Κάποιες ιδέες για να επιστρέψουν οι Έλληνες στην επαρχία

 ΚΟΛΜΕΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Σιγά-σιγά η κυβέρνησις αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της εκκενώσεως της υπαίθρου χώρας και αναζητεί ιδέες, κίνητρα κι εφικτές λύσεις για να επαναφέρει τον αυτόχθονα πληθυσμό που έχει συσσωρευθή στην πρωτεύουσα και στις τρεις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, όχι μόνον εξ αιτίας της αλλά κι από λάθη πολιτικής του παρελθόντος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων, νοσοκομείων του ΕΣΥ και στρατοπέδων του στρατού δεν επαρκεί πλέον για την συντήρηση της επαρχιών. Η αποσυγκέντρωση καθίσταται επιτακτική και για άλλον λόγον, υψίστης εθνικής σημασίας – αν και παραμελείται: το οξυνόμενο δημογραφικό πρόβλημα. Οι μεγάλες πόλεις δεν ευνοούν την ανάπτυξη πολυμελών οικογενειών όχι μόνο λόγω του υψηλού κόστους διαβιώσεως αλλά και για στενότητα του χώρου (εξ ου και η απόρριψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εδήλωσε ότι η κυβέρνηση παρέχει οικονομικά κίνητρα για την Αποκέντρωση, σε συνέντευξη του προς την δημοσιογράφο κα Φωτεινή Γάλλου, εκδότου της εφημεριδούλας ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ, στη Πρώτη Σερρών (όπου εγεννήθη κι ο «εθνάρχης» – κυρίως υπεύθυνος για την αστυφιλία και την ερήμωση της υπαίθρου).

Αναγκαία η αποκέντρωση

Αλλά το τεράστιο πρόβλημα της Αποκέντρωσης δεν επιλύεται με τις οικονομικές παροχές και επιδόματα της κυβερνήσεως εις όσους επιστρέφουν “στο χωριό”. Διότι η επιστροφή των εξαντλείται όταν οι επιδοτήσεις τελειώσουν και τότε οι επιδοτηθέντες επανακάμπτουν στις πόλεις. Ένα καθεστώς χρηματικών παροχών είναι αδιατήρητο όσον ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

Βέβαια, ο οικονομικός παράγων αποτελεί τον πυρήνα της αστυφιλίας αλλά εδώ που φθάσαμε ούτε η ζωή στην πόλη – πλην της ανωνυμίας της – το επιλύει με την υψηλή ανεργία και τους ανεπαρκείς μισθούς, μήτε η αντίστοιχη στην περιφέρεια είναι ελκυστική για εγκατάσταση. Χρειάζεται μία “ολιστική πολιτική” επαναφοράς της κοινωνικής ζωής, αρχικά στα κεφαλοχώρια -κι αν αυτό στεφθή με επιτυχία – στα μικρά αλλά επισημασμένα χωριά της Ελλάδος.

Η αποσυγκέντρωση του πληθυσμού από τις 3-4 μεγάλες ασφυκτιούσες πόλεις της χώρας χρειάζεται δημοσιονομικά μέτρα με διαφοροποίηση του κόστους διαβιώσεως στην ύπαιθρο, ει δυνατόν ουδετέρα από πλευράς δημοσίων εσόδων. Δεν νοείται η ιδία επιβάρυνση της ζωής στις πόλεις με την χωλαίνουσα περιφέρεια, δια τον λόγον ότι οι “εξωτερικές οικονομίες” (externalities) διαφέρουν θεμελιωδώς στις δύο οντότητες: Στην πόλη η εξεύρεσις απασχολήσεως είναι πιο ευχερής απ’ ό,τι στην περιφέρεια. Οι κοινωνικές παροχές, Υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, πολιτιστικές δραστηριότητες και κοινωνικές συναναστροφές απείρως φθηνότερες απ’ ό,τι στο χωριό – όσο κι αν η διαβίωση είναι εκεί υγιεστέρα κατά τεκμήριο.

