Πρόταση Τραμπ προς Ζελένσκι, όπως λέμε Ταιπέδ στην Ελλάδα;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Χριστίνα Σουλτανίδου*

Αιφνιδίασε και δυσαρέστησε τους ηγετίσκους της Ε.Ε. και τους μενουμευρωπαίους πολιτικούς στη χώρα μας η πρόταση Τραμπ για το προσχέδιο συμφωνίας με την Ουκρανία. Χαρακτηρίστηκε αποικιοκρατικό, απαράδεκτο (και είναι), πρωτοφανές (όχι, δεν είναι).

Ας δούμε τι περιέχει κι ας το συγκρίνουμε με τις δεσμεύσεις που επέβαλαν με τα μνημόνια ΔΝΤ και Ε.Ε. στην Ελλάδα: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • Δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης ΗΠΑ-Ουκρανίας που θα ελέγχει τα κρίσιμα ή άλλα ορυκτά, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους δρόμους, τους σιδηρόδρομους, αγωγούς, λιμάνια κ.ά.
  • Τι αντίστοιχο είχαμε και έχουμε στην Ελλάδα των μνημονίων; Το ΤΑΙΠΕΔ και μετά το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (2016). Τι είναι το ΤΑΙΠΕΔ; Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011), το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στο Ταμείο έχουν μεταφερθεί τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, τα οποία συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες: Αξιοποίηση Γης, Υποδομές, Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο.  Στο Υπερταμείο εντάχθηκαν και υποθηκεύτηκαν για 99 χρόνια στο σύνολό τους οι ιδιοκτησίες του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού. Περιείχε αρχικά 4 υποταμεία: 1) του ΤΧΣ [με τα €6 δισ. των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, 2) του ΤΑΙΠΕΔ, 3) των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) και 4) της ΕΤΑΔ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ελληνικού κράτους.
  • Από τα έσοδα του Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης ΗΠΑ-Ουκρανίας από την εκμετάλλευση των δεσμευμένων πόρων της χώρας, θα αποπληρώνεται το ποσό των 100 δις δολαρίων που ισχυρίζεται ο Τραμπ ότι έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μέσω εξοπλισμών, μέχρι την εξόφλησή του.
  • Αντίστοιχα, από τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας που πραγματοποίησε και πραγματοποιούν ΤΑΙΠΕΔ και τώρα πια το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ στο οποίο αφομοιώθηκε, το 50% κατατίθεται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, σε λογαριασμό για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς τον  ESM και μάλιστα εντός 20 ημερών από την είσπραξή του.
  • Το Δ.Σ. του Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης ΗΠΑ-Ουκρανίας αποτελείται από 3 μέλη από τις ΗΠΑ και 2 από την Ουκρανία.
  • Αντίστοιχα, στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ τρία απλά μέλη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και είναι της αποδοχής της τρόικας, ενώ δυο άλλα μέλη  ορίζονται από το ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την ανάγκη σύμφωνης γνώμης της χώρας.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι ήμασταν επί χρόνια υπό την αυστηρή εποπτεία των κλιμακίων της τρόϊκας, τα οποία επισκέπτονταν τακτικότατα τη χώρα, έλεγχαν και καθοδηγούσαν τους Υπουργούς και τις κυβερνήσεις, συντάσσοντας ακόμη και νόμους γραμμένους στα αγγλικά, καθώς επίσης ότι το δημόσιο χρέος έχει υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο.

Από μια πρώτη ματιά δηλαδή, είναι φανερό ότι ο Τραμπ προτείνει στον ηττημένο στρατιωτικά Ζελένσκι ένα πακέτο συμφωνίας, που κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ίσως είναι λίγο πιο επαχθές, με τα μνημόνια που επέβαλαν στη χώρα μας, σε περίοδο ειρήνης, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. και αποδέχθηκαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, εγκαθίσταται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που θα τελεί υπό οικονομική κατοχή και βαθιά εξάρτηση, ο λαός της οποίας είναι ο μεγάλος ηττημένος του πολέμου, που θα πληρώσει τα εγκλήματα της νεοναζιστικής ηγεσίας του.

Όσοι ευρωπαίοι ηγέτες και ιδίως όσοι Έλληνες πολιτικοί, που εφάρμοσαν ή στήριξαν τα μνημόνια, παριστάνουν τους έκπληκτους και τους διαφωνούντες, πιέζοντας μάλιστα για συνέχιση του πολέμου, είναι απαράδεκτα ψεύτες, υποκριτές και αποδεικνύεται ότι εγκλημάτησαν απέναντι στη χώρα μας και στο λαό της.

Δεν γίνεται να έχουν επιβάλει το ίδιο πακέτο στην Ελλάδα και στις χώρες του νότου της Ε.Ε. προβάλλοντάς το ως τη μόνη πολιτική διεξόδου από την οικονομική κρίση (ΤΙΝΑ) και σήμερα που ο Τραμπ επιχειρεί να το επιβάλλει στον ηττημένο στρατιωτικά Ζελένσκι, οι ίδιοι να ισχυρίζονται ότι είναι απεχθές και αποικιοκρατικό. Πότε λένε ψέμματα;

Αντί να κάνουν δηλώσεις ντεμέκ αντίστασης απέναντι στον Τραμπ, παραβλέποντας υποκριτικά τι κουβαλάνε στην καμπούρα τους, πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό, να ζητήσουν μια μεγάλη συγνώμη και κυρίως να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές που εφάρμοσαν ήταν ολέθριες για τη χώρα. Δεν περιμένω φυσικά να ομολογήσουν ότι είχε απόλυτο δίκιο η Λαϊκή Ενότητα, που έλεγε τότε ότι είμαστε σε οικονομική κατοχή και ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, σύγκρουσης με την Ε.Ε., εξόδου από το ευρώ και διεξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.


*Χριστίνα Σουλτανίδου , συντονίστρια ΛΑE-Α.Α. Θεσσαλονίκης

==============

 ------------

 

-------------------------

--------------------------

 -----------------------

------------------------

Ουκρανοποίηση της Ελλάδας από τη Ν.Δ.

 -----------------------

 ---------------------

 ==================

 

Σχόλια