Ανεμογεννήτριες και βροχοπτώσεις...

 Blogger: Από την εγγραφή:

Προσοχή! Πρόκειται για εκπομπή με ημερομηνία: 18-ΙΟΥΝΙΟΥ-2014
Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της.

      -Σαχίνης Γιωργος: Είναι δυνατόν τα αιολικά να μειώνουν τις βροχοπτώσεις;»
     -Γιώργος Στουρνάρας : Ξέρετε, τα αιολικά πάρκα είναι κάτι το πρόσφατο και τώρα, σιγά-σιγά, συνειδητοποιούμε, πέρα απ’ τις γενικότερες άλλες επιπτώσεις, ενεργειακές, οικονομικές, χωροταξικές ή αισθητικές αν θέλετε, που είναι πολύ σοβαρές επιπτώσεις, και κάποιες άλλες μορφές τις οποίες ανακαλύπτουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έλεγα. Όντως, τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
……εμποδίζουν τον παγετό, εμποδίζουν την πάχνη, εμποδίζουν την ομίχλη κυρίως από τη χαμηλή νέφωση και δεν αφήνουν τους υδρατμούς αυτούς να κάτσουν στο έδαφος. (Blogger: στον κάμπο της Αργολίδας ανεμομίκτες (;
ανεμογεννήτριες) έμπαιναν και μπαίνουν σε λειτουργία για να προστατευτούν οι καλλιέργειες από τον παγετό)
Θα μου πείτε είναι σοβαρό αυτό; Εγώ θα σας πω ότι είναι παρά πολύ σοβαρό, ειδικά στα μέρη στα οποία δεν έχει πάρα πολύ νερό, διότι οι υδρατμοί αυτοί, η δρόσος, η πάχνη, ο παγετός, η ομίχλη, καλύπτουν τις ανάγκες της εδαφικής ζώνης, δηλαδή συντηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα της εδαφικής ζώνης και συγχρόνως εμποδίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες να ανέλθουν τριχοειδώς και να εξατμιστούν. Ξέρετε ότι αν η εδαφική ζώνη είναι ξερή το νερό που είναι στον υδροφόρο ορίζοντα από κάτω, ανεβαίνει τριχοειδώς και εξατμίζεται. Οι υδρατμοί, λοιπόν, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους παίζουν αυτό το ρόλο, δηλαδή συντηρούν την πανίδα και την χλωρίδα στην εδαφική ζώνη και εμποδίζουν την ανύψωση και εξάτμιση του νερού του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό, όσον αφορά τους υδρατμούς κοντά στην ατμόσφαιρα, δηλαδή λειτουργούν σαν ανεπιθύμητοι ανεμομείκτες. Αλλά υπάρχουν και είδη βροχών, κυρίως οι τοπικές βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι τις ονομάζουν κατακόρυφης μεταφοράς ή ορογραφικής, κυρίως αυτές που είναι δίπλα στα βουνά. Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.

Ο ισχυρισμός ότι τα αιολικά μειώνουν τις βροχοπτώσεις διατυπώθηκε στη χώρα μας πριν από 10 χρόνια εξαιτίας σύγχυσης των ανεμογεννητριών με τους ανεμομείκτες. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ακουστεί το ψεύδος ότι «οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα σύννεφα».

Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα παραπληροφόρησης. Η αλήθεια είναι ότι παγκοσμίως έχουν γίνει διάφορες μελέτες με ποικίλα μοντέλα, που προσομοιώνουν την πιθανή επίπτωση των αιολικών στις βροχοπτώσεις. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι σε περιπτώσεις πάρα πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων (συνήθως μη ρεαλιστικών) μπορεί να εκτιμηθεί πολύ μικρή αύξηση στον όγκο των βροχοπτώσεων. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τον ψευδή ισχυρισμό που διακινήθηκε.

Μόνο μια μελέτη εκτίμησε πολύ μικρή μείωση των βροχοπτώσεων μόνο το χειμώνα, λόγω της επίδρασης 101.000 MW αιολικών πάρκων στη Δυτική Ευρώπη. Και αυτή η μελέτη διευκρίνισε ότι η μείωση αυτή είναι αμελητέα σε σχέση με τις διαχρονικές  μεταβολές των βροχοπτώσεων.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, ένας ψευδής ισχυρισμός υιοθετήθηκε και διακινήθηκε  με απόλυτη βεβαιότητα ως ορθός, αν και δεν συνοδευόταν από κανένα στοιχείο, μελέτη ή πηγή. Ευτυχώς, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλα fake_news, εμφανίστηκαν ψύχραιμες φωνές που προσπάθησαν να εξηγήσουν την πραγματικότητα με βάση την επιστήμη.

H κίνηση των πτερυγίων των ανεμογεννητριών δεν διαταράσσει ούτε κατ’ ελάχιστο τη νέφωση μέσα από την οποία διέρχεται!

Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ούτε ανεμιστήρες ούτε ανεμομείκτες. 

Διαβάστε εδώ την πλήρη ανακοίνωση.