Χρειάζεται συνεπώς αποζημίωση των εγκαθισταμένων στην περιφέρεια ως αντιστάθμιση της συνολικής ωφελείας διαβιώσεως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και χρειάζονται αντικίνητρα (π.χ.ο ΝΟΚ απ’ το ΣτΕ κι όχι ουρανοξύστες). Κατ’ αρχήν, δεν νοείται να φορολογείται η μόνιμη διαμονή στην περιφέρεια όσο στην πόλη. Η πλήρης απαλλαγή των κατοίκων του χωριού από τον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος μέχρις 50.000 ετησίως είναι επιβεβλημένη.

Πρώτον, διότι σήμερα οι παλαβοί αυτοί φόροι ουδέν αποδίδουν απ’ τις χωρικές κοινότητες, απλούστατα διότι αυτές δεν υφίστανται φοροδοτικώς. Άρα, μηδέν δημοσιονομικό κόστος εκ της πλήρους φορολογικής απαλλαγής των μονίμων κατοίκων της υπαίθρου, εξαιρέσει ίσως ορισμένων πλουσίων νήσων και Τουριστικών θερέτρων.

Δεύτερον, δεν είναι εφικτή η διατήρηση ενός επιδοτουμένου πληθυσμού – έστω αφορολογήτου – αν το χωριό δεν παράγει εισόδημα. Αυτό μόνον η ιδιωτική επιχείρηση, εγκαθισταμένη κι αυτή στην περιφέρεια μπορεί να προσφέρει. Η παραγωγή προϊόντος, η απασχόληση προσωπικού και η επένδυση κεφαλαίου πρέπει να είναι απηλλαγμένη πάσης γραφειοκρατικής διαδικασίας – πλην των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη κι υγεία του προσωπικού και των περιβαλλοντικών προδιαγραφών – δωρεάν προσφερομένων υπό του δημοσίου. Άλλως αυτομάτως ισχυουσών.

Επιστροφή στην επαρχία, με ανάπτυξη

Ιδιωτικές επιχειρήσεις δύνανται σήμερα να εγκατασταθούν στην περιφέρεια. Το ψηφιακό μάνατζμεντ επιτρέπει την εξ αποστάσεως διοίκηση και η απαλλαγή των επιχειρησιακών κερδών, δια των αποσβέσεων, μέχρις δέκα ετών (όπως στο πχ. στα Οινόφυτα επί …χούντας !) προσελκύει την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στην περιφέρεια.

Δύο αλλά στοιχεία συνθέτουν την μετοικεσία απ’ την πόλη στην περιφέρεια: Η φθηνή ενέργεια και η σύγχρονη κατοικία για τους μετοίκους. Φθηνή ενέργεια δεν εξασφαλίζουν κε πρωθυπουργέ οι ΑΠΕ αλλά μόνον μονάδες βάσεως παραγωγής ηλεκτρισμού (Λιγνιτικές και Πυρηνικές). Κατοικία ευρύχωρη και σύγχρονη αναγείρεται με χαμηλότοκα 20ετή δάνεια μέχρις 250.000 ευρώ που με εγγύηση του δημοσίου μπορούν να παρασχεθούν από μία νέα Εθνική Κτηματική Τράπεζα με κεφαλαιοποίηση απ’ τα τεράστια, σημερινά, κέρδη των συστημικών Τραπεζών που αναβάλλουν την καταβολή φόρων. Τέλος, η ικανοποιητική συγκοινωνία του χωριού με την πόλη μπορεί να προσφέρουν ιδιωτικά ταξί υπαίθρου, με αφορολόγητα καύσιμα για χαμηλό κόμιστρο υπεραστικών ταξιδιών.

