ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
Εδώ και δύο ή τρεις δεκαετίες στην
Ελλάδα, αυξανόμενα τμήματα της κοινωνίας αποσύρουν σταδιακά την
εμπιστοσύνη τους αρχικώς από τα πολιτικά κόμματα, ακολούθως από το
κράτος και στη συνέχεια από τα μέσα ενημέρωσης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Οι απώτερες αλλά όχι καθοριστικές αιτίες της ρήξης εμπιστοσύνης ειδικά με τα πολιτικά κόμματα ανάγονται αρχικά στη μακρά περίοδο του εμφυλίου από το 1944. Τότε το κυρίαρχο δεξιό μπλοκ εξουσίας αυτοϋποβιβαζόταν σε κύρος και αξιοπιστία (φτάνοντας σε βαθμό εξευτελιστικής υποτέλειας) έχοντας παραχωρήσει την ουσιαστική εξουσία αρχικά στην βρετανική κυβέρνηση και ακολούθως στην αμερικανική.
Η Αριστερά, παρά την κοινωνική της δημιουργικότητα, πλαγιόβλεπε μέσω του ΚΚΕ προς τη Σοβιετική Ένωση. Αυτοί οι εξωτερικοί επικαθορισμοί, που υπήρξαν ευθέως ιμπεριαλιστικοί στην περίπτωση της αμερικανικής επικυριαρχίας και κυρίως ιδεολογικοί στην περίπτωση της Αριστεράς εξωθούσαν αρκετά από τα σοβαρά προβλήματα τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας στο περιθώριο της πολιτικής. Απέκλειαν δηλαδή εφικτές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ανύψωναν την ελληνική κοινωνία συνολικά, διότι η πραγματοποίησή τους απαιτούσε ανατροπή του πλέγματος εξουσίας της Δεξιάς.
Προκειμένου να προστατευτούν από ένα παρόμοιο ενδεχόμενο οι Αμερικανοί και το μπλοκ της Δεξιάς από κοινού κατέφυγαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Τότε, για δεύτερη φορά μετά τον Εμφύλιο, η όποια κοινωνική συναίνεση, έστω και περιορισμένη, καταλύθηκε μέσω των όπλων του στρατού.
Η σύντομη συναίνεση
Από την πτώση της χούντας το 1974 άρχισε να επανέρχεται ένας βαθμός συναίνεσης ως αποτέλεσμα των κοινωνικών απαιτήσεων και κινητοποιήσεων αλλά και της δημιουργικότητας που επέδειξε το συγκροτούμενο τότε πολιτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση διακυβέρνησης όμως, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια αυτών των τριάντα έξι χρόνων από το 1974 έως το 2010, αυτό που δεν άγγιξαν ποτέ ήταν το κράτος. Αντίθετα το μετέτρεψαν σε είδος μοιρασμένου κομματικού μηχανισμού χωρίς να εξαιρέσουν, φυσικά, ούτε το σύστημα της δικαιοσύνης.
Στην πραγματικότητα, από την πτώση της χούντας η Δημοκρατία η οποία εγκαθιδρύθηκε ήταν περισσότερο εργαλείο των πολιτικών κομμάτων παρά των πολιτών. Οι τελευταίοι δεν ενσωματώθηκαν ακριβώς σε δημοκρατικούς θεσμούς αλλά τους παραχωρήθηκε πρωτίστως μια ιδιότυπη ελευθερία διανθισμένη από στοιχεία απρόσκοπτης σχετικής ανομίας.
Επρόκειτο για ένα είδος διεστραμμένου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των ηγετικών πολιτικών και οικονομικών ομάδων και της υπόλοιπης κοινωνίας, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο αποδιάρθρωνε περαιτέρω το κράτος. Ήδη το 1998 σε μία έρευνα πεδίου υψηλής αποδεικτικής αξίας είχαμε διαπιστώσει πως όσες ομάδες ασκούσαν άμεσα ή έμμεσα πολιτική (με εξαίρεση τους τότε ευρωβουλευτές) βρίσκονταν στο βυθό της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αντίθεση με ελίτ του κράτους όπως ο στρατός, οι καθηγητές ΑΕΙ, οι διπλωμάτες κ.ά.
Η έκρηξη της κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο μνημόνιο. Αν θυμηθούμε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, αν θυμηθούμε επίσης τις εμφανίσεις και εξαφανίσεις πολιτικών κομμάτων τις οποίες προκάλεσαν οι πολίτες με τις ψήφους τους από τις διπλές εκλογές του 2012 έως τις αντίστοιχες του 2015, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η κρίση εμπιστοσύνης μετεξελίχθηκε σε καθαρή κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης προκαλώντας πολλαπλασιαστικά πολιτική κρίση.
