Από τις 10 Μαρτίου 2025, όταν έγινε η εισβολή του βουλευτή ωσεί ταύρου εν Εθνική Πινακοθήκη για τους επίμαχους “αλλόκοτους” θρησκευτικούς πίνακες, κύκλωσαν εντονότερα την ταπεινότητά μου οι προβληματισμοί γύρω από τη σημασία, την έννοια και τον ρόλο του Συντάγματος της Ελλάδος ως θεμελιώδους νόμου στον οποίο εδράζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, την οργάνωση και βασικούς κανόνες λειτουργίας του ελληνικού κράτους και των θεσμών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Οι προβληματισμοί μου αυτοί οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν όλες σχεδόν οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις, οι χαρακτηρισμοί, όπως “βανδαλισμός”, “σκοταδισμός”, “φασισμός σχεδόν από όλους (αρχηγοί ή στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κλπ) πλην … συνταγματολόγων, έγιναν και γίνονται με (μονομερή) επίκληση του Συντάγματος!
Μακριά όμως από εμένα ήταν κάθε πρόθεσή μου για να σχολιάσω το
πολλαπλούν αυτό Πινακοθήκειον άγος της 10ης Μαρτίου 2025. Όμως, δεν
μπόρεσα να αντισταθώ στην τιμητική πρόσκληση και πρόκληση του
“Φερώνυμου” να σχολιάσω τα “δημοκρατικά” ερωτήματα που παραθέτει στο
σχόλιό του σχετικά με το άρθρο μου
για τις ανεξάρτητες αρχές και που όλα επιβεβαιώνουν την παραφθορά ή
παραμόρφωση του Συντάγματος και μάλιστα από εκείνους που συνεχώς το
επικαλούνται … περί πάρτης! Σημειώνω ότι η συμβολή του “Φερώνυμου” στη
“Συνταγματογνωσία” είναι πολύ σημαντική με τα σχετικά άρθρα που
αναρτώνται στον ομώνυμο ιστότοπο.
Καθώς, λοιπόν, διάβαζα τα ερωτήματα του “Φερώνυμου” για την κατάσταση της Δημοκρατίας και την προστασία στην πράξη από το ελληνικό Σύνταγμα, ένιωσα μια βαθύτατη απογοήτευση, καθώς θυμήθηκα ότι διαπρεπείς τότε, το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1960, καθηγητές μου του Συνταγματικού Δικαίου, μάς ανέλυαν στο αμφιθέατρα τις βασικές αρχές του Συντάγματος προκαλώντας ρίγη στους φοιτητές και ιδιαίτερα ο Αριστόβουλος Μάνεσης με την ανάλυση της “λαϊκής κυριαρχίας” και της “δημοκρατικής αρχής”!
Όμως, όπως έχει επισημάνει ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης – παρουσιάζοντας τη διδασκαλία του Μάνεση – και οι δύο αυτές αρχές γνώρισαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης κοινωνιολογική παραφθορά. Ο λαός παρουσιάζεται με την κοινωνιολογική ή εμπειρική σημασία του κι όχι με τη συνταγματική του, δηλαδή ως πολιτικό υποκείμενο και οργανωμένο σύνολο πολιτών!
Τελικά, κατέληξε, όπως επισημαίνει ο Μανιτάκης, να καλύπτει πολιτικά τη λαϊκίστικη επίκληση του λαού, δηλαδή του λαού ως μάζας ατόμων, συναισθηματικά παρασυρόμενης, χωρίς λογική και κρίση, που αρέσκεται σε πολιτικές θωπείες και κολακείες, όπως κάθε φυσικό πρόσωπο. Ο λαός μετατρέπεται από τους λαϊκιστές, από ένα σύνολο ίσων και έλλογων ατόμων σε ένα κοινωνικό-μαζικό συνονθύλευμα, που τελικά και αυτό εξαερίζεται σε μια πλασματική ενότητα.
Ακόμα, μολονότι λένε ότι στη Δημοκρατία υπάρχουν πάντα θεσμικά αντίδοτα, όπως, για παράδειγμα, το περιβόητο κράτος δικαίου (σεβασμός της νομιμότητας και ειδικά της συνταγματικής νομιμότητας, των συνταγματικών ελευθεριών και της συνταγματικής δικαιοσύνης), που πρώτος υπερασπίστηκε και δίδαξε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, δυστυχώς, και για τον θεσμό αυτόν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήχησε, πριν από ένα χρόνο, το “ευρωχαστούκι” στην Ελλάδα, με την υπερψήφιση της έκθεσης για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και στη χώρα μας, η οποία βρέθηκε στην ίδια μοίρα με Ουγγαρία και Πολωνία.
Επίσης, μετά την οικονομία, τώρα στις δημοσκοπήσεις ως μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τους Έλληνες παρουσιάζεται και το κράτος δικαίου, του οποίου, κατά την Κομισιόν, η βασική έννοια είναι η ίδια σε όλα τα κράτη μέλη και μπορεί να οριστεί με βάση έξι αρχές: Νομιμότητα, η οποία συνεπάγεται διαφανή-υπεύθυνη-δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση νόμων, ασφάλεια δικαίου, απαγόρευση της αυθαίρετης άσκησης εκτελεστικής εξουσίας, αποτελεσματική δικαστική προστασία από ανεξάρτητα δικαστήρια, με αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διάκριση των εξουσιών και ισότητα έναντι του νόμου! Αυτά, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση του “Φερώνυμου” να σχολιάσω τις εύστοχες, υπό μορφή ερωτημάτων, επισημάνεις που κάνει στο σχόλιό του για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα που καθημερινώς γίνονται … “ρόμπα”!
Παραφθορά ή… άγνοια
Αλλά, αυτή η παραφθορά του Συντάγματος κορυφώθηκε. Άρχομαι πρώτον του βουλευτή, ο οποίος κατέστρεψε τους επίμαχους θρησκευτικούς πίνακες, μολονότι πριν από την εισβολή είχε πράξει τα δέοντα. Δηλαδή, θεωρούσε ως “βλάσφημη” την έκθεση. Έτσι, μερικές ημέρες πριν από την εισβολή, είχε στείλει επιστολή στην Εθνική Πινακοθήκη, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει «ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη το οποίο προδήλως θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προσβάλλοντας ευθέως τα ιερά πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού, τα οποία απεικονίζονται παραμορφωμένα», ενώ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας την απόσυρση των “βλάσφημων” εκθεμάτων.
Σχόλια