Μήπως θα μάθουμε κάποτε τι έγινε το 2015;

Μία δεκαετία μετά τα τραγικά γεγονότα του 2015 και τη βαρύτατη “ήττα χωρίς μάχη” του ελληνικού λαού, σοβαρότατα ερωτήματα παραμένουν για το τι πραγματικά έπραξαν και ποιό σχέδιο είχαν (αν – επιεικώς – υποθέσουμε ότι είχαν) ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και η λοιπή κομπανία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Αν.Ελλ. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το σχόλιο του υπεύθυνου τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη Δημήτρη Γιανόπουλου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο εξ απορρήτων του Βαρουφάκη “διαφωνεί” για το “Ενήλικες στο Δωμάτιο”

6 Αυγούστου 2027

Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών αμφισβητεί σημαντικές πτυχές όσων υποστηρίζει στο πόνημά του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο»

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαννόπουλος υπήρξε ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και της σύγκρουσης με τους δανειστές μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Ήταν μαζί του σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με εκπροσώπους των θεσμών και τις επαφές που είχε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις ανάγκες μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην Athens News, όπου ο Δημήτρης Γιαννόπουλος ήταν αρχισυντάκτης. Τότε ανακάλυψαν ότι είχαν κοινό φίλο τον Άγγλο καθηγητή Στούαρτ Χόλαντ και έκτοτε συνδέθηκαν με φιλία για να συνεργαστούν, τελικά, όταν ο οικονομολόγος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει τότε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι επέλεξε τον Γιαννόπουλο για συνεργάτη του επειδή ξέρει πώς να διαφωνεί μαζί του. «Μου αρέσει να ακούω την κριτική του», φέρεται να ήταν η φράση του.
Αυτές τις διαφωνίες του, άλλωστε, διατυπώνει σήμερα, μέσω της «Νέας Σελίδας», ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, μη διστάζοντας να περιγράψει τις -κατά τον ίδιο- μεγάλες ανακρίβειες που περιέχονται στο πολύκροτο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος θέτει τα ερωτήματα και δίνει τις απαντήσεις.

Το δημοσίευμα:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την εγκυρότητα των διαλόγων που επικαλείται ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του;
Τα ΜΜΕ που αναπαράγουν δηλώσεις ή αποσπάσματα και διαλόγους από το βιβλίο των απομνημονευμάτων του Γιάνη, ισχυρίζονται πως όλα προέρχονται από «ηχογραφήσεις» που έκανε με το κινητό του. Δε λέει πουθενά κάτι τέτοιο ο ίδιος ο συγγραφέας, έστω και αν επιτρέπει με τη σιωπή του να πλανάται αυτή η εντύπωση. Αντιθέτως, ο Γιάνης αφιερώνει τη πρώτη σελίδα πεζού κειμένου του βιβλίου του σε μια «Επεξήγηση για τη χρήση των εισαγωγικών σε συνομιλίες» όπου λέει σαφώς πως τα περισσότερα βασίζονται στη μνήμη ή τις «σημειώσεις» του. Αν ήθελε να διαχωρίσει τους διαλόγους που έχουν καταγραφεί από ηχογραφήσεις θα μπορούσε να το κάνει με χρήση αστερίσκων ή άλλων σημείων στίξης. Δεν το κάνει όμως γιατί υπάρχουν περιστατικά και αναφορές που είναι επιεικώς «ανακριβείς» και προφανώς κατασκευασμένες ενώ άλλες είναι μεταχρονολογημένες.

«Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη Ρήξη, το κλείσιμο των τραπεζών, το Grexit, τη δραχμή είναι να δείξουμε ότι δεν τα φοβόμαστε».

Η «ατάκα» αυτή επαναλαμβάνεται κατά κόρον σε άρθρα και συνεντεύξεις του Γιάνη χωρίς όμως τις αναγκαίες επεξηγήσεις. Είναι τίποτα παραπάνω από έναν περιφραστικό ορισμό του Game of Chicken? Τί σημαίνει ρήξη; Πως αποτρέπουμε ή αποφεύγουμε απειλές και εκβιασμούς για κλείσιμο τραπεζών, Grexit κλπ; Μπορούμε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στο κρόταφο; Υπάρχει νόμιμος τρόπος εξόδου από το ευρώ; Είναι νόμιμη ή πραγματοποιήσιμη η απειλή έξωσης; Ο ίδιος δήλωνε όταν ήταν υπουργός πως πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να μη φοβάται σε θέση ευθύνης σαν τη δική του.

