζόλιο σε μεγάλη συγκέντρωση (θερμοκρασία ανάφλεξης -11 oC), τολουόλιο (θερμοκρασία ανάφλεξης 4 oC) και Ξυλόλιο.
Έτσι ερμηνεύεται η άμεση ανάφλεξη του νέφους με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υγρό ήταν μίγμα των τριών αρωματικών υδρογονανθράκων.
4. Για τη δημιουργία fireball αυτού του μεγέθους, η ποσότητα αρωματικού υδρογονάνθρακα (βενζολίου, τολουολίου ή ξυλολίου) ή μίγματος των τριών, που απαιτείται, είναι της τάξης των 3.8-5.4 τόνων, βάσει των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν.
Η παρουσία στα δείγματα 7 διαφορετικών πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (προϊόντα ατελούς καύσης των αρωματικών) επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.
Πρόσθετο στοιχείο επιβεβαίωσης είναι η έντονη παρουσία σωματιδίων άνθρακα (κάπνας) στο fireball, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο κατά την καύση βενζολίου.
5. Η ακτινοβολία που δημιούργησε το fireball ήταν ιδιαίτερα έντονη, μεγαλύτερη από 10 kW/m2 σε απόσταση μέχρι 223 m από το κέντρο του.
Ωστόσο, η ένταση αυτή, σε συνδυασμό με τη διάρκεια του φαινομένου, δεν φαίνεται να δικαιολογεί την απανθράκωση των θυμάτων.
Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο βαθμός απανθράκωσης ήταν συνάρτηση του χρόνου έκθεσης στη δευτερογενή φωτιά που συντηρήθηκε από τα καιόμενα υλικά. Από τη στιγμή που διασώθηκαν επιβάτες από το κυλικείο χωρίς εγκαύματα λόγω ακτινοβολίας, είναι αδύνατο να απανθρακώθηκε κάποιο θύμα από το fireball.
Τα ηχητικά δεδομένα του 112 αποκαλύπτουν ότι επιβάτες που επιβίωσαν της σύγκρουσης, βρέθηκαν απανθρακωμένοι, η φωτιά ξεκίνησε 1.5-3 λεπτά μετά τη σύγκρουση.
6. Η ποσότητα των αρωματικών υδρογονανθράκων που χύθηκε στο έδαφος εκτιμάται σε 8.9- 12.6 τόνοι. Ένα μέρος τους κάηκε δευτερογενώς υπό τη μορφή pool fire και προκάλεσε την ανάφλεξη άλλων υλικών ή χύθηκε στο έδαφος και απορροφήθηκε από το χώμα χωρίς να καεί.
Από τα μηνύματα στο 112 που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται σαφώς ότι πολλά άτομα που επιβίωσαν της σύγκρουσης, απανθρακώθηκαν από τη φωτιά που ξεκίνησε 1.5-3 λεπτά αργότερα.
7. Η ποσότητα που παρέμεινε στο έδαφος μετά την κατάσβεση εξατμιζόταν συνεχώς, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια των εμπλεκομένων και η αναπνοή ήταν αδύνατη. Έτσι προέκυψε η ανάγκη εξυγίανσης, με αντικατάσταση του επιμολυσμένου χώματος με καθαρό.
8. Η συνολική ποσότητα των αρωματικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι υπήρχε στην Εμπορική αμαξοστοιχία είναι 13.7-19 τόνοι.
9. Η κινητική ενέργεια των δύο τρένων ήταν πράγματι πολύ μεγάλη, αλλά αναλώθηκε στην παραμόρφωση των μετάλλων. Είναι απολύτως αδύνατο η πυρόσφαιρα να είναι το αποτέλεσμα απελευθέρωσης κινητικής ενέργειας.
Η πυρόσφαιρα ακτινοβολεί, λόγω της σύνθεσης της μάζας που καίγεται και εκπέμπει φωτόνια λόγω διέγερσης των ατόμων άνθρακα.
10. Όλοι οι οργανικοί διαλύτες (συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών) που χρησιμοποιούνται στην αραίωση χρωμάτων είναι εξαιρετικά πτητικοί, και χρησιμοποιούνται απλά για την αραίωση του χρώματος για να γίνει καλύτερη (ποιοτικά) η εφαρμογή του στην επιφάνεια προς βαφή.
Λόγω της πτητικότητας τους, εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Μετά πάροδο 1 ώρας από την εφαρμογή της βαφής, έχει εξατμιστεί πρακτικά το σύνολο της ποσότητας που βρίσκονταν στο χρώμα.
Έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο παραγωγής πυρόσφαιρας από υπολειμματικές ποσότητες διαλυτών από την βαφή των τρένων.
Χημικοί Μηχανικοί που προσυπογράφουν το πόρισμα:
➢ Νικόλαος Κάρναβος, Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ,
Πρώην Τμηματάρχης Διαχείρισης Περιβάλλοντος Ομίλου ΕΛΠΕ, Πρώην Τμηματάρχης Ποιοτικού Ελέγχου, Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης ΕΚΟ/ΕΛΠΕ, Σύμβουλος Περιβαλλοντικών θεμάτων, Υγιεινής , Ασφάλειας & Ποιότητας, Τεχνικός Σύμβουλος Θυμάτων Τεμπών
➢ Νικήτας Νικόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,
Πρώην Διευθυντής Παραγωγής Χημικών, Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης ΕΣΣΟ ΠΑΠΠΑΣ/ΕΚΟ.
➢ Δημήτρης Μαντές, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,
Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Πρώην Διευθυντικό Στέλεχος ΕΚΟ/ΕΛΠΕ
➢ Μίρκα Ράδου, Χημικός Μηχανικός,
Πρώην Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.



 







Σχόλια