Η ναυτιλιακή εταιρία Sea Ways μειώνει τον ναύλο 50% για τους κατοίκους της Ύδρας, εκάστη Τρίτη και Πέμπτη, με το πρώτο πρωινό και τελευταίο βραδινό δρομολόγιο των πλοίων της. Αφ’ ενός έτσι αυξάνει την πληρότητα των πλόων, αφ’ ετέρου ανακουφίζει τα ισχνά βαλάντια των μονίμων Υδραίων.

Υπάρχουν κι άλλες ιδέες γι’ αναζωογόνηση του Ελληνικού χωριού. Παλαιές μεν, όπως ο υποχρεωτικός Αναδασμός της καλλιεργητικής γης και βοσκοτόπων, νέες δε, όπως η απεριόριστη εκμίσθωση καταλυμάτων σε ξένους, χωρίς τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων – εκτός αν υπάρχουν στο χωριό.

============ 

"Καλή χρονιά και το νέο έτος να σας βρει όλους στα χωριά σας".
Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκάλυψε στην τελευταία του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό σχέδιο με το οποίο το θα λυθούν ταυτόχρονα μια σειρά προβλήματα.
Πρώτον το κυκλοφοριακό, δεύτερον το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων και βέβαια πάνω από όλα το πρόβλημα της αποταμίευσης.
Τα βλέπετε;
Ας σταματήσει επιτέλους η γκρίνια ότι δήθεν ο Πορφυρογέννητος Κυριάκος μας, δεν έχει ιδέα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι απλοί πολίτες.
Ο άνθρωπας δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Μας οδηγούν τυφλοί! 
===========

Θα ήταν καλό ο πρωθυπουργός μας να κατέβει από το συννεφάκι του και τη Happyland στην οποία ζει.

Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός μας θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουν για να προκαλέσει αίσθηση και να πάμε παρακάτω στην εθνική μιζέρια, φτώχεια και απόγνωση που οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζει, όπως και οι προκάτοχοί του, έχουν καταδικάσει στην ανέχεια την πλειονότητα των Ελλήνων.

Στο επόμενο επεισόδιο του σίριαλ της πρωθυπουργίας του αναζητά, λέει, «τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα» ώστε «να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά», κάτι που θα τους επιτρέψει «να κάνουν… αποταμίευση», την ώρα που στα κρατικά ταμεία υπάρχουν πλεονάσματα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης!

Αυτή και μόνο η είδηση ακυρώνει τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις υποτιθέμενες καλές προθέσεις του, αλλά ας πάμε παρακάτω.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του τουρισμού μικρής κλίμακας. Για μια ουτοπία δηλαδή, την ώρα που σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, η λήψη επιδοτήσεων γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ άδειες και άλλες παροχές απαιτούν χρονοβόρες, κοστοβόρες και δύσκολες διαδικασίες, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη αναποτελεσματική διαχείριση δημόσιων πόρων, τους υψηλούς φόρους που απειλούν τη βιωσιμότητα οποιουδήποτε σχεδίου, την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και τον παραλογισμό των οδηγιών των Βρυξελλών τις οποίες ο ίδιος εκτελεί ευλαβικά και κατά γράμμα κι έχουν σχεδόν αποτελειώσει την ελληνική γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία!

Όσο για τον τουρισμό μικρής κλίμακας, όταν τα καύσιμα των πρατηρίων σου είναι από τα ακριβότερα της Ευρώπης, όταν στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που τις έχεις γδάρει με έμμεσους και άμεσους φόρους και τώρα με αφορμή την κλιματική φάρσα εφευρίσκεις -μεταξύ άλλων- «τέλη ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», εισφορές που αδιαμφισβήτητα θα μετακυλιστούν στους τουρίστες, και με τη φόρα που έχει πάρει η ακρίβεια, για την οποία ο αρχηγός του κράτους κάνει τα στραβά μάτια, μην τον είδατε τον… Παναγή!