Παραλλαγή της ίδιας ατάκας είναι η φράση: «Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε το τηλέφωνο, να πούμε Όχι ή να αποχωρήσουμε από μια διαπραγμάτευση όταν απειληθούμε με κλείσιμο τραπεζών, τότε καλύτερα να μη μπούμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης»
Εδώ βρίσκεται το μεγάλο ψέμα: Ενώ είχε το μεγάλο αβαντάζ μιας νεοεκλεγμένης και λαοπρόβλητης κυβέρνησης, ο Βαρουφάκης έκανε ακριβώς το αντίθετο όταν απειλήθηκε με κλείσιμο τραπεζών από τον Ντάισελμπλουμ στις 30 Ιανουαρίου 2015 — όταν ο Ντράγκι αποφάσισε παρανόμως να άρει το waiver στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων και να βάλει πλαφόν στην έκδοση έντοκων γραμματίων στις 4 Φεβρουαρίου – και όταν ο Σόιμπλε έθεσε το δίλημμα «Grexit ή Μνημόνιο» στις 5 Φεβρουαρίου 2015 — όταν ο Wieser (EuroWorking Group) πρότεινε στο Βαρουφάκη την επιβολή capital controls στις 16 Μαρτίου για να σταματλησει τη φυγή καταθέσεων κλπ, κλπ.

Σχέδιο Β, Σχεδιο Χ, παράλληλο σύστημα πληρωμών…
Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη σκέψη/νύξη/«συζήτηση» από τη μια μεριά, ενός σχεδίου αποτροπής ή έκτακτης ανάγκης και από την άλλη, την έγκαιρη εξασφάλιση των όρων υλοποίησής του μόλις παραστεί ανάγκη. Ακόμα και αν υπήρξαν «συζητήσεις» πριν τις εκλογές για «Σχέδιο Β» αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών με «παράλληλο σύστημα πληρωμών», σίγουρα δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ οι προϋποθέσεις άμεσης εφαρμογής του και γι’ αυτό ουδέποτε εκδηλώθηκε η πρόθεση για κάτι τέτοιο στο πρώτο εξάμηνο 2015. Όχι μόνο επειδή έλειπαν οι τεχνικές υποδομές, το λογισμικό και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνταν. Αλλά και γιατί υπήρχαν ασάφειες στο μοντέλο του «παράλληλου συστήματος» που προτείνεται. Ο Βαρουφάκης ταλαντεύεται ακόμα ανάμεσα σε παράλληλο σύστημα «πιστώσεων» του Δημοσίου προς ιδιώτες για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ νέας ρευστότητας εκτός τραπεζικού συστήματος, και παράλληλο σύστημα «πληρωμών» με υποσχετικές ή κουπόνια για κάλυψη ελλείψεων ρευστότητας αυστηρά εντός του Δημοσίου Τομέα. Στο θέμα του «Σχεδίου Χ» για αντιμετώπιση της Έξωσης από το Ευρώ, το θέμα είναι πιο απλό. Ο Τσίπρας ανέθεσε στα μέσα Μαρτίου στον Βαρουφάκη και ο Βαρουφάκης στον Galbraith, τη σύνταξη σχετικής «έκθεσης» (ιδεών) την οποία ο Galbraith κατέθεσε στον Βαρουφάκη στις αρχές Μαίου του 2015. Επιπλέον ο Galbraith έχει δηλώσει δημόσια πως δεν είχε ιδέα για παράλληλο σύστημα πληρωμών σ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας του με το Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ.

