Οι ΗΠΑ Φεύγουν Από Συνομιλίες του ΙΜΟ για τη Θέσπιση Φόρου Άνθρακα στη Ναυτιλία - Καλούν και Άλλες Χώρες να τις Ακολουθήσουν
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες στο Λονδίνο για την προώθηση της απαλλαγής του ναυτιλιακού τομέα από τις εκπομπές άνθρακα και η Ουάσιγκτον θα εξετάσει «αμοιβαία μέτρα» για να αντισταθμίσει τυχόν τέλη που χρεώνονται στα αμερικανικά πλοία, όπως αναφέρει αμερικανική διπλωματική διακοίνωση. Στο Λονδίνο, στα κεντρικά του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών διεξάγουν αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύσεις σχετικά με μέτρα απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα ώστε η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να φτάσει στο καθαρό μηδέν «γύρω στο 2050». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μια αρχική πρόταση από ένα μπλοκ χωρών στο οποίο συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποβλήθηκε στον IMO, είχε στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη θέσπιση του πρώτου φόρου άνθρακα στον κόσμο για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG).
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια επιβολής οικονομικών μέτρων κατά των πλοίων τους με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή την επιλογή καυσίμων», σύμφωνα με διπλωματικό διάβημα που εστάλη στους πρεσβευτές των χωρών -μελών του ΙΜΟ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της 3ης Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ από τις 7 έως τις 11 Απριλίου και προτρέπουν την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την υποστήριξή της στα υπό εξέταση μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Δεν ήταν σαφές πόσες από τις 176 χώρες μέλη του ΙΜΟ έλαβαν το σημείωμα.
«Σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο κατάφωρα άδικο μέτρο, η κυβέρνησή μας θα εξετάσει αμοιβαία μέτρα για να αντισταθμίσει τυχόν τέλη που χρεώνονται στα πλοία των ΗΠΑ και να αποζημιώσει τον αμερικανικό λαό για οποιαδήποτε άλλη οικονομική ζημιά από τυχόν μέτρα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υιοθετήθηκαν», ανέφερε το διπλωματικό έγγραφο που απέστειλε η Ουάσιγκτον.
ΟΙ ΗΠΑ εξέφρασαν, επίσης, την αντίθεσή τους σε «οποιοδήποτε προτεινόμενο μέτρο που θα χρηματοδοτούσε οποιαδήποτε άσχετα περιβαλλοντικά ή άλλα έργα εκτός του ναυτιλιακού τομέα», προστίθεται στη διακοίνωση. Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασαν αμέσως όταν επικοινώνησε μαζί τους το Reuters αργά την Τρίτη.
«Ο ΙΜΟ δεν έχει λάβει ακόμη καμία ενημέρωση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΙΜΟ την Τετάρτη.
Η ναυτιλία, η οποία μεταφέρει περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις από περιβαλλοντολόγους και επενδυτές να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης φόρου άνθρακα.
Οι συζητήσεις του ΙΜΟ συνεχίστηκαν την Τετάρτη παρά την εν λόγω διπλωματική κίνηση των ΗΠΑ, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
«Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα 176 κράτη μέλη του ΙΜΟ. Παρ’ όλο που ο αντίκτυπός τους σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικός, δεν μπορούμε να αφήσουμε το μπουρίνι που προκαλεί ένα κράτος να μας βγάλει όλους εκτός πορείας», δήλωσε ο Albon Ishoda, ο ειδικός απεσταλμένος των Νήσων Μάρσαλ για την απαλλαγή από τις θαλάσσιες εκπομπές άνθρακα.
«Σε αυτή την περίοδο αστάθειας στις αγορές, είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να προκύψει μια σαφής κατεύθυνση από αυτή τη συνάντηση του ΙΜΟ. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με εκείνους που είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν».
Η Κίνα και η Βραζιλία είναι μεταξύ των πολλών χωρών που αντιτάχθηκαν σε έναν ενιαίο φόρο άνθρακα στη ναυτιλία, καθώς υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα τιμωρούσε τις αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από το εμπόριο.
Τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα για δεύτερη φορά, θέτοντας τη χώρα του, που, ιστορικά, είναι η κορυφαία στον κόσμο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκτός του παγκόσμιου συμφώνου που έχει στόχο να πιέσει τα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Σχόλια