21.09.202411:52
Οι υπουργοί Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπαναστασίου υπέγραψαν το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου διακρατική συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Διακρατική συμφωνία, ιστορικής σημασίας, υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, χθες το βράδυ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου.
Πηγές του ΟΤ σημειώνουν ότι με αυτό το κείμενο επισφραγίζεται η απόφαση των δύο κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τον Great Sea Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία ήρθε ως αποτέλεσμα της έκδοσης της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον φορέα υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου η έναρξη ανάκτησης εσόδων του έργου από το 2025 καθώς και τη μεθοδολογία του εσόδου.
Φυσικά το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ξεμπλέχτηκε… μετά και τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η διακρατική συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ η διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία, τα οποία οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να υλοποιήσουν:
1. Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου.
Πληροφορίες θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
2. Τον καταμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε αναλογία 50 – 50.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται να θεσπίσει την προαναφερόμενη δέσμευση καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση.
3. Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η Κύπρος θα μπορεί πριν την απόφαση της για την είσοδο στο μετοχικο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector να προχωρήσει σε due diligence και χωρίς να απαιτείται η έγκριση μελέτης κόστους – οφέλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕΚ μόλις η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει τη ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο θα εκδώσει με τη σειρά της αντίστοιχη απόφαση.
Το έργο
Το έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και έχει λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. καθώς έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2029.
Με την ηλεκτρική διασύνδεση η Κύπρος βγαίνει από τον ενεργειακό απομονωτισμό και αποκτά μία εναλλακτική ενεργειακή πύλη, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Κύπρου.
ΠΗΓΗ: ot.gr
==========
Τι σημαίνει συμμετοχή της Γαλλίας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράφει σύμβαση πλήρους συνθηκολόγησης και άνευ όρων παράδοσης της εθνικής μας κυριαρχίας
Έφτασε σήμερα το πρωί στη Βουλή η διαβόητη σύμβαση ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, το φαραωνικό σχέδιο που αποτελεί ορόσημο της ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει σε χαμηλές πτήσεις το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, αν όμως πραγματοποιηθούν τα όσα αναγράφει η σύμβαση με την Κύπρο, τότε αυτό δεν θα αφορά ένα απλό σφάλμα ή αστοχία αλλά την πλήρη συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκης και την παραίτηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα!
Διαβάζοντας κανείς την τροπολογία, ακόμη και αν δεν είναι ειδικός πάνω σε ζητήματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να καταλάβει το μοιραίο σφάλμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σφραγίζει την πορεία της χώρας μας προς την πλήρη υποτέλεια και καταδικάζει την σύμβαση σε πλήρη αποτυχία!
Συγκεκριμένα το σημείο Γ αναφέρει: «Επιμερισμός μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος του κόστους σε ενδεχόμενη ματαίωση ή καθυστέρηση οφειλόμενη σε εξωτερικούς παράγοντες… (γεωπολιτικό ρίσκο)». Αυτό πρακτικά σημαίνει την πλήρη καταδίκη της διασύνδεσης αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την επιβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο (το οποίο φαίνεται πως θυμάται μόνο όταν υπονομεύει το εθνικό δίκαιο και όχι όταν το ενισχύει).
Δηλαδή σε περίπτωση που το έργο συναντήσει εμπόδια εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, ο Μητσοτάκης δηλώνει απρόθυμος ή μάλλον ανίκανος να αποτρέψει την Τουρκία από το να παραβιάσει την ελληνική επικυριαρχία όπως αυτή ορίζεται από το εθνικό, ενωσιακό αλλά και το διεθνές δίκαιο και προσφέρει κάλυψη στην Τουρκία για να προχωρήσει με εχθρικές κινήσεις στην ματαίωση του έργου, μία ματαίωση που η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει μόνο με παράνομες ενέργειες.
Άρα, επί της ουσίας, η συμφωνία που υπογράφει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται ως πραγματικότητα πως η Τουρκία θα καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας ύδατα και αντί της αποτροπής μίας τουρκικής επίθεσης, προβλέπει την εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της κυβέρνησης στις παράνομες μεθοδεύσεις του Σουλτάνου, μαζί με την καταβολή αποζημίωσης, ως εάν να μην έφτανε η εθνική ταπείνωση που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για ένα ακόμη ρεσιτάλ υποτέλειας από τον Μητσοτάκη, ο οποίος για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει πόσο εθνικά επιζήμιος αλλά και επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τα εθνικά θέματα και την εθνική κυριαρχία του Ελληνικού έθνους. Άλλωστε οι πολιτικές της κυβέρνησης σπανίως έχουν στο επίκεντρο την ενίσχυση της ισχύος και της κυριαρχίας της Ελλάδας. Αντιθέτως πολλές φορές προωθούν τα ξένα κέντρα και συμφέροντα τα οποία επηρεάζουν το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, που πάμπολλες φορές έχει δηλώσει την τυφλή πίστη του και υποταγή του σε αυτά. Οι λίγες πατριωτικές φωνές που απομένουν στην κυβέρνηση τσίρκο που έχει στήσει το σύστημα Μαξίμου δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν τα καταστροφικά σχέδια του Κυριάκου και των αφεντικών του, τα οποία σχεδιάζουν την πλήρη συνθηκολόγηση της Ελλάδος με την υπογραφή Μητσοτάκη. Μια συνθηκολόγηση που σχεδιάζεται με τις άπειρες υποχωρήσεις της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, όπως είδαμε στην Κάσο ή στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπου ο ενδοτισμός αποτελεί πλέον το δόγμα που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Υπάρχουν όμως και όρια στο τι μπορεί να ανεχτεί κανείς και η πλέον ξεκάθαρη παραδοχή της Κυβέρνησης για αδυναμία διαφύλαξης των εθνικών κεκτημένων μαζί με τη πλήρη παραίτηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προβλέπεται στην σύμβαση που κατατέθηκε στη Βουλή, πρέπει να γίνει η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι του επικίνδυνου δόγματος Μητσοτάκη να ξεχειλίσει.
==========
Δεν το ήξερε ο Σημίτης, θα το ξέρουν τα βρώμικα πληρωμένα “τρολς” της Αθήνας; “Μα η Κύπρος έχει στρατό”; είχε ερωτήσει την εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν…
Τώρα που έχει υπογραφεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη μπορούν να αναφερθούν -για να μην επαναληφθούν- και τα όσα προηγήθηκαν. Για να τα αφήσουμε πίσω μας.
Αυτό θα μείνουν για να θυμόμαστε είναι τα διάφορα τρολ που βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν τη …συμπάθεια τους προς τους αδελφούς Κυπρίους! Στο πλαίσιο αυτό «μάθαμε» πως πολλοί από τους αδελφούς Ελλαδίτες δεν ξέρουν καθόλου τι γίνεται στην Κύπρο.
Ούτε περίπου βρίσκεται γεωγραφικά, αν έχουμε την ίδια ώρα κλπ. Ούτε πώς έχουμε στρατό και υπάρχει θητεία στα 18 χρόνια.
Βέβαια αυτό, το τελευταίο με το στρατό, δεν το ήξερε ο Σημίτης αν και Πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα το ξέρουν τα τρόλια; Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σημίτης, όντας Πρωθυπουργός τότε, είχε διερωτηθεί επί σχεδίου Ανάν: «Μα έχει η Κύπρος στρατό;».
Κι άφησε εμβρόντητους τους συνομιλητές του.
Σχόλια