Η έκρηξη της κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα
Αυτή η κρίση του πολιτικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα. Η εν λόγω κρίση διαπιστώνεται διά γυμνού οφθαλμού από τη δημιουργία εξήντα και πλέον κομμάτων από το 2009 έως σήμερα. Ο δε αριθμός των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή κατά την ίδια περίοδο διπλασιάστηκε είτε ως αποτέλεσμα άμεσης εκλογής είτε λόγω διασπάσεων, ενώ η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές μειώνεται σταθερά.
Τον τελευταίο χρόνο η πολιτική κρίση εκδηλώνεται άμεσα στον πυρήνα του δικομματισμού όπως δημιουργήθηκε στις εκλογές του 2015, με δύο πόλους τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023 ο πρώτος κατέρρευσε ενώ η ΝΔ, ένα χρόνο μετά, στις ευρωεκλογές του 2024, έπεσε από το 41% στο 28%. Ταυτοχρόνως η αποχή αυξήθηκε περαιτέρω όπως και οι διασπάσεις κομμάτων της Βουλής. Από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκύψει συνολικά έξι κόμματα ενώ η παραδοσιακή ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ έχει εν πολλοίς αυτονομηθεί, διασπασμένη και αυτή στο Κοινοβούλιο σε τέσσερα διαφορετικά κόμματα. Το κύριο αποτέλεσμα είναι πως η μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στο επίπεδο του πολιτικού λόγου, ασκείται σήμερα από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Δεξιάς.
Όσο η πλειονότητα των πολιτών αποσύρει σταθερά την εμπιστοσύνη της από τα πολιτικά κόμματα και δεν τους αναγνωρίζει την πολιτική αντιπροσώπευση της κοινωνίας, τόσο η πολιτική κρίση παροξύνεται. Ταυτόχρονα τα κόμματα αντιδρούν συγκλίνοντας προς ένα είδος πολτώδους ιδεολογίας η οποία είναι άμορφη, ρητορική, δίχως σκελετό στρατηγικό.
Το γεγονός ότι οι τάξεις της κοινωνίας που πλήττονται από τη δεκαπενταετή λεηλασία παραμένουν αδρανείς δεν σημαίνει ότι η απόσυρση της εμπιστοσύνης τους δεν επενεργεί σημαντικά στο πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διατηρήσουν κάποιο μέρος της εξουσίας, ασχολούνται προσχηματικά με την κοινωνία και, αντιθέτως, ανταγωνίζονται υπογείως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ολιγάρχες και σε ξένες δυνάμεις ως στήριγμα.
- Οπότε η κρίση αντιπροσώπευσης μάλλον θα βαθαίνει.
=============
Blogger:
...πριν απ' όλα, ακούστε την ελαφρότητα με την οποία η χώρα προδόθηκε - παραδόθηκε. Πως μετατράπηκε αποικία από έναν πανηλίθιο ολετήρα που επιμένει να υπάρχει και να μολύνει στην πολιτική σκηνή....
Μερικές σκέψεις για τη στάση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Το
Ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είναι μεταπράτες,
κοτζαμπάσηδες, υπηρέτες των ολιγαρχών. Για πολλούς λόγους δεν πρόκριναν
την έξοδο από το ευρώ.
1.
Έπρεπε να δώσουν χρόνο στα αφεντικά τους και στους ίδιους ώστε να
βγάλουν την καβάτζα τους- τα κλοπιμαία - στο εξωτερικό, αφού η "κρίση
είναι για τους άλλους - την πλέμπα" και όχι για τους ίδιους. Στο σημείο
αυτό συμφώνησαν με τους τραπεζίτες (Γάλλους - Γερμανούς) και πήραν από
τα χέρια τους τα ομόλογα για να τα κουρέψουν την επομένη, αφού τα
φόρτωσαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου. (Αν
η χώρα από την πρώτη στιγμή επέστρεφε στο δικό της νόμισμα και
συμπεριφερόταν σαν κράτος που υπερασπίζεται την ύπαρξή του, δεν θα
χάναμε τις ώρες μας ασχολούμενοι - για να περνά ή ώρα - με διάφορες
λίστες που δεν έχουν τελειωμό...)