Πόσο σημαντική ήταν για τον Βαρουφάκη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;
Όσο σημαντική και να ήταν, ο Βαρουφάκης τη χαντάκωσε υπογράφοντας το Ανακοινωθέν (όχι «συμφωνία») του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 που δεν προβλέπει τίποτα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους. Αντιθέτως, «χαιρετίζει» τη δέσμευση Βαρουφάκη για πλήρη και έγκαιρη εξόφληση όλων των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Μετά την 20 Φεβρουαρίου, ουδέποτε δέχτηκαν οι δανειστές (Σόιμπλε) ή η τρόικα να συζητήσουν θέμα αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Γιάνη. Ακόμα και οι «λίστα των μεταρρυθμίσεων» που θα πρότεινε η ελληνική πλευρά και θα αξιολογούσαν οι δανειστές δεν περιλάμβανε μέτρα όπως μείωση του χρέους ή του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Επιτυχία η «Συμφωνία» της 20ης Φεβρουαρίου;
Μόνο στα πλαίσια της δημιουργικής ασάφεια που φαντάστηκε ο Βαρουφάκης. Κατά τα λοιπά: Μέγα φιάσκο. Μετά μάλιστα από τη «μυστική συμφωνία» με το Βαρουφάκη στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, η τρόικα «διευκρίνιζε» πως θα διαπραγματευόταν ΜΟΝΟ τα ανεκτέλεστα της 5ης Αξιολόγησης του Μνημονίου 2 του Σαμαρά.

Υπήρχε «Σχέδιο Α’» με διαπραγματευτικά ατού ώστε να αναγκαστούν να το λάβουν υπόψη τους οι δανειστές;
Σχέδιο και πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης υπήρξε τελικά, αλλά άργησε πολύ να δημοσιοποιηθεί ολοκληρωμένα (15 Μαΐου 2015), και δεν περιλάμβανε μέτρα που θα υποχρέωναν τους δανειστές να το συζητήσουν και αυτοί το αγνόησαν προκλητικά. Ο Βαρουφάκης δεν είχε πληροφορηθεί έγκαιρα πως υπάρχει νομικό προηγούμενο όπου το ΔΝΤ είχε δεχτεί για την περίπτωση της Πολωνίας τη δυνατότητα να προτείνει αυτή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, στη θέση της μνημονιακής αιρεσιμότητας (conditionality). Για την Ελλάδα, τέτοια διαπραγματευτικά όπλα ήταν η άμεση και οριστική απόρριψη κάθε απειλής ή εκβιασμού των δανειστών, με καταγγελία τους σε όλα τα διεθνή φόρα και δικαστήρια, η επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια, η καταγγελία της παραποίησης των στοιχείων του ελλείματος 2009 υπό τη καθοδήγηση της Eurostat και ΔΝΤ, η δημοσίευση ισολογισμού του Ελληνικού Κράτους που θα περιλάμβανε το άμεσα απαιτητό από τη Γερμανία αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής, σύγκληση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης νομιμότητας των μνημονίων και των συνεπειών από την εφαρμογή τους.

O Βαρουφάκης λέει πως πληροφόρησε πρώτος τον Τσίπρα για τα αποθέματα μετρητών στη Τράπεζα της Ελλάδος και τον εμπόδισε να τα χρησιμοποιήσει.
Το περιστατικό είναι ψευδές για τρείς λόγους: Πρώτον, το ποσό που αναφέρει (16δις) ήταν αρκετά μικρότερο του πραγματικού. Δεύτερον, δεν συμμετείχε ποτέ ο Λαφαζάνης σε τέτοια συζήτηση παρουσία του Βαρουφάκη. Ο Αμερικανός σύμβουλος Jeffrey Sachs δεν είχε καμιά πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για να «βοηθήσει» στη διερεύνησή τους. Η πρόθεση του Βαρουφάκη να κάνει επίδειξη νομιμοφροσύνης απέναντι στην ΕΚΤ είναι παραπάνω από προφανής. Διερωτάται κανείς σε τι θα βοηθούσε η «αλλαγή του καταστατικού της ΤτΕ» ως αντίμετρο στο κλείσιμο των τραπεζών, αν όχι στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ρευστότητας σε ευρώ.
Ο Βαρουφάκης ζητά επιτακτικά να προσαχθεί σε Ειδικό Δικαστήριο για να απαντήσει στις κατηγορίες της ΝΔ ότι είχε επεξεργαστεί μυστικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή.
Δεν συνηθίζεται ο ύποπτος πιθανού αδικήματος να επιλέγει ο ίδιος τους κατηγόρους, τις κατηγορίες και το Δικαστήριο που θα τον δικάσει. Εκτός αν υποκρύπτεται μεγαλύτερος δόλος στην άρνησή του να αντιπαρατεθεί δημόσια και επί ίσοις όροις με αυτούς των οποίων την κριτική και διαφωνία επιζητούσε με ευχαρίστηση.

Πηγή: www.anatropinews.gr

Σχόλια