Όπως παραδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να γυρίσει ένας νέος στο χωριό ή στον τόπο καταγωγής του θα πρέπει να υπάρχει μια καλή επαγγελματική προοπτική και εκτιμά πως με κάποιο πρόσθετο οικονομικό κίνητρο-δόλωμα, αυτό θα τους πείσει να επιστρέψουν σε περιοχές όπως είναι ο Έβρος, μια πανέμορφη περιοχή της χώρας μας η οποία όμως παρουσιάζει πολλές παθογένειες.

Θερμοπύλες

Πρόσφατα έτυχε να επισκεφτώ το χωριό Ασημένιο στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ένα χωριό 250 ψυχών, ηλικιωμένων στην πλειονότητά τους, που φυλάνε Θερμοπύλες και από όπου όσοι φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν πίσω για να κοιτάνε τον ουρανό! Κακή κατάσταση των δρόμων, ανεπαρκείς συγκοινωνίες που δυσκολεύουν τη μετακίνηση και τη σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, έλλειψη ασφάλειας από την εγγύτητα στα σύνορα και την παράνομη μετανάστευση ή το λαθρεμπόριο, περιορισμένη κρατική στήριξη, πολιτιστική και ψυχολογική απομόνωση κυρίως για έναν νέο που δεν είναι μαθημένος, δυστυχώς δεν αποτελούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για την αλλαγή τρόπου ζωής.

Σχετικά με το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η ζωή στο χωριό είναι πολύ φθηνότερη, αποδεικνύει πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Όπως και στα νησιά μας, πολλά προϊόντα στην επαρχία είναι πολύ λιγότερα -δεν υπάρχει πληθώρα- λόγω του περιορισμένου πληθυσμού και συχνά είναι πιο ακριβά εξαιτίας του μεταφορικού κόστους. Επίσης σε πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά το κόστος της θέρμανσης είναι τσουχτερό, ενώ τα ενοίκια τελευταία άρχισαν να… ζαλίζουν, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρούν να βγάλουν τα σπασμένα της ακρίβειας με αυξήσεις στα μισθώματα.

Οι μόνοι νέοι που επιστρέφουν στα χωριά της επαρχίας είναι εκείνοι που είτε συνειδητοποιημένα επιθυμούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους είτε θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, έχοντας επίγνωση των προαναφερόμενων δυσκολιών, χωρίς να λογαριάζουν τα πρωθυπουργικά ανέκδοτα, ή όσοι απέτυχαν στα αστικά κέντρα κι έχουν κληρονομήσει ένα κεραμίδι κι ένα κομμάτι γη, με τα οποία επιχειρούν να ξεγελάσουν τη φτώχεια τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε κι ένα άλλο ζήτημα, που είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου τρόπου ζωής για την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την επιστροφή νέων ανθρώπων στα χωριά: την εργασία εξ αποστάσεως. Άλλη μια πρωθυπουργική φαντασίωση, σε μια χώρα όπου η κουλτούρα επικεντρώνεται κυρίως στη φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, καθώς συνδέεται με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Κατά συνέπεια είναι λίγες οι επιχειρήσεις που τολμούν μια τέτοια καινοτομία, που υιοθετήθηκε κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από την άλλη, η υποδομή για εργασία εξ αποστάσεως προαπαιτεί εύκολη πρόσβαση, γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ, το οποίο είναι περιορισμένο ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου καλά καλά δεν πιάνει το σήμα της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίου μεγέθους και συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε παροχές και εργαλεία για την υποστήριξη των εργαζομένων τους, εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Οπότε, καλό το δούλεμα, αλλά, παρόλο που γίνεται με τρόπο, όταν δεν υπάρχει μέτρο πρέπει να μπαίνει ένα όριο! Θα ήταν καλό ο πρωθυπουργός μας να κατέβει από το συννεφάκι του και τη Happyland στην οποία ζει, γιατί για τους κοινούς θνητούς που δεν μπορούν να κάνουν τους happy travellers και να ποστάρουν στημένες οικογενειακές φωτογραφίες η πραγματικότητα είναι σκληρή. Πολύ σκληρή!