2. Αφού
κατάφεραν τον πρώτο στόχο έπρεπε να παραμείνουν στο παιχνίδι αφού μόνο
έτσι θα εξασφάλιζαν την ασυλία στα εγκλήματα σε βάρος της χώρας. (Ακόμα και τώρα δεν ερευνήθηκε γιατί η πρεμούρα να μπούμε στο ευρώ με μαγειρεμένα στοιχεία και χρυσοπληρώνοντας απετεώνες - βλέπε swaps με μεγάλες προμήθειες βεβαίως βεβαίως! ποιοί κέρδισαν; ποιοί αποφάσισαν;)
Στην ίδια κατεύθυνση κάλυψης των εγκλημάτων τους είναι ο παροξυσμός του
πλιάτσικου που προκρίνουν. Είναι οικονομικοί εγκληματίες που ξέρουν
ότι: "Μια οικονομική απάτη, καλύπτεται μέσα σε μια μεγαλύτερη απάτη κι' έχει ο ...θεός!" Αυτή είναι η μοναδική τους πρεμούρα και μόνιμος στόχος. Και τα καταφέρνουν αφού έχουν στα χέρια τους και το μαχαίρι και το πεπόνι, δεν λογοδοτούν σε καμιά αρχή!
3. Οι
ολιγάρχες και το υπηρετικό τους πολιτικό προσωπικό βγαίνουν διπλά
κερδισμένοι από την κρίση, αφού και στο νέο περιβάλλον παραμένουν επίσης
διαχειριστές - μεταπράτες. Ήδη βλέπουν το εαυτό τους διαχειριστές των
ΕΟΖ με τους μετανάστες να διαγκωνίζονται με τους ντόπιους για ένα
κομμάτι ψωμί. (Τα "δάκρυά" τους για την μετανάστευση των νέων είναι
κροκοδείλια! Επιθυμούν να φύγει το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας αφού έτσι θα εξουσιάζουν χωρίς αντιστάσεις! Εργάζονται για την ιζηματοποίηση της χώρας!)
4. Το
Ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είναι κατασκευασμένο στο να
απομυζεί πόρους - και η Ε.Ε. είναι ένας χώρος που επέτρεψε αν δεν
καλλιέργησε να αναπτυχθούν τέτοιες συμπεριφορές. Αυτόν τον "προνομιακό
χώρο" δεν θα εγκατέλειπαν έτσι εύκολα οι Έλληνες πολιτικοί. (Είναι
πολλά τε λεφτά! Τα κοινοτικά προγράμματα έχουν εκμαυλίσει το σύνολο της
ελίτ - ή τέλος πάντων αυτής της ομάδας που παριστάνει την πνευματική
ελίτ)
(Έπρεπε να "καεί" και το τελευταίο τμήμα του πολιτικού κατεστημένο για να φανεί η γύμνια όλου αυτού που ονομάζεται αυτάρεσκα πολιτική σκηνή στην Ελλάδα; Αυτό δεν είναι σκηνή, μπερντές του καραγκιόζη και τίποτα περισσότερο...μας πήραν χαμπάρι ..."ηλίθιε!")
-------------------------
http://moulari.blogspot.com/2016/01/blog-post_28.html
Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι το τέλος ενός προδιαγεγραμμένου δρόμου. Την καταστροφή των μικροιδιοκτητών και την μετατροπή τους στη συνέχεια σε κολλίγους. Είναι αυτή η μικροιδιοκτησία που επέτρεψε την επιβίωση της ελληνικής οικογένειας, που παράγει πραγματικά και που συντηρεί τις πόλεις με δέματα και καλάθια τροφίμων. Μ' όλα του τα κουσούρια αυτός ο τρόπος παραγωγής παρήγαγε! Τώρα επιχειρείται η "τελική λύση": η διάλυση της αγροτικής παραγωγής, η διάλυση της ικανότητας για όποια παραγωγική ικανότητα στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Για να βρεθεί η χώρα σε ακόμα πιο δεινή διαπραγματευτική θέση. Κανείς από τα "μεγάλα" κόμματα δεν έχει προτείνει - από το 2009 - ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας που φυσικά θα περιλαμβάνει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μια προσέγγιση που επιβάλλει την προστασία του ελληνικού λαού από λιμό, που θ'αχει σαν σημαία την διατροφική επάρκεια. Δεν το πρότειναν γιατί ως εντολλοδόχοι ξένων συμφερόντων δεν τολμούν να πουν ότι αυτό δεν γίνεται λόγω των συμφωνιών που έχουν δέσει χειροπόδαρα εδώ και χρόνια την ελληνική παραγωγή. Ποσοστώσεις παντού για φτάσουμε στο σημείο το γάλα να είναι φτηνότερο από το νερό και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός ..."υπευθύνου".
Η καταστροφή έχει συντελεστεί και οι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται σε μια απέλπιδα μάχη χωρίς συνολικό σχέδιο. Εκτός κι' αν... συμβεί το θαύμα και η κατακερματισμένη κοινωνία βρει τον τρόπο να εκφραστεί... και το κουράγιο να τα κάνει όλα ....τάνα.
Υ.Γ1. Τώρα φαίνεται καθαρά ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εξαετία.
-------------------------
-------------------------
----------------------------
-----------------------
----------------------
Σχόλια