Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και κατηγορεί το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας καθώς και ή έλλειψη υποστήριξής προς τον αλγερινό συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ καταδεικνούν την αντιδυτική προκατάληψη της οργάνωσης.
Στο ημερολόγιο μου έγραφα στις 11 Οκτωβρίου : «Το πογκρόμ που διέπραξαν οι Ισλαμοναζί είναι τριών ημερών και η απάντηση του Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Πολύ σύντομα το Ισραήλ θα παρουσιάζεται ως φασιστικό Ράιχ και οι Άραβες της Παλαιστίνης ως θύματα γενοκτονίας». Ζούμε αυτό ακριβώς.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους οποίους η δημόσια ραδιοτηλεόραση θεωρεί ως ηθικό υπόδειγμα, αν και η Ρίμα Χασάν (ισλαμοαριστερή ευρωβουλευτής) είναι μέλος του διοικητικού συμβούλιο ενώ ο πρώην γενικός διευθυντής της οργάνωσης, ο πρώην Βέλγος γερουσιαστής Alain Destexhe, δημοσίευσε μια τεκμηριωμένη αναφορά που καταγγέλλει τις σχέσεις ορισμένων από τους εργαζόμενους της οργάνωσης στη Γάζα με τη Χαμάς. Ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα Journal de dimanche είναι εξαιρετικά αναλυτικό για το θέμα. Θα αφιερώσω αυτή τη στήλη μόνο στη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μόλις δημοσίευσε μια «έρευνα» κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία. Η Le Monde δεν έχασε την ευκαιρία για να δημοσίευσει μία ακόμα «συλλογική καταγγελία προσωπικοτήτων» από αυτές που μας έχει συνηθίσει βασιζόμενη σε αυτήν ακριβώς την «έρευνα».
Η Διεθνής Αμνηστία είναι η οργάνωση που έχει διαδώσει την έννοια, σαφώς αντίθετη με κάθε νομική πραγματικότητα και με κάθε πραγματικότητα γενικώς, του «Ισραήλ ως κράτους απαρτχάιντ». Κάθε εποχή έχει την μόδα της. Το 1975, ο «ρατσιστικός σιωνισμός» σύμφωνα με τον ΟΗΕ (ο οποίος έκτοτε έχει αποσυρθεί) και μετά το απαρτχάιντ . Το Ισραήλ υφίσταται το πογκρόμ, το Ισραήλ περιγράφεται ως γενοκτονικό . Η Αμνηστία έχει πιάσει πάτο.
Θεωρώ περιττό να υπενθυμίσω πάλι την στρατιωτική βαρβαρότητα του Τσόρτσιλ και του Ρούσβελτ εναντίον γερμανικών και γαλλικών πόλεων χωρίς να αναφέρω τη Χιροσίμα. Ή τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα. Εξ όσων γνωρίζω ο έκπτωτος Σύρος τύραννος δεν έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία από την Αμνηστία ούτε καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο... Θα περιγράψω μόνο το κατάντημα μιας οργάνωσης που ακόμα μερικοί θεωρούν αξιόπιστη.
Η σημερινή ΜΚΟ δεν έχει πλέον την παραμικρή σχέση με τον υπέροχο σύλλογο που ιδρύθηκε το 1961 και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε ακροαριστερή οργάνωση και χαρακτηρίζεται από άκρατο αντιδυτικισμό. Από το 2021, η γενική γραμματέας της είναι οπαδός της θεωρίας του κοινωνικού φύλου ενώ υποστηρίζει πλήρως και το κίνημα Black Lives Matter.
Αλλά η διολίσθηση της πάλαι ποτέ γενναίας ένωσης προηγείται της άφιξης αυτής της κυρίας : ένα από τα συνέδριά της καλωσόριζε ένα μέλος της Χεζμπολάχ που περιέγραφε την 11η Σεπτεμβρίου ως «γλυκιά εκδίκηση» για τους Αφγανούς, προσθέτοντας, ότι η Ευρώπη υπερέβαλε με «την λατρεία του Ολοκαυτώματος που τροφοδοτείται από τους Εβραίους». Ο ίδιος αρνούνταν και τους θαλάμους αερίων... Και κάπως έτσι φτάνουμε στην σημερινή περιγραφή του «γενοκτονικού Ισραήλ».
Θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω παραδείγματα αλλά θα επικεντρωθώ στην Μέση Ανατολή. Η νυν πρόεδρος κατηγορούσε κάποτε τους Ισραηλινούς ότι δηλητηρίασαν τον Γιάσερ Αραφάτ -παλιό ανέκδοτο-, κάτι που δεν πιστεύει πλέον ούτε η χήρα του η Σούχα. Ο σύλλογός του οποίου ηγούνταν υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τον Χασάν Ντιάμπ, που είχε επιτεθεί κατά της συναγωγής της οδού Copernic και τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Κακουργιοδικείο του Παρισιού. Ο προστατευόμενος της κατέφυγε στον Καναδά, από όπου η Γαλλία παλεύει ακόμα για την έκδοση του.
Ενα άρθρο στη Le Monde της 14ης Ιανουαρίου 2024 αφιερωμένο με αγάπη στη ισλαμοαριστερή μελανσονίστρια Ρίμα Χασάν μας λέει ότι πρόσφατα της προσφέρθηκε μια θέση από την Αμνηστία. Χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο ; Έγραψα ότι η οργάνωση ήταν αρχικά αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων. Είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πόσο ΔΕΝ υπηρετεί πλέον αυτόν τον σκοπό αφού ξέχασε τον αλγερινό συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ στο μπουντρούμι του... Μένει να δούμε γιατί. Στην αρχή αυτού του άρθρου, εγώ, όπως πάντα όσον αφορά την αριστερή ιδεολογία, προέβαλα το μίσος της Δύσης. Αλλά σχετικά με την εγκατάλειψη του Μπουαλέμ Σανσάλ από τη Διεθνή Αμνηστία, ο Γαλλοαλγερινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μοχάμεντ Σιφαουί έδωσε εξηγήσεις την Παρασκευή στο X που προχωρούν περισσότερο και τις οποίες αναπαράγω με έγκριση του :
«Η θέση της Αμνηστίας είναι απαράμιλλης δειλίας. Η οργάνωση, πιο κοντά στους woke και ισλαμιστικούς κύκλους παρά στους δημοκράτες, αρνείται στην πραγματικότητα για ιδεολογικούς λόγους να υποστηρίξει τον Μπουαλέμ Σανσάλ. Όχι δεν το κάνει από συμπαιγνία με το αλγερινό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990, η οργάνωση κατηγορούσε την πολιτική ηγεσία του Αλγερίου για όλα τα εγκλήματα, αθωώνοντας τους ισλαμιστές. Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας κρατείται αυθαίρετα από τις αρχές στο Αλγέρι, αρνείται να τον υποστηρίξει γιατί έχει καταγγείλει τον ισλαμισμό και υποστήριξε το Ισραήλ.»
Προς θεού, λοιπόν, για την Διεθνή Αμνηστία. Κάτω τα χέρια από τους αγαπημένους της ισλαμιστές.
Αυτά.
William Goldnadel
-------------------
-------------
Αρχιεπίσκοπος της Συρίας Mourad:"Αυτό είναι το τέλος της μεγάλης ιστορίας των Χριστιανών στο Χαλέπι. ”=========== Costis Melolidakis
4 ώρ. ·
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Τα παρανόμως κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν θα είναι «για πάντα αναπόσπαστο τμήμα» του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τα στρατεύματα του κράτους-δολοφόνου να προελάσουν σε μια νεκρή ζώνη που χωρίζει την περιοχή από τη Συρία ενώ τη Δευτέρα η προέλαση συνεχίστηκε και μέσα στο Συριακό έδαφος.
