Ο ΟΗΕ συμπεριφέρεται ως Ποντιος Πιλάτος και τροχονόμος της διεθνούς παρανομίας: Μετα το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα κλείσει τα ματια και σε τουρκοσυριακό;
Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις
ΟΙ βασικοί του σκοποί ήταν η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και
ασφάλειας, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, η διεθνής
συνεργασία για την επίλυση παγκοσμίων προβλημάτων. Τα βασικότερα όργανά
του είναι η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γραμματεία,
με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η διεθνής κοινότητα και οι απλοί άνθρωποι εναπέθεσαν όλες τις ελπίδες τους για ένα ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας στον ΟΗΕ. Μέχρι τότε επικρατούσε στις διεθνείς σχέσεις ο νόμος της ζούγκλας, όπου τα άγρια θηρία κατασπαράζουν τα αδύνατα ζώα, όταν δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν ή την ταχύτητα να ξεφύγουν.
Ογδόντα χρόνια μετά οι ελπίδες μας έχουν εξανεμισθεί. Φυσικά χωρίς τον ΟΗΕ η διεθνής κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Σήμερα δεν επικρατεί πια ο νόμος της ζούγκλας, αλλά το δίκαιο του ισχυρού. Και το δίκαιο του ισχυρού δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο ή τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ, αλλά με την στρατιωτική δύναμη που διαθέτει ο ισχυρός για να επιβάλει το δικό του δίκαιο, που συνήθως έχει σχέση με τα στρατηγικά και οικονομικά του συμφέροντα.
Τα εθνικά δίκαια, τα εθνικά σύνορα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης έχουν καταντήσει ψiλά γράμματα, όπως αυτά που περιλαμβάνουν κρυμμένους οικονομικούς όρους. Ο κόσμος είναι και πάλι μια ζούγκλα στην οποία κυριαρχεί ο νόμος του ισχυρού.
Δυστυχώς ο ΟΗΕ έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν μπορεί να διατηρήσει ή να υπερασπιστεί την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ούτε μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων. Αντίθετα ο ΟΗΕ έχει καταντήσει τροχονόμος της διεθνούς παρανομίας και παρακολουθεί ανήμπορος την κυκλοφορία των δυνατών που παρανομούν και δεν μπορεί ούτε καταγγελία να διατυπώσει.
Φυσικά αναγνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για να επιβάλει την διεθνή νομιμότητα. Αυτό είναι μια μεγάλη αδυναμία του. ‘Όμως η αδυναμία αυτή δεν είναι δικαιολογία για να ανέχεται συμφωνίες που είναι έκδηλα παράνομες και αποτελούν καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και διεθνών συμφωνιών, που τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν. Με την ανοχή του τους δίνει κάποιου είδους νομιμότητα.
Κανόνες για διεθνή συνεργασία στη κοινή θάλασσα
Η συμφωνία για το δίκαιο των θαλασσών είναι μια συμφωνία που θέτει κανόνες για διεθνή συνεργασία στη κοινή θάλασσα, θέτει τους όρους για διαμοιρασμό της κοινής θάλασσας και μπορεί να συμβάλει στη διεθνή συνεργασία και επίλυση διεθνών προβλημάτων.
Το σημείο αυτό είναι που έδωσε την ιδέα για τον τίτλο αυτού του άρθρου. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, μπορεί εύκολα η Γραμματεία του ΟΗΕ να αποφασίσει, αν είναι σύμφωνο με το δίκαιο των θαλασσών κι αν η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τέτοιο μνημόνιo κι αν με αυτό καταπατούν δικαιώματα άλλων γειτονικών κρατών.
Αν είναι έκδηλα παράνομο σύμφωνα με το δίκαιο του ΟΗΕ, η Γραμματεία δεν πρέπει να παραλαμβάνει το μνημόνιο και να το αρχειοθετεί. Του δίνει έτσι κάποιου είδους νομιμότητα. Και στην απλή γλώσσα ενεργεί ως Πόντιος Πιλάτος και κάνει τον τροχονόμο της παρανομίας. Και η στάση αυτή ενθαρρύνει τους παρανομούντες να συνεχίζουν της παρανομίες.
Αναγνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει τα μέσα, ούτε τη δύναμη. Αυτή η αδυναμία όμως δεν τον αποενοχοποιεί όταν γίνεται τροχονόμος της παρανομίας, έστω κι αν η αρχειοθέτηση αποτελεί απλή διαδικασία, που δεν νομιμοποιεί την παρανομία.
Φυσικά η αρχειοθέτηση δεν ενισχύει τη νομική θέση της Τουρκίας ή της Λιβύης. Αποτελεί όμως εργαλείο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύσει τη διπλωματική της αφήγηση περί νομιμότητας. Για τούτο θεωρώ ότι ο ΟΗΕ κάνει τον τροχονόμο της παρανομίας.
Φανταστείτε το Κτηματολόγιο να αρχειοθετήσει αίτηση δυο απατεώνων, που ζητούν συνεταιρικό τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία σας. Δεν θα είναι τροχονόμος της παρανομίας, αν και δεν πρόκειται να εκδώσει τίτλο;
Το τουρκοσυριακό μνημόνιο έρχεται. Τροχονόμοι της παρανομίας στη θέση σας.
Σχόλια