Η Γερμανία εκτέλεσε τη Συνθήκη Σένγκεν

ΚΟΛΜΕΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Όπως η Ιφιγένεια, έτσι και η Συμφωνία Σένγκεν (ΣΣ) θυσιάστηκε για πολιτικούς λόγους. Η μεν για ν’ αναχωρήσουν τα πλοία των Αχαιών για την Τροία, η δε για να σταματήσουν οι εισροές λαθρομεταναστών στη Γερμανία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή ενοποίηση υποχωρεί: Η Ελληνική οικονομία καταστράφηκε από το 2010 έως το 2016 για να σωθεί η ευρωζώνη και η Βρετανία έφυγε από την  Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δε συμβιβαζόταν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Από προχθές και για τουλάχιστον για έξι μήνες, ανεστάλη η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μέσα στη Γερμανία, την οποία προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν του 1985, όχι διότι συντρέχει κάποια επείγουσα ανάγκη, αλλά επειδή το πατριωτικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) προηγείται στις προβλέψεις για τις εκλογές του Βρανδεμβούργου, κρατιδίου της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

Γερμανία και Σένγκεν

Η αναστάτωση στις όμορες χώρες της Γερμανίας από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στα γερμανικά σύνορα τα οποία εκτείνονται σε 3.500 χιλιόμετρα. Ακόμη χειρότερο, όσοι μετανάστες δε θα έχουν άσυλο, θα επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία για το μεταναστευτικό τίθεται εν αμφιβόλω, άρα κατ’ επέκταση και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο ποταμό. Χαμένη και πάλι η Ελλάς.

Η Τουρκία όμως συνεχίζει να στέλνει καραβιές μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ, το ίδιο κάνει και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζώρτζια Μελόνι, που στέλνει μετανάστες στη Γαύδο από την Αφρική. Σύντομα θα εμφανισθούν παράτυποι μετανάστες στα ελληνοαλβανικά σύνορα προερχόμενοι από το Ιταλοαλβανικό στρατόπεδο στα βόρεια της γειτονικής χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση και άλλες της ΕΕ, διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες για την γερμανική παρασπονδία αλλά η Κομισιόν τηρεί αιδήμονα σιγή όταν ο Αυστριακός καγκελάριος απειλεί ότι θα στείλει όσους απελαθούν από τη Γερμανία στα Βαλκάνια.

=============

Σχόλια