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «σήμερα, όλοι κατανοούν τη μεγάλη σημασία της παρουσίας μας εκεί στο Γκολάν και όχι στους πρόποδες του Γκολάν», μια αναφορά στην κατάληψη του εδάφους από το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
«Τα Υψίπεδα του Γκολάν θα είναι για πάντα αναπόσπαστο μέρος του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ προσάρτησε μονομερώς τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1981, μια ενέργεια που θεωρείται παράνομη από όλο τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ. Μέχρι την Κυριακή, ωστόσο, τα ισραηλινά στρατεύματα δεν στάθμευαν κατά μήκος των συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας, χάρη σε μια συμφωνία του 1974 βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη κατα μήκος των συνόρων, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έστειλε άρματα μάχης και στρατεύματα σε αυτή τη νεκρή ζώνη την Κυριακή, αφού οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέφυγε στη Ρωσία ζητώντας άσυλο. Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του από την περιοχή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία του 1974 για τη δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ουσιαστικά «κατέρρευσε» μόλις τα συριακά στρατεύματα «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους».
Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν πέρα από τη νεκρή ζώνη και στην ίδια τη Συρία τη Δευτέρα, σε μια επιχείρηση που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα «περιοχή ασφαλείας» που θα είναι καθαρή από «βαρέα στρατηγικά όπλα και τρομοκρατικές υποδομές». Μεταξύ των περιοχών που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν η συριακή πλευρά του όρους Ερμόν, όπου διεξήχθη μία από τις εναρκτήριες μάχες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.-----------------
🔶 Τι κάνει τα Υψίπεδα του Γκολάν κρίσιμα για το Ισραήλ;
Εν μέσω της αναταραχής στη Συρία, όπου ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μεταβίβασε την εξουσία στην ένοπλη αντιπολίτευση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν σε συριακό έδαφος έξω από τα Υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.
Τα υψώματα του Γκολάν με λεπτομέρειες
Τα υψώματα του Γκολάν είναι ένα οροπέδιο ηφαιστειακής προέλευσης που εκτείνεται από βορρά προς νότο, καλύπτοντας μια έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται περίπου 60 χλμ νότια της Δαμασκού και συνορεύει με τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στα δυτικά.
Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτό το έδαφος;
📍 Αυτή είναι μια βασική στρατηγική περιοχή από στρατιωτική άποψη. Το λοφώδες έδαφος του οροπεδίου προσφέρει μια φυσική γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε χερσαία στρατιωτική επίθεση από τη Συρία.
📍Το ψηλό έδαφος δίνει επίσης στο Ισραήλ ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την παρακολούθηση των κινήσεων των στρατευμάτων στη Συρία.
📍Με το καλά ανεπτυγμένο υδρογεωγραφικό τους δίκτυο, τα ύψη αποτελούν βασική πηγή νερού για την άνυδρη περιοχή.
📍Πολλά ποτάμια και ρυάκια από εκεί εκβάλλουν στον ποταμό Ιορδάνη και στη λίμνη Τιβεριάδα – κρίσιμες πηγές πόσιμου νερού για το Ισραήλ.
📍Τρεις τοποθεσίες γεώτρησης στο Γκολάν ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψαν δυνητικά δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2015.
📍Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αμπελώνων και οπωρώνων, καθώς και για την εκτροφή ζώων.
Ποια είναι η ιστορία των υψωμάτων του Γκολάν;
🌏 Το Ισραήλ κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
🌏 Μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ), η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία αποδέσμευσης τον Μάιο του 1974.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 350, το οποίο ίδρυσε εκεί τη Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF).
🌏 Το Ισραήλ προσάρτησε επίσημα το κομμάτι γης το 1981.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την προσάρτηση άκυρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην επικράτεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ το 2019, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ.
Αρχιεπίσκοπος της Συρίας Mourad:
"Αυτό είναι το τέλος της μεγάλης ιστορίας των Χριστιανών στο Χαλέπι. ”
===========
Costis Melolidakis
4 ώρ. ·
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Τα παρανόμως κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν θα είναι «για πάντα αναπόσπαστο τμήμα» του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τα στρατεύματα του κράτους-δολοφόνου να προελάσουν σε μια νεκρή ζώνη που χωρίζει την περιοχή από τη Συρία ενώ τη Δευτέρα η προέλαση συνεχίστηκε και μέσα στο Συριακό έδαφος.