 
τμήμα της εκπομπής:  
======================
Είναι πολλά τα λεφτά!!! 
Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η ιστορία είναι ένα υπομόχλιο για χειραγώγηση- δουλοποίηση, χρέωση λαών που θα οδηγήσει στην εξάρτηση και στον εξανδραποδισμό...(δείτε το στα δικά μας: πρόωρη βιαστική απολιγνιτοποίηση και στη συνέχεια εγκατάση ΑΠΕ που  όπως γίνεται - βιαστικά, χωρίς καννόνες και όρια - διαλύουν ενεργειακά τη χώρα... με μόνους σίγουρα κερδισμένους τους παραγωγούς ανεμογεννητριών...και φυσικά κάποιους ντόπιους ολιγάρχες )
 
  • https://www.facebook.com/john.elroses/videos/2279217772417735 

    ---------------------------

     Συνήθως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, ένας διαφορετικός τύπος ανεμογεννήτριας, ελλειψοειδούς τροχιάς ειδική για αγροτικές καλλιέργειες αποτρέπει τα παγετωνικά φαινόμενα και επιτρέπει στους καλλιεργητές να προστατεύσουν την σοδειά τους στο 100%.

    Στην Σκανδιναβία οι ειδικοί ανεμιστήρες και οι ανεμομίκτες ύψους περίπου 11 μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα παγετού σχεδόν όλο τον χρόνο. Πρόκειται για αυτοματοποιημένο σύστημα προστασίας των δέντρων από τον παγετό, που διασφαλίζει το εισόδημα του αγρότη και γλυτώνει την πολιτεία από την καταβολή εκατομμυρίων σε αποζημιώσεις, για τις κατεστραμμένες σοδειές. Στο Συκούριο της Λάρισας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό αμυγδάλου στην Θεσσαλία, ο παραγωγός Κώστας Μητροδήμος, προχώρησε σε μια επένδυση 70.000 € (κόστος μονάδας ~ 25.000 €), με την οποία έσωσε την σοδειά του. Όπως εξηγεί ανάλογες επιχορηγήσεις δίνονται σε αγρότες, αλλά μόνο για τα εσπεριδοειδή και αυτό προκαλεί απορία, αν υπολογισθεί το κόστος που σηματοδοτεί για τον ΕΛΓΑ, μια καταστροφή σε άλλες καλλιέργειες. Οι περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν ζημιές από παγωνιά κατά την περίοδο που αναπτύσσονται οι ιστοί των φυτών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μαύρισμα ή την οξείδωση των καρπών. Η χρήση μιας ανεμογεννήτριας/ανεμομίκτη τέτοιου τύπου αποτρέπει τις θερμοκρασίες να πέσουν στο 0 ή και κάτω από το 0. Στα πλεονεκτήματα της είναι η παρεχόμενη προστασία της παραγωγής στο 100%, η αντοχή στον χρόνο και ότι δεν απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία. Στα κατά προσμετράται το υψηλό αρχικό κόστος, αλλά η απόσβεση γίνεται με την χρήση της. Κάθε πυλώνας καλύπτει περίπου 40 στρέμματα γής και η ορθή τοποθέτησή τους εγγυάται την ασφάλεια στο φυτικό κεφάλαιο. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την τοπογραφία, την μορφολογία του εδάφους, την δύναμη αλλαγής της θερμοκρασίας, την εποχή του χρόνου και την παρέκκλιση λόγω των υφιστάμενων ανέμων.

    Δυο κτήματα που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Στο ένα η σοδειά έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στο άλλο τα δένδρα και οι καρποί είναι απολύτως υγιή και δίνουν κανονική παραγωγή.

