H πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσέν, η χώρα της οποίας είναι γνωστή ως μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι είναι σωστό που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να κάνουν λόγο για πιο αυστηρούς ελέγχους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
"Πρέπει να είμαστε, δυστυχώς, αρκετά σκληροί απέναντι στη μετανάστευση", είπε η Φρέντερικσεν. "Θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει τους κανόνες περί μετανάστευσης και τη νομοθεσία στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό".
Παράλληλα με την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία, η μετανάστευση θα πρέπει να καταστεί η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης, πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας. Οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή αντέδρασαν "με πολύ μεγάλη καθυστέρηση" στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που οδήγησαν σε προβλήματα ένταξης των μεταναστών, πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και άνοδο της εγκληματικότητας.
"Έχουμε ακόμα χρόνο για να το αλλάξουμε αυτό", δήλωσε η 46χρονος πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις αυτές της Μέτε Φρέντερικσέν της Δανίας έρχονται λίγες μέρες αφότου η γειτονική Γερμανία έκανε πιο αυστηρή την πολιτική της έναντι των μεταναστών χωρίς χαρτιά, διευρύνοντας τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της με όλες τις γειτονικές της χώρες, εννέα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης και της Δανίας.
Η μικρή σκανδιναβική χώρα εφάρμοζε από καιρό συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και στα λιμάνια της όπου υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Γερμανία, επικαλούμενη την απειλή της τρομοκρατίας από μαχητικές ισλαμικές ομάδες και την κατασκοπεία από τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε ενισχύσει και τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σουηδία, μετά από σειρά ένοπλων επιθέσεων από Σουηδούς δράστες.
Η μετανάστευση έχει γίνει μείζον ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας στην άνοδο της ακροδεξιάς, έως και την εκλογική κυριαρχία της σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς τα περισσότερα mainstream κόμματα αρνούνταν να δουν το θέμα για χρόνια.
Η συζήτηση "αλλάζει πάρα πολύ", είπε η Φρέντερικσεν. "Τελικά."
Η Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης της Δανίας είναι ένα σπάνιο παράδειγμα mainstream πολιτικού που πιέζει για σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, καταλήγει το Bloomberg. Η πρωθυπουργός της Δανίας που βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας από το 2019, έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην επιστροφή των προσφύγων πίσω στις πατρίδες τους και την αναζήτηση επιλογών για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες. Ένα από τα σχέδια που εξέταζε — και που προς το παρόν έχει παγώσει — αφορούσε τη δημιουργία κέντρων ασύλου στη Ρουάντα.
"Μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους αν τους βοηθήσουμε εκτός Ευρώπης", είπε. "Εάν πάρα πολλοί άνθρωποι από τρίτες χώρες εισέλθουν στην Ευρώπη, τα προβλήματα με την αδυναμία ένταξής τους θα είναι πολύ μεγάλα και πολύ μαζικά".
===================
Thanos Tzimeros
Η νέα ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαίρεση από την μεταναστευτική της πολιτική. Η Ολλανδή υπουργός Μετανάστευσης Marjolein Faber του κόμματος του Wilders έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ολλανδία θέλει η ίδια να ορίζει τους κανονισμούς για την υποδοχή προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι, διαφορετικά, η χώρα της, μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο, θα δυσκολευόταν να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες στους φορολογούμενους πολίτες της. Ίδιο αίτημα δήλωσε ότι θα υποβάλει και η Ουγγαρία και ετοιμάζονται να υποβάλουν και άλλες χώρες που βλέπουν τις κοινωνίες τους να διαλύονται από την ηλίθια πολιτική της Ε.Ε. των ανοιχτών ουσιαστικά συνόρων. Εμείς έχουμε λεφτά και δεν μας αφορά το θέμα. Ελάτε, τζάμπα όλα!
=============
Σχόλια