==============

Η Ντάμα -
31/12/2024
Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε από το 2014 έως το 2021 σχεδόν 30.000 ευρώ ως ενεργός αγρότης από επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (είχε λάβει και αποζημίωση ως «πλημμυροπαθής αγρότης») και επειδή η προγιαγιά του έβρισκε αρχαία όταν έσκαβε στα χωράφια (κατά ομολογία της μητέρας του, Μαρίκας Μητσοτάκη) πιστεύει ότι έχει τα φόντα να μας προτείνει να μείνουμε στα χωριά μας για να αποταμιεύσουμε δυο δραχμές.
Μάλιστα…

* Είναι λέει, πιο φθηνά. Ναι, το ενοίκιο είναι όντως πιο φθηνό. Από εκεί και πέρα τι ακριβώς είναι πιο φθηνό σε σχέση με την Αθήνα; Οι μετακινήσεις; Το σούπερ μάρκετ; Η βενζίνη; Τι;

* Ας στελεχωθούν τα νοσοκομεία, ας αγοραστούν ασθενοφόρα, ας φτιαχτούν οι δρόμοι, ας αγοραστούν λεωφορεία για το ΚΤΕΛ, ας χτιστούν σχολεία, ας φτιαχτεί ο σιδηρόδρομος, ας κατασκευαστούν υποδομές και μετά να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε στα χωριά μας. Δεν θα μιλήσω για πολιτισμό, αυτή είναι μια λέξη που δεν γνωρίζει καν η κυβερνησάρα μας.

* Το καλοκαίρι staycation τον χειμώνα «πηγαίνετε στο χωριό». Έτσι, για να αισθάνεσαι και λίγο large που μένεις σε δυάρι στα Πετράλωνα πληρώνοντας 580 ευρώ ενοίκιο, παρατηρώντας από τον καναπέ σου τη μπουγάδα της κυρά Μαρίας, απέναντι.

* Επειδή ο περήφανος γόνος πιστεύει ότι η ζωή στο χωριό είναι μόνο δυο κοτούλες στον κήπο και ελληνικός καφές κάτω από την κληματαριά, ας τον ενημερώσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τράπεζες δεν υπάρχουν, ούτε δημόσιες υπηρεσίες, ούτε πολλά φροντιστήρια, ούτε δραστηριότητες για τα παιδιά, ούτε φαρμακεία, ούτε καν ικανός αριθμός ιδιωτικών γιατρών σε κοντινή απόσταση. Όλα είναι σε απόσταση και για να πας εκεί πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Ακόμα και για να αγοράσεις ένα ρούχο.

* Αλλά τι χρειάζονται όλα αυτά, ε; Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε μια τηλεόραση, να πιάνει ΣΚΑΪ για να βλέπουμε τα ενημερωτικά του προγράμματα. Οικονόμου το πρωί, Πορτοσάλτε στη συνέχεια και Κοσιώνη το βράδυ. Αυτό θα πει ποιότητα ζωής…

* Και το προτείνει αυτό ποιος; Ο Μητσοτάκης που για να πάει προεκλογικά στην Καλαμάτα, πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

* «Εγώ έχω μια πολύ ειδική σχέση με τα χωριά του Ζαγορίου, τα οποία τα αγαπώ από μικρός, από την πρώτη φορά που τα επισκέφτηκα ως κατασκηνωτής με τη ΧΑΝΘ. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να φανταστώ τον εαυτό μου να περνάει χρόνο σε ένα τέτοιο χωριό και, ίσως, σε κάποιο από τα πιο απομονωμένα χωριά. Δύσκολο τώρα, γιατί δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά αργότερα ναι, γιατί όχι;», είπε ο Μητσοτάκης.
Ποιος ξέρει, ίσως πάρει μαζί του, στη μετακόμιση, και εκείνα τα κηροπήγια αξίας 16.000 ευρώ.
Άσε μας ρε Μητσοτάκη.

H NTAMA

Σχόλια