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «σήμερα, όλοι κατανοούν τη μεγάλη σημασία της παρουσίας μας εκεί στο Γκολάν και όχι στους πρόποδες του Γκολάν», μια αναφορά στην κατάληψη του εδάφους από το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
«Τα Υψίπεδα του Γκολάν θα είναι για πάντα αναπόσπαστο μέρος του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ προσάρτησε μονομερώς τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1981, μια ενέργεια που θεωρείται παράνομη από όλο τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ. Μέχρι την Κυριακή, ωστόσο, τα ισραηλινά στρατεύματα δεν στάθμευαν κατά μήκος των συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας, χάρη σε μια συμφωνία του 1974 βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη κατα μήκος των συνόρων, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έστειλε άρματα μάχης και στρατεύματα σε αυτή τη νεκρή ζώνη την Κυριακή, αφού οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέφυγε στη Ρωσία ζητώντας άσυλο. Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του από την περιοχή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία του 1974 για τη δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ουσιαστικά «κατέρρευσε» μόλις τα συριακά στρατεύματα «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους».
Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν πέρα από τη νεκρή ζώνη και στην ίδια τη Συρία τη Δευτέρα, σε μια επιχείρηση που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα «περιοχή ασφαλείας» που θα είναι καθαρή από «βαρέα στρατηγικά όπλα και τρομοκρατικές υποδομές». Μεταξύ των περιοχών που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν η συριακή πλευρά του όρους Ερμόν, όπου διεξήχθη μία από τις εναρκτήριες μάχες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.
4 ώρ. ·
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Τα παρανόμως κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν θα είναι «για πάντα αναπόσπαστο τμήμα» του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τα στρατεύματα του κράτους-δολοφόνου να προελάσουν σε μια νεκρή ζώνη που χωρίζει την περιοχή από τη Συρία ενώ τη Δευτέρα η προέλαση συνεχίστηκε και μέσα στο Συριακό έδαφος.
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «σήμερα, όλοι κατανοούν τη μεγάλη σημασία της παρουσίας μας εκεί στο Γκολάν και όχι στους πρόποδες του Γκολάν», μια αναφορά στην κατάληψη του εδάφους από το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
«Τα Υψίπεδα του Γκολάν θα είναι για πάντα αναπόσπαστο μέρος του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ προσάρτησε μονομερώς τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1981, μια ενέργεια που θεωρείται παράνομη από όλο τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ. Μέχρι την Κυριακή, ωστόσο, τα ισραηλινά στρατεύματα δεν στάθμευαν κατά μήκος των συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας, χάρη σε μια συμφωνία του 1974 βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Συρίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη κατα μήκος των συνόρων, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έστειλε άρματα μάχης και στρατεύματα σε αυτή τη νεκρή ζώνη την Κυριακή, αφού οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέφυγε στη Ρωσία ζητώντας άσυλο. Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του από την περιοχή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία του 1974 για τη δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ουσιαστικά «κατέρρευσε» μόλις τα συριακά στρατεύματα «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους».
Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν πέρα από τη νεκρή ζώνη και στην ίδια τη Συρία τη Δευτέρα, σε μια επιχείρηση που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα «περιοχή ασφαλείας» που θα είναι καθαρή από «βαρέα στρατηγικά όπλα και τρομοκρατικές υποδομές». Μεταξύ των περιοχών που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν η συριακή πλευρά του όρους Ερμόν, όπου διεξήχθη μία από τις εναρκτήριες μάχες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.
-----------------
🔶 Τι κάνει τα Υψίπεδα του Γκολάν κρίσιμα για το Ισραήλ;
Εν μέσω της αναταραχής στη Συρία, όπου ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μεταβίβασε την εξουσία στην ένοπλη αντιπολίτευση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν σε συριακό έδαφος έξω από τα Υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.