    ========

     Apostolos Efthymiadis

    ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:  ΙΣΤΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ὈΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗ ὈΝΤΟΣ!!!
    Ἀλλαγή τοῦ κλίματος ἔχομεν και δή ἀνθρωπογενή, οὐχί βεβαίως λόγῳ τῶν ἐκπομπῶν διοξειδίου τοῦ ἄνθρακος καί τοῦ δῆθεν φαινομένου τοῦ θερμοκηπίου το ὁποῖο δῆθεν αὐταί προκαλοῦσιν, ἀλλά λόγῳ τῆς ἀλογίστου ἀστικοποιήσεως τοῦ περιβάλλοντος χώρου, τῆς ἀποψιλώσεως δένδρων και τῶν χώρων πρασίνου καὶ τῆς καλύψεως αὐτῶν μετά ἀσφάλτου, τσιμέντου και λοιπῶν οἱκοδομικῶν ὑλικῶν, αἴτινα ἀπορροφοῦσιν σχεδόν κατά 100% την προσπίπτουσα ἡλιακήν μικροκυματική ἀκτινοβολία και μετουσιώνουσιν αὐτήν εἰς θερμότητα, ἥτις θερμαίνει αὐτά εἰς ὑψηλάς θερμοκρασίας τῶν 50 ἕως 60 βαθμῶν Κελσίου η ὁποία:
    - εἴτε θερμαίνει συναγωγικῶς και δι' ἐπαφῆς τον ἀέρα
    - εἴτε ἀποβάλλεται ὠς ὑπέρυθρη μεγαλοκυματική ἀκτινοβολία, ἡ ὁποία θερμαίνει πάν στερεό σώμα ἤ ἀντικείμενο προσεπίπτουσα εἰς αὐτό!!!
    ἐναντι τῶν λίαν χαμηλοτέρων θερμοκρασιῶν τοῦ χώματος καὶ τῶν χώρων πρασίνου αἵτινες χῶροι εἴτε ἀντανακλοῦσι ἐν μέρει την προσπίπτουσα ἡλιακή ἀκτινοβολία προς τον οὐρανό, εἴτε ἀπορροφοῦσιν ἐν μέρει αὐτήν ἐκ τοῦ πρασίνου, δια την σύνθεσιν τῆς χλωροφύλλης χωρίς να ἀποβάλουσιν αὐτήν ὡς θερμότητα εἰς το γειτονικό περιβάλλον!!!
    Κολοσιαία ποσά θερμότητας ἐπίσης ἀποβάλλονται εἰς το ἀστικό περιβάλλον ἀπό τα κλιματιστικά μηχανήματα τα ὀποία δια κάθε ποσόν θερμότητας το ὀποῖο ἀφαιροῦσι ἐκ τῶν κλιματιζομένων χώρων δια τον δροσισμό αὐτῶν, ἀποβάλουσι αὐτό εἰς το ἀστικό περιβάλλον διπλό και τριπλό!!!
    Ἀποτέλεσμα πάντων αὐτῶν εἶναι ὁ βῖος ἐντός τῶν πόλεων να καθίσταται ἀφόρητος ἀπό την ζέστη κατά το θέρος, ἀλλά και να ἐπηρεάζεται το μικροκλίμα ἀκόμα καὶ εἰς τας ἀγροτικάς περιοχάς!!!
    Ἀντί λοιπόν να προωθοῦνται μέτρα ἀνακουφίσεως τῶν πολιτῶν ἀπό την ἀστικην ὑπερθέρμανσιν ὅπως :
    - την γενικευμένη δενδροφύτευσιν κατά μῆκος τῶν ὀδῶν και τῶν ἐλεύθερων χώρων,
    - την γενικευμένη φυτοκάλυψιν και την ἐπέκτασιν τῶν χώρων πρασίνου
    - την βαφήν τῶν στεγῶν με λευκό χρώμα ἵνα ἀντανακλᾶ την προσπίπτουσα ἡλιακή ἀκτινοβολία εἰς το διάστημα
    - το συχνό πότισμα τῶν χώρων πρασίνου το ὁποῖο προκαλεῖ ἐξατμισοδιαπνοή ἐξ αὐτῶν με ἀποτέλεσμα να δροσίζουσιν περαιτέρω τον περιβάλλοντα χῶρον δια τῆς ἐξατμιστικῆς ψύξεως,
    - την φυτοκάλυψιν τῶν στεγών και την συχνή διαβροχή τοῦ πρασίνου
    - την βαφήν τῶν κτιριακῶν ἐπιφανειῶν με ἀνοικτά χρώματα τα ὀποία ἀντανακλοῦν και δεν ἀπορροφοῦν την προσπίπτουσα ἡλιακή ἀκτινοβολίαν
    - την διάστρωσιν ὁδῶν και πεζοδρομίων με ψυχρά ὑλικά, τα ὀποία δεν ἀπορροφοῦν ἀλλά ἀντανακλοῦν την προσπίπτουσα ἡλιακή ἀκτινοβολία,
    Ἀντί λοιπόν ὅλων αὐτῶν προωθοῦνται οἱ δῆθεν πράσινες μορφές ἐνέργειας ὅπως τα αἰολικά και τα φωτοβολταϊκά, τα ὁποία ἐπιφέρουν περαιτέρω ἀποψίλωσιν τῶν δασῶν και τελικῶς περαιτέρω ἀστικοποίησιν τοῦ περιβάλλοντος, ὅταν χωριά ὁλόκληρα:
    - περιβάλλονται ἀπό φωτοβολταϊκά με ἀποτέλεσμα να ἀλλοιώνεται το μικροκλίμα τῆς περιοχῆς, να ἀνεβαίνει ἡ θερμοκρασία και να μειώνονται οἱ ὑδατικοί πόροι
    - περιβάλλονται ἀπό αἰολικά, τα ὁποία παράγουσιν ἐνοχλητικούς ὑπερηχους αἵτινες διαδίδονται κατά μερικά χιλιόμετρα πέριξ αὐτῶν,
    ἀποψιλώνοντας το εἰσόδημα τῶν πολιτῶν και συμβάλοντας ἀποφασιστικά εἰς την δραματική αὔξησιν τῶν τιμῶν ἐνεργείας!!! Πρόκειται για ἔγκλημα περιβαλλοντικό, ἀλλά και οἰκονομικό και κοινωνικό, καταδικάζοντας τους πληθυσμούς εἰς κατωτέρα ποιότητα ζωῆς ἔως και την ἀποπληξίαν καὶ την μείωσιν τοῦ προσδοκίμου ὁρίου ζωῆς τοῦ ἀστικοῦ πληθυσμοῦ!!!

     

Σχόλια