Πρόκειται για επίθεση τρομοκρατίας, τονίζει ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της NSA τονίζοντας πως πυροδοτήθηκαν εκρήξεις στα τυφλά. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος του Λιβάνου χαρακτήρισε απόψε ο Έντουαρντ Σνόοουντεν, ο γνωστός Αμερικανός πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) που αποκάλυψε πριν 11 χρόνια το σκάνδαλο-μεγατόνων της παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών και ξένων ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αναζήτησε και βρήκε άσυλο στη Ρωσία (για να γλιτώσει τύχη ανάλογη του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων WikiLeaks,Τζούλιαν Ασάνζ, που είχε κάνει ανάλογα σημαντικές αποκαλύψεις μεταξύ άλλων και για τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν) τόνισε απόψε σε ανάρτησή του πως η υβριδική επίθεση του Ισραήλ σήμερα στον Λίβανο είναι «τρομοκρατική πράξη».
«Αυτό που έκανε το Ισραήλ, είναι διά οιασδήποτε μεθόδου,
ριψοκίνδυνο» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως προκάλεσε εκρήξεις στις
συσκευές πολλών ανθρώπων ενώ οδηγούσαν, ή ψώνιζαν έχοντας τα παιδιά στο
πλάι τους, κ.α. προκαλώντας πράξεις «που δεν είναι διαφορετικές από την
περίπτωση της τρομοκρατίας».
===============
Pavlos Tasoulis
Λίβανος: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.750 τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ - Απειλεί με αντίποινα
============
===============
The New York Times: οι βόμβες τηλεειδοποίησης του Ισραήλ δεν έχουν θέση σε έναν δίκαιο πόλεμo
Ένας άνδρας κρατά ένα φορητό ραδιόφωνο με την μπαταρία του να έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κηδείας των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μετά την έκρηξη εκατοντάδων συσκευών τηλεειδοποίησης σε όλο τον Λίβανο.
Anwar Amro/Agence France-Presse — Getty Images
Του Michael Walzer
Ο κ. Walzer είναι ο συγγραφέας του “Just and Unjust Wars” και ο συνεκδότης του “The Jewish Political Tradition”.
Οι εκρήξεις τηλεειδοποίησης και walkie-talkies που στόχευσαν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ήταν σίγουρα ένα κατασκοπευτικό και τεχνολογικό πραξικόπημα. Λίγοι άνθρωποι επιτόπου ή διαβάζοντας γι ‘αυτούς από μακριά θα μπορούσαν να μην εκπλαγούν. Αλλά οι εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης ήταν επίσης πολύ πιθανά εγκλήματα πολέμου – τρομοκρατικές επιθέσεις από ένα κράτος που έχει καταδικάσει με συνέπεια τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των πολιτών του.
Ναι, οι συσκευές πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από στελέχη της Χεζμπολάχ για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό μπορεί να τους κάνει νόμιμο στόχο στις συνεχείς διασυνοριακές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Όμως, οι επιθέσεις, που σκότωσαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους, έγιναν όταν οι δράστες δεν δρούσαν. δεν είχαν κινητοποιηθεί και δεν είχαν στρατευθεί. Αντίθετα, βρίσκονταν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, κάθονταν σε καφετέριες, ψώνιζαν σε αγορές τροφίμων — μεταξύ αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν τυχαία.
Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτές. Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, είναι σημαντικό για τους φίλους του Ισραήλ να πουν: Αυτό δεν ήταν σωστό.
Η θεωρία του δίκαιου πολέμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. Στον σύγχρονο πόλεμο, αυτές οι δύο ομάδες συχνά αναμιγνύονται μεταξύ τους στους ίδιους χώρους — συχνά, πράγματι, σκόπιμα αναμιγνύονται μεταξύ τους, επειδή η δολοφονία αμάχων προκαλεί ηθική καταδίκη. Ο πόλεμος που σχεδίασε η Χαμάς στη Γάζα είναι μια ζοφερή απεικόνιση της στρατηγικής να τεθούν σε κίνδυνο οι άμαχοι για πολιτικά οφέλη. Ωστόσο, ένας στρατός που ανταποκρίνεται σε αυτή τη στρατηγική πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το κάνει αυτό στη Γάζα, αν και έχει εμφανιστεί σοβαρή κριτική για τη συμπεριφορά του εκεί στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, για να μην αναφέρουμε μια υπόθεση που ασκήθηκε κατά Ισραηλινών και αξιωματούχων της Χαμάς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με ισχυρισμούς εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Δεν μπορεί να γίνει παρόμοιος ισχυρισμός για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τους αμάχους για την απόφαση έκρηξης των συσκευών. Δεν διανεμήθηκαν από τη Χεζμπολάχ για να θέσει τον λαό της σε κίνδυνο. Αυτό δεν ήταν μια συνωμοσία για να εξαναγκάσει το Ισραήλ να σκοτώσει ή να τραυματίσει αμάχους. Η συνωμοσία ήταν του Ισραήλ, και οι συνωμότες έπρεπε να ξέρουν ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους ανθρώπους που θα πληγώθηκαν θα ήταν αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Οι πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ απαιτούν μια πιο περίπλοκη, αλλά ακόμα κρίσιμη, πολιτική και ηθική απάντηση. Αυτοί ήταν άνδρες που υποστήριζαν ενεργά τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, οι οποίοι σίγουρα γνώριζαν ότι ήταν στόχοι -θα έλεγα νόμιμοι στόχοι- δολοφόνων που θα μπορούσαν να δρουν από κοντά ή μακριά. Όμως, όταν μια κυβέρνηση εγκρίνει τη δολοφονία ανδρών με τους οποίους διαπραγματεύεται άμεσα ή έμμεσα, όπως ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε τον Ιούλιο, πρέπει να συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι πολιτικά και ηθικά λάθος, όχι μόνο από τη σκοπιά του μεγάλου αριθμού Ισραηλινών πολιτών (συμπεριλαμβανομένων των φίλων μου στο Ισραήλ) που είναι σθεναρά, ακόμη και απελπισμένα, δεσμευμένοι να τερματίσουν τον πόλεμο και να φέρουν τους ομήρους στο σπίτι, αλλά και από τη σκοπιά όλων των θυμάτων του πολέμου της Γάζας.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση εδώ. Η καταδίκη μιας πολεμικής πράξης δεν είναι το ίδιο με την καταδίκη του ίδιου του πολέμου. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ πολεμούν εναντίον του Ισραήλ για έναν ανήθικο και άδικο σκοπό: την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Πριν από πολύ καιρό, ο Abba Eban το αποκάλεσε αυτό το έγκλημα της πολιτικής. Στην εποχή του, οι εχθροί του Ισραήλ υποκινούνταν από μια εθνικιστική αποφασιστικότητα να ανατρέψουν (κυριολεκτικά) τη nakba, τη φυγή και την εκδίωξη των Παλαιστινίων το 1948 από αυτό που έγινε Ισραήλ. Σήμερα, ο στόχος καθοδηγείται θρησκευτικά και επιδιώκεται με ζήλο. Το ότι αυτό το έγκλημα βρήκε υποστηρικτές και απολογητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, συχνά μεταξύ των κοσμικών αριστερών, είναι ακόμα πιο εκπληκτικό από τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης. Επομένως, είναι σημαντικό να διακρίνουμε τις κρίσεις που κάνουμε για τη διεξαγωγή του πολέμου από τις κρίσεις που κάνουμε για την απόφαση να πάμε στον πόλεμο.
Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχε σκοπό να ξεκινήσει έναν πόλεμο και η απάντηση του Ισραήλ, αν και το περίμενε και το ήθελε η Χαμάς, ήταν ωστόσο δικαιολογημένη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποια χώρα να αντιδρά διαφορετικά. Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο προσχώρησε στη Χαμάς σχεδόν αμέσως εκτοξεύοντας ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ συνεχώς αλλά και προσεκτικά, φαινομενικά σκοπεύοντας μια περιορισμένη εμπλοκή. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τον ισλαμιστή σύμμαχό της, παρά τις διαφορές σουνιτών-σιιτών, χωρίς να δεσμεύεται για πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Το Ισραήλ βοήθησε στη διατήρηση αυτών των ορίων με τις δικές του ελεγχόμενες απαντήσεις, αν και δεν απέφυγε να στοχεύσει διοικητές της Χεζμπολάχ. Το αποτέλεσμα ήταν η αναγκαστική εκκένωση κατεστραμμένων πόλεων και χωριών σε κάθε πλευρά των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, χωρίς σημαντικές ζημιές στις υπόλοιπες χώρες. Αλλά οι ανταλλαγές έχουν γίνει πιο θανατηφόρες και οι πιέσεις έχουν δημιουργηθεί στο Ισραήλ (το οποίο, σε αντίθεση με τον Λίβανο, είναι μια λειτουργική δημοκρατία όπου είναι δυνατή η πολιτική πίεση) να δράσει με πιο ισχυρό τρόπο για να γίνουν ασφαλείς οι κοινότητες στα βόρεια σύνορα. Ίσως οι ηλεκτρονικές συσκευές που εκρήγνυνται να αντιπροσώπευαν μια προσπάθεια ισχυρής δράσης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κάνει κάποιον πιο ασφαλή. Προκαλεί ανταπόδοση, και ακόμη κι αν η ανταπόδοση είναι προς το παρόν δύσκολη, η επιθυμία για εκδίκηση δεν θα εξαφανιστεί.
Αυτό που καταδεικνύουν οι επιθέσεις με εκτυφλωτική σαφήνεια είναι η σημασία μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στο Βορρά, η οποία μπορεί να συνοδεύεται μόνο από κάποιο είδος κατάπαυσης του πυρός στο νότο. Ένας καταστροφικός πόλεμος με τον Λίβανο είναι τώρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αλλά αυτό που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθεί.
Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε πολιτική πρόταση είναι βέβαιο ότι θα χαρακτηριστεί αφελής. Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πολλά. Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχουν δεσμευτεί σε μια πολιτική να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να καταστρέψουν το Ισραήλ, ακόμα κι αν αυτό που χρειάζεται είναι αιώνιος πόλεμος.
Μπορεί ο ένας πόλεμος να είναι δίκαιος και ο άλλος άδικος, αλλά σήμερα όποιος στοχεύει στη συνέχιση του αγώνα πρέπει να καταδικάζεται. Τα θύματα των εκρήξεων τηλεειδοποίησης και γουόκι-τάκι, η γενική έκπληξη για το τι είναι δυνατό στον πόλεμο σήμερα, ο φόβος για το τι θα έρθει αύριο — όλα αυτά αποδεικνύουν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής λύσης.
Σχόλια