23 Δεκεμβρίου 2024
Ο Νετανιάχου σε μια τελετή μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία, πέρυσι. Πίστωση: Chaim Zach / GPO
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία τον επόμενο μήνα για την κύρια τελετή για την 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς, λόγω ανησυχίας ότι θα μπορούσε να συλληφθεί βάσει του εντάλματος που εκδόθηκε εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης .
Αυτή η πικρή και όχι και τόσο λεπτή ειρωνεία της ιστορίας παρέχει μια σουρεαλιστική συμβολή που ήταν σχεδόν αδιανόητη μέχρι τώρα: απλώς να φανταστεί κανείς τον πρωθυπουργό να προσγειώνεται στην Κρακοβία, να φτάνει στην κύρια είσοδο του Άουσβιτς και να συλλαμβάνεται από την πολωνική αστυνομία στην πύλη, κάτω από το σύνθημα Arbeit macht frei (Η δουλειά σε ελευθερώνει). Απλώς για να λάβουμε υπόψη ότι από όλες τις προσωπικότητες και τις χώρες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι αυτός που δεν επιτρέπεται να παραστεί στο μνημόσυνο για τα μέλη του λαού του λόγω της απειλής του διεθνούς δικαίου που αιωρείται πάνω από το κεφάλι του. O Γερμανός καγκελάριος, ναι. Νετανιάχου, όχι.
Πριν από ογδόντα χρόνια, όταν απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, θα ακουγόταν σαν η πιο τρελή εξέλιξη που μπορούσε να φανταστεί κανείς. Όχι πια. Πριν από ογδόντα χρόνια, δόθηκε στους Εβραίους η επιλογή ανάμεσα σε δύο κληρονομιές: Ποτέ ξανά, οι Εβραίοι δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ παρόμοιο κίνδυνο ή – Ποτέ ξανά, κανείς στον κόσμο δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ έναν παρόμοιο κίνδυνο. Το Ισραήλ επέλεξε ξεκάθαρα την προηγούμενη επιλογή, με μια μοιραία προσθήκη: Μετά το Άουσβιτς, οι Εβραίοι επιτρέπεται να κάνουν οτιδήποτε.
Το Ισραήλ εφάρμοσε αυτό το δόγμα τον περασμένο χρόνο όπως ποτέ πριν. Ένας πρωθυπουργός που απέφυγε μια τελετή στο Άουσβιτς είναι ίσως η πιο τραγική απεικόνιση αυτού. Το γεγονός ότι από όλα τα μέρη στον κόσμο, το Άουσβιτς είναι το πρώτο που φοβάται να πάει ο Νετανιάχου, φωνάζει συμβολισμό αλλά και ιστορική δικαιοσύνη.
Στην τελετή θα παραστούν και άλλοι αρχηγοί κρατών, όχι όμως ο Νετανιάχου. Καταζητείται από το δικαστήριο – το οποίο ιδρύθηκε μετά τα όσα συνέβησαν στο Άουσβιτς – ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που, με ανησυχητική ταχύτητα, μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα εγκλήματα του Άουσβιτς.
Η απόσταση μεταξύ Άουσβιτς και Γάζας, με ενδιάμεσο σταθμό τη Χάγη, είναι ακόμα τεράστια, αλλά δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί ότι η σύγκριση είναι παράλογη.
Αφού διαβάσει κανείς την εφιαλτική αναφορά του Yaniv Kubovich για το τι συμβαίνει στον διάδρομο του θανάτου στο Νετζαρίμ, συνειδητοποιεί ότι αυτή η απόσταση μειώνεται μέρα με τη μέρα.
Ήταν πάντα ταμπού να συγκρίνεις οτιδήποτε με το Ολοκαύτωμα, και δικαίως. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι παρόμοιο. Τα χειρότερα εγκλήματα της κατοχής ωχριούν σε σύγκριση με τα εγκλήματα του Άουσβιτς.
Επιπλέον, αυτή η σύγκριση άφηνε πάντα το Ισραήλ λευκό σαν το χιόνι και τους κατηγόρους του ως αντισημίτες: Εξάλλου, δεν υπάρχουν στρατόπεδα θανάτου στη Γάζα, επομένως κάθε κατηγορία μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Δεν υπάρχουν στρατόπεδα θανάτου, επομένως ο IDF είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο. Δεν θα υπάρξουν ποτέ στρατόπεδα θανάτου στη Γάζα, και παρόλα αυτά οι συγκρίσεις αρχίζουν να φωνάζουν κάτω από τα ερείπια και τους ομαδικούς τάφους.
Όταν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ξέρουν ότι εκεί που κυκλοφορούν αγέλες αδέσποτων σκύλων, υπάρχουν ανθρώπινα πτώματα που τρώνε τα σκυλιά, οι μνήμες του Ολοκαυτώματος αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Όταν στην κατεχόμενη Γάζα υπάρχει μια φανταστική γραμμή θανάτου και όποιος τη διασχίσει είναι καταδικασμένος σε θάνατο, ακόμη και ένα πεινασμένο ή ανάπηρο παιδί, η ανάμνηση του Ολοκαυτώματος αρχίζει να ψιθυρίζει.
Και όταν διεξάγεται εθνοκάθαρση στη βόρεια Γάζα, ακολουθούμενη από σαφείς ενδείξεις γενοκτονίας σε όλη τη Λωρίδα, η μνήμη του Ολοκαυτώματος ήδη βρυχάται.
Η 7η Οκτωβρίου 2023 αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως μοιραίο σημείο καμπής για το Ισραήλ, πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται επί του παρόντος, παρόμοιο μόνο με την προηγούμενη καταστροφή του, τον πόλεμο του 1967, ο οποίος επίσης δεν διαγνώστηκε έγκαιρα. Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ έχασε την ταπεινοφροσύνη του και στις 7 Οκτωβρίου έχασε την ανθρωπιά του. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει μη αναστρέψιμη βλάβη.
Εν τω μεταξύ, πρέπει να αναλογιστούμε την ιστορική περίσταση και να απορροφήσουμε τη σημασία της: μια τελετή μνήμης της 80ης επετείου από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι παγκόσμιοι ηγέτες παρελαύνουν σιωπηλά, οι τελευταίοι εν ζωή επιζώντες παρελαύνουν μαζί τους και η θέση του πρωθυπουργού του κράτους που το τριαντάφυλλο από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος είναι κενό.
Είναι κενό επειδή το κράτος του έχει γίνει παρίας και επειδή καταζητείται από το πιο σεβαστό δικαστήριο που δικάζει εγκληματίες πολέμου. Αξίζει να σηκώσουμε το κεφάλι μας για μια στιγμή από το σκάνδαλο Hanni Bleiweiss και την υπόθεση Feldstein: Ο Νετανιάχου δεν θα είναι στο Άουσβιτς, επειδή καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.
Haaretz
via Pantelis Savvidis
Σχόλια