Τα υψώματα του Γκολάν με λεπτομέρειες
Τα υψώματα του Γκολάν είναι ένα οροπέδιο ηφαιστειακής προέλευσης που εκτείνεται από βορρά προς νότο, καλύπτοντας μια έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται περίπου 60 χλμ νότια της Δαμασκού και συνορεύει με τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στα δυτικά.
Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτό το έδαφος;
📍 Αυτή είναι μια βασική στρατηγική περιοχή από στρατιωτική άποψη. Το λοφώδες έδαφος του οροπεδίου προσφέρει μια φυσική γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε χερσαία στρατιωτική επίθεση από τη Συρία.
📍Το ψηλό έδαφος δίνει επίσης στο Ισραήλ ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την παρακολούθηση των κινήσεων των στρατευμάτων στη Συρία.
📍Με το καλά ανεπτυγμένο υδρογεωγραφικό τους δίκτυο, τα ύψη αποτελούν βασική πηγή νερού για την άνυδρη περιοχή.
📍Πολλά ποτάμια και ρυάκια από εκεί εκβάλλουν στον ποταμό Ιορδάνη και στη λίμνη Τιβεριάδα – κρίσιμες πηγές πόσιμου νερού για το Ισραήλ.
📍Τρεις τοποθεσίες γεώτρησης στο Γκολάν ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψαν δυνητικά δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2015.
📍Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αμπελώνων και οπωρώνων, καθώς και για την εκτροφή ζώων.
Ποια είναι η ιστορία των υψωμάτων του Γκολάν;
🌏 Το Ισραήλ κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
🌏 Μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ), η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία αποδέσμευσης τον Μάιο του 1974.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 350, το οποίο ίδρυσε εκεί τη Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF).
🌏 Το Ισραήλ προσάρτησε επίσημα το κομμάτι γης το 1981.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την προσάρτηση άκυρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην επικράτεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ το 2019, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ.
Εν μέσω της αναταραχής στη Συρία, όπου ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μεταβίβασε την εξουσία στην ένοπλη αντιπολίτευση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν σε συριακό έδαφος έξω από τα Υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.
Τα υψώματα του Γκολάν με λεπτομέρειες
Τα υψώματα του Γκολάν είναι ένα οροπέδιο ηφαιστειακής προέλευσης που εκτείνεται από βορρά προς νότο, καλύπτοντας μια έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται περίπου 60 χλμ νότια της Δαμασκού και συνορεύει με τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στα δυτικά.
Γιατί είναι ζωτικής σημασίας αυτό το έδαφος;
📍 Αυτή είναι μια βασική στρατηγική περιοχή από στρατιωτική άποψη. Το λοφώδες έδαφος του οροπεδίου προσφέρει μια φυσική γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε χερσαία στρατιωτική επίθεση από τη Συρία.
📍Το ψηλό έδαφος δίνει επίσης στο Ισραήλ ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την παρακολούθηση των κινήσεων των στρατευμάτων στη Συρία.
📍Με το καλά ανεπτυγμένο υδρογεωγραφικό τους δίκτυο, τα ύψη αποτελούν βασική πηγή νερού για την άνυδρη περιοχή.
📍Πολλά ποτάμια και ρυάκια από εκεί εκβάλλουν στον ποταμό Ιορδάνη και στη λίμνη Τιβεριάδα – κρίσιμες πηγές πόσιμου νερού για το Ισραήλ.
📍Τρεις τοποθεσίες γεώτρησης στο Γκολάν ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψαν δυνητικά δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2015.
📍Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια αμπελώνων και οπωρώνων, καθώς και για την εκτροφή ζώων.
Ποια είναι η ιστορία των υψωμάτων του Γκολάν;
🌏 Το Ισραήλ κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.
🌏 Μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ), η Συρία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία αποδέσμευσης τον Μάιο του 1974.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 350, το οποίο ίδρυσε εκεί τη Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF).
🌏 Το Ισραήλ προσάρτησε επίσημα το κομμάτι γης το 1981.
🌏 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε την προσάρτηση άκυρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην επικράτεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ το 2019, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ.
Σχόλια