Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times,
ο Μπάιντεν ήρε τον περιορισμό προς την Ουκρανία και επιτρέπει τη χρήση
πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της και είναι πιθανόν να
χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών
στρατευμάτων στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ήδη η Πολωνία πανηγυρίζει, με την Βρετανία και την Γαλλία επίσης να
συμφωνούν. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα (αρχικά στους New York Times) ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στον ουκρανικός στρατό να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, έχοντας ένσταση στο ό,τι αυτό γνωστοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Η εξουσιοδότηση που έδωσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο να πλήττει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι μια «γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. «Στην είσοδο βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο και στη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, ο πρόεδρος (Αμερικανός Τζο) Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, «το θύμα μιας επίθεσης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Η Πολωνία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τί προηγήθηκε
Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ελήφθη με την αιτιολογία ότι είναι «απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη», ανέφεραν ανώνυμα πηγές του Reuters στο Λευκό Οίκος.
Ενώ πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν εκφρασθεί με σκεπτικισμό, δεδομένου ότι η Ρωσία θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα την ωθήσει να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, φαίνεται πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα ουκρανικά πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξουν ίσως την συνολική πορεία του πολέμου, και θα προσφέρουν στην Ουκρανία καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Η Ουκρανία διαρκώς ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της την άδεια να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσουν αυτό το πράσινο φως, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει καθήκοντα. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς. Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου φέρονται από τους New York Times να προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία και να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ «όσο έχουν ακόμη το περιθώριο».
“Φωτιά” το δημοσίευμα των New York Times
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία και θα επισπεύσει τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει στο πυρηνικό της δόγμα, δηλαδή για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Έχει αναφέρει ότι εξετάζει να αλλάξει τις προϋποθέσεις αν κρίνει ότι της επιτίθεται μια χώρα με σύμμαχο μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά και θα το θεωρήσει ως κοινή επίθεση, καθώς και ότι “για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά θα πρέπει να απειληθεί η χώρα, κάτι που ορίζει με την συζητούμενη αλλαγή και στην περίπτωση χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς». Πολλές εικασίες γίνονται για το λόγο που έκανε αυτή την κίνηση “τελευταία στιγμή” ο Μπάιντεν, ενάμισι μήνα προτού παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ, καθώς επί σχεδόν τρία χρόνια αρνιόταν να το επιτρέψει.
==============
-------------------
------------------
Σχόλια